Procurorii își apără independența în ”jaful vaccinurilor”. Drulă, invitat să-și vadă ”limitele”

Procurorii își apără independența. Cât de grav a fost afectată  independenţa, imparţialitatea şi reputaţia profesională a judecătorilor şi procurorilor” în urma afirmaţiilor preşedintelui USR, Cătălin Drulă?

Secţia pentru Procurori a CSM  a analizat și a ajuns la concluzia că „au fost depăşite” limitele libertăţii de exprimare.

Este vorba despre afirmaţiile parlamentarului Cătălin lui Drulă  privind ancheta deschisă de DNA în cazul achiziţiei vaccinurilor anti-COVID.

„Secţia pentru procurori constată că afirmaţiile transmise, formulate într-o modalitate agresivă, fără bază factuală, cu depăşirea limitelor admisibile ale discursului public, sunt de natură a intimida şi afecta grav independenţa procurorilor implicaţi în derularea procedurilor judiciare”, este concluzia CSM.

 Secţia pentru Procurori a CSM, pe larg

„Analizând opiniile exprimate în cadrul unei emisiuni televizate de domnul parlamentar Drulă Cătălin, transmise în direct pe un post tv, din perspectiva compatibilităţii acestora cu libertatea de exprimare, Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii apreciază că au fost depăşite limitele menţionate în jurisprudenţa Curţii (Curţii Europene a Drepturilor Omului – CEDO – n.r.), fiind afectată independenţa procurorilor. Secţia pentru procurori constată că afirmaţiile transmise, formulate într-o modalitate agresivă, fără bază factuală, cu depăşirea limitelor admisibile ale discursului public, sunt de natură a intimida şi afecta grav independenţa procurorilor implicaţi în derularea procedurilor judiciare. Prin urmare, deşi se admite preocuparea legitimă a liderilor politici de natură a contribui la dezbaterea asupra funcţionării justiţiei, Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii apreciază că remarcile proferate, lipsite de suport probator, cu conotaţii grave, depăşesc limitele unor critici admisibile şi constituie, în mod evident, elemente de natură a afecta autoritatea de care magistraţii ar trebui să se bucure în exercitarea funcţiei, cu amplificarea, totodată, a nemulţumirii justiţiabililor şi a lezării considerabile a Ministerului Public”, se arată în Hotărârea nr. 1503 emisă de Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Secţia pentru procurori din CSM arată, în documentul citat, că „susţinerile utilizării unor presiuni, ca practică generalizată de constituire a dosarelor penale, chiar dacă nu sunt susţinute de elemente factuale, inoculează ideea unui sistem represiv de plano la nivelul organelor de urmărire penală, sistem căruia orice persoană ar putea să îi cadă victimă.

„În acest context apare ca imperativă respectarea separaţiei şi echilibrului puterilor în stat în cadrul dezbaterii publice, ce trebuie abordată în mod echilibrat şi cu responsabilitatea necesară garantării independenţei procurorilor, în vederea creşterii şi consolidării încrederii societăţii în actul de justiţie”, precizează hotărârea Secţiei de procurori.

Reprezentanţii procurorilor apreciază, totodată, că susţinerile lui Cătălin Drulă „tind să contureze impresia negativă asupra sistemului de justiţie din România şi să influenţeze opinia publică”.

 

Afirmaţiile politicianului privind „cel mai mare malpraxis judiciar”, un „atac deosebit de grav” 

„Secţia apreciază că, prin maniera în care au fost făcute alegaţiile defăimătoare la adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie se sporeşte percepţia negativă a populaţiei în ceea ce priveşte activitatea acestei structuri specializate”.

Maniera în care au fost făcute afirmaţiile publice de către domnul parlamentar Drulă Cătălin (…) fără a fi prezentate minime dovezi în acest sens, reprezintă o depăşire gravă a libertăţii de exprimare, chiar şi luând în calcul exagerările permise în mod obişnuit unei persoane publice, precum un reprezentant al Parlamentului.

Raportat la întregul context factual al situaţiei, se constată că se conturează cadrul unei ameninţări grave la adresa independenţei procurorilor, ducând la discreditarea modului de funcţionare a Ministerului Public în ansamblul său şi compromiterea, din punct de vedere profesional şi oral, a corpului procurorilor, modalitatea de exprimare generând un dubiu greu de înlăturat cu privire la independenţa acestora.

Afirmaţiile antemenţionate depăşesc limitele unor critici admisibile şi constituie, în mod evident, elemente de natură a afecta autoritatea de care procurorii trebuie să se bucure în exercitarea funcţiei, prin acreditarea ideii că ativitatea d eurmărire penală este aservită unor scopuri politice”, se mai arată în raport.

Regulile aplicabile oficialilor în comunicarea publică sunt diferite faţă de cele care se aplică jurnaliştilor sau altor persoane fizice

„În ceea ce priveşte poziţia publică a domnului Drulă Cătălin, Secţia constată că lipseşte diligenţa de care un membru al puterii legislative trebuie să dea dovadă în lumina necesităţii respectării principiului separaţiei puterilor în stat”, se mai arată în hotărâre.

„Secţia apreciază că domnul parlamentar şi-a exprimat opinia într-un mod neetic şi nereal în scopul de a discredita activitatea Ministerului Public şi, implicit, a sistemului de justiţie din România” şi anunţă că „va dispune apărarea independenţei procurorilor din cadrul DNA faţă de afirmaţiile făcute de domnul Parlamentar Cătălin Drulă”.

Liderul USR Cătălin Drulă a susţinut, într-o emisiune televizată că ancheta DNA privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID, în care sunt cercetaţi doi foşi miniştri USR ai Sănătăţii – Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă este un ”malpraxis judiciar”.

”Nu se potriveşte nimic în această poveste. E cel mai mare malpraxis judiciar pe care l-am văzut de când sunt în politică. E un dosar… nu înţeleg de unde vine, despre unele dintre ele a scris şi presa. Înţeleg că dl procuror de acolo are convingeri antivacciniste”, a susţinut Drulă, la B1 Tv.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. ai dat cu ranga in justitie, in justitie ma, tu stii cu cine te pui?

  2. Dula,ultimul bou pe ultimul drum
    apel USR sa renunta la fii de securisti,sarcina se mosteneste in familie

  3. Golanul Drula USR nu vorbeste, el latra Lozinci mobilizatoare la lupta proletara, extrase din discursurile Lenin, Stalin, Ceausescu, acest individ USR ist promovat de Johanis Geaca Rosie, la razmerita impotriva Guvernului PSD votat legal si constitutional, acest derbedeu Drula inarmat cu bolovani si sticle incendiare in Piata Victoriei, trebuie sanctionat sever de Procuratura, golanul isi apara infractorii din sleahta.

  4. Cine striga: „Să vin DNA şi să vă ia!” sau „Cine nu sare ia condamnare!”. Acum când sunt de-i lor, este ”malpraxis judiciar”. Această manipulare este înghiţită mereu şi mereu de creduli. Văd ziarişti supunând lucruri fără o minimă logică, ca nu mai vorbesc de dovezi, dar acele minciuni le spusn în gura mare, cu tărire, cum a făcut Durlă acum împotriva procurorilor, şi se dau onarabil. Mizerabilii. Toată tagma ziariştilor e o zloată, o mocirlă.

  5. „a susţinut Drulă, la B1 Tv”

    la b1tv e tziganca cu deochiu!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.