Kerry: Sistemul de rachete care a doborât avionul provine din Rusia

Secretarul de Stat american John Kerry a afirmat într-un interviu pentru CNN că sistemul de rachete utilizat pentru doborârea avionului de pasageri malaysian în estul Ucrainei era din Rusia.

„Este destul de clar că este vorba de un sistem de rachete transferat din Rusia şi oferit insurgenţilor separatişti din Ucraina”, a susținut oficialul american în interviul citat.

Kerry a mai spus, într-o intervenție pentru NBC, că există „dovezi circumstanțiale extraordinare” ce sugerează responsabilitatea Rusiei și a separatiștilor proruși în acest incident, fără a-i acuza însă în mod direct că au lansat racheta.

El a precizat în acest sens faptul că SUA „știu” de unde a plecat racheta în baza unor imagini din satelit. „Îi cunoaștem traiectoria, știm și ora”, a precizat el, menționând și conversațiile unor separatiști interceptate pe rețelele de socializare.

„Știm cu siguranță că ucrainenii nu dispuneau de un astfel de sistem (de baterii de rachete) în acea zonă la momentul respectiv. Deci acest lucru ne duce cu gândul clar la separatiști”, a declarat Kerry pentru CNN.

„Ceea ce se întâmplă este cu adevărat grotesc”, a mai spus oficialul american referindu-se la haosul de la locul prăbușirii avionului, subliniind că este „contrar a tot ceea ce președintele rus Vladimir Putin și Rusia au spus că vor face”.

În context, el a evocat cazul unor „soldați separatiști în stare de ebrietate care aruncau cadavre în camioane, mutând corpuri și probe de la locul accidentului”.

Un alt oficial din cadrul serviciilor de informaţii americane citat de ziarul The Washington Post a susținut că „Rusia a oferit sisteme sofisticate de rachete insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei”.

„Credem că au încercat să readucă în Rusia cel puţin trei sisteme de rachete de tip Buk. Serviciile secrete americane aveau indicii de circa o săptămână că astfel de sisteme fuseseră aduse în Ucraina”, a precizat oficialul american, care a preferat să rămână anonim.

Potrivit serviciilor de spionaj americane, avionul malaysian a fost doborât cu o rachetă de tip Buk SA-11, de fabricaţie rusească.

Administraţia de la Kiev afirmă că echipajul care a lansat racheta spre avionul de pasageri malaysian era format din cetăţeni ruşi.

La rândul său, Rusia a cerut explicaţii Ucrainei în legătură cu sistemele de rachete de tip Buk pe care armata ucraineană le-ar avea în zona în care s-a prăbuşit avionul.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.