La ora 22:32, chiar la Primul Apel la 112, se striga: „Explodează! Explodează!”

Asociaţia „Colectiv pentru viitor” a reuşit să obţină de la STS înregistrarea primului apel la 112 din noaptea de 30 noiembrie 2015! Acesta a fost efectuat la ora 22:32, la doar 20-30 de secunde de la aprinderea izolaţiei. Primele cuvinte de după indicarea locaţiei clubului Colectiv au fost: „Explodează! Explodează!”

Înregistrarea a fost cerută de la ISU de două persoane fizice, una dintre ele fiind VICTOR ADRIAN DOBRE, cel care şi apare pe înregistrare şi care este nimeni altul decît barmanul din Colectiv şi cel care a înfiinţat site-ul „Colectiv pentru viitor”!

Printr-o stranie coincidenţă, la cîteva ore după difuzarea înregistrării de la serviciul 112, în cotidianul.ro avea să apară şi ancheta noastră în care puneam întrebarea: „A avut loc o explozie la Colectiv în noaptea tragediei?”, iar cuvintele lui Victor Adrian Dobre au confirmat evenimentul: „Explodează! Explodează!” Prezent la Observatorul de la Antena 1 la aproape o lună de la tragedie, Victor Adrian Dobre spunea că suflul acestei explozii l-a prins aproape de ieşire, în acest fel avînd norocul să scape nevătămat, noroc pe care colegii săi, din păcate, nu l-au avut. El a revenit apoi în club şi a ajutat alţi tineri să iasă, devenind un adevărat erou al acelor evenimente.

Înregistrarea acelor clipe de groază, cînd Victor Adrian Dobre vorbeşte cu dispecera de la 112 şi cei de la poliţie şi jandarmi poate fi ascultată pe Youtube la adresa https://www.youtube.com/watch?v=Zn99nvdTtZE. Iată şi transcrierea convorbirii, realizată de Hotnews:

– „Incendiu! Incendiu! Incendiu în fabrica Pionierul!

– Unde, pe ce stradă?

– Strada Tăbăcarilor 7, incendiu în fabrica Pionierul!

– Tăbăcarilor 7.

– Tăbăcarilor 7. Da, da!

– Tăbăcarilor 7, da?

– Tăbăcarilor 7! – Fabrica Pionierul?

– Explodează! Explodează! Da, da!

– Rămîneţi, vă rog, la telefon.

– Da, da! Este fum! Este fum! Este fum!

– Am înţeles că e fum. E cineva blocat acolo? Ştiti ceva?

– Nu-mi dau seama. Nu-mi dau seama… Vezi că iei foc…

– Rămîneţi la telefon, vă rog! (…)

– Am sunat. Am sunat. Am sunat. (…)

– Alo? Pompierii.

– Sunt oameni înăuntru. Nu ştiu cîţi au ieşit.

– Domnule, spuneţi-mi unde arde? La intrare?

– Înăuntru. Există un club. Există un club. Într-unul dintre cluburile din fabrica Pionierul.

– Da, da, ştiu unde e Colectiv, domnule. Spuneţi-mi exact unde arde acolo?

– Arde, a luat foc. Arde înăuntru, a luat foc. A luat foc o izolaţie, din cauza…

– Am înţeles. Spuneţi-mi, sunt persoane rănite acolo?

– Da, da, da, acum ard nişte oameni!

– Ard nişte oameni?

– Da, da, da. Ies răniţi.(TIPETE)

– Sunt persoane arse, domnule?

– Gata, gata… Trageţi-i afară!

– Domnule Adrian?

– Trageţi-i afară!

– Alo, domnule, mă auziţi? Mă auziţi, domnule? Să ştiţi că echipajele au fost trimise către dumneavoastră. Spuneţi-mi exact, puteţi aprecia cam cîte victime sunt?

– Nu ştiu, sunt foarte mulţi. Erau 500 de persoane înauntru.

– Am inteles. (…)

– Trimitem şi noi?

– Ambulanţe, ambulanţe.

– Trimitem şi noi, da?

– Da, trimiteţi, trimiteţi!

– Bine, bine.

– Nu ne puteţi da un număr?

– Haideţi, vă rog frumos, trimiteţi, sunt peste 50 de persoane.

– Peste 50 de persoane. Am înţeles.

– Trimitem cîte putem, domnule. Trimitem cîte putem.

– Da, da, da, trimiteţi.

– La revedere. (…)

– Poliţia a trimis?

– Nu ştiu, suntem jandarmii.

– Dacă ajungeţi acolo şi se impune şi prezenţa noastră, ne solicitaţi.

– Am înţeles. Da, da.

– Să trăiţi!

– La revedere!”

Convorbirea este cutremurătoare şi vom reveni asupra ei, căci imediat a apărut o reacţie destul de ciudată din partea lui Raed Arafat, cel care are în coordonare toate serviciile ce ţin de intervenţiile în situaţii de urgenţă, inclusiv cel de la 112. Chiar la începutul ei, imediat după ce indică locaţia Clubului Colectiv, Victor Adrian Dobre strigă: „Explodează! Explodează!”, ceea ce readuce în discuţie ipoteza unei explozii şi, evident, întrebarea: ce a generat această explozie şi de ce autorităţile nu dau o explicaţie oficială în legătură cu producerea ei!

Am găsit însă în arhiva cotidianul.ro a Cazului Colectiv fotografiile realizate de anchetatori după imaginile de pe camerele de supraveghere, caresurprind exact ce se întîmpla în Clubul Colectiv la ora 22:32, adică tocmai atunci cînd barmanul Victor Adrian Dobre suna la 112! Iată-le în succesiune cronologică:

22:32:35 – Stîlpul de susţinere s-a aprins, formaţia încă este pe scenă şi cîntă, iar tinerii nu fac decît să se depărteze de acel stîlp

22:32:44 – formaţia a părăsit scena şi oamenii se îndreaptă liniştiţi spre ieşire

22:32:51 – nu mai este nimeni pe scenă, jumătate din sală este goală şi oamenii ies calmi din club. Unul dintre ei, cel cu barbă, din mijlocul sălii, priveşte liniştit spre cei care se îndreaptă spre ieşire

– 22:32:54 – clubul aproape s-a golit, scena nu se mai vede de fum, dar în cadru APARE UN OBIECT CE SEAMĂNĂ CU UN BUTOI!

22:33:01 – clubul se umple de fum şi spre uşă mai sînt destul de mulţi tineri care aşteaptă să iasă.

Din informaţiile comunicate de STS, convorbirea lui Victor Adrian Dobre are loc la ora 22:32, adică exact cînd erau înregistrate aceste imagini pe camerele de supraveghere! Deci, în acest interval, 22:32:35 – 22:33:01 sau în secundele următoare, ar trebui să se producă evenimentul descris de barmanul Victor Adrian Dobre prin strigătul acela disperat: „Explodează! Explodează!, despre care s-a vorbit iniţial în aproape toate declaraţiile şi despre care anchetatorii nu mai spun acum nimic!

E nevoie să fie lămurită şi prezenţa în mijlocul încăperii în foto 4 a acelui „butoi” sau ce o fi, care nu apare distinct decît în această imagine, în locul unde cu cîteva secunde era acel domn!

RAED ARAFAT: „nu am avut acces la ÎnregistrĂrile respective Şi nici la stenogramele discuŢiilor chiar dacĂ le-am solicitat oficial de la STS”

Imediat ce Victor Adrian Dobre a publicat înregistrarea convorbirii sale cu dispecerii de la 112, chiar a doua zi, RAED ARAFAT, publică pe site-ul său acest mesaj:

Apariţia înregistrării apelului la 112 pentru intervenţia la Colectiv, paralel cu susţinerea bilanţului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a fost pentru mine şi pentru colegii mei una interesantă mai ales că noi, ca Departament pentru Situaţiile de Urgenţă, nu am avut acces la înregistrările respective şi nici la stengoramele discuţiilor chiar dacă le-am solicitat oficial de la STS, în ideea că tragedia este sub ancheta Parchetului General şi că nu avem acces la înregistrări decît dacă aprobă procurorul. Ne-am adresat şi la procuratură să obţinem acordul însă nu am primit răspuns în acest sens şi am rămas să aşteptăm finalizarea anchetei ca să avem acces la un segement care ne interesa mult pentru finalizarea analizei şi a lecţiilor învăţate. Acum, înregistrarea este pe internet şi la televiziuni şi începe din nou atacul că noi am ascuns faptul că un pompier ştia unde este Colectiv din ce reiese din înregistrare. Pe scurt, faptul că un pompier, care lucrează la dispecerat, ştie unde este Colectiv nu spune nimic din punct de vedere instituţional. Iar acuzaţiile care au început să apară că noi, sau eu, am minţit iar ascunzînd aceste informaţii sunt nefondate avînd în vedere că nu am avut acces la înregistrări la nici un moment pînă cînd au aparut ele în spaţiul virtual şi în presă acum 2 zile. Acest lucru poate fi şi probat prin documentele de corespondenţă pe care le deţinem la DSU! Am dorit să clarific acest aspect acum înainte să fie dezlănţuite atacurile care au început azi dimineaţă deja astfel încît să fie cei interesaţi infromaţi corect!

Reacţia lui Raed Arafat este cel puţin ciudată, considerînd că difuzarea înregistrării de la 112 exact cînd DSU (Departamentul pentru Situaţiile de Urgenţă) îşi făcea bilanţul ar fi avut rolul de a se arăta că dumnealui şi cei de la DSU AU MINŢIT atunci cînd au spus că nu ştiau unde este Clubul Colectiv, ca dovadă că nu au fost chemaţi pentru autorizările legale!

Ne abţinem de la orice comentariu (deşi ne-am obişnuit deja cu acest fel al lui Arafat de a „acoperi” evenimentele), reproducînd chiar răspunsul barmanului Victor Adrian Dobre, cel care a postat această înregistrare:

Conform unei publicaţii on-line [Vocea Transilvaniei, n.n.], Dl. Raed Arafat a făcut o declaraţie publică în legatură cu apelul la 112 publicat de noi. De remarcat este că, în loc să comunice că abia aştepta această înregistrare pentru a o putea analiza în vederea îmbunătăţirii sistemului de urgenţă, Dl. Arafat nu ezită nici de această dată să dezmintă ceea ce este deja evident încă de acum 2 luni şi ceva, pe baza documentelor: CĂ ISU ŞTIA DE CLUBUL COLECTIV! Această dezbatere la momentul de faţă este tardivă, iar punerea acestei probleme în discuţie chiar de către dumnealui nu evidentiază decît faptul că ISU, prin reprezentantul său, continuă să se disculpe public la infinit în legatură cu acţiunea criminală de verificare preventivă efectuată în Fabrica Pionierul de către inspectorii săi. Păcat că Dl. Arafat, după vasta sa experienţă se pretează în continuare să aibă o asemenea atitudine publică faţă de cei care suferă în urma dezastrului din Colectiv.

P.S.Publicarea înregistrării a avut scopul de a transmite date despre intervenţie în principal, aspectul cunoaşterii de către dispecer a existenţei Clubului Colectiv fiindu-ne sesizat ulterior de o parte dintre cei cei care au ascultat-o”.

CUM A OBŢINUT BARMANUL ÎNREGISTRAREA CONVORBIRI CU CEI DE LA 112?

În textul său de pe Facebook, Raed Arafat sugerează destul de clar faptul că difuzarea înregistrării chiar în timpul bilanţului de la DSU ar fi fost un scenariu prin care s-a urmărit compromiterea dumnealui de către „cineva”! Lucrurile sînt lămurite chiar de către Victor Adrian Dobre, care explică limpede cum au stat lucrurile în realitate:

Procedura de obţinere a înregistrării apelului la 112

Obţinerea înregistrării apelului la 112 este oarecum simplă. Se trimite un e-mail la adresa relatiipublice@sts.ro care să conţină datele de identificare ale solicitantului (nume, adresă, cnp, serie şi număr CI), numărul de telefon de pe care s-a apelat, precum şi data şi ora aproximativă a apelului. În urma solicitării veţi primi acasă, prin poşta, un plic cu înregistrarea pe un CD şi un raport scris pe timpi al transferurilor apelului între dispecerat şi celelalte instituţii (poliţie, pompieri..). Atenţie! Acest raport scris nu trebuie publicat întrucît conţine codurile interne de identificare ale dispecerilor şi am înţeles că se supune legii datelor cu caracter personal.

Termenul de soluţionare a cererii este de 30 zile însă se trimite mai repede. Trebuie verificat la poştă dacă a sosit plicul deoarece mie mi-au greşit adresa la expediere şi nu mi-a venit avizul de ridicare acasă. De aceea, atunci cînd m-am dus să verific, plicul deja fusese trimis înapoi – doar 10 zile stă la poştă. Nr. Tel. STS: 021.202.21.88 / 021.202.28.30. E-mail: relatiipublice@sts.ro/ relatiipublice@112.ro”.

Este de-a dreptul incredibil! Victor Adrian Dobre, un barman într-un club, ştie mai bine decît Raed Arafat, şeful DSU, deci şi la al celor de la 112, cum se procedează legal pentru a obţine înregistrarea unei convorbiri cu dispecerii! Iar toată speculaţia lui Raed Arafat, potrivit căreia înregistrarea a fost dată chiar în timpul bilanţului DSU se dovedeşte a avea acelaşi rol cu care Arafat ne-a obişnuit şi în cazul celorlalte tragedii: „să se disculpe public la infinit”! În realitate, înregistrarea ar fi trebui să-i parvină lui Victor Adrian Dobre cu 10 zile înainte dacă nu ar fi fost încurcătura de la poştă! Înainte de a posta pe Facebook acel răspuns penibil, Raed Arafat ar fi putut verifica direct la Relaţiile cu publicul de la 112 cînd i-a fost trimisă înregistrarea lui Victor Adrian Dobre!

Pe înregistrare, se aude cum reprezentantul pompierilor spune: „- Da, da, ştiu unde e Colectiv, domnule. Spuneţi-mi exact unde arde acolo?” Ne amintim că cei de la ISU au spus încă din primele zile că „nici măcar nu ştiau de existenţa Clubului Colectiv”! Lucrurile s-au lămurit însă între timp, în sensul că ISU nu numai că ştia unde este clubul, dar chiar fuseseră acolo cu cîteva zile înainte de tragedie pentru a înmîna patronilor o adresă!

Mai trebuie să precizăm un lucru important: nu trebuie să cădem în greşeala de a interpreta tonul dispecerei şi al pompierilorca fiind lipsă de interes faţă de ce le spunea Victor Adrian Dobre! Ei sînt instruiţi să inducă celui de la capătul firului o stare de linişte, astfel încît să comunice cît mai clar şi mai coerent situaţia din teren. În timpul convorbirii, chiar dacă apelantul nu-şi dă seama, deja se declanşează operaţiunile standard: apelarea pompierilor, a poliţiei sau a jandarmilor (după caz), pornindu-se deja spre locul evenimentului!

Aici are dreptate din nou Victor Adrian Dobre, cînd spune că, în acest moment, nu mai contează ce s-a spus în primele zile, căci deja multe chestiuni au fost deja lămurite. Acum trebuie puse cap la cap toate informaţiile, astfel încît să nu se muşamalizeze ADEVĂRUL!

Sînt încă multe voci, din păcate chiar dintre jurnalişti, care spun că n-ar trebui redeschisă discuţia în public despre tragedia de la Colectiv căci ar fi afectaţi emoţional cei din familiile victimelor! Teoria aceasta nu este decît o diversiune, căci este greu de crezut că familiile celor decedaţi sau răniţi nu ar vrea să afle adevărul despre cauzele reale ale tragediei! Poate că nu întîmplător, unii dintre aceşti „grijulii” fac parte chiar din comitetul de conducere al Fundaţiei „Smurd”, condusă de Raed Arafat!

Cu orice preţ, chiar cu imensul risc de a fi murdăriţi de zoaiele celor interesaţi de muşamalizarea cazului, trebuie aflat ADEVĂRUL! Oricare ar fi el. Iar instituţiile statului, cele chemate să ancheteze, să expertizeze sau să judece probele din dosar, ar trebui să abandoneze complet acţiunea de „contracarare” a „teoriilor fanteziste” apărute în presă (cum spunea directorul de la INSEMEX) şi să analizeze TOATE indiciile, declaraţiile, probele care apar pe orice cale! Şi sînt multe lucruri încă nelămurite, multe întrebări fără răspuns:

– a fost sau nu o explozie?

– dacă da, ce şi cine a provocat-o?

– se ştia dinainte că se va produce undeva un eveniment tragic?

– cum a luat foc stîlpul de la o scînteie plecată de la 4 m?

– s-a stropit anterior izolaţia cu vreo substanţă?

– s-a acţionat încă de la început conform procedurilor?

– de ce nu au fost acceptate ambulanţele private?

– de ce a fost ameninţată asistenta care a descris situaţia primelor momente ale intervenţiei?

– cîţi tineri au murit din alte cauze decît cele provocate de arsuri sau intoxicarea cu fum?

Adevărul, oricît de dur ar fi, este mult mai preţios decît o minciună convenabilă!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.