Laura Codruța Kovesi, un avertisment

Lăsate să prospere, să câştige putere financiară, organizaţiile infracţionale pot deveni  mai violente şi pot fi o reală ameninţare,  atrage atenția şefa Parchetului european, Codruța Kovesi.

„Ne confruntăm cu infractori extrem de periculoşi”, a arătat ea.

Cel de-al treilea raport anual al EPPO, publicat vineri, arată o creştere puternică a numărului de anchete

1371 în 2023, pentru un prejudiciu total estimat la 19,2 miliarde de euro.

Din acest total, 339 se referă la fraude cu TVA.

„E nevoie de un contabil, de un avocat”

Criminalitatea organizată se orientează în tot mai mare măsură spre fraudele transfrontaliere şi nu ezită să recurgă la violenţă pentru a-şi proteja activităţile, avertizează şefa Parchetului european, Laura Kovesi, într-un interviu acordat AFP publicat vineri.

Biroul Procurorului Public European (EPPO, Parchetul European), la care participă 22 de ţări ale Uniunii Europene, a fost lansat în iunie 2021 cu misiunea de a ancheta şi urmări infracţiunile susceptibile să afecteze interesele financiare ale Uniunii, în special frauda cu TVA transfrontalieră şi criminalitatea transnaţională.

„În spatele acestor fraude se află organizaţii infracţionale care operează de pretutindeni în Europa şi sunt foarte flexibile”. ”…Bandele sunt tentate în mod frecvent să treacă de la traficul de droguri, „foarte riscant”, la infracţiuni financiare, „mai uşoare”, în care „e nevoie doar de un contabil, un avocat sau o persoană care ştie să vorbească şi prin care se pot câştiga mulţi bani”, a explicat Kovesi într-un interviul acordat telefonic agenţiei de presă franceze.

566  anchete noi în  Italia 

(Italia  – n.r.)este de departe prima ţară din acest punct de vedere, acest lucru explicându-se însă în primul rând prin rolul „foarte activ” al Guardia di Finanza, garda financiară italiană.

Kovesi, cel mai tânăr procuror general din ţară, prima femeie în această funcţie 

France Presse o laudă pentru ”tenacitate” în anchetarea abuzurilor clasei politice  și spune că ”i-a atras antipatii în rândul guvernului român şi a fost demisă din acest post, cu puţin timp înainte de a fi numită şefă a nou înfiinţatului parchet european”.

Resurse pentru lupta împotriva criminalităţii

Kovesi a vorbit despre scrisoarea trimisă  Comisiei Europene pentru a cere o sumă suplimentară de 7,8 milioane de euro. Bugetul EPPO pentru 2024 a fost stabilit deocamdată la 72 milioane de euro.

Parchetul european nu a reuşit deocamdată să ralieze toate statele membre ale UE, doar 22 din cele 27 alăturându-i-se până acum.

Polonia ar putea face parte în scurt timp din EPPO şi sunt în curs discuţii cu Suedia. Danemarca, Irlanda şi Ungaria au decis să nu ia parte la el. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

 1. …nu a fost numai cel mai tanar pg din tara, a fost si cel mai prost din toate timpurile…si cel mai corupt din toate timpurile…

 2. După ce o va ancheta pe madam Ursula, o votez la prezidențiale. E cazul să se grăbească, alegerile sunt în septembrie. Pe de altă parte am aflat din acest articol că cinci țări nu ”au pus botul” la EPPO.

 3. ” Lăsate să prospere, să câştige putere financiară,

  organizaţiile infracţionale

  pot deveni mai violente şi pot fi o reală ameninţare ”

  CHINA TREBUIE DISTRUSA!

 4. Atunci cind va ancheta afacerea vaccinurilor sau afacerea cu armament ,Doamna Kovesi va putea intradevar sa fie apreciata de oameni .

 5. Impresioneaza in mod deosebit prin mapa ei profesionala: doua (DOUA, D O U A !!!) dosare rezolvate in toata cariera ei de procuroare basista.
  A eradicat complet coruptia din Romania. Dupa ce a ereadicat-o la noi, s-a dus s-o aradicheze si in tota Europa. Acum este programata s-o eradicheze la nivelul sistemului planetar. Iata cine poate fi la Cotroceni
  Dat-mi punga sa v0mit……[Rumburak]

 6. Stai bland Paulica. Colduta nu-si baga nasul unde nu-i fierbe oala. Tu crezi ca aia au pus-o acolo ca sa le strice afacerile? Ea se baga tot in Rromanistanul ei. Mai sus este Verboten……[Rumburak]

 7. Franța i-a acordat Legiunea de Onoare. Franța nu este România. Madame era cetățean român. Ca să primească o așa recunoaștere a meritelor, Franța trebuie să fi fost fff mulțumită de Madame. Firește ca France Presse o laudă! Ce face în schimb Madame? Le umflă capul cu prejudicii calculate din pix pe care le va recupera cândva spre deloc și între timp le cere birocraților UE mai multe fonduri din buget. Aștept știrea cu privire la auditul financiar al EPPO.

 8. Kovesi , este o eroina pt. milioane de romani cinstiti si muncitori ! Insa , pt. marii corupti si tradatori ai tarii _si sclavii lor _ este un dusman !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.