Între summit și tîrguială

Scandalul negocierii pe posturi de la Sibiu

Spre deosebire de presa din România, care a scris şi vorbit doar despre „istoria” care s-a scris la Sibiu, ziarul francez „Le Figaro” relatează pe larg despre adevăratul obiectiv al Summit-ului Uniunii Europene: negocierea viitoarelor funcţii ale Parlamentului European! Articolul „Vingt-Sept posent les jalons de l’après-scrutin” (Cei douăzeci și șapte au pus bazele post-electorale) este scris de jurnalista Anne Rovan.

Iată principalele pasaje ale acestui articol, cele în care aflăm despre adevăratele discuţii din spatele uşilor, cînd liderii ţărilor din UE au discutat altfel decît în declaraţiile de presă despre acest summit de la Sibiu:

– „Uniunea Europeană sau arta numirilor ratate. Joi, de Ziua Europei, cei douăzeci și șapte s-au întâlnit la Sibiu, un mic oraș românesc din Transilvania. Acest summit informal, planificat de mult timp, a permis liderilor să renunţe la pagina Brexitului și, în abordarea europenilor, să proiecteze perioada post-26 mai”.

– „Și alegerile europene nu oferă claritatea voturilor anterioare. Balanța puterii va fi transformată cu susul în jos, deoarece PPE și socialiștii europeni riscă pentru prima dată să-și piardă majoritatea la Strasbourg. Liberalii o văd ca pe o oportunitate de a contesta procedura Spitzenkandidat, care cere ca liderul partidului de conducere să fie numit șef al comisiei”.

Donald Tusk a propus ca, pentru evitarea unei stagnări, la summit-ul din 28 mai de la Bruxelles, negocierile pentru ocuparea primelor cinci funcţii ale viitorului Parlament European să fie rapide, iar dacă obţinerea consensului va fi greoaie, va lăsa totul pentru luna iunie.

Jurnalista franceză menţionează că numele germanului Manfred Weber, din partea PPE, şi al olandezului Frans Timmermans sînt cele mai vehiculate, notînd că opţiunea socialiştilor pentru Weber nu mai este unanimă, deşi el se luptă „ca un diavol frumos, surd la critică”. Timmermans, de asemenea, este în dificultate, căci, după ieşirea Marii Britanii, socialiştii par favoriţi în sondaje. Alte două nume intră în discuţie: Xavier Bettel şi Margrethe Vestager.

Jocurile sunt departe de a fi realizate”, titrează „Le Figaro”. Elementul surpriză de la Sibiu a fost oferit de grecul Alexis Tsipras, care i-a spus „NU” lui Manfred Weber, alăturîndu-se astfel lui Viktor Orban și lui Emmanuel Macron!

O poziţie surprinzătoare a avut şi Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, care a spus: „J’ai beaucoup de respect pour M. Weber, mais je ne me sens absolument pas lié par le système du Spitzenkandidat”! Iar jurnalista se întreabă: „Va avea el, oare, ultimul cuvînt?

La Sibiu, Manfred Weber a apărat sistemul „Spitzenkandidat”, pe care-l contestă mulţi lideri europeni, căci este considerat ca fiind contrar procesului democratic dorit de cetăţenii europeni.

Iată, deci, că la summit-ul de la Sibiu s-a discutat foarte serios despre viitoarea configuraţie a Parlamentului European, inclusiv despre funcţiile de conducere de după alegerile din 26 mai. Disputa a fost foarte dură, aşa cum rezultă din articolul din „Le Figaro”, numărul celor care nu mai vor ca funcţiile din viitorul Parlament European să fie ocupat după sistemul „Spitzenkandidat” fiind din ce în ce mai mare.

Acest sistem, „Spitzenkandidat” cere ca preşedintele partidului care cîştigă alegerile să fie automat şi preşedintele Comisiei Europene. La Sibiu, acest sistem a fost contestat şi discuţiile se pare că au fost destul de tensionate. Se poate spune, deci, că la acest summit nu „Declaraţia de la Sibiu” a fost punctul culminant, ci discuţiile care au dus la contestarea felului în care vor fi desemnate funcţiile de conducere ale viitorului PE, ceea ce reprezintă o adevărată revoluţie în felul în care a funcţionat UE pînă acum.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Ion Spânu 1818 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Oricum Iohannis nu avea nicio treaba,el „lucra” ca sa inchida usa dupa invitati incat sa nu-i traga curentul.De rest avea grija pretenarii lui Angela si Manfred.

  2. Cred ca pana acum nu a fost aplicat sistemul „Spitzenkandidat”, ci „Spritzenkandidat” !

  3. Autorul articolului nu traduce expres parti din franceza – crezind ca se adreseaza cuiva care stie — sau nu e interesat sa se afle ce sa spus — si incearca normal sa micscoreze impactul real al acestui summit de la sibiu- simplu fapt ca am fost si noi mai bagati in seama! Cea ce e o maaare realizare … si cea ce nu se se spune e ca PSD si ALDE sunt pe faras din UE

  4. Diferenta intre presa din Romania,plina de reporteri comozi care dau copy-paste la orice, si presa din Vest (nu toata) care mai cauta totusi si amanuntele ascunse ale unui eveniment? Presa din Buc a ajuns ca un urias ziar Libertatea, plina de femei goale, trintori si slab-alfabetizatzi care nu au nicio opinie pe un anume subiect, sau au opinia sefului.

  5. Alt lucuru care e printre randuri e ca ROMANIA nu are decat doua alternative ori in UE cu respectarea legii ori in RUSIA … si intoarcerea la comunism!

  6. #Tiaso – mergea si cu *avea grija …. pentru ca nu sunt suficient de multi.

  7. Adrian@ Alternativa Romaniei este sa respecte legea coloniilor, capul plecat si joc de glezne. Cat despre rusi stai linistit, cat suntem in NATO unde americanii au primul cuvant liderii europeni n-o sa sara calul.

  8. Adevaratii jurnalisti ! La noi ,asteptau sa se impiedice careva din somitati si atunci faceau stire dupa stire …

  9. Poate află și jurnaliștii francezi că SIBIUL e un oraș din ROMÂNIA ! Transilvania e doar o regiune ! Să le fie rușine pentru incultura lor ! Dacă noi am spune că Parisul e Elvețian ????

  10. La cine dracu’ or face cu mina haimanalele astea, ca nu pot pricepe ?! Ca in piata probabil ca nu erau decit vreo trei-patru pierde-vara si vreo citiva pensionari care se duceau sa plimbe plasa goala ! Aaaa … inteleg … e cam ca pe stadion, cind unii sint filmati in tribuna si fac cu mina : „Mamaaa, sint aici !”

  11. Pai nu citești cu atenție: „…Sibiu, mic oraș ROMANESC din Transilvania…”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.