Jurământul care l-ar putea costa viața pe Ilia Iaşin!

Opozantul rus Ilia Iaşin, condamnat la opt ani şi jumătate de închisoare pentru că a denunţat invazia Rusiei în Ucraina, a jurat să-şi continue lupta împotriva preşedintelui Vladimir Putin.

„Atât timp cât inima îmi va bate în piept, voi lupta împotriva tiraniei. Atât timp cât voi trăi, nu mă voi teme de rău. Şi atât timp cât voi respira, voi fi alături de poporul meu. Jur!”, a scris Ilia Iaşin într-o scrisoare difuzată marţi pe reţelele de socializare de apropiaţi ai săi.

Acesta s-a declarat „convins” că Vladimir Putin a „ordonat” uciderea lui Aleksei Navalnîi.

„Nu l-a omorât pur şi simplu, l-a ucis în mod demonstrativ. În special înainte de alegeri (scrutinul prezidenţial din Rusia preconizat să se desfăşoare la mijlocul lunii martie) pentru ca nimeni să nu se îndoiască de implicarea lui Putin”, afirmă Ilia Iaşin.

„În accepţiunea lui Putin, aşa se afirmă puterea: cu omoruri, cruzime şi o răzbunare demonstrativă. Aceasta nu este gândirea unui om de stat. Este gândirea unui şef de bandă”, a continuat opozantul rus.

În aprilie 2023, Ilia Iaşin (40 de ani) a fost condamnat în apel la opt ani şi jumătate de închisoare pentru că a denunţat „uciderea civililor” în localitatea ucraineană Bucea de lângă Kiev, unde armata rusă este acuzată de comiterea unor asasinate extrajudiciare, lucru pe care Moscova îl neagă, aşa cum face întotdeauna când forţele sale sunt acuzate de crime de război.

În noiembrie, Iaşin a fost transferat într-o colonie penitenciară din Safonovo, în apropiere de oraşul Smolensk, în vestul Rusiei.

Militant în cadrul opoziţiei ruse încă de la începutul anilor 2000, la fel ca Aleksei Navalnîi, Ilia Iaşin era vechi prieten cu acesta.

„Aleksei va rămâne în istorie ca un om de un curaj excepţional, care a luptat pentru ceea ce credea. A mers înainte sfidând frica şi moartea. A mers înainte zâmbind şi ridicându-şi mândru capul. Şi a murit ca un erou!”, spune Iaşin, aducându-i un elogiu.

„Putin va rămâne un om mic care a obţinut o putere imensă din întâmplare”, a continuat el.

Ilia Iaşin a fost de asemenea un prieten apropiat şi colaborator al unui alt opozant proeminent al lui Vladimir Putin, Boris Nemţov, asasinat la Moscova în 27 februarie 2015 pe un pod în apropierea Kremlinului.

„Durerea şi oroarea sunt de nesuportat. Dar, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă, nu voi tăcea”, a transmis Ilia Iaşin în mesajul său din închisoare.

Între timp…

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a acordat gradul special de general-colonel prim-directorului adjunct al Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia (FSIN), Valeri Boiarinev.

Oficialul FSIN a fost avansat la trei zile după moartea subită a opozantului Aleksei Navalnîi în colonia penitenciară nr. 3 din districtul autonom Iamalo-Neneţk, dincolo de Cercul Polar.

Boiarinev, care a primit gradul special din partea lui Putin, deţine această funcţie în FSIN din iulie 2022. El coordonează Direcţia Operativă Principală (GOU), precum şi Direcţia principală pentru asigurarea activităţilor unităţilor operative (GUODOP), notează publicaţia citată.

După cum subliniază portalul pentru drepturile deţinuţilor din Rusia, Gulagu.net, „Boiarinev a îndeplinit dorinţa lui Putin – eliminarea fizică a principalului adversar politic”. „Tot Boiarinev a supervizat torturarea a sute de prizonieri ucraineni, smulgându-le autodenunţuri că ar fi comis acte de genocid prin împuşcarea populaţiei civile”, autorităţile ruse încercând astfel să strângă pretinse ‘dovezi’ pentru a justifica invazia în Ucraina, susţine Gulagu.net.

Potrivit filialei FSIN din districtul Iamalo-Neneţk, după plimbare, lui Navalnîi „i s-a făcut brusc rău şi el şi-a pierdut practic imediat cunoştinţa”, iar „măsurile de resuscitare” nu au dat rezultate pozitive, „medicii de la urgenţă constatând doar decesul”.

Documentul, pe care angajaţii coloniei penitenciare IK-3 l-au predat mamei lui Navalnîi, precizează că decesul s-a produs în 16 februarie, la ora locală 14:17. Cu toate acestea, unul dintre deţinuţii de aici a dezvăluit pentru publicaţia de opoziţie Novaia Gazeta Evropa (cu sediul la Riga/Letonia) că în penitenciar s-a aflat despre moartea acestuia cu patru ore înainte.

După aceasta, cadavrul lui Navalnîi a fost transportat din colonia penitenciară din localitatea Harp la morga spitalului clinic districtual din oraşul Salehard.

Luni, la trei zile de la anunţul decesului, mamei lui Navalnîi, Liudmila (67 de ani) şi avocatului său le-au fost interzis accesul în morgă pentru a vedea trupul, iar mai târziu reprezentanţi ai Comitetului de anchetă din Rusia i-au informat că trupul acestuia a fost trimis pentru o ‘examinare chimică’, care va dura 14 zile. În acest interval de timp, trupul lui Navalnîi nu va fi predat rudelor.

O echipă de apărători ai drepturilor omului a promis că va publica în curând o „listă a lui Navalnîi” cu oficiali din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB, ex-KGB) şi FSIN, responsabili de moartea opozantului şi de alte torturi. Această listă ar urma să stea la baza unei anchete internaţionale în vederea instituirii de sancţiuni împotriva acestora, notează The Moscow Times.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

27 de Comentarii

 1. Bucea este un sat în comuna Negreni din județul Cluj, Transilvania, România. Satul face parte din comuna Negreni, situându-se la jumătatea distanței dintre Cluj-Napoca și Oradea.

 2. Oare cati oameni au murit subit(tineri, in floarea varstei sau batrani) de cand cu „vaccinele” anti covid?
  Ar trebui sa se afle daca Navalnii a fost vaccinat anti covid si cu ce „vaccine”.
  Daca a fost vaccinat cu „vaccine” occidentale, in special Pfizer, atunci au cauza mortii.

 3. Alt mâncător de 💩 $oro$iZd…
  De Aleea Îngerilor din Donetsk ai auzit, buey ?
  Dar de Mitropolitul Român Longhin Jar ?
  măRog…🤮

 4. Asasinarea lui Navalnii a fost intr-adevar o asasinare demonstrativa, dictata de paranoicul kremlinez.
  Cu aceasta, bestia de la Kremlin a vrut sa demonstreze intregii planete ca nu-i pasa de nimeni, de nimic si de niciun fel de norme morale. A vrut sa demonstreze ca el face ce vrea, ca este atotputernic si ca dispune de viata oricui, dupa bunul plac, in imperiul birjarit de el.
  Pana si Stalin era mai grijuliu la detalii si isi justifica toate crimele prin ample disertatii politice si diferente ideologice intre el si cei sacrificati.
  Putin intra ca porcul in troaca, ucide si nu mai da nicio explicatie……[Rumburak]

 5. Nu vi se pare ca sunt cam „trase de par” declaratiile si postarile pe internet celor incarcerati in Rusia.Stau si ma intreb de unde atata libertate?
  De Julian Assange fondatorul WikiLeaks nu se mai aunde nimic decat l-au inchis cei din SUA.Acesta nu mai face nici o declaratie din inchisoare desi si-ar dori csa fie auzit de lume.A fost inchis de americani si e tinut cu toate canalele de comunicare taiate pentru ca lumea sa-l uite.
  In Rusia e tocmai invers, condamnatii dau declaratii una dupa alta din spatele gratiilor.De ce li se permite?

 6. O să-l omoare și pe el. Ăștia sunt rușii de când au apărut. L-au condamnat ei la moarte pe Dostoievski, d-apăi pe ăsta.

 7. Mie mi-e frica sa nu ma atace si pe mine, Leantzo! Iar de tine ce sa zic, cred ca le este frica rusilor de tine, ce gura ai ! Minte, iok !

 8. Pacaliciul asta, care din pacate poarta un nume celebru (portarul nationalei URSS, Lev Iaşin) ar trebui sa-si puna intrebarea, cu rahatul care ii tine loc de creier (si la fel toti imbecilii care de citeva zile ii pling de mila tradatorului Navalnii) : Navalnii mort, lumea il va uita peste o saptamina, desi niste criminali, printre care si cei care l-au ucis, sperau sa faca rapid si cu urmari valuri si sa traga foloase ; Navalnii in puscarie pentru 17 ani ar fi aratat zilnic ce inseamna „sa fluieri in biserica” si sa fi un nenorocit in solda altora. Deci, logic, ce interes ar fi avut rusii sa-l omoare ?

 9. Văd că în Rusia cetățenii au libertatea de a se exprima chiar și după gratii… (inclusiv dl. N publica tot felul de mesaje care, dacă ar fi să-i credem pe limbiști, îți asigură un glonte-n ceafă); pe de altă parte, am auzit că o instanță din SUA i-a interzis unui cetățean – candidat la președinție – să vorbească despre anumite subiecte.

 10. Alt imbecil care crede ca este luat in seama de lumea normala la cap.Sunt pline ospiciile Napoleoni,Cezari,Maria Antoanetta,Maria Tereza,etc.

 11. A fost candva in portar celebru Lev Iașin.. Era cel mai celebru portar al vremii lui.. Acest Iașin trebuia să meargă să fie rus in ukraina,..poate pricepea ceva..

 12. In Rusia ,piticul criminal din gradina Kremlin isi doreste o liniste de mormant!Si acest opozant va muri in puscarie daca mai apuca Putin inca un an…Vorva lui axon :cea mai democratica tara,cea mai tehnologizata Rusia:)))
  Dusmanul de secole al romanilor, ramane scitul ruso-mongol

 13. ULUITOR !
  Chiar ca ma „inervez”!
  PUTIN si OriCARE Sef de STAT IN ACTUALA Conditie UMANA (Execrabiala, pen’ca INCA Omenirea NU s-a scapat de DREACuu’ DIN Dansa (RAUTATEA), SEF care isi apara Tara, POATE avea TOATE Pacatele si Toate Bunele imaginabile si posibile …
  DAR fara PUTIN sau ALTUL SCOS la Timp din Rezerva de CADRE Autentice RUSIA, pe Drumul Tembelilor CRIMINALI de Gorbaciov si Eltzan era Impartita si JEFUITA de catre APUSENIA, la Fel ca si Romania!
  MULTI Narozi, de Alta Categorie ar zice:
  “Foarte BINE!
  La CATE ne- a facut din 1711si pana’n 1989,
  (CAND l-a UCIS pe Ceausescu, dupa CE l-a SABOTAT la Industrializare prin Pretul Petrolului si al Gazului, MARI la NOI, Romanii si MICI la Fratii Socialisti – care ACUM ii sunt mai ai Dreacuu’ Dusmani decat ar fi putut fi Ceausescu vreodata – dupa CE NU ne-a dat Indarat Basarabia in 1990 si astfeL am fost obligati sa ne bagam Sluga la Darloaga la NATO si dupa MUUUULTE Nasarambe facute Noua, Romanilor in TRENDUL Instinctiv de PANSlavism),
  sa fie DISTRUSA Rusia!”
  SI, CE te faci DUPA cu UNuu’ dintre MARI Disparut?
  UITE CE fac SUA ramase SINGURE
  (de CAND Buouu’ de Gorbaciov s-a predat ca Tampitu’ pe NIMIC, ca si Danila Prepeleac al nostru, care s-a dus la Targ cu un Car Bun si Doi Boi Voinici si a ramas ca Miloguu’ uitandu-se inTraista (Turbinca) “castigata”)
  in Lume si in Europa din 1989!
  Ca la FEL ar fi facut si Rusia Sovietica, ramasa si ea SINGURA, este SIGUR!
  Dar, Existenta SIMULTANA a cel Putin Doi CAFTANGII Mari, Mondiali este SINGURA Garantie de PACE si LINISTE!
  Se calmeaza RECIPROC prin FRICA Unuu’ de Celalalt!
  CONTINUARE

 14. CONTINUARE
  Iar daca apare si al Treiela si al Patrulea, etc. atunci este si mai DSIGURA Padea si Linistea si Ordinea si DEZVOLTAREA tuturor, inclusive a Caftangiilor, care vor fi SILITI sa iis SCOATA din Rezerva de CADRE Indivizi MultMai Destepti decat Fiarele de pana ACUM .
  Si “VINE” ma’n’telegi, Niste TROULLEPHRICKS precum Sarmanuu’ (pana la Urma, ca a murit …) acum si Iasin ASTA, care DIZIDEAZA exact cand Occidentuu’ ATACA COTIT Rusia, folosind Prostia si Rautatea Ucrainienilor, mai Mari decat ale Rusilor !
  Declara ca isi apara Idealurile, Convingerile.
  CARE ?
  Pen’ca NICIUNuu’ dinre Nimeni de Nimeni dintre DIZIDANTII Ieshtia NU a propus
  ASHAO Convingere ProFUNDA, Cutremurator_METAFIZIC_Existentiala
  incat sa putem trece peste IMENSA Prostie, Ticalosie si Tradare de a-ti ATACA Conducerea Tarii TALE pe care te scremi PUBLIC si CONVENABIL Mediatic sa o scuipi EXACT in Toiul LUPTEI pentru SupraVieturie a Materi RODINA pe care te cufuresti pre tine ca o iubesti de NU mai poti !
  Era BINE cu Alde Hodorkoksky care SUFOCAU Rusia Ta “DRAGA” … …
  BAaaa! Esti la Fel de TICALOS si Ordura Umanoida ca SI Kuzmianov ala, Pilotuu’ de Elicopter care a fugit cu Aparatul la Adversar si a UCIS si pe Cei Doi Colegi, de Echipaj care NU stiau NIMIC de Intentiile CAZATURII!
  Pana si TATAL lui s-a dezis de Jigodie si a aratat ca Ma-sa l-a invatat de MIC pe Nemernicul Criminal ca BANuu’ conteaza!
  BAaaa! Sunt ASHADE virulent in Invective pentru ca ESTI EXACT de aceeasi FACTURA Imunda de OM al lu’ DREACuu’ ca si Cazaturile POLITICE DIN Romania care au vandut-o LA Kil in Viu pe ROMANIA, ACUM Occidentului, MAINE Rusiei daca se ridica IAR Stapana AICI!
  Asteptati BAaaa, pana se termina Razboiul si dupa DIZIDATI La Vedere CLARA, aratandu-va atunci CONVINGERILE Grele de Morala INALTA … …

 15. Doar DEOSEBIT DE DESTEPȚII cred că un razboi se câștigă dând din fleancă pe cate-un forum.
  Rușii s-au dezlănțuit !
  Chiar dacă tocatorul de la Avdeevka s-a inchis din lipsă de materie primă Urcacă, tocmai l-au deschis pe cel de la Rabotino-Cinci_CotetZe !
  Peste 1100 Urcaci denazificați doar ieri !
  Păzea, măRog, PĂzEA ! 🤣

 16. Si Iasin asta zice ca isi iubeste poporul ceva de speriat….Daca isi iubeste poporul trebuis trimid pe Front alaturi de poporul rus..

 17. @ Elena Popa…Sunt sigur ca stii ca Dostievski a participat la un atentat impotriva Tarului…Colegii sai de atentat au fost executati….Pe Dostoievski l – a gratiat Tarul cu obligatia ca, inainte de publicare, sa – i arate Tarului ce a scris…Asa a scris Dostoievski romanul Demonii in care ridiculizesza fosti lui camarazi Socialisti rusi.

 18. In Rusia e o teroare a dracu incat orice nebun care il injura pe Putin este ocrotit si pus sa scrie bazaconii despre Putin….Doar un rusofob nebun poate crede ca Navalnai era vreun pericol pentru Putin….Navalnai era un politruc marunt de 2…3 la suta din voturi…Deabia mort, Navalnai este o problema pentru Putin…fiindca si – a pus 0ⁿin cap toti dezaxatii Rusiei….toti inchipuitii care cred ca,fara Putin, vin la Putere si aduc lapte si miere pentru rusi.

 19. Ar fi interesant de stiu daca pletora de evrei din opozitia rusa sunt evrei buni sau rai, luandu-ne dupa standardele limitative, gen bun-rau, enuntate de evreul genial de pe forum, cu IQ de gaina. Mie unul aceste standarde imi par infantile si conflictuale, pentru ca problema evreiasca este mult mai complicata decat definitiile trolilor de ici si colo. Exista evrei aske-nazi cu descendenta din triburile kazare care ocupa functii importante in structurile de putere globalista, exista evrei sefarzi care sunt decimati cu incetinitorul de elita expansionista sionista, exista evrei ultraortodocsi care urasc si Israelul dar si pe crestini sau musulmani, exista evrei prin anturare ca sa-i numesc asa pe idiotii utili numiti generic crestini sionisti, exista evrei cu scaun la cap care denunta activitatile genocidale ale likudnicilor fascisti s.a.m.d

 20. Iată cine sunt jigodiile care au făcut Revoluția în octombrie 1917..Aceste rebuturi sociale cumparati de sacii cu bani înhamați în doctrina lui Vudro Wilson au adus comunismul.. Nazismul și comunismul sunt două ideologii opuse care sunt folosite de anglo-saxoni pentru a ține lumea în tonusul de care su ei nevoie.. Prostii cu plăcere pun botul..
  Deja e recunoscut:Economia germană e în recesiune necontrolată..

 21. „„Nu l-a omorât pur şi simplu, l-a ucis în mod demonstrativ. În special înainte de alegeri (scrutinul prezidenţial din Rusia preconizat să se desfăşoare la mijlocul lunii martie) pentru ca nimeni să nu se îndoiască de implicarea lui Putin”, afirmă Ilia Iaşin.”

  INTREBAREA chiar asta e :
  – De ce a permis FSB-ul scuregrea stirii ca NAVALNII e mort !
  Va sigur 100% ca puteau foarte bine amana stirea mortii … „mortului” ! 😀

  Deci … geniilor 😉 … 😀
  AUD ?

 22. „„Putin va rămâne un om mic care a obţinut o putere imensă din întâmplare”, a continuat el.”

  Din intamplare stiu din arhivele nemtesti despre RDG cum si.a castigat PUTIN puterea si-a fost adus de nobilimea comunista
  in CERCURILE PUTERI (ales ca urmas dupa viclenul JELTZIN cel care-a salvat ECONOMIC Russia)

  PUINT are niste calitati speciale si un VURAJ iesit din comun … demonstrat in fata MORTII … deci nu e c-ar putea fi loial
  ci e ca PUTIN a demonstrat REAL ca in fata mortii ramane LOLIAL Russiei !

  Unii poate stiu „evenimentul” alti nu -> sigur e … asa om nu poate fi cumaparat de „altii” !
  🙁

  (my 2 cents)

 23. „intox spune:
  20 FEB. 2024 LA 15:22”

  Deci pe tine nu te surprind PROPHETIILE lui para-STATISTIC stranii
  si metafizica lui ATOATE-EXPLICATOARE ?

  Nu crezi ca are IQ-ul peste 100 ? Ce IQ ai tu ca sa verbesti de IQ-ul altora !
  Eu am carnatul de 21.5 … trebui sa ma laud cu lungimea lui ? Uniúia cu el de 12 cm ?

  AUD ?

  SHALOM totusi ! (stiu ca nu esti anti-semit REAL ci te doar prefaci ❤️❤️❤️🤞😎)
  IQ-ul lui mishteaux castiga pariul pe Marele Blond -> MAGA ! 😀

 24. Daca nu esti mare SCULA
  ai mare SCULA !
  Dom’le !

  [esti straniu!]

 25. Cu toate acestea, unul dintre deţinuţii de aici a dezvăluit pentru publicaţia de opoziţie Novaia Gazeta Evropa (cu sediul la Riga/Letonia) că în penitenciar s-a aflat despre moartea acestuia cu patru ore înainte ! CUM?CÂND,UNDE ?AUZI UN DEȚINUT ÎN CEA MAI NEAGRĂ PUȘCĂRIE -PUȘCĂRIAȘII COMUNICĂ CU „GAZETELE-LIBER DEMOCRAT AMERRICANE!! ASTA-I ȘTIRE SAU PUPUPUPU!

 26. mishteaux,
  – De ce a permis FSB-ul scuregrea stirii ca NAVALNII e mort !

  Intreb si eu: NAVALNII e mort ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.