Lac unicat în Munții Gutâi: Își schimbă culoarea după anotimp

Lac unicat în Munții Gutâi. Lacul Albastru din Munţii Gutâi, situat în vecinătatea domeniului turistic Mogoşa, este unicat în Europa datorită felului în care s-a format şi a proprietăţii de a-şi schimba culoarea în funcţie de anotimp, a informat, joi, Visit Maramureş, entitate a Consiliului Judeţean Maramureş care promovează turismul.

„Lacul se află într-o pădure tânără de gorun pe versantul sudic al Dealului Minei (Munţii Gutâi – n.r.) la altitudinea de 530 de metri şi are o suprafaţă de 0,5 hectare. Lacul are o culoare aparte. Această culoare este dată de conţinutul apei, bogată în sulfat de fier şi melanterit, substanţe provenite de la vechea mină din apropierea lacului. Adâncimea apei e de maxim patru metri, dar legendele spun că ar există galerii subterane atât de adânci încât ar comunica direct cu Marea Neagră”, arată Visit Maramureş.

Conform aceleiaşi surse, turiştii români sau străini pot alege ca reper de plecare centrul oraşului Baia Sprie (fost oraş minier – n.r.), urcarea, prin faţa bisericii catolice, pe strada care conduce în direcţia nordică până la liziera pădurii, iar de aici poteca urcă în serpentină până la Lacul Albastru.

În context, Primăria oraşului Baia Sprie a anunţat recent că intenţionează să deschidă un mic muzeu al mineritului, pentru a atrage turişti, oraşul având o tradiţie îndelungată în acest domeniu până la închiderea minelor în anul 2008.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.