Turcia lui Recep Tayyip Erdogan pare prietena Rusiei lui Vladimir Putin, însă nu de puține ori această prietenie poate fi văzută ca o fațadă gata să se prăbușească. La mijlocul săptămânii trecute, președintele Erdogan a amintit lumii că țara sa este membră NATO și reflectă viziunea NATO asupra războiului din Ucraina. ”Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială a Ucrainei, pentru suveranitatea și independența Ucrainei este de neclintit. Revenirea Crimeii la Ucraina este o cerință a dreptului internațional”, a spus Erdogan, reiterându-și și sprijinul pentru tătarii din Crimeea. Declarația a fost făcută la a patra reuniune a Platformei pentru Ucraina, la Kiev.
”Teritoriile Federației Ruse nu sunt subiect de negociere”, a declarat imediat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova. Iar internauții greci l-au taxat repede pe președintele Erdogan, spunând că, în conformitate cu aceleași principii invocate de Erdogan, Republica Turcă Ciprului de Nord, recunoscută și controlată doar de Turcia, ar trebui să se întoarcă imediat la Cipru.
Președintele Erdogan și miniștrii săi știu bine că multe din pozițiile lor sunt ușor atacabile, însă știu că trebuie să profite de perioada tulbure din Europa și Orientul Mijlociu pentru a ridica profilul țării, chiar și în condițiile unei crize a lirei turcești. Pentru asta, Turcia joacă pe multe fronturi.
Ankara a ajutat Ucraina cu drone performante, dar, în același timp, președintele Erdogan s-a întâlnit de multe ori cu Vladimir Putin, de la începutul războiului din Ucraina. A făcut-o și în acest an, la Astana, iar diplomația rusă a evitat un atac direct la adresa sa, după declarația privind Crimeea. În plus, președintele Vladimir Putin este așteptat la Ankara, o vizită care este amânată din cauza unor cerințe speciale ale liderului rus – Putin vrea ca avionul său să fie însoțit de avioane de luptă ruse, inclusiv în spațiul aerian turc. Această condiție poate fi interpretată și ca o modalitate diplomatică de a semnala un dezacord mai profund între cele două state.
Însă, chiar și pe fondul concurenței pe care Ankara o face Moscovei în Caucazul de Sud, în special după victoria Azerbaidjanului asupra Armeniei și recuperarea Nagorno-Karabah, Recep Erdogan a fost un partener de dialog pentru Vladimir Putin, a fost cel care a mediat crearea „coridorului cerealelor” prin Marea Neagră, în urmă cu un an, a fost gazda singurelor negocieri de pace dintre Rusia și Ucraina, în 2022, abandonate la presiunile Vestului (după cum recent a declarat fostul subsecretar de Stat Victoria Nuland). Iar Turcia a rezistat pana acum la presiunile SUA de a renunța la sistemele ruse antirachetă S-400 și proiectează o a doua centrală nucleară ce va fi construită de Rosatom, precum și transformarea în hub energetic, cu cooperarea esențială a Rusiei.
Din jocul complex al Turciei face parte și revenirea în formatul reuniunilor informale ale miniștrilor de Externe UE. Invitația primită de Turcia la reuniunea de la finalul lunii august a fost prima după o pauza de cinci ani. Nu a fost vorba despre vreo încercare de a relua procesul aderării Turciei la UE, nu s-a discutat despre vreun calendar. A fost însă o recunoaștere reciprocă a importanței relațiilor bilaterale. Dacă președintele Erdogan ar fi trecut cu totul în barca Vestului în ce privește Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei, daca nu ar fi deschis porțile pentru o investiție chineza de peste un miliard de euro într-o uzină de automobile electrice (cu care Beijingul să atace piața europeana profitând de faptul că sunt produse într-o țară ce are acord de liber schimb cu UE), atunci relațiile cu Turcia nu ar mai fi avut aceeași importanță la Bruxelles, iar Turcia ar fi fost permanent blocată, într-un mod confortabil pentru UE, din cauza disputei cu Grecia privind statutul Ciprului de Nord. Erdogan a știut să-și creeze pârghii de presiune și monede de schimb.
Turcia se repoziționează permanent la nivel geopolitic. Dincolo de amintitele interacțiuni cu Rusia și UE, în ultimele săptămâni Turcia a depus o cerere de intrare în grupul BRICS+ și a încheiat un acord istoric cu Egiptul, fiind apoi invitată să participe la Consiliul Ligii Arabe, după o pauză de 13 ani, în ciuda susținerii pe care Turci o acordă Fraților Musulmani, organizație interzisă în Egipt și în monarhiile salafiste din Golf. Iar președintele Erdogan caută o întâlnire cu un lider proaspăt reprimit în Liga Araba – președitele sirian Bashar al-Assad, pe care același Erdogan l-a declarat dușman în 2011, finanțând o miliție care să lupte împotriva sa, așa-zisa Armata Națională Siriană. Turcia își diversifică cât se poate de mult opțiunile, pentru a nu ajunge în situația riscantă de miza pe un singur aliat.
BRICS este o organizație interguvernamentală formată în 2009 și care, după începerea războiului din Ucraina, a devenit tot mai atractivă pentru țările care au considerat că regimul sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei le-ar afecta economia, pentru țările care au simțit că au capacitatea de a contesta sistemul financiar internațional dominat de dolar sau pentru țările care caută o alternativă la UE, așa cum este Turcia. La capitolul cifrelor, BRICS este un gigant, cu 35% din PIB-ul Mondial (în vreme de UE deține doar 14,5%), iar la nivelul parității puterii de cumpărare, distanța este și mai mare în favoarea BRICS. Turcia caută să obțină maximum de profit la nivel economic aderând la BRICS, având în vedere și poziția sa strategică între două continente.
La Ankara se știe bine că această organizație este vulnerabilă și predispusă la blocaje majore. Arabia Saudita si Iranul, rivali istorici, sunt state membre care pot crea blocaje. Egiptul si Etiopia, alte două state membre, sunt la cuțite, în proces de mediere internațională, dar și cu potențial de conflict, din cauza unui uriaș baraj etiopian pe Nilul Albastru, care ar afecta grav agricultura și economia egipteană. India și China au o dispută militară la frontiera din Himalaya. Însă strategii de la Ankara consideră că BRICS poate fi o alternativă pentru sistemul internațional de plăți, poate fi un sprijin important la ONU, poate avea o influență mare la FMI și Banca Mondiala (iar astfel poate fi explicat și acceptul Moscovei de a reprimi în țară misiunile FMI).
Apoi, Turcia a semnat un acord istoric cu Egiptul, după ce, imediat după răsturnarea regimului Mubarak, Ankara a susținut Frații Musulmani și pe președintele ales din cadrul acestei organizații – Mohammed Morsi, dusmanul actualului lider Abdel Fattah el-Sisi. Acum 13 ani, relațiile dintre cele două țări au fost întrerupte, iar apoi Cairo și Ankara au susținut tabere inamice în războiul din Libia și au ajuns să se șicaneze în Mediterana, în disputa pentru petrol și gaze în care Cairo a preferat să se alăture Greciei, Israelului și UE. Erdogan a știut însă să profire de războiul din Gaza și de susținerea pe care a arătat-o pentru cauza palestiniană, reușind o apropiere de Egipt, care are nevoie de aliați în fața acuzațiilor israeliene că regimul de la Cairo ar permite contrabanda cu arme pentru Hamas în Fâșia Gaza, acuzații care să fie folosite ca argument pentru menținerea unei ocupații israeliene sine die.
Apoi, Turcia a deschis o bază militară în Cornul Africii, în Somalia. Este o bază militară în regiunea capitalei Mogadishu, dar Ankara are o relație speciala cu regiunea Somaliland, care și-a declarat unilateral independența față de Somalia. Ankara a reușit să-și diversifice relațiile și în Africa, unde are noi pârghii și noi monede de schimb pentru relațiile cu aliații din NATO, cu monarhiile din Golf, cu China sau chiar cu Rusia.
Efortul acestei supraextinderi a Turciei a fost mare și s-a resimțit la nivel economic, un nivel la care regimul Erdogan a performat însă care acum devine marea sa vulnerabilitate. Însă președintele și ministrul său de Externe, Hakan Fidan, multă vreme șeful serviciului turc de informații, mizează pe aceeași strategie a diversificării. Păstrând proporțiile, același lucru poate fi observat și în cazul premierului ungar Viktor Orban, care păstrează un canal de comunicare și o linie energetică cu Moscova (cu prețul „închinării” energiei nucleare din Ungaria), dar care atrage și investiții chineze (circa șase miliarde de euro într-o fabrica strategică de baterii în Ungaria), dar și investiții germane (cu prețul a sute de milioane de dolari în investiții de stat în infrastructură și al unor legi îndreptate împotriva angajaților maghiari, pentru a-i satisface pe viitorii patroni germani). La fel face și președintele sârb Aleksandar Vucic, care împarte resursele minerale ale țării între China și Vest.
Este foarte periculos să iei partea unei facțiuni imperiale care se luptă pentru putere, spunea Niccolo Machiavelli. Acum, hegemonia americană este tot mai mult contestata de noi nuclee cu ambiții imperiale. Unii oameni de stat au o viziune despre beneficiile pe care tarile lor le pot obține prin implicarea în această lupta pentru refacerea ordinii internaționale și, ascultând sfatul de mai sus, decid să se implice nerupând punțile cu niciuna dintre tabere.
Bravo tue autorul articolului. Macar ai deschis problema ca sute de generali romani pentru bani au tradat Romania 8n favoarea evvreilor care capusheaza Ucraina, nespunand nimic ca Ucraina e OCUPANT al Sudului Basarabiei.
Bravo tie autorul articolului. Macar ai deschis problema ca sute de generali romani pentru bani au tradat Romania in favoarea evvreilor care capusheaza Ucraina, nespunand nimic ca Ucraina e OCUPANT al Sudului Basarabiei.
Noi suntem de partea taberei care performeaza,care stabileste regulile jocului si care se uita cu mila la foste imperii ca cel otoman,rus sau german
Nu trebuie uitat ca Turcia a jucat o carte necastigatoare,da Ungaria nu mai vorbesc, din 2025 isi ia adio de la gazul rusesc si de la combinatele de ingrasaminte,tinute in viata de rusi…
Noi suntem de partea taberei care performeaza,care stabileste regulile jocului si care se uita cu mila la foste imperii ca cel otoman,rus sau german
Nu trebuie uitat ca Turcia a jucat o carte necastigatoare,de Ungaria nu mai vorbesc, din 2025 isi ia adio de la gazul rusesc si de la combinatele de ingrasaminte,tinute in viata de rusi…
Doua exemple:
Turcia urmeaza sa exploateze in folosul propriu gaze din Marea Neagra, Romania a dat altora sa faca exploatarea, iar gazele vor fi exploatate spre folosul altora, nu al Romaniei.
Turcia a facut pod peste Bosfor, Romania a facut pod peste Dunare la Braila, comparati solutia tehnica, preturile platite, si rezultatele finale adica cu ce pod s-a ales fiecare tara pentru banii platiti.
a ajuns cu. rv. asaria arta…
minciuni, prefecatorii, interese meschine… oameni mici, viziuni mici, timpuri incerte.
hai sa le facem ode…
Vorbim de aceeasi Turcie care a invadat Cipru? si nu l-a parasit de vreo 50 de ani? vorbim de aceeasi Turcie care ocupa teritorii in Nordul Siriei si in Nord Vestul Irakului? si care desfasoara actiuni militare acolo? aha… si acum sa ne intoarcem la oile noastre ipocrite care comenteaza aici… vorbim de oile care sustin NATO in campaniile militare de ocupatie in Yugoslavia, Serbia, Libia, Siria, Irak, Yemen, Liban, Palestina, si tarile din Africa. Cand auziti expresia „Rules based order” cu care umbla in gura toate javrele NATO, sa intelegeti ca aia nu e lumea internationala bazata pe legi, este doar NEOCOLONIALISM. Daca te uiti la membrii NATO, o sa vezi ca toti aia importanti sunt sau au fost imperii coloniale, SUA, UK, Spania, Franta, Portugalia, Italia, Germania, Belgia, Germania, Danemarca, Olanda… tarile astea cumulate sunt responsabile pentru secole de colonialism in America Centrala si de Sud, Africa, Orientul Mijlociu, India, Asia de Sud Est si „Oceania”
Ha, ha! Păi ce, Ghiolbannis ‘i “om di stat”? Or’ Ciucă? Da’ Ciordacu?…Ghine di Prostănac or’ di Valerica n-avem ce discuta…
L-as intreba pe erdogan daca as putea ca sa inteleaga toata lumea, cum se numeau in 1985 Ppresedintele Ucrainei, Primul Ministru al Ucrainei, Ministrul de Externe al Ucrainei si Ministrul Apararii al Ucrainei. Presedintele, Primul Ministru, Ministrul de Externe si Ministrul Apararii sunt cei mai importanti primii 4 demnitari ai unui stat, trebuie sa stim si noi cine erau ei in Ucraina in anul 1985. Erdogan ar trebui sa stie datorita varstei pe care o are, el a prins acele vremuri.
L-as intreba pe Erdogan daca as putea ca sa inteleaga toata lumea, cum se numeau in 1985 Presedintele Ucrainei, Primul Ministru al Ucrainei, Ministrul de Externe al Ucrainei si Ministrul Apararii al Ucrainei. Presedintele, Primul Ministru, Ministrul de Externe si Ministrul Apararii sunt cei mai importanti primii 4 demnitari ai unui stat, trebuie sa stim si noi cine erau ei in Ucraina in anul 1985. Erdogan ar trebui sa stie datorita varstei pe care o are, el a prins acele vremuri.
Ceea ce face Turcia si la fel si Ungaria, se numeste mai clar koorba$areala.
Si nu face deloc bine demnitatii statelor respective. Cat ai fi de putinofil obtuz la creier, nu poti sa nu recunosti ca Rusia este un stat agresiv si toxic, iar Putina un individ cu mari probleme la cap.
Se cramponeaza intr-un razboi din care Rusia va iesi si mai terfelita decat este in prezent……[Rumburak]
@marele fas – Occidentul nu mai stabileste reguli pentru altii de ceva vreme, in caz ca n-ai observat! doar limbrici ca romanii ii mai baga in seama pe satanistii aia
@ghro: Italia Portugalia au fost imperii… Rusia ce a fost pana in 1917?? URSSul ce a fost?? China ce a fost??
nu merge asa
mai ales otomanii nu ne dau lectii!
Cacaline, interesul national a dus Turica acolo unde este,inflatie,saracie si niciodata in Europa.Mai era un ruman,Oprea parca,tot cu interes national.De parca natiunea inseamna doar un singur poulifrici,recte Erdogan.
@ghro: Turcia ce a fost?? Sau de Imperiul Otoman n-ai auzit…
Micuțule, problema ta e la cap nu la picioare… Dar știi vorba ceea: “Unde nu-i cap e vai de picioare”…
@p…c…Problema conflictului ruso-ucrainian nu ma intereseaza in aceasta discutie dar nu ar strica sa faceti o vizita in Turcia sa va documentati in loc sa cititi borhotul cica informational secretat de „prietenii” respectivei tari. Cu toate problemele ei ( destule ) este la ani-lumina de Romania ( in fata, sa ne intelegem ). Trist dar cat se poate de adevarat.
„…noi nuclee cu ambiții imperiale”?
Caline intelegem ca trebuie sa-ti iei simbria, dar da-o si tu mai elegant, nu asa cu mucii in fasole.
“Râsule” din cauza ăstora ca tine Romania e în ruine și tot ce o ține în picioare e transferul de bani al diasporei și muntele datoriei publicele uite de exmplu din cauza “geo-politicii” a astora ca tine nu mai e funcționslnici-un combinat chimic ori siderurgic de exepmpu
“Nu trebuie uitat ca Turcia a jucat o carte necastigatoare,da Ungaria nu mai vorbesc, din 2025 isi ia adio de la gazul rusesc si de la combinatele de ingrasaminte,tinute in viata de rusi…”
Cine a închis combinatele chimicce în industria din România ?
demanța celor ca tine !
pupincureala celor care “ Noi suntem de partea taberei care performeaza,care stabileste regulile jocului “
Iar când jocul se va schimba din nou schimarea va începe cu belirea voastră.
Regulile jocului se schimbă uite:
Germani falimentează și se închide , se închide VW si Audi se închide până și Schengen
Care e tabăra care hahaha “performeaza”
Probabil că a celor care vă vor judeca pe voi cu furci și topoare în piața publică.
Și asta ne pentru ca noi am vrea sângele vostru , da pentru ca altfel răul făcut de voi asupra capitaului românesc nu se va opri niciodată voi veți fi puroiul care va surpa dinăuntru orice am vrea noi vreodată să construim. Puroiul ăsta coroziv trebuie curățat cu sângele unora dintre voi.
Singura întrebare e daca tu vei fi printre ei căăăă fac pariu ca gura n-o să ți-o ții ca să te dai la fund când o să vină măturoiul.
PS poate ca n-ar strica să va reamintiți cine a ocupat Imperiul Otoman după WWI : Imperiul Britanic care a făcut scăpate niște ciozvârte fără semnificație și la francezi.
Posibil ca turcii să nu uite și să nu ierte.
Tot așa după cum nu le-o poate ierta rușilor ocuparea Crimeii și razboaiele Crimeii nu doar cel din 1853 -1856 ci și cele de dinainte 1774 1783 că de unde credeți voi că sunt tătarii de la noi din Dobrogea dacă nu din Crimeea.
@gaura22: ce procuroare te-ai facut,fatăă….atenţie la limba romană.. ‘capitaului românesc’ e doar in capita ta …si mai vrei sa ne bei si sangele
Doamne , sa lauzi turcii care te-au jecmanit sute de ani ,sa mergi cu buzunarele pline in ale lor allincluse , oare cum ii zice sindromului ?
Europa erea condusa doar de imperii.
Imperiul Otoman, Imperiul Polonez, Imperiul Austriac, Imperiul Francez si Englez. Si totusi Mihai Viteazu s-a aliat cu Austria si a batut si turcii si polonezii unind cele 3 tari romane. Adica a realizat ceva pentru tara. Dar acum in zilele noastre ne-am aliat cu satana glolobalista si am pierdut Sudul Basarabiei si Insula serpilor in favoarea evvreilor ucrainieni. Au castigat generalii tradatori pensii nesimtite. Uoooooooo……..
Occidentul a gresit fata de Turcia la fel ca fata de Romania, tergiversind admiterea ei deplina in Uniunea Europeana. De ce Turcia este buna in NATO nu si in UE?
Dupa Erdogan se alege praful de Turcia.. O sa vedeti..
@marele râs
în textul original mai era și chestia asta :
”Ce bani de șantaj la adresa noastră crezi că vor mai găsi găsi entitățile de mai sus ?
Azi când IMF face vizită la Rusia deși Rusia nu cere nici-un fel de împrumut de la IMF.
Ce crezi că discută în mod oficial IMF în Rusia dacă despre un împrumut către Rusia nici nu se pune problema.
Ce crezi tu că e pe agenda oficialilor altceva decât de-dolarizarea lumii ?
Cât crezi că le vor mai păsa americanilor post de-dolarizare de belirea ta & găștii tale care va juca rolul, binemeritat de altfel, de țap ispășitor.
Și o să ispășiți asta nu ți-o garantez eu, asta ți-o garantează istoria.
De aceesa zic : bucură-te azi ca mâine …..”
Era chestia nesemnificativă “ o să ispășiți asta nu ți-o garantez eu, asta ți-o garantează istoria” da știi ce mi-am zis, hai să nu ma dezic de istorie.
Hai să nu zic ceea ce cred că eu că mi-ași dori ca să nu fie nevoie de sânge că mi-ași dori să fie consens în jurul interesului național interes care spune ca importantă e nu ideologia ci supraviețuirea națiunii, importanta e să fie consens că suntem puțini și avem nevoie de toți cei capabili să facă ceva pentru supraviețuirea noastră în ciuda celor ce vor să ne arunce sub roțile trenului istorie. Că de prosperitate … cu din ăștia ca tine cărora industria le pute ….
Daca în Zimbabwe, Kenya ori chiar în India schimbarea când a avut loc s-a făcut cu furci și topoare ….. pe ce mă bazez eu că dragostea mea făță de neamu vostru îi va opri pe alții în repetarea acestui scenariu, că nu mă bazez.
nu e de-al nostru, îl numeste pe român ”ruman”/iobag. Alt alogen, alt sânge amestecat.
Ce declara Erdogan este una , sau ce are in cap este alta SLAVA RUSSIA ,SLAVA BRICS ,NA to go to HELL
Noi, românii, cu bogățiile pe care le avem, am putea trăi ca-n Paradis, ca să nu spun Rai, că sar de coor în sus ce-i care-l pun la bătaie pentru interese străine, meschine, sau din plăcere pidosnică !
Din păcate suntem săraci în țară bogată pentru că toți, dar în special cei dintralt neam ales ne vor binele !
Și nu se lasă până nu ni-l iau ! 😎
Turcii o duc bine pentru că au la conducere patrioți, ceea ce nouă, de vreo 34 de ani, ne lipsesc cu desăvârșire !
De ce credeți că termenul acesta este pe cale a fi scos din dicționarele Lumii.
Pentru că la putere, mai peste tot, au ajuns și sunt niște apatrizi ! 😎
Vladimir Putin :…”Daca SUA permite Ucrainei sa loveasca teritoriul Rusiei cu arme cu raza lunga de actiune inseamna ca NATO este in razboi cu Rusia”.
Azi,declaratie generalul rus Serghei Lipovoi:..”Lovim tinte militare din Romania,Polonia si Bulgaria daca Ucrainei i se va permite sa traga in noi cu rachete cu raza lunga „!!!.