László Tőkés cere demisia lui Marian Neacșu

László Tőkés alături de alți patru membri fondatori ai asociației „15 Decembrie – Zi a Solidarității române-maghiare” acuză Secretariatul General al Guvernului de rea credință pe motiv că  împiedică înregistrarea noastre ca organizație neguvernamentală. 

Intr-un comunicat remis cotidianul.ro, membrii fondatori ai asociației- László Tőkés, Gabriel Andreescu, Előd Kincses, Florian Mihalcea, Zsolt Szilágyi- susțin:

La data de 15 decembrie 2021, la Timișoara, noi, trei maghiari și doi români cu veche activitate civică, am ținut o conferință de presă în care am anunțat crearea asociației „15 Decembrie – Zi a Solidarității române-maghiare”. În Declarația de principii, citită la conferința de presă, am arătat că vom milita pentru recunoașterea zilei de 15 decembrie 1989 drept primă zi a Revoluției române, vom sublinia faptul că Revoluția a început prin solidarizarea unor români și a unor maghiari în jurul pastorului și disidentului László Tőkés, în numele aspirației comune pentru libertate, vom promova memoria românilor și maghiarilor care au acționat împreună împotriva regimului comunist și vom afirma demnitatea Revoluției din decembrie 1989. Am exprimat voința de a denunța acțiunile foștilor ofițeri de Securitate și nomenclaturiști de a nega autenticitatea Revoluției și provocările, tot ale lor, de creare de tensiuni interetnice, din anul 1990. 

Întrucât, conform legii, „înscrierea unei asociații folosind în denumirea sa cuvintele «național» sau «român» ori derivatele acestora se realizează numai cu acordul prealabil al Secretariatului General al Guvernului”, la 30 decembrie 2021, am solicitat SGG acordul de folosire a numelui. Subliniem că pentru noi, numele Asociației nu reprezintă o simplă etichetă de identificare. Ea sintetizează ideile principale care ne-au mobilizat:

(1) recunoașterea faptului că ziua de 15 decembrie 1989 constituie data de început al unei revoluții care reprezintă evenimentul fondator al democrației românești post-comuniste;

(2) momentul solidarizării unor români și maghiari în numele aspirației spre libertate este un eveniment astral care merită să fie valorificat istoric prin transformarea lui într-o zi a solidarității interetnice.

La data de 7 ianuarie 2022, SGG ne-a solicitat noi documente. Deși pretențiile SGG erau abuzive în raport cu competențele sale și cu libertatea noastră de asociere, am făcut modificările și completările cerute. Au trecut luni de zile de la data când aveam dreptul la primirea acordului, dar biroul juridic al SGG ne-a anunțat, repetat, că „cererea noastră se află în lucru”. În urma tergiversărilor SGG echivalente cu un refuz, am inițiat o petiție adresată Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și am formulat o acțiune în contencios administrativ. Petiția noastră a fost dezbătută de CNCD în fond, iar la începutul lunii februare a.c. am fost oral informați că va fi soluționată abia la sfârșitul anului.

Am depus o plângere prealabilă pe calea contenciosului administrativ la care nu am primit răspuns. La 29 septembrie am sesizat Curtea de Apel București, Secția a IX-a contencios administrativ și fiscal. Spre stupefacția noastră, la 12 martie 2023, Curtea de Apel ne-a respins acțiunea, catalogată a fi neîntemeiată. Prin adresa datată 20 ianuarie 2023 (ajunsă la noi cu data poștei, abia la 9 februarie a.c.), Secretariatul General al Guvernului ne-a comunicat refuzul său de a elibera acordul privind folosirea denumirii „15 Decembrie – Zi a Solidarității româno-maghiare”. Argumentul său principal este, cităm: „titulatura propusă (…) poate produce confuzii în raport cu datele realității, care arată că revolta anticomunistă din țara noastră a debutat pe data de 16 decembrie 1989, zi unanim acceptată ca dată de început a Revoluției Române”.

Reaua credință a Secretariatului General al Guvernului este pregnant pusă în lumină de faptul că am aflat mai întâi despre acest argument și despre dezacordul SGG cu numele Asociației noastre indirect: din adresa trimisă de Secretariat, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Adresa a fost înregistrată de CNCD la data de 16 ianuarie 2023 și transmisă și nouă, în conformitate cu procedurile. Deci, SGG a comunicat CNCD opiniile sale înainte de a le hotărî și a ni le comunica nouă, deși avea obligația să răspundă la cererea noastră cu circa un an mai devreme, cel mai târziu la 30 ianuarie 2022.

Secretariatul General al Guvernului nu are nici competența, nici pregătirea necesară pentru a stabili „adevărul” cu privire la „data de început” a revoluției. Revine istoricilor stabilirea semnificației acestei date, iar unor actori civici, precum noi, să milităm pentru o interpretare sau alta. Refuzul acordării dreptului de folosire a numelui pe care noi l-am ales reprezintă o încălcare brutală a libertății noastre de asociere garantată prin legislația Statului Român.

Este adevărat că sub umbrela libertății de asociere nu pot fi desfășurate activități contrare valorilor Convenției europene a drepturilor omului. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a scos de sub protecția Convenției europene activitățile unor asociații care susțineau folosirea violenței sub steagul islamismului; ori promovau antisemitismul; sau propagau extremismul de dreapta. Această listă de „asociații nedemne” nu face decât să sublinieze cât de aberant este actul semnat de Secretarul General al Guvernului, Marian Neacșu, care a blocat acordarea personalității juridice unei asociații gândite să militeze pentru demnitatea Revoluției Române, pentru bunele relații interetnice, pentru promovarea adevărului istoric.

Negarea libertății noastre de asociere prin refuzul acordării dreptului de folosire a numelui șochează nu doar prin actul ca atare, ci și prin maniera în care a fost făcută: prin amânări, prin tergiversări, prin pretexte puerile, prin răsturnarea ordinii firești în emiterea actelor administrative, prin desconsiderarea obligațiilor SGG, prin argumente care desconsideră inteligența noastră. Secretarul General al Guvernului s-a comportat asemenea unui vătaf care consideră drepturile și libertățile fundamentale drept un domeniu asupra căruia își poate exercita arbitrar voința, iar pe solicitanți, demni de dispreț. Un astfel de comportament, inadmisibil, este incompatibil cu demnitatea funcției de Secretar General al Guvernului. Cerem Prim-Ministrului demiterea domnului Marian Neacșu. Ne adresăm liderilor partidelor de guvernământ PSD, PNL și UDMR să intervină în acest caz de încălcare a libertăților fundamentale de o asemenea gravitate, de o manieră atât de arogantă, în legătură cu subiecte atât de sensibile.

  

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

 1. Nu exista ” solidaritate romano-maghiara ” ci doar iredentism maghiar si toleranta excesiva din partea romanilor. Clar?!

 2. Vor sa intre in legalitate ca ong sau ca alta entitate ca sa se poata alimenta financiar din bugetul statului roman. Chiar nu v-ati prins de capcana cu bataie lunga?! Cum e cu ong-ul wiezel nemtesc sau cum naiba se numeste.

 3. Terminati cu „Laszlo Tökes”, @Cotidianul! Tipul are vreo 90 de ani, trebuie sa fie atins rau de Alzheimer, nu va mai folositi de el în titlu! Si daca altii pretind s-aiba vreo dovada ca Tökes ar mai fi-n stare sa gândeasca, s-o faca publica! Ispraviti circul „Tökes”! Alta generatie l-a luat locul. Plus ca tipii (dintre care, unul, în FOTOGRAFIA DIN CARE TÖKES LIPSESTE, dovada ca tipul nici sa mai vorbeasca nu mai e-n stare!) au dreptate sa ceara demisia unui secretar gral al guvernului cu toate atributele unui cretin: NU GUVERNUL verifica daca o asociatie, etc. e de-nregistrat, ci JUSTITIA! Dosarul se depune la TRIBUNAL, NU LA GUVERN!! Socoteala, daca asociatia desfoara activitati ilegale, i se da TRIBUNALULUI, JUSTITIEI, NU GUVERNULUI!!! PROCURORUL, nu secretarul de stat al guvernului (ba înca si-al guvernului provocatorului si lashului de Ciuca!!!) SE SESIZEAZA (si-nca si din oficiu)!!! La un prim-ministru inept, un secretar general al guvernului, tot inept!

 4. Toti antiromani cu fruntea-ngusta.
  Laslo Tokes acesta este arhetipul ungurului perfect conf zicalei: ,,Cel pe care nu-l lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti.
  De unde se trage concluzia ca in 1989 timisornii au fost niste stupizi cu ramuri……[Rumburak]

 5. Cata nerusinare la adunatura celor patru „membri fondatori ai asociației- László Tőkés, Gabriel Andreescu, Előd Kincses, Florian Mihalcea, Zsolt Szilágyi”, cu foamea-n gat, pretind si astia sa capuseze Bugetul public, cu „rivolutia” ! Haiducii astia hamesiti, daca s-ar vedea inregistrati, zbiara si dupa avantajele nesimtite – care sunt deja spre desfiintare la „rivolutionarii” escroci existenti : pensii necontributive, gratuitati la tot, imobile, terenuri. Uite ce fomisti de neica-nimeni, se baga cu „rivolutia” care seaca Bugetul Tarii de 33 ani, si nu se mai termina. Fomistii astia patru, cer si demisii…siktir !

 6. Ziua acestei ,,solidaritati” nu poate fi alta, decat ziua in care niste romani ardeleni tradatori vor sa vanda Ardealul. Vor sa fie din nou sclavii ungurilor, asa se simt ei bine: sclavi.
  Intrebati in Valahia si Moldova cat de solidari sunt romanii cu ungurii si va veti lamuri pe deplin. Noi n-am fost sclavii ungurilor pana in 1918 ca romanii ardeleni……[Rumburak]

 7. Corect! Voi trei unguri și doi ce le ziceți români, fiindcă cine se asociază cu un iredentist și antiromân feroce care de 34 de ani contestă pe toate meridianele lumii actuala statalitate a României incluzând Transilvania nu este român, este un renegat, puteți propune ca „15 Decembrie – Zi a Solidarității române-maghiare” să fie decretată sărbătoare națională fiindcă președintele Iohannis o va promulga pe loc. Când nu “doi români” ci Camera Deputaţilor a decis în 13 mai 2020 ca data de “4 iunie să fie declarată Ziua Tratatului de la Trianon, proiectul de lege în acest sens a fiind adoptat de deputaţi cu 235 voturi ”pentru”, 21 ”împotrivă” şi 25 abţineri, dacă ungurul Kelemen Hunor a zis: E un proiect inutil, Președintele României în persoana sasului Klaus Iohannis a refuzat să promulge legea. Cei 235 deputați care au votat “pentru” nu au cerut demisia președintelui Iohannis, nici un au demarat procedură de Suspendare. C-așa-i românul patriot neclintit.

 8. @Rumburak (18:13): Ardealul e deja vândut, si pe bune, si nu de unguri: de Nastase Adrian si complicii, cu infama lor „lege a restituirilor” asa-ziselor „bunuri confiscate” (fiindca, pentru Nastase Adrian si complicii corupti, „nationalizarea fara despagubiri” – a bunurilor nazistilor sau colaboratorilor nazismului = „confiscare”) de „dictatura comunista”. Ei trebuie urmariti penal pentru tradare de tara, nu ungurii! „Sclavii ungurilor” : nici chiar asa ! Transilvania era principat independent (la moartea lui Sigismund). Pâna dupa rascoala lui Horia, Closca si Crisan. Cei trei de austrieci au fost schinguiti si omorâti, nu de unguri. „Unio Trium Nationum” luând fiinta dupa martiriul unui secui: Gheorghe Doja. Asuprirea : de la dualismul austro-Ungar, de la crepusculul Imperiului, nasterea miscarilor nationale.

 9. Neacșule, DEMISIA, javră!
  Turnător ordinar la Secu’!

 10. Uite pe cine au sarit ‘revolutionarii’ lui Fritz sa-l apere in decembrie ’89??? Unguru’ este mereu in misiune ordonata. Ca si acum.

 11. Păi, Kincses Elöd e un avocat celebru și de mare calibru,..Ar trebui să facă rânduială cu mafioții români,..De altfel din partea română nu există solidaritate, ci doar invidie, oportunism și râcă.. Românu nu poate fi solidar nici cu un alt român, dar cu un ungur de la care tinde să acapareze..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.