La Cluj, vilele şi afacerile oamenilor din Finanţe şi din Garda Financiară duduie ca locomotiva (I)

Una din marile probleme ale premierului Victor Ponta este nivelul scăzut de încasare a banilor la buget. ANAF a fost doar o umbră palidă a ceea ce ar trebui să fie. Iar braţele din teritoriu ale ANAF, Direcţiile Generale a Finanţelor Judeţene, sunt nişte glume. La Cluj, gluma s-a îngroşat însă teribil. În timp ce premierul Victor Ponta se plânge că nu sunt încasări, la Cluj, vilele capilor din Finanţe şi Garda Financiară răsar precum ciupercile după ploaie.

 Alături de vile se îngraşă și firmele soţiilor acestor capi ai FINANȚELOR , firme care, mare coincidenţă, sunt taman în domeniul în care barbații lor au atribuţii de control.Premierul se plânge că bugetul de stat nu are fonduri. Se plânge că evaziunea fiscală reprezintă un procent imens din economia reală. Cum să nu avem evaziune fiscală, când aceasta este coordonată şi înlesnită taman de cei care sunt puşi spre a veghea la eradicarea sa, funcţionarii publici cu funcţii înalte de conducere din instituţii precum ANAF sau Direcțiile de Finanţe. Adevărul este că în ciuda lamentațiilor nimeni nu vrea stoparea evaziunii! Şi mai grav este că nimeni – ANAF, DNA, DIICOT – nu vede jaful evaziunii orchestrat tocmai de cei puşi să o stârpească.

Clujul este un oraş atipic. Studenţi, IT, cultură, viaţă de noapte, centuri de diamant, stadion de cinci stele, orgoliu şi nas pe sus. Acesta e faţada. Sub preş însă se ascunde o mizerie cumplită. O corupţie dusă la nivel de mod de a fi! Taci din gură şi totul va fi bine. Lasă aşa, să fie bine la toţi. O Famiglie mare şi fericită. Un putregai de nedescris. La Cluj nu avem partide, avem Famiglie. O Famiglie construită în toate sectoarele publice cheie: Justiţie, Procuratură, Poliţie, Finanţe. Mizeria a ieşi la iveală o dată cu demiterile de la vârful Poliţiei clujene. Comisarul şef Mureşan, ex adjunct al IPJ Cluj, are dosar penal pentru fals şi înşelăciune şi a fost demis de la comandă, comisarul Pintea tuşeşte din toţi rărunchii cu Corpul de Control pe capul său şi este şi el demis de la comandă, iar chestorul Păcurar, fost şef IPJ în preznt pensionat dă explicaţii la secret legate de averea sa. La vârful Poliţiei clujene funcţiona un mecanism de protecţie pentru cine trebuie, respectiv de Inchiziţie pentru cine ridică capul. Iar acest mecanism nu putea funcţiona fără ajutorul altor instituţii publice cheie.

În cele ce urmează vă prezentăm pe parcursul unui serial traiul pe picior mare al Capilor din Famiglia clujenă a Finanţelor şi Gărzii Financiare.

Fisura din Famiglie

Cazul Tower, megaescrocheria imobiliară de zeci de milioane de euro, este un exemplu elocvent în acest caz. Poliţia ancheta la nesfârşit plângerile clujenilor, DGFP făcea controale dar nu lua în calcul vreun prejudiciu posibil, iar procuroii îi certau pe presupuşii făptuitori că îşi schimbă denumirea societăţilor şi pe persoanele vătămate că nu le oferă destule date şi, îngreunându-li-se munca, anchetau la nesfârşit plângerile. Mihai Chezan a evaporat milioane de euro ţepuind clujenii, dar nimeni nu vede nimic. Ne plângem că nu sunt bani la buget, dar DGFP nu vede prejudiciu. Noroc cu un judecător curajos: magistratul Marius Lupea de la Tribunalul Cluj a întors Neînceprea Urmării Penale decisă de procurorul şi prim procurorul de pe lângă Parchetul Tribunalului Cluj. Instanţa clujeană a decis astfel ca Mihai Chezan să fie urmărit penal pentru infracţiunea de evaziune fiscală, prevăzută de art. 9, alin 1, lit c din Legea 241/2005. Iată astfel cum Afacerea Tower a început cu girul PDL CLUj/PDL Chicago a continuat apoi cu îmbogăţirea peste noapte a fostului deputat Daniel Buda. A urmat tunul dat clujenilor şi, de atunci, nimeni nu a fost în stare să ia taurul de coarne. În Biroul Investigaţii Financiare din cadrul IPJ Cluj, sub comanda comisarului şef Cristian Pintea, dosarele privind evaziunea fiscală şi înşelăciunea zac prăfuite, iar DNA şi procurorii dau pe bandă rulantă NUP. Şi, colac peste pupăză, ANAF Cluj mai şi dădea bani către Tower, iată, în baza unor documente contabile în care xistă indicii că ar fi fost măsluite. Oare ce a păzit în acest timp Serviciul Control Financiar din DGFP Cluj, condus de Viorel Moldovan. Nimic! Atât de mare afost nimicul, încât, parcă pentru a evita vreo anchetare a evaziunii fiscale, Direcţia de Finanţe nici măcar nu a constatat vreun prejudiciu, nu l-a calculat şi prin urmare nu s-a constituit parte civilă în dosarul despre care vorbim! Noroc cu judecătorii care văd frauda şi evaziunea fiscală chiar fără a fi ea calculată şi fără a fi nevoie de prezenţa fizică a lui Mihai Chezan, cel care pentru poliţie şi procuratură este de negăsit. În acest context un control al ANAF la Direcţia de Finanţe Publice Cluj privind dacă şi modalitatea prin care Chezan a prejudiciat statul român cu sume importante de bani, este deja o necesitate.

Cum scapă o firmă de popriri: cu împrumutul ştampilei lui Viorel Moldovan

În cele ce urmează vă veţi minuna de minusculele venituri declarate ale unora din capii finanţelor clujene (Gardă, DGFP) şi, cu siguranţă, veţi aprecia palatele lor. Din ce bani, nimeni nu ştie! Nici noi, nici DIICOT, nici DNA, nici ANI, nici Poliţia. Diferenţa e că noi investigăm, jurnalistic, această situaţie.  Cert este că din veniturile declarate persoanele amintite nu ar putea nici măcar să plătească iarna gazul la palatele în care locuiesc. Palate care se află în zona zero a Clujului, loc unde un metru pătrat de teren costă 4-500 euro.

Începem epopeea finanţiştilor clujeni cu un caz incredibil din Finanţele clujene: cum îşi împrumuta adjunctul DGFP Cluj, ex şef peste Activitatea de Inspecţie Financiară, Viorel Moldovan, ştampila, pentru ca firma soţiei finuţului său, Radu Andonie, şef serviciu inspecţii fiscale, să scape de propriri. Pe scurt, este vorba de firma de contabilitate mult iubită de către DGFP, Ando Consult SRL, firmă care aparţine soţiei finului fostului director executiv adjunct, şef peste Activitatea de Inspecţie Financiară, Viorel Moldovan. Aceasta, deşi nu îşi plătea dările către stat cu anii, funcţiona bine mersi. Misterul consta în faptul că Moldovan îi împrumuta finului său ştampila DGFP cu care acesta, în numel DGFP, ridica popririle pe conturile firmei soţiei. Şmecheria a fost aranjată şi ulterior descoperită cu şi de… BRD. Coincidenţă. Aceeaşi bancă de la care, potrivit procurorilor, comisarul şef Alexandru Mureşan, fostul adjunct al IPJ şi-a luat credite de 300.000 euro, cu o adeverinţă de venit falsificată. Aceaşi bancă unde şef la Divizia Retail Cluj a BRD era Ovidiu Ghica, care a lucrat timp de 10 ani ca ofiţer în cadrul IPJ Mureş şi IPJ Cluj, iar apoi a trecut în sectorul privat. De asemenea, soţia acestuia, Melania Ghica, a lucrat şi ea o perioadă în cadul MAI, fiind din 2006 şefa  Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea Paşapoartelor Cluj. Apoi, surprinzător, în 2011, în plină guvernare PDL, cu Emil Boc în funcţia de prim ministru, Melania Ghica este numită viceconsul în cadrul Consulatului General al României de la Barcelona. Acelaşi consulat unde cu doar câteva luni înainte de Melania Ghica aterizase pe post de consul, fără a face parte vreodată din Corpul Diplomatic, Cynthia Curt, febleţea fostului şef al PDL, edilul Clujului, Emil Boc.

Revenind la BRD şi implicarea sa în jocurile de-a ridicarea porpririlor, instituţia bancară, în loc să sesizez organele abilitate, a sesizat DGFP. Care, la rândul ei, nu anunţat organele abilitate, ci a muşamalizat totul, rezolvând rapid problema: a înlocuit popririle vechi ridicate şi a trimis popriri noi. Apoi, în linişte a muşamalizat totul. DNA, DIICOT, Poliţia, Corpul de Control al primului ministru, nimeni nu a sesizat nimic. Acum, persoana care a prezentat cazul respectiv, revine cu o serie de amănunte, şi, mai ales cu o serie de întrebări adresate factorilor de dcizie. Nu ne referim aici la Famiglia clujeană, ci la autorităţile centrale.

Potrivit declaraţiei din 18.06.2012 (http://www.anaf.ro/public/wps/portal/ANAF/Informatii/Infointerespublic/Declavere), Moldovan deţinea un teren de 400 mp în Muntele Băişorii (obţinut prin contract de vânzare cumpărare) şi două terenuri intravilane în Cluj (de 723mp, 875mp), plus un drum intravilan aferent unui teren, obţinute prin contract de vânzare cumpărare, aferent credit imobiliar.  La capitolul case, Moldovan deţine 3 apartamente în Cluj Napoca, de 106mp, 43mp şi 64 mp, primele două obţinute prin contract de vânzare cumpărare, aferent credit imobiliar, iar ultimul cotă de 1/4 moştenire, plus o casă de 325 mp, construcţie credit ipotecar, în zonă rezidenţială, pe Cireşilor.

La capitolul plasamente Viorel Moldovan bifează prin soţia sa 90% din firma Contas, 100% din Ateka şi împrumuturi către cele două firme de 124.000 lei. Directorul executiv adjunct al DGFP Cluj avea în conturi aproximativ 44.000 lei si 5.000 euro şi datorii de 110.000 euro (credite bancare + un împrumut de la o persoană fizică). La capitolul plasamente Viorel Moldovan bifează prin soţia sa 90% din firma Contas, 100% din Ateka şi împrumuturi către cele două firme de 124.000 lei.  Iar la aceste sume ameţitoare pentru un biet muritor, demne de un business man peste medie, un venit anual de 120.390 lei, adică 10.000 lei lunar (64.588 lei  salarii+alocatii şi 54.802 lei chirii + o mie lei recuperare cheltuieli de judecată). Pe de o parte o sumă imensă pentru un biet bugetar, fie el şi director. Un venit peste cel al preşedintelui, premierului sau al parlamentarilor. Pe de altă parte, venitul directorului Moldovan este o sumă minusculă, având în vedere datoriile bancare de peste 100.000 euro, întreţinerea a trei imobile date în chirie, plus întreţinerea unei vile de 325 mp, plus anterior contruirea unei asemenea vile. Şi potrivit declaraţiilor de avere anterioare, venitul anual anterior nu a variat semnificativ, ci a oscilat în perioada 2008-2011 între valorile 96.000 lei şi 115.000 lei.

Saga imobiliară a ex directorului Finanţelor Cluj începe în 2006, când, împreună cu soţia sa, fulgerător, a construit 5 case pe strada Câmpului. Vă sună cunoscut?! Mai cunoaştem o poveste de bugetar afacerist imobiliar care habar nu avea de afacerile şi procesele soţiei sale, fostul adjunct al IPJ Cluj, comisarul şef Mureşan.  Numai că, în cazul şefului Activităţii de Inspecţie Financiară de la DGFP vorbim de 5 locuinţe unifamiliale, deşi potrivit autorizaţiei de construire 901/13.06.2006 era vorba de 4 locuinţe cuplate. Dar cine să îl mai controleze pe şeful controlului din fieful PDL?! Cine să îi mai ceară să plătească TVA aferent vânzării de locuinţe?! Oricum, potrivit declaraţiilor de avere, Moldovan a vândut patru locuinţe în 2007 şi una în 2008, cu sume de 85-100.000 euro!

Viorel Moldovan, un bugetar cu venit lunar de 10.000 lei lunar

Viorel Moldovan este directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanaţelor Publice Cluj, DGFP Cluj, fiind şef peste Activitatea de Inspecţie Financiară.

Înainte de a intra în miezul lucrurilor să aruncăm o privire retrospectivă pe declaraţiile de avere ale directorului Moldovan. Potrivit declaraţiei din 18.06.2012 (http://www.anaf.ro/public/wps/portal/ANAF/Informatii/Infointerespublic/Declavere), Moldovan deţinea un teren de 400 mp în Muntele Băişorii (obţinut prin contract de vânzare cumpărare) şi două terenuri intravilane în Cluj (de 723mp, 875mp), plus un drum intravilan aferent unui teren, obţinute prin contract de vânzare cumpărare, aferent credit imobiliar.  La capitolul case, Moldovan deţine 3 apartamente în Cluj Napoca, de 106mp, 43mp şi 64 mp, primele două obţinute prin contract de vânzare cumpărare, aferent credit imobiliar, iar ultimul cotă de 1/4 moştenire, plus o casă de 325 mp, construcţie credit ipotecar, în zonă rezidenţială, pe Cireşilor.

La capitolul plasamente Viorel Moldovan bifează prin soţia sa 90% din firma Contas, 100% din Ateka şi împrumuturi către cele două firme de 124.000 lei. Directorul executiv adjunct al DGFP Cluj avea în conturi aproximativ 44.000 lei si 5.000 euro şi datorii de 110.000 euro (credite bancare + un împrumut de la o persoană fizică). La capitolul plasamente Viorel Moldovan bifează prin soţia sa 90% din firma Contas, 100% din Ateka şi împrumuturi către cele două firme de 124.000 lei.  Iar la aceste sume ameţitoare pentru un biet muritor, demne de un business man peste medie, un venit anual de 120.390 lei, adică 10.000 lei lunar (64.588 lei  salarii+alocatii şi 54.802 lei chirii + o mie lei recuperare cheltuieli de judecată). Pe de o parte o sumă imensă pentru un biet bugetar, fie el şi director. Un venit peste cel al preşedintelui, premierului sau al parlamentarilor. Pe de altă parte, venitul directorului Moldovan este o sumă minusculă, având în vedere datoriile bancare de peste 100.000 euro, întreţinerea a trei imobile date în chirie, plus întreţinerea unei vile de 325 mp, plus anterior contruirea unei asemenea vile. Şi potrivit declaraţiilor de avere anterioare, venitul anual anterior nu a variat semnificativ, ci a oscilat în perioada 2008-2011 între valorile 96.000 lei şi 115.000 lei.

 Autorizaţie de 4 case, cinci construite, TVA uitat

Saga imobiliară a directorului Finanţelor Cluj începe în 2006, când, împreună cu soţia sa, fulgerător, a construit 5 case pe strada Câmpului. Vă sună cunoscut?! Mai cunoaştem o poveste de bugetar afacerist imobiliar care habar nu avea de afacerile şi procesele soţiei sale, fostul adjunct al IPJ Cluj, comisarul şef Mureşan.  Numai că, în cazul şefului Activităţii de Inspecţie Financiară de la DGFP vorbim de 5 locuinţe unifamiliale, deşi potrivit autorizaţiei de construire 901/13.06.2006 era vorba de 4 locuinţe cuplate. Dar cine să îl mai controleze pe şeful controlului din fieful PDL?! Cine să îi mai ceară să plătească TVA aferent vânzării de locuinţe?! Oricum, potrivit declaraţiilor de avere, Moldovan a vândut patru locuinţe în 2007 şi una în 2008, cu sume de 85-100.000 euro!

Va urma

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.