Legea care controlează miliardele trimise de românii din Diaspora

Românii din Diaspora care trimit sume de peste 2.000 de euro trebuie să le justifice prin documente, se arată într-un act normativ adoptat în ultima ședință de Guvern pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. La articolul 7, punctul (5) din respectivul document se stipulează că „pentru activitatea de remitere de bani, entităţile raportoare transmit Oficiului (Oficiul Naţional de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, n.r.)  rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 2.000 euro. Entitățile raportoare sunt: instituţiile de credit persoane juridice române şi sucursalele instituţiilor de credit persoane juridice străine; instituţiile financiare persoane juridice române şi sucursalele ale instituţiilor financiare persoane juridice străine; administratorii de fonduri de pensii private, în nume propriu şi pentru fondurile de pensii private pe care le administrează, cu excepția caselor de pensii ocupaționale profesionale; furnizorii de servicii de jocuri de noroc; auditorii, experții contabili și contabiliiautorizati, cenzorii, persoanele care acordă consultanţă fiscală, financiară, de afaceri sau contabilă; notarii publici, avocaţii, executorii judecătoreşti şi alte persoane care exercită profesii juridice liberale; furnizorii de servicii pentru societăți; agenţii imobiliari; fundaţiile şi asociaţiile, federaţiile, precum şiorice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial; alte entități care comercializează bunuri sau prestează servicii, în măsura în care efectuează tranzacţii în numerar a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se execută printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele.
Furnizorii de jocuri de noroc au obligaţia de a aplica măsurile-standard de cunoaştere a clientelei în momentul colectării câştigurilor, în momentul punerii unei mize, la cumpărarea sau schimbarea de jetoane, ori în toate cazurile, atunci când se efectuează tranzacţii a căror valoare minimă reprezintă echivalentul în lei a 2.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se realizează printr-o singură operaţiune sau mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele. De asemenea, au obligaţia de a ţine evidenţa tranzacţiilor individualizate pentru fiecare client şi asociat cu datele de identificare ale acestuia astfel încât să poată demostra autorităţilor cu atribuţii de control sau organismelor de autoreglementare îndeplinirea acestei obligaţii. Nerespectarea acestor reguli reprezintă contravenție.
Românii din străinătate au trimis acasă 4,9 miliarde de dolari, anul trecut.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4561 Articole
Author

6 Comentarii

  1. aici e vorba nu de cele câteva sute de euro trimise de românii de rând pentru a-şi întreţine familiile, ci de cu totul altceva, cine vrea să citească, citeşte şi înţelege; adevăraţilor destinatari li s-a strâns funia la par şi de-asta latră…

  2. Si la bamca aici in Romania daca te duci sa retragi 10.000 lei te intreaba ce vrei sa faci cu ei …

  3. Da. E corect sa justifici fiecare ban pe care il detii. Asa e peste tot in lume. Dar legea ar trebui sa se aplice tuturor persoanelor care platesc taxe pe venituri statului roman. Deci romanilor care mai apartin de Romania fiscal. Daca tu nu mai ai buletin (adica resedinta fiscala nu mai este in Romania), atunci nu este in regula. Eu daca trimit bani in Romania, ma intreaba astia de aici din Canada de ei.. e treaba lor pt ca aici ii castig si aici platesc taxele pe venituri. A, daca tu romanul lucrezi in strainatate la negru (adica te dai drept turist) atunci sa te purice. E corect! Dar nu e treaba statului Roman in cazul in care nu mai ai buletin de Romania. Atat timp cat iti pastrezi domicilul in Romania sa se aplice aceasta lege si e corect.

    • E corect fiindca trebuie impiedicati banii trimisi de SOROS cu care sunt platiti cateii pe la demonstratii!

    • Sa transferi spre Brazilia, Costa Rica, Madagascar, Miliarde de Dolari sau Euro, e corect?!
      Din ce traieste Mazare in Madagascar, Udrea in Costa Rica, din ce BANI sunt afacerile lui Dragnea si ale acolitilor lui in Brazilia?!
      Din BANI Transferat, bine mersi, din Romania!
      Cat au platit ei Statului roman pentru aceste Transferuri, cata Socoteala au dat?
      ZERO.
      E „corect”?!

  4. De la aceasta reglementare, prin punerea in legislatia noastra a unei directive europene, pina la acuzele apocaliptice ale liberalului Catzu Bibilica, e o distanta ca de la cer la pamant! Il linisteste cineva pe Catzu sau chemam ambulanta de la Socola?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.