Le ajunge gazul la os?

Rusia este dispusă să discute cu Uniunea Europeană despre livrările de gaze, a declarat sâmbătă vicepremierul rus Aleksandr Novak conform mai multor agenţii de presă preluate de Reuters.

Acordul pe cinci ani cu Ucraina privind tranzitul gazelor naturale din Rusia către Europa urmează să expire la sfârşitul lui 2024, după ce a continuat să fie aplicat chiar şi în timpul războiului declanşat în februarie 2022 de invazia rusă pe teritoriul ucrainean. Înţelegerea prevede transportul gazelor prin conductele din Ucraina; Moscova plăteşte Kievului pentru utilizarea reţelei respective.

Presa a preluat săptămâna aceasta declaraţii ale guvernului ucrainean potrivit cărora nu va încerca să negocieze cu ruşii prelungirea acordului.

Novak, citat de RIA, a afirmat că „dacă cealaltă parte doreşte, suntem gata să discutăm. Până acum nu am observat o astfel de dorinţă”.

Un oficial european a refuzat vineri să facă speculaţii despre continuarea înţelegerii, însă a adăugat că UE evaluează toate scenariile, pentru a fi pregătită în orice eventualitate.

Războiul din Ucraina a determinat Uniunea Europeană să facă eforturi pentru înlocuirea gazelor ruseşti cu resurse alternative şi cu energie „verde”. Concernul rusesc Gazprom, care deţine monopolul sectorului gazier din Rusia, continuă să exporte prin conductele ucrainene cantităţi mult reduse de gaze.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

6 Comentarii

 1. Desigur Gazpromul exportă cantități mult reduse..Cineva ia spart țevile..
  Și cine acum vinde gaz lichefiat?!
  Sa vedem mai departe cum se vor dezice europenii de gazul propus de americani? O să-l cumpere până le vor eși ochii…Rușii vând gaz lichefiat in Europa bine mersi..

 2. singurele livrari de gaz rusesc o sa se faca spre Ungaria, Austria, Serbia si Slovacia… daca o sa se poata. Restu? Restu’ sa ia lichefiat de la stapanul lor licuriciu… a da, dar licuriciu tocmai a taiat licentele de export de LNG. Cica Carnatu’ Ofensat Scholz se duce in februarie la Coke House, sa discute despre livrari de armament catre Nulandistan… in realitate se duce sa cerseasca LNG-u ca sunt in kkt.

 3. Arma gazului parea puternica acum doi ani cand a inceput razboiul…Cristoiu prevedea o rascoala a celor din Occident inghetati de frig in case…nimic din scenariul asta si deja a mai trecut o iarna…

 4. Ruşii au destui potențiali care stau la coadă pentru gaz, asta a fost o mână întinsă către Europa. Dar ce te poți aştepta de la un ziarist de tip nou, cu analfabetism funcțional, care pune titluri cretine doar pentru un pic de audiență…

 5. Ruşii au destui potențiali clienți care stau la coadă pentru gaz (vezi China, India etc), asta a fost doar o mână întinsă către Europa, un gest prin care arată că au intenții paşnice. Spre deosebire de slugile Licuriciului din NATO, UE şi alții care vorbesc doar despre război. Dar ce te poți aştepta de la un ziarist de tip nou, cu analfabetism funcțional, care pune titluri cretine doar pentru un pic de audiență…

 6. Nu stiu cine a scris articolul dar, corect spus, este „Rusia a aruncat un colac de salvare Europei sau UE.”…
  In Europa si in UE se importa gaze americane la preturi de 3 – 5 ori mai mari decat cele livrate de Rusia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.