La Oradea s-a lansat o lucrare „monumentală”

Universitatea din Oradea a găzduit luni lansarea Enciclopediei „Centenarul Războiului de Întregire şi al Marii Uniri (2014 – 2020)”, o lucrare caracterizată de istorici ca fiind una „monumentală”, a informat Biroul de presă al instituţiei academice.

Evenimentul de lansare, imediat după prima prezentare de la Universitatea din Iaşi, a avut loc, în aula universităţii orădene, în prezenţa rectorului, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, a prorectorului, prof. univ. dr. habil. Sorin Şipoş şi a coordonatorului lucrării, prof. univ. dr. Ion Solcanu.

„Este cea mai complexă lucrare despre bibliografia războiului reîntregirii şi a Marii Uniri şi este şi o lucrare omagiu pentru cei care s-au implicat în primul război, care s-au sacrificat şi pentru cei care au făcut Unirea din 1918. Istoricii orădeni care au contribuit la realizarea acestui monument al istoriografiei româneşti sunt doi din cei şase coautori, anume Mihai Drecin şi Corneliu Pădurean, cartea fiind coordonată de prof. univ. dr. Ion Solcanu,” a declarat, luni, pentru Agerpres, prorectorul Sorin Şipoş.

Lucrarea conţine o bibliografie vastă a cărţilor, studiilor, articolelor şi manifestările ştiinţifice dedicate Marii Uniri, precum şi monumentele şi medaliile comemorative realizate în perioada 2014 – 2020, cu privire la evenimentele şi personalităţile implicate în acţiuni politice, militare, de politică internă şi diplomaţie a perioadei 1914 – 1920.

Prof. univ. emerit Mihai Drecin, în calitate de coautor al lucrării, a deschis evenimentul, propunându-i rectorului să sprijine înfiinţarea unei filiale a AOŞR în cadrul Universităţii din Oradea.

Rectorul Constantin Bungău i-a felicitat pe autorii şi colaboratorii care au pus umărul la realizarea acestei enciclopedii, afirmând despre Ion Solcanu că a fost „un exemplu în activitatea sa parlamentară şi, pe lângă faptul că ne-a reprezentat cu cinste în parlament, s-a dovedit a fi şi un profesionist respectat în domeniul său de activitate. Câţi oameni are România în parlament şi câţi dintre ei îşi fac, aşa cum trebuie, datoria la locul de muncă?”.

La rândul său, decanul Facultăţii de Istorie, Gabriel Moisa a apreciat că volumul este „unul dintre puţinele produse remarcabile care omagiază Centenarul. Şi noi, istoricii, suntem încă restanţi la ceea ce trebuia să facem cu toţii pentru a marca acest eveniment astral din istoria României”.

Coordonatorul cărţii, Ion Solcanu s-a declarat convins că vor trece decenii până când cineva se va mai încumeta să mai scrie o lucrare de asemenea anvergură.

„Peste zeci şi zeci de ani, se vor întreba unii ce au făcut românii la Centenar, cum şi-au omagiat eroii, pe făuritorii Marii Uniri. Acest volum este răspunsul adecvat”, a spus acesta.

Apărută la Editura Univers Enciclopedic Gold şi Editura Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Bucureşti, 2022, Enciclopedia „Centenarul Războiului de Întregire şi al Marii Uniri (2014 – 2020)” are aproape 1.700 de pagini, a fost editată cu sprijinul a doi oameni de afaceri şi costă 1.000 de lei.

Pentru realizarea lucrării au colaborat 21 de instituţii ale statului român şi peste 60 de istorici, istoriografi din toate zonele geografice ale patriei. Prefaţa şi studiile introductive ale celor trei părţi apar şi în limbile engleză, franceză şi germană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

20 de Comentarii

 1. Va rog din toata inima sa fie tradusa in limba engleza si sa fie donata bibliotecilor din marile universitati si marile orase occidentale. Sa invatam de la vecinii nostri cum se face promovarea unei tari si a unui popor.

 2. Păcat că nu le mai citește nimeni!…unii din lipsă de cultură, alții nu știu să citească!…
  Și în definitiv pe cine mai interesează !…

 3. un roman: acesta este un truc pe care strămoșii voștri l-au folosit înainte de Trianon, umplând Occidentul cu minciunile lor.

 4. ce-i tovarashi fanarioti? a intrat frica-n voi ca se destrama minciuna masonica ce a fost numa buna de muls jupuit si spoliat atata amar de vreme pana acum ? ia uite la fetele banditilor astora! numa bosorogi bolsevici. las ca vine tineretul sexomoarxist din pacate ce-i drept si va spulbera bai national comunistilor! sunteti exact ca nazistii – nationalsozialistische. hai c-a inceput sa se invarta!

 5. @PRIMAVIS: Nu, prostovane! Nu este vorba despre niciun truc, ci despre consecintele razboiului neprovocat declansat in 1919 de Ungaria bolsevica impotriva Romaniei, terminat prin cucerirea Ungariei si ocuparea Budapestei de catre Armata Romana!! Trtatul de la Trianon este doar consecinta razboiului pe care l-ati pornit, in conditiile in care WW1 se terminase (Tratatul de la Versailles). Daca in mintea ta bolnava, ocuparea Budapestei este doar un „truc”, atunci du-te si sa-ti iei pastilele (nu cu apa, ci ca de obicei cu un pahar de palinca!!). Pupatori de Kururi rusesti ce sunteti!!!!!

 6. grig : Cine au fost la București în 1916, ați uitat? În 1919 ați reușit să ajungeți la Budapesta și să luați tot ce ați putut pentru că comuniștii au desființat armata maghiară ! Dar numai generalul Bandolz a fost suficient pentru a împiedica jefuirea Muzeului Național!
  Și cum rămâne cu promisiunile solemne făcute la Alba Iulia, ce s-a realizat până acumdin ele?

 7. Regatul României a intrat în război exact cu acelaș scop, ca Rusia în 2022: eliberarea conaționalilor cosiderați asupriți și care nu-și puteau găsi fericirea decât în Raiul Coborât pe Pământ, numită România Mare. Au primit promisiuni din partea antanei, că primesc tot ce cer, dacă nu încheie pace separată cu Puterile Centrale. După ce au eșuat lamentabil în doar 3 luni, în 1917 au fost scăpați de mult huliții ruși, dar după colapsul acestora nu a mai avut încotro… Deci, păzea capete înfierbântate: odată ș-odată se terminș și seria câștigștoare.

 8. ispectorii chemati de unguri sa stabileasca a cui e Transilvania, ce vor face ei mai intai, se vor apuca sa citeasca acea istorie ori vor da nas-in-nas cu Ladislau I?

 9. ia sa vezi cum va fi, uitucule, cu cizma pe grumaz. Succes, decat cu asa ”români”.

 10. Coane „grig”, pe unde ai tot umblat de nu ai mai aparut de atata timp? Vrei sa ramai Anonim? Pe unde umblai cand IENICERII tip dez axon natu rollasonat dejectau fetida MISTIFICARE cu Transilvania facuta cadou Romaniei de catre „URSS”, cand URSS nu exista inca? Dar cand DEMASCAM calitatea de INALT FUNCTIONAR COMINTERN al lu Bela Kun, taman Bela Kun care si-a pornit „sotniile ROSII” contra Romaniei cu intentia de a REINGLOBA Transilvania Ungariei pe care o bolsevizase cateva luni in 1919? Nu ti se pare ca ti-ai dat cu „dreptu-n stangu ceausist” autodemascandu-te cu „onomatopeea cu pastilele luate cu palinca”? Inclusiv ca fiind „un NEroman”!!!

  Asta nu inseamna ca „primavis”, alias Marele urs siberian IREDENTIST tica calos zis si Imre devine frecventabil pentru ca te-am urecheat cum meriti…Lucrarea sunt sigur ca promoveaza „legitimarea” IMPINGERII CRIMINALE a Romaniei Mici in MACELUL BOLSEVIC MONDIAL si IDOL LATRAizeaza FALSII EROI ai MARII UNIRI care A RECONSTITUIT ROMANIA GENERICA MILENARA!!!

 11. Coane „grig”, pe unde ai tot umblat de nu ai mai aparut de atata timp? Vrei sa ramai Anonim? Pe unde umblai cand IENICERII tip dez axon natu rollasonat dejectau fetida MISTIFICARE cu Transilvania facuta cadou Romaniei de catre „URSS”, cand URSS nu exista inca? Dar cand DEMASCAM calitatea de INALT FUNCTIONAR COMINTERN al lu Bela Kun, taman Bela Kun care si-a pornit „sotniile ROSII” contra Romaniei cu intentia de a REINGLOBA Transilvania Ungariei pe care o bolsevizase cateva luni in 1919? Nu ti se pare ca ti-ai dat cu „dreptu-n stangu ceausist” autodemascandu-te cu „onomatopeea cu pastilele luate cu palinca”? Inclusiv ca fiind „un NEroman”!!! Celelalte variante Anonim/grig fiind „gogutza” si „singur” zis si „parere”!!!

  Asta nu inseamna ca „primavis”, alias Marele urs siberian IREDENTIST tica calos zis si Imre devine frecventabil pentru ca te-am urecheat cum meriti…Lucrarea sunt sigur ca promoveaza „legitimarea” IMPINGERII CRIMINALE a Romaniei Mici in MACELUL BOLSEVIC MONDIAL si IDOL LATRAizeaza FALSII EROI ai MARII UNIRI care A RECONSTITUIT ROMANIA GENERICA MILENARA!!!

 12. Adevarul este unic. O carte de istorie obiectiva este bazata pe documente si nu pe wikipedia scrisa de interese partinitoare si manipulative.
  Recensamantul populatiei a stat la baza Tratatului de la Trianon. Pe acest principiu al etniei majoritare, mai multe popoare si-au recapatat independenta si drepturile cetatenesti, cum ar fi romanii din Transilvania, slovacii, slovenii, etc. . Recensamntul populatiei in 2024 ar demonstra ca Tratatul de la Trianon ramane just. Este mai dificil cu Bucovina de nord si cu Basarabia din cauza deportarilor facute in timpul lui Stalin. Populatia este mixta, romani, unguri, ucrainieni, rusi…Refacerea Romaniei Mari in granitele de la 1920 este posibila doar prin referendum. Din aceleasi cauze autonomia „tinutului secuiesc” in Romania este o aberatie, o minciuna. Structura etnica actuala a unei regiuni trebuie respectata, de ne place sau nu ne place. Daca ne respectam si daca respectam adevarul putem trai in pace.

 13. Peste 100 de ani această dispută n-i va înteresa pe cei care vor arbora din nou drapelui verde al Profetului, căci potrivit doctrinei lor, unde au călcat odată, ce au cucerit odată trebuie să revină lor. Dar Valahia și Moldova care n-au fost pașalâci nu trebuie să se teme: vor fi date doar în arendă de califi, ca pe vremea fanarioților luminați.

 14. ROMÂNIA, ca un TARAM de ginta post-LATINA (vorbitor de limba ROMANICA) a INTRAT in WWI de partea FRATILOR NOSTRI … NEAMURILE de ginta LATINA si ROMANICA.
  SI DOAR pentru A NE INDEPLINI vechiilor NOASTRE NAZUINTE de REUNIFICAREA a INTREGULUI nostru TARAM de ginta est-ROMANICA (cel VORBITOR de o limba de SUBSTRAT de tip GETO-DACIC al Basileului Burebista/(80-44 BC) si de SUPRASTRAT de tip ROMANIC post-latin, dpv. lingvistic). NAZUINTE si CERINTE ale REVOLUTIILOR de la anul 1848 din toate TARILE cele ROMÂNESTI (Tara ROMÂNEASCA, Moldova si Transilvania), NAZUINTE care AU FOST INFAPTUITE in anii 1918-1919 … Unirea in ROMÂNIA cea MARE, TARAM locuit in mod covarsitor MAJORITAR de catre POPORUL nostru cel ROMÂNESC (popor vorbitor de limba ROMANICA/ROMÂNEASCA ca limba MATERNA). D’AIA, si numai D’AIA, am si REALIZAT, NOI cei ROMÂNI, UNIREA cea ROMÂNEASCA de la anul 1918 !
  Si de aceea, NOI cei ROMÂNI din ROMÂNIA, ne CINSTIM si ne SLAVIM EROII si MARTIRII MARII UNIRI !

 15. ROMÂNIA, ca un TARAM de ginta post-LATINA (vorbitor de limba ROMANICA) a INTRAT in WWI de partea FRATILOR NOSTRI … NEAMURILE de ginta LATINA si ROMANICA.
  SI DOAR pentru A NE INDEPLINI vechile NOASTRE CERINTE si NAZUINTE de REUNIFICAREA a INTREGULUI nostru TARAM de ginta est-ROMANICA (cel VORBITOR de o limba de SUBSTRAT de tip GETO-DACIC al Basileului Burebista/(80-44 BC) si de SUPRASTRAT de tip ROMANIC post-latin, dpv. lingvistic). NAZUINTE si CERINTE ale REVOLUTIILOR de la anul 1848 din toate TARILE cele ROMÂNESTI (Tara ROMÂNEASCA, Moldova si Transilvania), NAZUINTE care AU FOST INFAPTUITE in anii 1918-1919 … Unirea in ROMÂNIA cea MARE, TARAM locuit in mod covarsitor MAJORITAR de catre POPORUL nostru cel ROMÂNESC (popor vorbitor de limba ROMANICA/ROMÂNEASCA ca limba MATERNA). D’AIA, si numai D’AIA, am si REALIZAT, NOI cei ROMÂNI, UNIREA cea ROMÂNEASCA de la anul 1918 !
  Si de aceea, NOI cei ROMÂNI din ROMÂNIA, ne CINSTIM si ne SLAVIM EROII si MARTIRII MARII UNIRI !

 16. Universitarii astia ai lui Bolojan (de cand are Oradea universitate ???!!!) stiu mai bine istoria Ungariei Mari. De aceea au fost alesi pentru a o RESCRIE pe cea a romanilor.

 17. Ai perfecta dreptate! Macacii di India de Batu can adusi,legati buchet in urma caiilor, falsifica cu mare sarg istoria. Sper totusi ca acesti falsificatori si carora le place aceste falsuri, sa aiba ce merita, deoarece minciuna „patriotica” are si reversul ei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.