Kovesi, respinsă de CSM

În şedinţa de marţi a CSM, atît procurorul general Augustin Lazăr, cît şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, au fost la un pas să fie trimişi în faţa Inspecţiei Judiciare. Din informaţiile noastre, propunerea judecătoarei Simona Marcu a fost susţinută doar de alţi trei magistraţi: Mariana Ghena, Lia Savonea şi Gabriela Baltag. Alte surse vorbesc despre încă doi membri CSM, pe care însă nu am reuşit să-i identificăm. Aşa cum am văzut în transmisia în direct a şedinţei CSM, este cert că portavocea lui Augustin Lazăr a fost judecătorul Bogdan Mateescu.

Odată cu această situaţie generată de judecătoarea Simona Marcu, toată presa liberă şi-a adus aminte de avizul negativ pe care CSM l-a dat Laurei Codruța Kovesi pe 24 septembrie 2009, cînd a fost propusă pentru un nou mandat ca procuror general al României. Nu sînt însă prea mulţi cei care au văzut acest document, aşa încît vi-l prezentăm integral.

Avizul negativ, dat de unul dintre șefii actuali ai Codruței Kovesi

După cum se observă, Secţia de procurori a CSM îi reproşa Laurei Codruţa Kovesi, cînd era încă în funţia de procuror general al României, lucruri grave, precum:

– lipsa de performanţă în exercitarea atribuţiilor manageriale;
– inconsecvenţă în propunerile de reorganizare a acestui minister;
– nu a luat măsurile necesare pentru creşterea numărului de dosare cu finalitate judiciară, acest număr scăzînd continuu;
– lipsa unei viziuni manageriale;
– relaţia proastă cu CSM, inclusiv prin neparticiparea la şedinţe în mod constant;
– denaturarea unor demersuri şi activităţi ale CSM.

Cel care semnează avizul negativ al CSM este procurorul Dimitrie Bogdan Licu, nimeni altul decît actualul procuror general adjunct, adică unul dintre şefii actuali ai Laurei Codruţa Kovesi! Ca şi Laura Codruţa Kovesi, Bogdan Licu a fost acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat, iar în luna martie 2016 chiar a solicitat singur să i se retragă acest titlu! Iată ce declara pentru Mediafax la sfîrşitul anului trecut: „Eu consider că nu am plagiat în acea teză de doctorat. Am fost întrebat de ce am cerut în luna martie renunţarea la titlul de doctor. În viaţa fiecăruia vine la un moment dat un moment de analiză asupra lucrurilor făcute sau nefăcute. Fiind pusă foarte intens această problemă în media despre lucrările de doctorat, mi-am revăzut şi eu lucrarea. Vă spun că nu am plagiat, asta este opinia mea, am specificat toţi autorii la subsol, nu există pagină fără notă de subsol. Din punct de vedere obiectiv, nu am niciun element din partea niciunei instituţii. Eu am spus, dacă s-a dovedit că am plagiat, îmi dau demisia din orice funcţie delegată, numită, am declarat asta“.

Licu, cel care a semnat avizul negativ, este azi procuror general adjunct

Kovesi susține că e vorba despre o răzbunare

Cu alte cuvinte, trioul Lazăr – Licu – Kovesi este obligat să rămînă strîns unit, aceştia fiind legaţi indestructibil de propriile lor biografii. Să vedem însă şi ce a spus Laura Codruţa Kovesi după ce a primit avizul negativ de la CSM. Găsim opinia sa într-un interviu pentru Agerpres:

Agerpres (Mădălina Cochinescu și Eusebi Manolache): Doamnă procuror general, cum comentaţi audierea de joi, 24 septembrie, de la Consiliul Superior al Magistraturii în vederea reînvestirii dumneavoastră, dar mai ales soluţia pronunţată de membrii Secţiei pentru procurori a CSM?

Laura Codruţa Kovesi: Este greu de comentat soluţia pe care a pronunţat-o Secţia pentru procurori a CSM, pentru că nu a fost însoţită de o motivare. Vreau să văd şi eu motivarea acestui aviz negativ, pentru că propunerea ministrului de Justiţie a fost motivată, la fel şi proiectul cu care eu m-am prezentat acolo. În lipsa unei astfel de motivări, nu pot să trag decât o concluzie: că este o sancţiune pentru criticile pe care le-am adresat în timpul mandatului meu CSM-ului. Nu ştiu ce mi s-a reproşat, pentru că nu s-a discutat raportul de activitate, nu s-au adus reproşuri obiectivelor pe care mi le-am propus, ci mi s-a reproşat că i-am criticat.
Agerpres: Să înţelegem că CSM nu este preocupat de problemele Ministerului Public, ci de ieşirile dumneavoastră în mass-media?

Laura Codruţa Kovesi: Din întrebările care au fost puse joi, am înţeles că au fost interesaţi mai mult să vadă ce sens am dat anumitor expresii când am luat poziţie cu privire la activitatea CSM şi sunt dezamăgită că nu s-a discutat despre viitorul Ministerului Public. Nu am avut nici măcar o întrebare despre proiectele pe care mi le-am propus“.

Jurnalistul Răzvan Savaliuc de la Lumea Justiţiei a anunţat că a depus în numele redacţiei o sesizare la CSM, în care solicită anchetarea Laurei Codruţa Kovesi de către Inspecţia Judiciară, astfel încît este posibil ca propunerea judecătoarei Simona Marcu, respinsă marţi, să fie reluată săptămîna viitoare!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.