Iohannis a promulgat o lege pentru Negoiță, Becali, Țânțăreanu...

Lege cu dedicație pentru dezvoltatorii imobiliari

Cristian Ţânţăreanu, Gigi Becali şi Robert Negoiţă au fost scutiţi de datorii

Pe data de 15 ianuarie 2018, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege inițiată de patru parlamentari liberali, prin care se anulează impozitele și contribuțiile sociale pentru dezvoltatorii imobiliari care au construit pe persoană fizică.

Conform fostului șef al ANAF Gelu Diaconu, legea șterge „dintr-un condei datoriile şmecherilor, baronilor locali și ale familiilor politrucilor cu afaceri în imobiliare“. Cei mai importanți dezvoltatori imobiliari persoane fizice care au apărut la un moment dat cu datorii la Fisc sunt Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, care a dezvoltat un ansamblu în zona Popești-Leordeni, Gigi Becali, stăpân peste Pipera, şi Cristian Țânțăreanu, cel care a ridicat Paradisul Verde de la Corbeanca. De-a lungul timpului, ANAF a făcut mii de controale la persoane care au făcut tranzacții imobiliare pe persoană fizică. În 2012, de exemplu, Fiscul a vizat peste 7.000 de persoane care au făcut tranzacții imobiliare de 3,5 miliarde euro. În vizorul Fiscului au intrat atunci Codin Maticiuc, cunoscut drept „Poponeț“, Gică Popescu, Gigi Nețoiu sau Dumitru Bucșaru, fost patron al Unirii Urziceni, dezvoltatorul Green City de lângă București.

80 de persoane au primit de la ANAF decizii de impunere a plății TVA și au de restituit 35 milioane euro. Pe persoană fizică au ridicat și Iulian Robu și Constantin Căpățână, dezvoltatorii Militari Residence, unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare din țară, cu peste 5.000 de apartamente în vestul Bucureștiului.

„Legea amintită anulează impozitul pe venit, contribuțiile sociale și accesoriile aferente calculate de Fisc până la 1 iunie 2017 dezvoltatorilor imobiliari care au construit cvartale de blocuri de birouri și locuințe în cele mai luxoase zone ale țării: București, marile orașe, Mamaia, Năvodari etc. Acești șmecheri, pentru a evita plata taxelor către stat, «au construit pe persoană fizică», plătind impozite neglijabile în același cuantum prevăzut în Codul fiscal pentru amărâții care au tranzacții ocazionale (vânzări case, apartamente, terenuri). Diferența de taxare între persoanele juridice (constructorii cinstiți) și acești șmecheri/persoane fizice este uriașă. Doar cu titlu de exemplu: de la 16% impozit pe venit la valoarea tranzacției la 1% (sau 2-3% pentru alte praguri valorice)“, a declarat Diaconu.

Raluca Trucan, Bogdan Huţucă, Răcuci Claudiu-Vasile şi Ştefan Ion

Cei patru liberali

Cei patru inițiatori liberali ai legii sunt Bogdan Huțucă, Claudiu-Vasile Răcuci, Ion Ștefan și Raluca Turcan. Proiectul a fost înregistrat anul trecut, pe 13 iunie la Camera Deputaților și pe 4 august la Senat. Pe 7 noiembrie 2017 a fost votat în Senat și apoi de Camera Deputaților, decizională, pe 21 decembrie 2017, cu largul concurs al majorității parlamentare PSD – ALDE. Legea a fost trimisă președintelui Iohannis pentru promulgare pe 30 decembrie 2017. Șeful statului a promulgat-o luni, 15 ianuarie.

La capătul firului acestei legi stă de fapt Ionuț Mișa, actualul ministru de Finanțe, în luna iunie (momentul inițierii) acesta fiind secretar de stat responsabil cu legislația în MFP. Diaconu susține că nu e întâmplător faptul că liberalul Huțucă vine din Constanța, de unde este și Mișa, și a fost vicepreședinte ANAF și ulterior director al direcției de legislație din minister.

Mișa spune că nu este el

Ministerul Finanțelor, condus de Ionuț Mișa, a reacționat la acuzele lui Diaconu și a comunicat faptul că nu ministrul a propus această lege. „Actul normativ a reprezentat o inițiativă parlamentară. În cadrul dezbaterii proiectului de lege, punctul de vedere al Ministerului Finanțelor Publice a fost unul negativ, respectiv că nu susține promovarea acestei inițiative legislative. Precizăm că Ministerul Finanțelor Publice și-a menținut această opinie pe întreaga durată a procesului legislativ“, se arată în comunicatul instituției.

Ce stipulează actul normativ

Noul act normativ stipulează la articolul 1 că în cazul tranzacţiilor pentru care s-a aplicat impozitul pe venit din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal al persoanelor fizice, se anulează diferenţele de obligaţii fiscale principale, respectiv impozitul pe venit şi contribuţiile sociale, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării acestor venituri ca venituri dintr-o activitate independentă, obţinute de către persoanele fizice din transferul proprietăţilor imobiliare care fac parte din patrimoniul afacerii, pe perioadele fiscale de până la 1 iunie 2017, şi neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi. Organul fiscal nu reîncadrează veniturile obţinute de către persoanele fizice din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimonial personal ca venituri dintr-o activitate independentă şi nu emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de reîncadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2017.

Anularea obligaţiilor fiscale se efectuează din oficiu, de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligaţiilor fiscale care se comunică contribuabilului, se arată la articolul 2. Acelaşi articol spune că se anulează diferenţele de TVA, precum şi accesoriile aferente acestora, pentru perioadele fiscale anterioare datei de 31 decembrie 2016, stabilite prin decizie de impunere comunicată contribuabilului până la data intrării în vigoare a prezentei legi, ca urmare a depăşirii plafonului de scutire de 220.000 lei prevăzut la art. 310 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, realizate de către persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu sediul activităţii economice în România, care au realizat activităţile de producţie agricolă, inclusiv activităţile de transformare a produselor agricole prin alte metode decât cele industriale sau au furnizat servicii agricole utilizând munca manuală proprie şi/sau echipamentele specifice.

Ce spun inițiatorii

Cel acuzat de Diaconu că este prietenul lui Mișa, Bogdan Huțucă susține că a inițiat această lege ca fiind singura soluție la o succesiune de situații generate ca urmare a neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a rolului activ al ANAF. „Pe scurt, o sumă considerabilă de contribuabili de bună-credință, mici fermieri și dezvoltatori imobiliari persoane fizice, vor începe anul 2018 degrevați de impunerile masive ale ANAF pentru diferenţe de TVA sau impozit pe profit. Aceasta este prima inițiativă legislativă, din actuala sesiune, a unui parlamentar din opoziție, care devine lege, ea fiind votată cu doar trei abțineri în Camera Deputaților și promulgată, ulterior, de președintele Klaus Iohannis, pe 15 ianuarie“, susține Huțucă.

ANAF, apărată

Diaconu acuză că reprezentanții ANAF nu și-au făcut datoria. „Când eram șeful Fiscului am inițiat controale care au reîncadrat (perfect legal și echitabil fiscal) aceste tranzacții imobiliare ca activitate economică cu caracter de continuitate. Spre cinstea ANAF, aceste controale au continuat și după plecarea mea, identificând sume de valori foarte mari. (…) La presiunea baronilor PSD din județele din câmpie, anulează, în art. 3 al aceleiași legi, TVA datorată și accesoriile calculate până la 31 decembrie 2016, pentru depășirea plafonului de înregistrare în scopuri de TVA opozabilă marilor proprietari de terenuri care și-au valorificat propria producție. În schimb, cei care cumpără produse agricole și le prelucrează/consumă, la depășirea plafonului de TVA, au plătit TVA de 24-20-19-9% (în funcție de perioadă). Și uite așa baronii lui Dragnea sunt scutiți de facto. Inimaginabil! Vă mărturisesc că, în toți anii deloc puțini în care am lucrat în structurile MFP, nu am mai văzut un caz mai flagrant de legiferare cu dedicație și o pagubă aferentă atât de certă adusă bugetului de stat“, mai spune Diaconu.

Datornicul persoană fizică numărul unu

Bogdan Huțucă a fost acuzat pe pagina sa de Facebook că l-a ajutat, el, ca liberal, pe Robert Negoiță, primarul PSD de la Sectorul 3. „Frații Negoiță (Ionuț și Robert, n.r.) sunt fericiți! Aveau doar vreo 60 milioane euro datorii la stat fiindcă au construit mii de locuințe pe persoană fizică. Sigur nu sunteți de la PSD?“, se arată într-un comentariu. Acum un an și jumătate, Fiscul a dat publicității o listă cu datornicii persoane fizice la statul român, iar în capul acesteia figura Robert Negoiță, cu 232.068.248 lei. Anul trecut, în luna august, Fiscul a scos la vânzare apartamentele din Popeşti-Leordeni ale fraților Negoiţă. Preţurile au fost reduse la jumătate, 3 camere costând chiar 17 mii euro. ANAF a încercat astfel să recupereze paguba de 17 milioane euro pe care Negoiţă ar fi făcut-o statului, când a vândut peste 1.000 de apartamente fără să plătească TVA. De altfel, pe vremea când a devenit parlamentar, a făcut senzație declarația sa de avere. Aceasta era întinsă pe zeci de pagini pentru că au fost trecute nu mai puțin de 1.604 de proprietăți imobiliare, adică apartamentele ridicate în Popești-Leordeni.

Părintele Paradisului Verde a dat statul în judecată

Dezvoltatorul cartierului Paradisul Verde din Corbeanca, Cristian Țânțăreanu, apărea la Fisc cu o datorie de 2,72 milioane lei. Acesta a contestat suma și a dat statul în judecată. Omul de afaceri a spus că încă din 2009 există un proces între el și Fisc din pricina acestei datorii și că ANAF nu avea dreptul să-l pună pe listă, din moment ce nu există o decizie finală a instanței.

Becali a cerut bani

Proprietarul mai multor terenuri în zona de nord a Capitalei, George Becali figura cu o datorie de 3,99 milioane lei. Acesta a spus că este o încurcătură și a contestat în justiţie datoria şi judecătorii i-au dat dreptate. Mai mult, statul român ar avea să-i dea înapoi în jur de un milion de euro: „Am câştigat un proces, iar statul roman, prin ANAF, trebuie să spună că Gigi Becali nu trebuie să dea el un milion, ci invers. Vă confruntaţi acum cu o minciună a ANAF. Am câştigat în justiţie, ce mai vreţi? Nici când justiţia îmi dă dreptate, nu am dreptate?“, a spus recent Becali.

Cine sunt inițiatorii

Inițiatorii legii privitoare la anularea unor obligații fiscale sunt deputații PNL Raluca Turcan, Bogdan-Iulian Huțucă, Claudiu-Vasile Răcuci și Ion Ștefan.

* Fostă președintă a PNL, Raluca Turcan a fost lansată și promovată în politică de către Theodor Stolojan. Fost premier al României și lider marcant al PNL, Stolojan este implicat, printre multe altele, și în diverse afaceri imobiliare. De-a lungul timpului s-a aflat că întregul complex hotelier Clăbucet Sosire din Predeal este controlat de familia Stolojan, care, în urmă cu mai mulți ani, l-a scos la vânzare, prețul cerut atunci fiind de 11,4 milioane euro, preț stabilit în urma unei evaluări realizate de Corpul Experților Tehnici din România, filiala Brașov. Ansamblul se afla în patrimoniul firmei Pavcrib Clăbucet Sosire SRL, dar potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, Vlad Stolojan și Ada Palea, copiii lui Theodor Stolojan, dețineau fiecare câte o participație de 45% la Pavcrib. Vasile Pavăl, fostul administrator al complexului, avea sub control restul părților sociale, care reprezentau 10% din capital.

* Bogdan Huțucă, deputat PNL, a fost, pentru o scurtă perioadă, șef al Prefecturii Constanța. De-a lungul vremii el a avut tot soiul de legături cu afacerile lui Sorin Strutinsky, Radu Mazăre sau Nicușor Constantinescu. Ani la rând, afacerile derulate de firmele acestora, inclusiv acelea care aveau ca obiect domeniul imobiliar, nu au fost deloc deranjate de organele locale de control.

* Răcuci Claudiu-Vasile, deputat PNL: absolvent al Facultății de Agronomie din Craiova, are un masterat Agronomie, specializarea Management în agroturism și calitatea produselor agroalimentare. Una dintre funcțiile ocupate pe parcursul activității sale a fost cea de manager logistică și operațiuni la SC Bergenbier SA, între anii 2000 și 2010.

* Ștefan Ion, cel de-al patrulea deputat PNL care a participat la elaborarea legii privitoare la anularea unor obligații fiscale, a fost ba  profesor asociat la Liceul Economic Brăila, ba profesor universitar asociat la Universitatea de Ştiinţe Economice „C-tin Brâncoveanu“, dar și preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila. Aparent, conform conform propriului CV afișat pe site-ul Camerei Deputaților, Ștefan Ion nu are legături cu activitatea imobiliară. Dar asta nu înseamnă mare lucru: în ceea ce-i privește pe oamenii noștri politici, nu se știe niciodată: „Ascunse sunt căile…“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Ceea ce nu inteleg este ca in afara dezvoltatorilor romani in presa apar si firme internationale/banci cu multe sute de mii de spatii de birouri,etc. chiar considerati cei mai mari investitori de pe piata imobiliara. Acestia nu beneficiaza de prevederile legii, doar ”cei mici” de pe la noi? Ura/invidia pentru afaceristii romani va face sa nu vedeti ca ”in piata” sunt dezvoltatori din Grecia, Portugalia, pana in Anglia la un nivel mult mai mare in privinta cifrei de afacere decat capitalul romanesc? Din alt punct de vedere, putem observa ca PNL se gandeste sa protejeze punga plina a unora si critica/se opune la orice sprijin pentru imbunatatirea traiului celor mai putin privilegiati de viata, adica a milioane de salariati cu venituri minime si fara speranta. Dezastrul in tara oare cum se genereaza? Prin cresterea salariului minim sau prin tinerea in sclavie economica si manipulare continua, dar faciitand avantaje de miliarde pentru altii? Daca ati obtinut ceea ce ati vrut pentru afaceristi, n-ar fi cazul sa incetati cu manifestatiile de protest? Vreti taieri de salarii si va impiedica guvernantii?

  2. trebuie sa fii prost sa crezi ca politicienii fac ce vor. ei fac ce le zic stapanii. miliardarii nu vor sa si riste pielea cu chestii ilegale asa ca i platesc pe altii. la fel e peste tot. google, amazon fenteaza fiscu cu zeci de miliarde anual

  3. Cei care au propus legea,puteu imagina orice lege,daca le permite fantezia din dotare!Vinovata e stapanirea , are majoritate in Parlament si putea trimite la baie initiativa legislativa a opozitiei!Dar legea convine de minune si PSD -ului!Ma mir de madam Turcan,dar pana la urma,tot o blonda e!Pupici!Stela//

  4. Bravo ma! Uite asa o sa tot avem dancili, dragneni si alti teleormaneni psdragnisti anii de zile in sir, ca menestrelii orbanisti dau dovada de „consecventa” in a transmite alegatorilor mesajul : ” pe noi sa nu contati, nu suntem cu nimic mai buni ca ei!”

  5. ” Fratia hotilor ” … de aceea trebuie sa existe DNA , ICCJ , SRI ….DAR TOT DE ACEEA SUNT URITE ACESTE INSTITUTII , DE ” FRATIA HOTILOR ” ! PE DE ALTA PARTE , NICI MUSCA NU TRECE , IN PARLAMENT , FARA VOIA PSD ! PT. EVENTUALII NAIVI !

  6. Legal, pe persoana fizica fratii Negoita nu ar fi putut primi finantare de la banci pentru 1600 apartamente. Care a fost provenienta banilor folositi? Erau obtinuti legal si cu impozitele aferente platite? Ce avere declarata aveau fratii Negoita la data inceperii constructiilor? Aspectele astea nu intereseaza pe nimeni?

  7. Milionarii de carton cu voie de la politie se folosesc si ei de toate mijloacele pe care haosul legislativ le permit intr-un stat stramb. Capitalismul globalist a creat suficiente conditii favorabile economiei speculative, periodic se dau “tunuri” fiscului, periodic se declanseaza crize menite sa acopere faradelegi uriase….Economia la “scara umana”, cu reguli etice, a ramas numai prin cartile unor idealisti. Capitalistii verosi, cu afaceri oneroase, joaca tot timpul in complicitate cu functionarii usor de mituit ai statului “minimal”….Tot malpraxisul acesta din “economia de piata” produce societatii numai saracie,dezordine si alienare. Febrilitatea bisnitarilor imobiliari, coroborata cu duplicitatea stanjenitoare a gastilor de functionari din fruntea Statului, impinge RO si mai adanc inspre inechitate si deceptie .

  8. Nu mai scoateți la înaintare pe dl. Mișa și investitori de a Constanța. Dna. Raluca Turcan avea sugestii pentru această lege de la cel care a promulgat-o domnul Președinte Iohannis. În Sibiu respectiv satul Şelimbăr, dar deja sunt unite, se întinde cea mai mare complex nou de blocuri din România în spatele căruia se află se pare un German. Zeci de blocuri de zece și mai multe etaje se înghesuie unul în altul încât sorele pătrunde printre ele la și la construcțiile antice odată pe an la o anumită oră. Și se construiește în continuare. Se întine de la un marchet german dintr-o zonă a orașului ocolind până la alt supermarket german din altă zonă a orașului, pe fostele pământuri ale răsinărenilor neretrocedabile de primarul Selimberului. Platou este cel pe cere s-a dat batătalia lui Mihai Viteazul de la Selimber, monumentul aflat la marginea unul câmp cât vedeai cu ochii va și curând înghițit de mastodonți la fel ca bisericile bucureștene. Întrebarea care se pune, având în vedere depopularea țării românilor de tineret, pentru cine se construiesc în continuare sute de apartamente pe un pământ excepțional pentru agricultură?

  9. Sunt unul care a simpatizat si admirat pe cei care au luptat contra societatii comuniste egalitare. Dar in naivitatea mea , sau mai bine zis in prostia mea , nu m-am gandit sa intreb : bun , am inteles, luptam contra comunismului . Foarte bine , admirabil ! Dar ce vrem sa punem in loc ? Acum am inteles . Unii au vrut o societate in care ei sa aiba privilegii. Au vrut o societate in care toti sa munceasca pentru unii , iar unii sa-i ciuguleasca sau jumuleasca pe toti. Tot ce au facut toti cetatenii in 50 de ani de socialism a fost acaparat de unii smecheri. Prin investitii de stat vor sa continue smecheria , adica vor sa-si mareasca proprietatea privata pe spatele tuturor naivilor. De ce se inghesuie toti sa obtina comenzi de la stat ? Ca sa se imbogateasca mai mult. Pentru ca ianuarie este luna in care s-a nascut EMINESCU , sa ne amintim ce ne-a recomandat :”Zdrobiti oranduiala cea cruda si nedreapta,// Ce lumea o imparte in mizeri si bogati!”.

  10. În „speța” în care bunurile se află sub sechestru, firmele nedispunând de ele în scop economic, fiind administrate și urmând a fi valorificate de instituții ale statului pentru recuperarea creanțelor, considerați firesc ca sarcina plății dobânzilor și penalităților să treacă la cei ce administrează sechestrul sau să fie scutită de o asemenea sarcină acea parte de creanță , pentru bunurile ce au fost sechestrate și creanța ce a fost asociată bunurilor respective, la valoarea lor nominală din contabilitate, fiecare bun având astfel „asociate” „valoarea și sarcinile”cu care care a fost preluat sub sechestru, urmând ca după reevaluare și vânzare să se stabilească valoarea reală de piață a creanței bugetare asociată bunului respectiv, diferența dintre valoarea de piață și valoare nominală înregistrată în contabilitatea firmei fiind confirmată sau neconfirmată de piață, „diferență” care, în eventualitatea ștornării, ar putea influența și rezultatele financiare anterioare prin recalcularea dobânzilor și penalităților pentru valoarea la care a fost înregistrat bunul în contabilitate ?

  11. LEGEA ESTE NECONSTITUTIONALA FACE DISCRIMINARE INTRE PERSOANELE FIZICE SI CELE JURIDICE SI NU SE APLICA RETROACTIV. CEI PATRU POLITRUCI Raluca Trucan, Bogdan Huţucă, Răcuci Claudiu-Vasile şi Ştefan Ion vor primi de la persoanele vizate spagi de milioane de euro. Asemenea HAIDUCEII se petrec si intalnesc doar in tarile din lumea a treia

  12. FOARTE BUNA LEGEA. Atunci cand lege nu este clara si lasa doar sa se inteleaga ca ai de plata este foarte ok ca vine in sprijinul cetateanuluipersoana fizica. Asta care a fost seful fiscului si a lucrat la stat ce poate sa spuna !!!! Este exact modul de gandire al celor din piata care vor cat mai multi roman la pscarie si pe 15-25 de ani daca se poate !!!

  13. Un fel de „reconsiderare” a rezultatelor financiare anterioare cu influențe asupra rezultatului financiar al anului în curs prin înlăturarea din contabilitatea firmei a cheltuielilor cu dobânzile și penalitățile, înregistrat în contabilitate, pentru bunurile vândute la o valoare de piață mai mică decât valoarea contabilă nominală a bunurilor ?

  14. Remarcați și că profitul fiscal diferă uneori de cel contabil, impozitul pe profit transferându-se ca obligație fiscală asupra veniturilor viitoare ale firmelor , deci crescând costurile producției aflată în stoc sau în curs de execuție, făcând uneori să crească prețurile produselor finite și marfa necompetitivă ? Deci, Ce opinie aveți despre cheltuielile nedeductibile cu dobânzile și penalitățile , la care ar mai pute fi adăugate și întârzierile la rmbursările de TVA ?

  15. Considerați că ar trebui discutat dacă la producția pe stoc ar trebui calculată „depreciere” de la data înregistrării în gestiune ?
    Sunt și „spețe” în care valoarea bunurilor din gestiune ar putea crește cu trecerea timpului ?

  16. – tirania parlamentului
    – crima organizata din parlamentul ilegitim
    – felicitari criminalilor

  17. Remarcați totuși că legea fiscală dispune numai pentru viitor nefiind lege penală pentru a se aplica varianta mai favorabilă ?
    Considerați că și în speța reîncadrării unor activități economice ,acțiune care ar fi dus la stabilirea unor datorii în sarcina unor contribuabili , ar fi funcționat același principiu juridic ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.