La Gala BAFTA, marele premiu a mers către “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

Secvenţă din pelicula multipremiată Three Billboards Outside Ebbing Missouri

Aseară s-a desfăşurat ediţia cu numărul 71 a Ceremoniei de decernare a Premiilor BAFTA, echivalentul britanic al Oscarurilor, conferite anual pentru realizări deosebite în cinematografie şi televiziune de către Academia Britanică de Film şi Televiziune.

Lungmetrajul Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, regizat de Martin McDonagh, a fost marele învingător, câştigând cinci trofee, inclusiv la categoriile cel mai bun film şi cel mai bun film britanic. Doi dintre actorii din distribuţia acestui film, Frances McDormand şi Sam Rockwell, s-au impus la categoriile cea mai bună actriţă în rol principal respectiv cel mai bun actor în rol secundar, în timp ce Martin McDonagh a triumfat la categoria cel mai bun scenariu original.

Martin McDonagh a pierdut trofeul aferent categoriei cel mai bun regizor, care a fost câştigat de cineastul mexican Guillermo del Toro, autorul filmului The Shape of Water. Acest lungmetraj a fost un alt mare câştigător al galei de duminică seară, întrucât a obţinut trei trofee (cel mai bun regizor, cea mai bună coloană sonoră şi cea mai bună scenografie).

Sir Ridley Scott

Ca şi la Oscar sau Golden Globes, idila fantastică din The Shape of Water între o femeie mută şi un monstru acvatic în America anilor 60 fusese în fruntea selecţiei, cu 12 nominalizări. Lungmetrajul lui Guillermo del Toro, premiat la Veneţia, a fost urmat îndeaproape de Darkest Hour în regia lui Joe Wright şi de Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, al britanicului Martin McDonagh, fiecare cu 9 nominalizări.

În discursul lui de acceptare a premiului, Guillermo Del Toro a adus un tribut unor personalităţi legendare, precum Michael Powell, Emeric Pressburger, Charlie Chaplin, Stan Laurel şi scriitoarei Mary Shelley, despre care a spus că reprezintă sursele sale de influenţă din cultura britanică. Acesta a fost cel de-al doilea premiu BAFTA pentru cineastul mexican, care a câştigat trofeul pentru cel mai bun film străin în 2007 cu pelicula Labirintul lui Pan.

Şi-au disputat recompensele cele mai bune producţii americane şi englezeşti. The Shape of Water era considerat favorit, dar Dunkirk şi The Darkest Hour, care relatează două momente-cheie din cel de al Doilea Război Mondial, erau, de asemenea, concurenţi foarte serioşi.

Prinţul William şi Ducesa de Cambridge

Darkest Hour şi Blade Runner 2049 (care nu figura printre favoriţi) au câştigat fiecare câte două premii. Filmul Darkest Hour a câştigat premiile BAFTA pentru cel mai bun machiaj şi cele mai bune coafuri.

În 1949, Academia Britanică de Film, înfiinţată cu doi ani înainte de către profesionişti în domeniul creaţiei cinematografice, precum David Lean, Alexander Korda, Carol Reed şi Charles Laughton, care va fuziona în 1958 cu breasla realizatorilor şi producătorilor de televiziune, a lansat ceremonia Premiilor BAFTA ce recompensează produsele excepţionale ale celei de a şaptea arte.  BAFTA este o organizaţie non-profit al cărei scop este să ”susţină şi să dezvolte arta imaginilor în mişcare, prin indentificarea, premierea şi promovarea realizărilor remarcabile în domeniu”.

Prima ediţie a Premiilor BAFTA a fost programată la 29 mai 1949, la Cinematograful Odeon din Piaţa Leicester, Londra. Cel mai bun film britanic a fost desemnat Odd Man Out, un film noir realizat în 1947 de Carol Reed, iar cel mai bun film internaţional a fost considerat The Best Years of Our Lives, o dramă americană semnată de regizorul William Wyler.

Premiile BAFTA pot fi atribuite creaţiilor cinematografice indiferent de naţionalitatea regizorilor, actorilor sau producătorilor, cu condiţia să fi fost difuzate în Marea Britanie în anul precedent.

Marea majoritate a nominalizaţilor aparţin însă cinema-ului hollywoodian şi englezesc, din când în când fiind nominalizaţi la categoriile majore şi artişti sau pelicule străine. Astfel, Marion Cotillard a obţinut un Premiu BAFTA în 2008 pentru rolul din La Môme. Câteva categorii sunt rezervate însă producţiilor ”made in UK”, cum ar fi cel mai bun film britanic, la care au concurat în acest an The Darkest Hour, The Death of Stalin, God’s Own Country (în care joacă şi românul Alec Secăreanu), Lady Macbeth şi Paddington 2.

Trofeul este o mască, realizată de sculptoriţa americană Mitzi Cunliffe, în 1955, şi  cântăreşte 3,7 kilograme.

BAFTA numără 7.500 de profesionişti care se consideră că au adus o contribuţie semnificativă în domeniile cinema-ului şi televiziunii de dincolo de Canalul Mânecii în ulimii 5 ani. Dar, numai 6.500 dintre ei au drept de vot. Publicul desemnează, la rândul lui BAFTA pentru cea mai promiţăţoare speranţă. Anul acesta, cinefilii au trebuit să aleagă între Florence Pugh (Lady Macbeth ), Josh O’Connor (God’s Own Country), Tessa Thompson (Thor Ragnarok), Daniel Kaluuya (Get Out), şi Timothée Chalamet (Call me by your name).

Toţi cineaştii nominalizaţi la categoria cel mai bun regizor au fost bărbaţi, iar doi dintre ei sunt britanici: Christopher Nolan („Dunkirk”) şi Martin McDonagh („Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”). Li s-au alăturat Luca Guadagnino („Call Me By Your Name”), Guillermo Del Toro („The Shape Of Water”) şi Denis Villeneuve („Blade Runner 2049”).

Gary Oldman a câştigat Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor în rol principal graţie evoluţiei sale din filmul Darkest Hour. Starul britanic a primit trofeul din mâinile actriţei Salma Hayek, care a glumit şi a spus că premiul i-a revenit lui Frances McDormand. Acesta a fost primul premiu BAFTA câştigat de Gary Oldman din trei nominalizări pentru interpretare – a fost nominalizat anterior pentru rolurile din Prick Up Your Ears, de Mike Leigh, şi Tinker Tailor Soldier Spy, de Tomas Alfredson. Gary Oldman a câştigat în 1998 două premii BAFTA la categoriile cel mai bun film britanic şi cel mai bun scenariu pentru debutul său regizoral, Nil by Mouth.

Actorul britanic i-a mulţumit lui Winston Churchill, despre care a spus că „a trasat linia de conduită pentru integritate, onoare şi libertate pentru ţara lui şi lumea întreagă”.

La categoria cel mai bun actor, au  concurat şi Daniel Day-Lewis (Phantom Thread), Daniel Kaluuya (Get Out), Jamie Bell (Film Stars Don’t Die In Liverpool) şi americanul Timothee Chalamet (Call Me By Your Name).

Sam Rockwell, câştigător al Premiului pentru cea mai bun actor în rol secundar, a dedicat trofeul regretatului actor britanic Alan Rickman, decedat în ianuarie 2016.

Joanna Lumley a spus: Aceasta ceremonie nu este despre persoane celebre

La categoria cea mai bună actriţă în rol principal, Sally Hawkins a fost singura britanică nominalizată, graţie evoluţiei sale din filmul „The Shape Of Water”. Ea a concurat cu actriţa irlandeză Saoirse Ronan („Lady Bird”), actriţele americane Annette Bening („Film Stars Don’t Die In Liverpool”), Frances McDormand („Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”) şi actriţa australiană Margot Robbie („I, Tonya”).

Trofeul i-a revenit lui Frances McDormand, care a urcat pe scenă pentru a-şi primi premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal purtând o rochie în nuanţe de roşu şi negru: „Aşa cum Martin ştie deja, eu am o mică problemă atunci când trebuie să mă conformez, dar vreau să ştiţi că sunt alături de surorile mele care poartă negru”, a declarat actriţa vorbind despre ţinuta ei vestimentară, în contrast cu cele ale multor vedete din sală, care au purtat rochii complet negre, în semn de sprijin faţă de mişcarea Time’s Up.

Allison Janney a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol secundar graţie interpretării sale din filmul I, Tonya.

Unul dintre protagoniştii filmului Black Panther, lansat weekendul trecut în lumea întreagă, actorul britanic Daniel Kaluuya a câştigat premiul BAFTA la categoria Rising Star, singurul trofeu atribuit pe baza voturilor exprimate de public.

Lungmetrajul Coco, produs de studioul Pixar, a câştigat premiul BAFTA pentru cel mai bun film de animaţie. Acesta a fost cel de-al şaptelea trofeu obţinut de Pixar, după introducerea premiului pentru animaţie în programul galei, în 2006.

Guillermo del Toro a fost declarat cel mai bun regizor

I Am Not Your Negro, de Raoul Peck, a fost desemnat cel mai bun documentar, iar lungmetrajul The Handmaiden, regizat de Park Chan-wook, s-a impus la categoria cel mai bun film străin.

James Ivory a primit premiul BAFTA pentru cel mai bun scenariu adaptat graţie filmului Call Me By Your Name.

Cineastul Ridley Scott a fos răsplătit cu cea mai prestigioasă recompensă – Fellowship decernată de organizatorii galelor BAFTA. Veteranul regizor şi producător britanic a fost întâmpinat de spectatori cu ovaţii şi aplauze în picioare în momentul în care a urcat pe scenă. Cineastul i-a adus un omagiu fratelui său, Tony Scott, care a murit în 2012.

Premiul i-a fost înmânat de Kenneth Branagh şi de preşedintele BAFTA, ducele de Cambridge.

Unii dintre obişnuiţii ceremoniilor americane nu s-au regăsit în propunerile dela Londra. Oda adusă jurnalismului de Steven Spielberg, cu Tom Hanks şi Meryl Streep, n-a obţinut nicio nominalizare, ca şi oniricul Mudbound de Dee Rees.

În ceea ce priveşte cinema-ul francez, acesta a fost bine reprezentat. Elle, de Paul Verhoeven cu Isabelle Huppert care a făcut furori la Oscar 2017 a concurat la categoria Cel mai bun film străin, Ma vie de courgette a fost nominalizat pentru cel mai bun film de animaţie, iar Alexandre Desplat, autorul muzicii la filmul The Shape of Water, a încercat să reitereze victoria de la Golden Globes la categoria cea mai bună bandă sonoră originală.

Şcoala naţională de film şi televiziune din Marea Britanie a primit Premiul BAFTA pentru contribuţia britanică la cinema. Şcoala, în cadrul căreia lucrează regizori precum Lynne Ramsay şi David Yates, este distinsă cu acest premiu pentru că a pregătit mai multe generaţii de talente, dintre care multe au fost distinse la rândul lor cu BAFTA.

Printre precedenţii laureaţi ai premiului se află Sir Kenneth Branagh, Sir Derek Jacobi, Sir Ridley Scott, Tony Scott şi filmele din seria Harry Potter.

„Sunt încântat că Şcoala naţională de film şi televiziune va primi această distincţie”, a declarat preşedintele comisiei pentru film a BAFTA, Marc Samuelson.

„Este o onoare uriaşă. Timp de aproape cinci decenii NFTS a instruit şi educat oameni care continuă să alimenteze cinema-ul britanic. Absolvenţii noştri au fost responsabili pentru unele dintre cele mai mari momente ale filmului şi televiziunii britanice din ultimii ani”, a spus Jonathan Wardle, directorul şcolii.

Daniel Kaluuya

Studenţii şi absolvenţii şcolii au câştigat 129 de premii BAFTA la diferite ceremonii de când acestea au început să fie acordate în 1971, printre care şi 20 la galele dedicate filmului. De asemenea, absolvenţii au câştigat zece premii Oscar şi au primit alte 49 de nominalizări la premiile Academiei americane de film.

Ceremonia a avut loc la Royal Albert Hall pentru al doilea an consecutiv şi a fost prezentată de starul din Absolutely fabulous, Joanna Lumley, care l-a înlocuit pe veteranul Stephen Fry, gazdă a ceremoniei de 12 ori.. Actriţa a declarat că nu a ţinut să politizeze ceremonia, nu a intenţionat să facă glume pe seama lui Donald Trump, a Brexit-ului sau a afacerii Weinstein.

Actriţa britanică a adus o notă de prospeţime acestei gale, fiind protagonista unui montaj amuzant, ce o prezenta în timp ce interacţiona cu mult umor cu o serie de artişti nominalizaţi la premiile din 2018.

După un show acrobatic susţinut de compania Cirque du Soleil, preluat din spectacolul „OVO”, Joanna Lumley a urcat pe scena de la Royal Albert Hall şi a dezvăluit că aceeaşi sală a găzduit în urmă cu 100 de ani un eveniment care celebra feministele din Mişcarea Sufragetelor, ale căror acţiuni au adus femeilor din Marea Britanie dreptul de a vota la alegerile electorale.

La BBC, transmisia a început cu o oră mai târziu pentru a se putea tăia la montaj atacurile sau problemele tehnice. Ca şi în anii trecuţi, rezultatele au fost transmise în direct pe Twitter şi amplu comentate de jurnaliştii acreditaţi.

Premiile BAFTA au beneficiat de prezenţe care egalează succesele hollywoodiene în domeniu.

Ca şi anul trecut, au asistat la ceremonie Prinţul William, care este Preşedintele de Onoare al Premiilor BAFTA şi Ducesa Kate Middleton.

Tradiţionalul covor roşu a fost înlocuit cu unul negru la ediţia din acest an a Galei de decernare a premiilor BAFTA, unde specialiştii se aşteptau ca numeroase staruri din industria cinematografică să poarte ţinute vestimentare negre, pentru a-şi exprima astfel sprijinul faţă de mişcarea Time’s Up, de solidaritate cu victimele abuzurilor sexuale şi ale discriminării, chiar dacă acest lucru părea să pună o problemă de etichetă Ducesei de Cambridge, protocolul interzicând familiei regale să manifeste vreo opinie politică. Ducesa de Cambridge, respectând protocolul regal, a purtat o rochie amplă într-o nuanţă închisă de verde, create de Jenny Thackham. În talie a purtat o panglică neagră de catifea, care a simbolizat subtil faptul că Ducesa susţine campania care-şi propune să elimine abuzurile sexuale împotriva femeilor. De asemenea, Ducesa a purtat şi bijuterii cu smaralde extrem de vizibile.

Jennifer Lawrence, Angelina Jolie, Emma Thompson, Emma Watson, Daisy Ridley, Daniel Day-Lewis, Gary Oldman, Jennifer Lawrence, Lupita Nyong’o Orlando Bloom au participat la Gală.

Cum la categoria pentru cel mai bun regizor n-a fost nominalizată nicio femeie, în pofida turului de forţă realizat de Greta Gerwig cu Lady Bird, Premiile BAFTA au provocat o polemică.

Alisson Janney, cea mai bună actriţă în rol secundar

Potrivit presei britanice, Emma Thompson, Keira Knightley, Emma Watson, Zawe Ashton, Daisy Riley, Emilia Clarke şi Jodie Whittaker s-au implicat în organizarea acestei mişcări la gala premiilor BAFTA. Actriţele Gemma Arterton, Tessa Thompson, Gemma Chan şi Naomie Harris au venit însoţite de activişti care militează pentru drepturile femeilor.

Organizatorii galei BAFTA au colaborat în ultimele săptămâni cu British Film Institute pentru a dezvolta un nou set de principii şi recomandări, create pentru a limita hărţuirile şi agresiunile din industria filmului, televiziunii şi jocurilor video.

Setul de opt principii a fost dezvoltat în urma unor consultări cu mai multe sindicate, organizaţii şi agenţii, precum Women in Film & TV, Writers’ Guild of Great Britain şi UK Screen Alliance, dar şi cu numeroşi angajaţi şi colaboratori care lucrează în diverse ramuri ale acestor industrii.

Principiile promovează responsabilitatea comună în privinţa respectării celor din jur, adoptarea unei toleranţe zero faţă de intimidare, agresiune şi hărţuire, aderarea la legislaţia ce prevede egalitatea, sănătate şi siguranţa la locul de muncă, protejarea victimelor şi a martorilor, respectarea confidenţialităţii şi asigurarea implementării unor proceduri riguroase pentru raportarea imediată a infracţiunilor şi pentru a sublinia valoarea sentimentelor de includere şi apartenenţă.

În trecut, Premiile BAFTA se acordau după Premiile Oscar. Dar, de 17 ani, ceremonia a fost devansată şi are loc cu 15 zile înaintea surorii sale americane. Gala BAFTA este considerată de atunci ultimul covor roşu al campaniei. Orice victorie sau discurs incendiar de la BAFTA oferă o afirmare preţioasă. Voturile pentru viitorii laureaţi ai Premiilor Oscar începe în 13 februarie şi durează până în 27 februarie. Numai 500 de membri BAFTA au fost cooptaţi de Academia Americană de Cinema, ei reprezentând abia 7% din votanţii Oscar. Şi nu de puţine ori palmaresul celor două ceremonii a fost foarte diferit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Am vazut filmul: ” Three Billboards Outside Ebbing, Missouri ” si nu m-a dat pe spate, cam naspa actorii, obositi, subiect ciudat, un film cam tras de par … !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.