La mulți ani, domnule președinte!

Zi importantă pentru fostul președinte al României, Emil Constantinescu. După ce marți a împlinit 80 de ani, ieri, domnia sa a fost aniversat cu aceeași ocazie și la Ateneul Român. Evenimentul a fost organizat de de Fundația Română pentru Democrație. Au ținut să participe la eveniment personalități marcante ale vieții culturale și politice a României. Nu au lipsit Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române, șeful Familiei Regale a României și suveranul Casei de România sau președintele Academiei Române, Acad. Ioan-Aurel Pop, sau liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Cu aceeași ocazie as avut loc și lansarea volumului ‘Emil Constantinescu 80 – Om de stiinta, om de stat. Marturii’.

Biografia unui om de stat

Emil Constantinescu s-a născut la 19 noiembrie 1939 la Tighina (astăzi Republica Moldova), ca fiu al unui inginer agronom originar din partea de sud a României. Urmează liceul la Piteşti, după absolvirea căruia (1956) se înscrie la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. Obţine Diploma în Ştiinţe Juridice (1960) şi este repartizat ca judecător stagiar la Tribunalul regional Piteşti. Climatul politic îl determină să renunţe la acest post si să se înscrie (în 1961) la Facultatea de Geologie – Geografie pe care o absolvă în 1966. Este Doctor în Geologie al Universităţii Bucureşti; Doctor ès Sciences al Universităţii Duke, SUA.

Are o carieră prestigioasă în învăţământul superior şi în cercetarea ştiinţifică recunoscută pe plan naţional şi internaţional. Parcurge toate treptele carierei universitare ca asistent, lector, conferenţiar şi profesor de Mineralogie la Facultatea de Geologie din 1966 până în prezent. Este profesor la Şcoala Doctorală a Universităţii Bucureşti. În 1991–1992 a fost visiting professor la Universitatea Duke, SUA. Autor a 12 cărţi de specialitate, dintre care „Mineralogy in the System of Earth Sciences” publicată la Imperial College Press, London, a fost lansată la Departamentul de Geologie al Universităţii Cambridge în prezenţa prof. John Deer, fost vicecancelor (rector) al Universităţii Cambridge.

După căderea dictaturii comuniste este ales prorector (1990-1992) şi rector al Universităţii Bucureşti (1992–1996), preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor din România (1992–1996); membru al Comitetului permanent al Asociaţiei Universităţilor Europene – CRE (1992–1993; 1994–1998); membru al Asociaţiei Internationale a Preşedinţilor de Universităţi – IAUP (1994–1996).

Distins cu Premiul Academiei Române (1980); Palmas Academicas Marele Colan de Aur, conferit de Academia Braziliană de Litere, Rio de Janeiro (2000); medalii de aur şi onorifice ale Universităţii Comenius din Bratislava; Universităţii Caroline din Praga şi Universităţii din Sao Paolo; Medalia Arthur Bertrand, acordată de Academia de Ştiinţe, Institut de France; medalii conferite de Institutul Naţional de Ştiinţe şi Arte din Franţa, Universitatea Paris–Sorbonne şi Universitatea din Amsterdam; Premiul Omul de Stat European al Anului (1998), New York; Premiul Asociaţiei Barourilor Americane, Atlanta; Premiul Aristide Calvani, Paris; Premiul Centrului Democratic, Washington; Premiul European Coudenhove – Kalergi, Berna.

În planul activităţii civice se angajează, din decembrie 1989, împreună cu alţi colegi universitari şi intelectuali reputaţi în efortul de democratizare a României, în apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în constituirea societăţii civile. S-a numărat printre personalităţile care, după violenţele comise împotriva profesorilor şi studenţilor de minerii care au invadat Bucureştiul în iunie 1990, au fondat asociaţia Solidaritatea Universitară al cărei purtător de cuvânt naţional a fost. Este membru – fondator şi vicepreşedinte al Alianţei Civice (1990-1996) şi preşedinte al Academiei Civice (1990-1993). A.C. şi Solidaritatea Universitară, împreună cu alte formaţiuni civice şi partide democratice, au format Convenţia Democratică din România (CDR), al cărui prim preşedinte, prin rotaţie, a fost (1991). La propunerea Solidarităţii Universitare şi Alianţei Civice a fost ales, în urma unui scrutin preliminar, candidat unic al CDR în alegerile prezidenţiale din 1992. A intrat în al doilea tur de scrutin şi a obţinut 38% din voturi în confruntarea cu preşedintele în funcţie, marcând prima mare victorie a opoziţiei democratice anticomuniste.

După această primă experienţă politică importantă, CDR l-a ales preşedintele său (1992 – 1996). A urmat o perioada de luptă continuă pentru afirmarea Opoziţiei democratice şi a programului său de guvernare, iniţiind şi semnând, în numele CDR, Contractul cu România. Sub conducerea lui Emil Constantinescu, CDR a câştigat în 1996 alegerile locale şi parlamentare, iar Emil Constantinescu a fost ales, prin vot direct, Preşedintele României, pentru un mandat de patru ani.

În perioada mandatului său prezidenţial (1996 – 2000), România s-a angajat într-un larg proces de reformă în economie, justiţie şi administraţie. A fost accelerată privatizarea şi restructurarea industriei de stat. S-au adoptat legea de restituire a terenurilor agricole şi pădurilor confiscate de regimul comunist, legea de acces la dosarele întocmite de poliţia politică a fostului Departament de Securitate, legea bugetelor locale, legile de combatere a corupţiei şi a spălării banilor. Au fost modificate şi completate legea administraţiei locale, Codul penal, garanţiile pentru respectarea drepturilor omului în procesele penale şi civile. Ca mediator între autorităţile statului, Preşedintele Constantinescu a reuşit să solidarizeze forţele politice şi societatea civilă în depăşirea unor momente de criză guvernamentală, parlamentară şi socială, în soluţionarea unor probleme esenţiale privind regimul juridic al proprietăţii

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

19 Comentarii

  1. … corect, ca de aia l-au votat dupa el pe Iliescu, sau nu? (ha, ha…)Helectorat hinteligent, daca ma hantelegi!

  2. In republica demo-aristo-monarhiceasca Romania,iata-l pe Ducele de Pernambuco langa majestatile lor absolut regale (includ si printul Duda de Suceava) in rolul vietii!
    Satisfacut,ranjit,pensia bunicica spre mare,SPP,SPP,carti,carti,Insitutul Levantului (bizareria PSD0 ,Institutul Levantului
    Cel mai slab presedinte ex-comunist din Istoria Romaniei a implinit 80 de ani!
    Iliescu l-a decorat in 2000,cum si merita cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Ciolan..,pardon de Colan!
    Sa ma alatur corului pupincuristilor cu sportulet: La Multi Ani mai Emilica cel Invins de Seku!:))

  3. Si el si cdr – catastrofali.
    Sub mandatul lui s au pus bazele statului securist aservit.

  4. „Laudă-mă gură că-ți mai dau o prăjitură „era titlul corect al cărții lansate!

  5. DA, A FOST INVINS DE SISTEM, un intelectual ce abia ieșise din lumea pietrelor sale, sfios, nu a fost capabil să oprească valul interior distrugător. Între altele, el a schimbat în ură, bunele relații cu vecinii sârbi. Prin ploconire politică a facilitat piloților militari americani uciderea a mii și mii de sârbi nevinovați. Am ajuns astfel, pentru un lung șir de generații, dușmanii de neiertat ai Serbiei. Tot el a cedat Ucrainei, fără nicio presiune internă sau externă, incapabil să înțeleagă la adevărata lor dimensiune gravitatea faptelor sale, teritorii românești strămoșești împreună cu toate bogățiile prezente, împreună cu toți românii trăitori acolo de veacuri. „În 1997, pentru prima dată de la constituirea României Mari, un guvern român a cedat părți ale teritoriului național fără a fi amenințat cu agresiunea (ca în 1940), sau fără a se găsi sub presiunea ocupantului străin (ca în 1944 și 1947). Opinia publică românească nu a perceput dimensiunea dramatică a evenimentului”, scria atunci regretatul istoric Florin Constantiniu. Ce ne-a rămas după acest președinte? O Românie mai mică, mai supusă, mai săracă în prieteni, cu mai puține bogății și vulnerabilă ca niciodată înainte.

  6. Constantinescu atunci cind a spus ca l-a invins aia cu „patria a priori” deasupra usii de la intrare,a spus adevarul.Ailalti au tacut ca cacatul in iarba (pardon).Tatarului nici nu-i puteai cere o asemenea declaratie pentru ca el e ÀGA acolo si are juramint,deci nu.Plavanul tace pentru ca nici basca nu-i sta pe cap de-atitea bube.”La multi ani!” ps.Nodul ala de la cravata mi se pare rarisim.

  7. Lasati strigoi comunisti sa moara in pace ! Lasati generatiile tinere sa creasca Romania , sa-si creasca copii ! PS– Si Cons tantinescu a fost procuror comunist , in anii 1960 …chiar si el ! Dati Legea Lustratiei mai repede …

  8. @ha ha
    Nu l-a votat „helectoratu”, adica poporul asuprit de straini, ci l-a „votat” alogenii care au ocupat institutiile statului ca lupii la oi prin minciuna si viclenie si prin „valori” occidentale…daca ma intelegi…

  9. Milica, te-am cunoscut in 1992, prezentat de Coposu, cind te-a scos prima data in lume. Ai fost si esti un impostor, cam ca bucata aia de pinza gri de la gitul tau, despre care crezi ca e cravata… Mai stai pe-acasa, mosule. Si ia-l si pe Duda cu tine, sa-ti tina de urit.

  10. Mai fratilor, cine i-a facut nodul ala de la cravata de parca e un tap legat de paru care sprijina poarta. Doamne ce ridicol ?! A fost si este o tamaie, un fals, asemenea lui Roman, care nu o sa inteleaga niciodata ce a cautat intr-o functie atat de importanta in Statul Roman, incurcand atata lume. In rest sa fie sanatos si La Multi Ani !

  11. ce-mi plac pozele astea cu toti mosnegii si babetele cum ranjesc si isi arata dintii de plastic unii altora. ce placi fixate au pe gingii

  12. Profesorul Constantinescu a fost singurul presedinte carturar al Romaniei (si Iliescu este un intelectual, dar a preferat alt gen de biblioteca). Pe langa el, unii ca Basescu sau Johannis sunt veritabili inculti iar ca presedinti au fost dovedite caricaturi. Constantinescu a avut realizari importante desi a fost unicul presedinte sabotat ora de ora de securitate. Si sa nu uitam, in acei ani securitatea lucra la vedere folosind inca vechile metode. La multi ani, adevaratule presedinte!

  13. O fi un intelectual genial, dar in politica a fost o catastrofa ,o nenorocire pt natiune ! A fost groparul dreptei politice romanesti de dupa ’89 alaturi de gunoaiele pseudoliberale si pseudotaraniste ! Un idiot mai prost ca asta nu a existat in politica romaneasca . Partea cea mai rea a individului acesta este incapacitatea de a discerne si a realiza cat rau si cate stricaciuni ireparabile a putut sa provoace Romaniei .Din partea mea , tot dispretul si tot scuipatul !

  14. @frank: Asa ti-a spus tie unchiuletul Petrov? Sau esti chiar hahalera batrana in persoana? Apropo, ala din poza este ‘academicianu’ Popica? Parca si asta a scris sub pseudonim livrat de secu sau il confund cu colegul de la Bucuresti? Ce cauta acolo?

  15. Adevarul spune ca, Enil Codntantinescu a fost cel mai slab si prost presedinte al Romaniei dupa 1990′ si, mai si sta langa „paiatele regale” !, adica, sacul si peticele la un loc, de ce nu i-a adus si pe imparatul si regele romilor ca asta ii discriminare rasiala !.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.