La judecată cu 23 de poliţişti

Un număr de 23 de poliţişti din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat – Punctul de trecere a Frontierei Calafat, care se aflau sub măsura preventivă a controlului judiciar, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită în formă continuată, au fost trimisi în judecată de procurii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Potrivit DGA – SJA Dolj, poliţiştii care le-ar fi cerut şoferilor diverse sume de bani invocând diverse nereguli constatate la documentele persoanelor şi ale vehiculelor dădeau mai departe şi şefilor pentru ca aceştia să nu-şi îndeplinească obligaţiile de serviciu.

„Ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj au desfăşurat activităţi procedurale într-o cauză penală în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au emis un rechizitoriu prin care au dispus trimiterea în judecată a 23 de agenţi de poliţie de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat – Punctul de trecere a Frontierei Calafat, aflaţi sub măsura preventivă a controlului judiciar, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită în formă continuată. În fapt, în perioada martie-noiembrie 2023, în calitate de agenţi de poliţie de frontieră din cadrul ITPF Giurgiu – Sectorul Poliţiei de Frontieră Calafat – Punctul de Trecere a Frontierei Calafat – Compartimentul Ture Serviciu, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpaţii au remis colaboratorilor autorizaţi în cauză, superiori ierarhic, diverse sume de bani şi alte bunuri pentru ca aceştia să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu, în sensul de a nu exercita în mod judicios atribuţiile de verificare şi control asupra activităţii lor, respectiv să nu ia măsurile legale în consecinţă”, informează Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj într-un comunicat de presă.

În comunicat se mai spune că pentru a-i determina pe conducătorii auto să le ofere sume de bani sau foloase materiale, poliţiştii de frontieră invocau diverse nereguli constatate la documentele persoanelor şi ale vehiculelor, lipsa unor autorizaţii, facturi şi acte de însoţire sau nerespectarea regimului de transport persoane şi marfă, fapte ce ar atrage implicit efectuarea unor verificări suplimentare în punctul de frontieră, descărcarea, inventarierea şi chiar confiscarea mărfurilor transportate, verificarea amănunţită a pasagerilor şi aplicarea unor sancţiuni contravenţionale, iar după primirea sumelor de bani ori alte bunuri, nu se mai dispuneau măsurile legale sau sancţiunile invocate iniţial şi se permitea intrarea în România fără efectuarea altor activităţi suplimentare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj.

Cei 23 de poliţişti de frontieră de la PTF Calafat au fost reţinuţi pe 21 noiembrie, în urma unor percheziţii efectuate de poliţişti DGA – serviciile anticorupţie din judeţele Dolj, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Olt, Dâmboviţa, Sibiu, Caraş-Severin şi Hunedoara, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Ulterior aceştia au fost arestaţi preventiv de către Tribunalul Dolj.

Curtea de Apel Craiova a admis pe 4 decembrie 2023, printr-o decizie definitivă, recursul celor 23 de poliţişti împotriva deciziei Tribunalului Dolj prin care aceştia fuseseră arestaţi preventiv. Potrivit deciziei Curţii de Apel Craiova, poliţiştii au fost eliberaţi din arestul preventiv şi puşi sub control judiciar. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. ASA STRICA STATUL, ANTREPRENORIATUL , DIN FASA …!!BIETII MILITIENI …..

  2. „poliţiştii care le-ar fi cerut şoferilor diverse sume de bani invocând diverse nereguli constatate la documentele persoanelor şi ale vehiculelor dădeau mai departe şi şefilor pentru ca aceştia să nu-şi îndeplinească obligaţiile de serviciu.”
    Asta-i Romania! Geaba incercam sa ascundem, sa indulcim situatia, sa protejam…. Asa-i in toate structurile si institutiile statului. Vedem ce e si in invatamant. Conducerea superioara a statului nu vrea sa faca ordine in ac tara, luand la verificat individ cu individ din fiecare institutie. Nici nu pot face. Sunt amestecati(vedem asta in fiecare zi in media) indivizi din conducere cu acei care incalca legea.

  3. Aceasta schema de promovare a CORUPTIEI se aplica in ROMANIA dupa 1989 ATAT IN POLITIE, CAT SI INJUSTITIE SI IN TOATE STRUCTURILE STATULUI, SIE, SRI, ADMINISTRATIE PUBLICA CAT SI SISTEMUL POLITIC TICALOSIT (IN TARILE CIVILIZATE ALIANTELE DE GUVERNARE SE FAC DUPA ALEGERI, DUPA VOT NU INAINTE IN STIL MAFIOT)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.