Kremlinul, cu ochii pe „situația potențial periculoasă” din Kosovo

Kremlinul a anunţat luni că monitorizează îndeaproape ceea ce a numit situaţia tensionată şi „potenţial periculoasă” din Kosovo, unde etnici sârbi au pătruns înarmaţi într-un sat, au avut schimburi de focuri cu poliţia şi s-au baricadat într-o mănăstire, relatează Reuters şi AFP.

Rusia nu recunoaşte Kosovo, care are o populaţie majoritar albaneză, drept un stat independent şi susţine în mod tradiţional Serbia, cu care are legături apropiate religioase şi culturale.

„În Kosovo vedem o atitudine în mod tradiţional inechitabilă faţă de sârbi. Situaţia este foarte tensionată şi potenţial periculoasă, o monitorizăm foarte îndeaproape”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului într-un briefing.

„Nu este un secret pentru nimeni că provocări vizându-i pe sârbi sunt organizate foarte adesea”, a adăugat el.

Trupe ale poliţiei kosovare cu vehicule blindate au fost mobilizate luni în satul din nordul Kosovo unde în ajun patru oameni au fost ucişi în ciocniri între poliţie şi indivizi înarmaţi de etnie sârbă, potrivit Reuters.

Grupul de indivizi înarmaţi s-a baricadat duminică într-o mănăstire ortodoxă sârbă din satul Banjska, ulterior poliţia preluând controlul asupra lăcaşului de cult, după ciocniri în care trei atacatori şi un poliţist au fost ucişi.

Poliţişti înarmaţi au percheziţionat luni casele din sat, în căutarea unor eventuali participanţi la incidentul de duminică, potrivit unei surse din poliţie. Accesul presei în sat era blocat luni dimineaţa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

9 Comentarii

 1. Kosovo a fost o altă făcătură occidentală menită să creeze tensiuni şi un focar permanent de instabilitate şi violență în Serbia, ca supliment la bombardamentele aplicate de americani. Iar faptul că majoritatea țărilor din colonia UE s-au îmbulzit să recunoască Kosovo a fost cu atât mai grav. Măcar aici am avut şi noi meritul de a fi stat deoparte. Asta fiindcă nu ne-ar fi convenit să decidă SUA ca Harghita şi Covasna să fie enclavă autonomă. Oricum, Kosovo trebuie să fie reintegrat în Serbia, ca lucrurile să se liniştească.

 2. Situatia tensionata din Balcani se datoreste in totalitate imperiului raului si tucalarilor occidentali.

 3. Enclava sirbeasca din kosova trebuie sa dispara asa cum s-a intimplat in Armenia . sirbii sa isi recupereze cetatenii .

 4. „… ciocniri în care trei atacatori şi un poliţist au fost ucişi” !! Adica sirbii se baricadeaza in manastire, incercind sa scape de criminala si mafiota „politie kosovara”, aceasta din urma asediaza manastirea si tot sirbii sint atacatori !

 5. O europa unita nu poate exista daca exista aceste enclave artificial creeate .

 6. Mai bine rușii ar fi cu ochii pe mașinile de spălat care trebuie denazificate in Ucraina.Basca cutii cu ciocolata Nuttela.Poate fi cu ochii-n patru Orcia și pe cazanele ori trenulețele de joacă pentru copii care nu au fost furate încă.

 7. Sa nu uitam că Kosovo are in componenta etnică 80% albanezi.Restul sunt baliverne risipite de trolacii măgari plătiți Moscova.Mascarba.

 8. @Kosovo nu exista
  Faptul ca ACUM albanezii sunt 90% nu înseamnă că au dreptul sa fure teritoriul de la sarbi. Apropo de istorie, la 60 de ani după ce otomanii au ocupat peninsula Balcanica, la un recensământ făcut de turci erau câteva sate albaneze în Kosovo, pe la 6% din populatie.
  Iar partea cu 90%, ar trebui ca HarCov sa fie luate de maghiari, ca și ei sunt 90%? Asta crezi ca e soluția civilizata?

 9. @Kosovo e Serbia de la 16:05 este un hoț de identitate. De ce nu rămâneți voi la ziare.com unde vă puteți exprima în voie şi veselie?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.