Lavrov: Statele Unite şi Rusia sunt „în pragul unui conflict militar direct”

Statele Unite şi Rusia sunt „în pragul unui conflict militar direct”, a declarat ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, într-un interviu publicat vineri de cotidianul turc Hurriyet.

„În timpul mandatului actualului preşedinte (Joe Biden – n.r.), care a împins la maximum spirala rusofobiei în Statele Unite, ţările noastre sunt în pragul unui conflict militar direct”, a răspuns Serghei Lavrov la o întrebare privind alegerile prezidenţiale din SUA, în interviul din Hurriyet, potrivit AFP și Agerpres.

„Nu avem nicio preferinţă. La vremea sa, administraţia Trump a adoptat cele mai multe sancţiuni antiruse în comparaţie cu predecesorii săi”, a adăugat el. În opinia şefului diplomaţiei ruse, „indiferent cine va câştiga alegerile, nu credem că linia antirusă a Statelor Unite se poate schimba”.

Rusia şi-a intensificat acţiunile de dezinformare împotriva campaniei vicepreşedintei Kamala Harris prin difuzarea de videoclipuri conspirative, a anunţat Microsoft, în septembrie, alimentând îngrijorările cu privire la interferenţe străine în alegerile americane.

Lavrov acuză și Turcia Nici adversari, nici apropiaţi, Donald Trump şi Vladimir Putin menţin o relaţie deliberat ambiguă. Preşedintele rus a declarat că relaţia sa cu Statele Unite va depinde de atitudinea acestora după alegeri, salutând totodată „sinceritatea” candidatului republican privind dorinţa sa de pace în Ucraina.

Lavrov a afirmat totodată că Rusia este „surprinsă” de faptul că Turcia continuă să livreze arme în Ucraina, în timp ce încearcă simultan să aibă un rol de mediator în conflictul dintre cele două ţări, relatează Reuters. „Armele turceşti sunt folosite de forţele armate ucrainene pentru a ucide personal militar şi civili ruşi” a afirmat Lavrov în interviu. „Această situaţie nu poate decât să provoace surpriză, având în vedere declaraţiile guvernului turc că este pregătit să-şi ofere serviciile de mediator” în conflict, a mai spus el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

11 Comentarii

  1. Mda.. Este evident că după capitularea ukrnă provocările vo r continua, iar america cu cornuții dinaNATO are scopul declarat de a invinge rusia. Războiul ukran era doar pentru ”slăbirea”,. Ceea ce este evident e că provocările continuă, că se mizează pe arme nu pe dialog, iar in curînd se va trece linia după care inapoi nu mai există.. Din păcate europa este in mijlocul circului și victimă sigură…Depinde cum te raportezi de azi la evenimente..

  2. Un conflict direct SUA-Rusia = Al Treilea Război Mondial. Alta varianta intermediara nu există.

  3. Aprecieri corecte, ale celui mai lucid ministru de externe din lume !
    Si noi am avut inainte de 89 asemenea oameni !

  4. Dacă e așa, nu înțeleg de ce mai stați în prag. Declarați război Americii.

  5. Asa ar fi frumos,sa va rezolvati problemele intre voi,nu pe spinarea popoarelor subjugate

  6. Elena Popa 1 spune:
    01 nov. 2024 la 14:14
    Cucoana ,dumneata esti sanatoasa la cap ? Cum poti sa afirmi asa ceva ,sau inca nu iti dai seama de consecintele pe care le va avea intreaga Europa ,inclusiv dumneata !

  7. @ Paulian Ionescu.
    Bine ca i-ati dat dumneavostra replica, pentru ca, altfel, o trimiteam eu la origini pe belicoasa asta pro-urcaca!

  8. Serios? De asta cărați in zona Kursk-Belgorod „turiști” sa ii localizați în ukraina că…conflict cu nato?!

  9. Cu Ukraina ați rezolvat-o, numai cu America vă mai trebuie război.
    Ăștia cred că sunt în sevraj după ce le-au bombardat ăia fabricile de alcool.

  10. Am spus eu că cea mai dură lovitură pentru ruși este distrugerea fabriocklor de alcool!
    Dar și Lavrov, s-a distrus mental fără samagonul zilnic: dacă rușii invită trupe nord-coreene la Kursk, și Ucraina poate invita trupe NATO!
    Marț, Volodea!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.