Gheorghe Tattarescu  Lecția italiană, studii despre proporțiile corpului uman

205 ani de la nașterea artistului (1820 – 1894)

 

Gheorghe Tattarescu este printre foarte puținii artiști români din secolul al XIX-lea care a păstrat studiile sale executate în anii de formare (Italia, Roma 1845 – 1851), visând la înființarea unei școli superioare de artă la întoarcerea în București.

 

 

Acesta nu numai că a aplicat în predare metoda academică italiană, dar a fost și primul care a conceput un manual despre reprezentarea artistică a corpului uman. Această sinteză a cunoștințelor dobândite, intitulată ,,Precepte și studii folositoare asupra proporțiunilor corpului uman”, a fost publicată în 1865 la Tipografia Lucrătorilor Asociați, Pasagiul Român, București.

,,Tattarescu și școala Tattarescu. Lecția italiană, studii despre proporțiile corpului uman” aduce în atenția vizitatorilor lucrări de grafică în care este studiat corpul uman în diverse posturi, urmărind redarea corectă a mișcării, așa cum se făcea la Academia San Luca din Roma anilor 1850, la care se adaugă studii compoziționale ce stau la baza unor opere cunoscute precum „Renașterea României”, picturi relevante pentru subiectul expoziției, dar și instrumente didactice precum manuale și reproduceri după sculpturi antice.

Lucrările acestea se numără printre puținele mărturii prin analiza cărora s-ar putea determina felul în care a fost abordat științific începutul învățământului artistic bucureștean. Expoziția ilustrează seriozitatea metodei pedagogice care a stat la baza învățământului artistic superior și rigoarea cu care profesorul Tattarescu și-a instruit studenții la Școala de Belle Arte din București, fondată împreună cu Theodor Aman în anul 1864. Importanța acestor studii, păstrate în stare bună de conservare, este cu atât mai mare cu cât arhivele primilor douăzeci de ani ai Școlii de Belle Arte din București au ars într-un incendiu, în data de 24 martie 1884.

Premergătoare operei majore pentru care este apreciat Gheorghe Tattarescu, această inedită lecție de înțelegere a modului de construire și redare în plan bidimensional a corpurilor tridimensionale nu a fost vreodată menită unei expuneri publice. Rigoarea execuției, mărturiile olografe ce însoțesc schițele și, nu în ultimul rând, plasticitatea desenelor sunt în măsură să-și depașească natura de simple instrumente întru desăvârșirea pictorului Tattarescu și au devenit mărturii valoroase atât pentru valorificarea patrimoniului, cât și pentru cercetarea istoriei învățământului artistic instuționalizat din epocă.

Atât publicul larg, cât și specialiștii vor avea plăcerea de a explora o filă vizuală inedită din biografia artistului, respectiv perioada anilor de formare la Academia San Luca din Roma, unde a studiat cu profesori ca Natale Carta, Giovanni Silvagni şi Pietro Gagliardi. În așteptarea redeschiderii Muzeului Gheorghe Tattarescu, Muzeul Municipiului București inaugurează la Palatul Suțu expoziția dedicată lecției italiene, studiilor despre proporțiile corpului uman, care cuprinde lucrări inedite sau foarte puțin cunoscute.

9 aprilie 2025 – 31 august 2025, Palatul Suțu

Rodica Ion, curator/Muzeul Municipiului Bucuresti

Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. …nu erau considerate frumoase femeile anorexice. Si pe buna dreptate, deorece acelea erau cam intotdeauna bolnave.
    Cinstit: voua va plac lesinatele alea, cu picioarele ca scobitorile,de 45 kg, care defileaza la Parada modei? Ti se face scarba cand le vezi.
    Anticii si renascentistii nu erau deloc prosti. Stiau foarte bine ce este frumusetea feminina. Imaginati-va un Hercule lesinat si cu schinarea lichita de burta. Ala ar fi barbat frumos?…..[Rumburak]

  2. „această inedită lecție de înțelegere a modului de construire și redare în plan bidimensional a corpurilor tridimensionale”

    -iti da maxtor lectia inversa
    dar numai la cerere.
    (serios-serios)

  3. Tattarescu este cel mai mare pictor pe care l-a dat Romania. Tablourile lui nu sunt cu nimic mai prejos fatza de picturile celor mai renumiti pictori ai Renasterii. Dupa Tattarescu urmeaza Theodor Aman.
    Fatza de picturile acestora, picturile lui Grigorescu (considerat pe nedrept cel mai mare) sunt niste simple caricaturi.
    Clasicismul ramane regina artelor frumoase. Un tablou sau o sculptura clasica necesita talent si munca serioasa. Nu-s o flescaitura trasa pe panza precum sutele de Care cu Boi, sau Hidosenia Pamantului-capodopera brancusiana……[Rumburak]

  4. Dacă te uiți la televizor îl înveți pe de rost pe Cesare Lombroso. Colecție de spâni, cartofi, câini, iepe şi alte viețuitoare din formol de la Antipa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.