Lazea, analiză dură a societății românești și a „elitelor prădătoare”

Elitele prădătoare au favorizat în România o societate bazată pe modelul extractiv şi pe leviathanul de hârtie, vina fiind şi a trei componente din societatea românească, a afirmat, marţi, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, în cadrul Galei aniversare 5 ani de la publicarea primului număr din revista exclusiv print Cronicile.

„Prima vină o poartă partidele de stânga care deşi au favorizat un stat puternic, au căutat să slăbească pe orice cale societatea civilă. A doua vină o au partidele de dreapta sau de centru-dreapta, care au sprijinit societatea civilă, dar nu au înţeles şi nu înţeleg nici astăzi când vorbim importanţa unui stat puternic. Uitaţi-vă la discuţiile cu „statul gras”, cu „să tăiem cheltuielile”, de oameni care nu pun pixul pe hârtie şi să vadă ce se poate şi ce nu se poate tăia. Şi al treilea lucru este că societatea civilă din România are două handicapuri culturale majore. Deşi sociologii români şi străini îi cataloghează pe români în general ca fiind colectivişti, puţină lume remarcă faptul că este vorba de un colectivism lipsit de solidaritate. Şi asta o vedem limpede: bătrânilor nu le pasă de tineri şi viceversa, moldovenilor nu le pasă de munteni şi vice-versa, bogaţilor nu le pasă de săraci, celor educaţi nu le pasă de cei needucaţi şi aşa mai departe. De fapt, colectivismul românesc este unul de sorginte rurală, în care îţi este apropiată doar familia, iar toţi ceilalţi nu contează. Pe de altă parte, nu greşesc, cred eu, nici cei care îi consideră pe români ca fiind mai degrabă individualişti”, a spus Valentin Lazea, făcând referire la un articol publicat în Revista Cronicile Curs de Guvernare.

Articolul are la bază două cărţi ale autorilor Daron Acemoglu şi James A. Robinson: „De ce eşuează naţiunile” şi „Coridorul îngust”.

În volumul „Coridorul îngust” (2019), Acemoglu şi Robinson analizează puterea statelor plecând de la conceptul de Leviathan, al filosofului englez din secolul al XVII-lea Thomas Hobbes. Acesta pleda, la vremea sa, pentru un stat puternic, chiar monstruos de puternic (Leviathan), pentru a-i feri pe cetăţeni de viaţa „solitară, săracă, neplăcută, brutală şi scurtă”, definitorie pentru acea perioadă. Pornind de la acest concept, Acemoglu şi Robinson identifică patru tipuri posibile de state. Unul dintre cele patru tipuri de state este Leviathanul de hârtie, un stat deopotrivă despotic şi ineficient iar Valentin Lazea consideră, în articolul din revista citată, că România se află în această situaţie iar alt exemplu concludent este Argentina.

În cadrul evenimentului de marţi, Valentin Lazea a afirmat că îi vede pe români ca fiind mai degrabă individualişti, precizând că poate da „zeci de exemple de individualism, începând cu sporturile individuale, unde excelăm, în timp ce la cele de echipă nu, trecând prin politică şi aşa mai departe”.

„Numai că e vorba şi aici de un individualism lipsit de iniţiativă. Aşadar, cât timp nu adresăm aceste trei probleme: partide de stânga anti-societate civilă, partide de dreapta anti-stat, societate civilă caracterizată prin colectivism fără de solidaritate şi de individualism fără iniţiativă, România nu poate aspira să semene cu Danemarca sau cu orice alt stat dezvoltat”, a mai spus Valentin Lazea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13

39 de Comentarii

 1. Sa semene cu o tara unde se fura copii din cadrul familiei cu serviciile sociale in spate, pe motive kafkiano-orweliene? Cine naiba ar vrea sa semene cu un experiment de succes, esuat sau mai degraba conservat al elitelor tehnocratice unde oamenii sunt pe scala de la 1 la 10, transhumanizati, peste cifra 7 ? Cand vorbeste un reprezentant al industriei bancare, sa va aduceti aminte ca acestia nu sunt altceva decat cel mai mare sindicat al crimei organizate, legalizat.

 2. Lasă tu clasa politică și adu înapoi alea 93 tone de aur pe care le-a trimis Isărescu la Londra ca parandarat să-l pună Rothschild călăul României.

  Lasă fumigenele cu „clasa politică” fiindcă Isărescu este cel mai mare rău al României de 30 de ani încoace.

  Tu ocupa-te să recuperezi de la Rothschild alea 93 tone aur ale României cu care a plătit Rothschild un împrumut Chinei acum vreo 10 ani.

  Aurul, maaaaaaa! Aurul!

 3. Partide ,ne-partide,stânga -dreapta ,teorii, citate din cărți…BNR complice în 33 de ani la : prăbușirea multor bănci ,jocuri piramidale ,a politicilor guvernamentale falimentare , tăierea salariilor în 2010 (+ mărirea TVA la 19% ) . Totul pe cârca populației.A ,să nu uit ,,Manole” și acoliții lui ,salarii de zeci de mii de euro, dincolo de orice griji și grile (ascunse) de salarizare . Slava UE,FMI, Rothschild și alți asemenea …

 4. Romanii au fost oameni doar in epoca 1950…1990…Atunci puteam sa spun sunt mandru ca sunt roman…In rest au fost individualisti pagubosi, tradatori, inapoiati, vorbitori fara noima si fara argumente, hoti, invidiosi si prosti…si pot sa spun ca imi este rusine ca sunt roman…Dupa 1990 Societatea romana a scos la suprafata dejectiile, mizeriile umane, care au gasit in asa zisa democratie ocazia sa isi arate prostia,lacomia, aspecte pe care in epoca trecuta nu avusese ocazia sa le etaleze pentruca Societatea aia nu punea mare pret decat pe munca….de munca avea nevoie….Ca dovada ca am dreptate, imediat dupa 1990 Romania si – a cautat un Stapan, SUA / NATO ca sa apere Regimul de evenimente neplacute, evident interne si UE ca aiba ratia de parizer cu soia asigurata de NATO, care e seful UE. …altfel romanii nu sunt capabili sa si – o asigure. Prin urmare le place situatia de azi, chiar tremura de frica sa nu ramana fara NATO…

 5. L-a citit Lazea pe Acemoglu la patru ani de la apariția cartii cu pricina. Asta da știre! Mai bine ne spunea cum a rămas cu alea 20 de miliarde împrumutate de Romania de la FMI în 2009. Tovarasul Boc era premier atunci, iar sucursalele bancilor străine din Romania rămăseseră fără cash din cauza crizei. Asa ca le-a alimentat guvernul cu un împrumut gestionat de BNR și suportat de populație. Cu strategia de anti-dezvoltare industriala girata de BNR și FMI cum a rămas? Dar cu neoliberalismul radical din instituție? Ce interesant e când vine unul care a contribuit direct la slăbirea statului, mai ales în privinta capacității fiscale, si începe sa vorbeasca despre importanta statului puternic pentru dezvoltare. Oricum, e o realizare sa treci de la Friedman la Acemoglu. E ca și cum ai trece de la republicani la democrati.

 6. Stat puternic? Poate fata de indivizi vazuti drept contribuabili! Batranilor nu le pasa de tineri? Asta e demult, nici in regimul comunist nu le-a pasat(la scoala copiii stateau in frig, manualele erau vechi, slabe in privinta continutului, multi elevi in clase, profesorii plictisiti predau de mantuiala, notarea era arbitrara , hrana era greu de procurat si de calitate proasta).De fapt, puterea era si a ramas in propaganda, nu in economie, fiindca eram si atunci la urma altora tot socialisti:RDG, URSS, Cehoslovacia, Polonia. Propaganda,adica populism(dat vina pe altii) , manipulari emotionale, teorii de-ale conspiratiei, demagogie (promiti ca schimbi totul cand de fapt nu ai de gand sa schimbi nimic- de ex, privilegii „speciale” ), la care se adauga o stare in care nimeni din cei de la butoane sau opozitie nu recunoasc adevarurile neconvenabile, ci le ocolesc, fiindca pt ei cel mai important este sa pastreze status-quo, sa ia alte mandate si sa duca o viata la standarde de lux, ei, familiile lor , rudele apropiate, finii lor etc. Colectivismul decurge din convingerea multora ca trebuie un „tatuc”ce rezolva totul, din politizarea cvasitotala(se sustin, si deci depind unii de altii, pt functii) , si din faptul ca afirmarea(si promovarea) se face cu ajutorul partidelor .

 7. Statul ca statul, daca nu-i deturnat, dar inaltimea sa dumniezeul cel mare si bun ce pazeste ? L-au shpaguit si pe acesta ?

 8. S-a ajuns in punctul in care s-au coalizat hoții se stânga cu cei de dreapta și rod întreg ciolanul. In Romania l-a anul se va întâmpla ca în Argentina. Din moment ce instituțiile statului sunt capusate de incompetenți și drogați, sunt slabe speranțe ca România să evolueze.

 9. Ciocu’ mic Valentine! Esti „ultimul pe lista” cu voia noastra care ar trebui sa vorbesti. Mai ales ca aburesti fara rusine asa cum ti-au ordonat superiorii. Chiar asa papagale, de vina sunt numai partidele si societatea civila? Dar pe
  colegii, stii tu care, pe unde i-ai pierdut?

 10. Lazea si Dăianu trebuie sa citeasca Masters şi Johnson,
  Human Sexual Response.

 11. uite de unde apare referintza:
  Urna 2: Turcia, DANEMARCA, Ungaria, Albania, ROMÂNIA, Austria

 12. Este usor de intuit cine l-a adus din padurile Clujului la Bucuresti si apoi l-a introdus la visteria tarii pe acest locotenent credincios al lui Manole. Baiatul presimte ca toti ai sai ca lucrurile se vor schimba si incepe sa se spele pe maini.

 13. L-am Citit și eu nu doar Lazea pe Acemouglu și pot să bazic cu toată răspunderea : bate câmpii că dacă nu ar face-o explucațiile sae ar acea forță predictivă dar nu au.

  Că dacă ar avea ar explica de s-a prăbuși Argentina și nu Bangkadeșul , ori n-o face.

  Tot ce face Acemoglu e să regurgiteze o tonă de lozinci bune de folosit de către State Deparment pentru a-și explica eșecurile pe luni în activitatea sa de “nation building” și cam atât.

  Cât despre Lazea ce să zic problema Ro e că stânga a fost împotriva Astro-turfului bășicat numit “societate – civilă” că dreapta e o gască de demenți pe model Milii cu drujba-n mâna setoșibîn a efectua tăieri la un stat pe care nu îl înțeleg ori îl iubesc ori ar fi capabili să îl refacă dacă îl strică.

  Și colac peste pupăză peste toate acestea tronează astro-turf-ul “societății în civil” care nu reprezintă pe nimeni ori nimic altceva decât propriul burdihan lacom motiv pentru care nu e “solidară” cu nimeni ori nimic din România că deh ei nu se mânjesc cu cociocul . Ei sunt solidari cu America cu Israelului cu “ideile și principiile” atunci când li se dă servita și în rest pe oameni, pe oameni n-are decât să îi ia dracu . Pâna nu bine talking Point-ul de la centru , oamenii nu există.

  Altfel zis singura speranță a României ar fi ca “stânga” adică aia care sunt capabili să facă să creeze o organizație o structură care să meargă adică un stat să își facă o societate civilă care să îi scuipe semințe-n cap de su și șuturi în cur dreptei setoase în a pune drujba pe stat.

  Am zis bine ?

 14. Acest domn „Loazea” impreuna cu toata conducerea BNR fac parte din „elita pradatoare” a statului…

 15. pshicul nostru romanesc si al …elitelor in general duc la romania de azi ……divide et impera…functioneaza de minune…..jidanu soros si-a bagat banii si agentii de 30 ani si culege ..roadelel…o romanie plina de valori democratice si de…prosti…44 la suta analfab etism sirestul de pupatori de moaste…

 16. Singurul lucru folositor: unul din establishment recunoaste ca ei toti, elita-politicieni-functionari -securisti sunt cancerul societatii noastre.

 17. Fenomenala analiza și verdict chirurgical de exact. Oare îl ascultă cineva, adică decidenții și de ce nu cetățenii?

 18. Nu bate campii dl Lazea! NU. Ce spune e corect. Dar ce mai e de comentat cand Romania e un stat mafiot si esuat ? NIMIC!

 19. CINSTE LOR- ISĂREȘTILOR ȘI LAZEILOR-! ÎN 34 DE ANI „DE ÎNȚELEAPTĂ OBLĂDUIRE”+=350 MILIARDE DATORIE ȘI-ȘI NIMIC!-

 20. Ştii că eşti luat de prost când un bancher fanariot se face că îşi atacă fraţii din „elita prădătoare”. Eu nu înţeleg cum se pot publica asemenea inepţii. O fi poate un concurs ocult în care membrii unei loje securiste se amuză cine prosteşte cel mai rău populaţia? Cea mai mare prosteală este că reptilele de la BNR lucrează urmărind binele economiei şi al cetăţenilor, nicidecum interesele „elitei prădătoare”. De curiozitate, Faraonul Manole Isărescu este şi el membru al „elitei prădătoare”?

 21. Baiatu’ asta nu cumva e platit pentru altceva in fisa postului? Ca face numai curent cand deschide gura.

 22. Şi asta o vedem limpede: bătrânilor nu le pasă de tineri şi viceversa, moldovenilor nu le pasă de munteni şi vice-versa, bogaţilor nu le pasă de săraci, celor educaţi nu le pasă de cei needucaţi şi aşa mai departe .Da ,și vouă de la BANCA NATIONALĂ vă doare în dos de toți romanii măi nea tov. Lazea !

 23. Daaa, dar ce te faci ca societatea civila(o.n.g.urile) in Romania se ocupa exclusiv de propaganda ! Si si mai mult …de propaganda sorosista. De ce? Penreu ca astia-ii finanteaza ! Societatea civila din Romania(nu spun romaneasca spun din Romania)este finantata din exterior servind alte interese …

 24. Daaa, dar ce te faci ca societatea civila(o.n.g.urile) in Romania se ocupa exclusiv de propaganda ! Si si mai mult …de propaganda sorosista. De ce? Pentru ca astia-i finanteaza ! Societatea civila din Romania(nu spun romaneasca spun din Romania) este finantata din exterior servind alte interese …

 25. Colectivismul este naravul de a nu-ti pasa decat de clanul tau, fara a colabora cu societatea! Individul autonom este cel care-si apara interesele inclusiv prin solidarizare cu ceilalti! Dl.Lazea e cam pe dinafara. Apropo, cele mai colectiviste natii din Europa sunt 1. rusii 2. romanii

 26. Batranilor nu le pasa de tineri!. Haida deh!!. Vorbesti cumva de tov Isarescu?. Sau ai altceva in cap??. Solidaritate ziceai?. Pai daca batranii iesiti la pensie, cu ceva dare de mana, nu si-ar ajuta copii si nepotii, cum crezi ca s-ar descurca acestia?. Iar daca si mai multi copii nu si-ar ajuta parintii, cum crezi ca si-ar duce traiul acestia acesti asa-zis seniori?. Deveniti intre timp paria socitatii??. Suntem o societate de intrajutoare in care fiecare cauta sa-si ajute aproapele din familia sa. Asa s-a ajuns. Marea majoritate a familiilor se descurca singura. STATUL sta pe tusa si jefuieste la drumul mare pe oricine prinde. Nimeni nu scapa, ca-i batran sua tanar!. Iar onor BNR-ul vegheaza ca sa nu derapam in prapastie!. Acum dle Lazea nu mai este vinovat boborul ca se lafaie cu vuitoane si bmw-uri si risipeste avutia tarii??. Mai coborati fratilor din turnul de fildes, mai mergeti cu metroul si prin piete si vedeti sangele care se scrge din venele acestui popor necajit. De azi, de ieri, din toteauna …..

 27. Ce analiza si empatie la acest domn. Sacul vu bani, salarii babane sunt la mana lor di de cealti muritori nu le pasa, Au facut euro 5-6 lei ai ei isi dau cu parerea Din care categorie face parte, ma mir la congresele lor, ședințe cine-i asculta

 28. Foarte scurt: România este fondată pe o minciună, o nație care și-a întins stăpânirea peste alte 2 națiuni – una suverană, alta autonomă – însușindu-și cultura acestora și distrugându-le identitatea. Statul român nu a respectat niciodată contractul social cu națiunea sa: a trimis armata să-i măcelărească pe moldovenii care s-au ridicat împotriva anexării abuzive și ilegale; a trimis armata ca să anexeze Ardealul; a dat o lovitură de stat în Moldova, înăbușind voința poporului moldovean, ca să-și alipească teritorii care nu i-au aparținut niciodată (și-a înjunghiat totodată în spate aliatul Rusia).
  Astăzi, prioritățile românilor sunt așezate sub pretențiile stăpânilor venetici: legile favorizează întreprinzătorii străini, instanțele dau prioritate voinței guvernului în loc să aplice legile statului, drepturile cetățeanului sunt suprimate în favoarea drepturilor statului, birocrației europene și șefilor la lume, resursele naturale sunt spoliate.
  Partidele comuniste și cele liberale se dau de dreapta, partidele conservatoare se poartă precum comuniștii (adică naționalist în sensul distrugerii etniilor) iar partidele sociale au apucături fasciste (făcând pași spre centralizarea deciziilor).
  Asta-i România de astăzi, dlor „Lazea”: o țară fără istorie, fără identitate, fără cultură deci fără coeziune socială.

 29. @ Prbabil că se explică și prin faptul că le zice BNR, de se ”laudă” , ? Probabil că au vrut să pună în evidență că nu sunt psd-iști,?

 30. „De ce esueaza natiunile?”
  Raspunsul e destul declar pentru cine nu e afectat de mizeria „valorilor” occidentale iudeomasonice :
  Pentru ca santem subminati din interior de alogeni paraziti, ca lupii ìmbracati in blana de oaie care au intrat in stana si decimeaza turma de oi! Daca nu constientizam acest adevar nu ne vom ridica !

  TREZESTE-TE!Ridica-te!NU mai da putere alogenilor paraziti iudeomasoni prin minciuna cardului bancar, „banul” digital!Arunca-l la gunoi, foloseste numai banii numerar si cere urgent revenirea la moneda fizica din aur !Trezeste-te!Ridica-te

 31. Citiți Chestiunea evreiască scrisă de marele patriot Mihai Eminescu şi după aceea să mâncați k.k.t, este valabil şi pentru autorul articolului , despre şeful lui pe nume ,, Manole”, sa-şi ia lumânări şi tămâie de toți banii care ia furat de la amărâții de români!

 32. Pradarea aurului Romaniei trimis pe veci in Anglia. In rest la noi e tradare ca pradatorii ai mari sunt in afara.

 33. Pai da-mi si mie o idee cu privire la un roman neaos, capabil, patriot. Zi tu unul

 34. DOMNUL CALIN GEORGESCU, CARE A ALES SA SE RETAGA DE LA ONU SI DIN CLUBUL DE LA ROMA CAND A VAZUT „CINE SUNT EI”!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.