Legea pământului, pe mâna deputaților

De promis au promis. Rămâne să se ţină de cuvânt

După ce mare parte din terenurile agricole din România au fost vândute unor cetățeni străini, guvernanții noștri și-au adus aminte, în ceasul al XII-lea, că în campania electorală au promis stoparea acestui fenomen.

Vânzarea şi cumpărarea de teren agricol va deveni o tranzacție mai dificilă în România, începând de anul viitor. În 2018 ar urma să intre în vigoare o nouă lege care reglementează domeniul funciar și care va proteja agricultorii autohtoni. Potrivit proiectului de act normativ, dacă nu eşti fermier, şi încă unul tânăr, nu vei mai putea achiziționa teren agricol în România. Noul proiect care vizează modificarea Legii 17/2014, privind reglementarea vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan, şi a Legii 268/2001, privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului are mari șanse să intre în vigoare, fiind iniţiat de mai mulţi parlamentari ai PSD, care au primit undă verde de la partid pentru această normare.

Revinderea, doar după 15 ani

„În România se comercializează foarte mult teren, nu doar către străini, ci şi către anumite persoane care nu au nicio legătură cu agricultura. Şi aici vrem să restricţionăm puţin, să fie oameni care au legătură cu agricultura, societăţi comerciale care au un anumit istoric în agricultură. Vrem să le punem bariere şi la revânzarea terenului, astfel încât terenul să fie vândut doar către agricultori“, explică deputatul Alexandru Stănescu, preşedintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege. Alesul pesedist precizează că, prin noua lege, statul român va putea cumpăra teren agricol, prin Agenţia Domeniilor Statului (ADS), ca să-l poată arenda tinerilor fermieri. Pe lângă introducerea unei noi serii de restricţii care există deja în legislația altor țări, fie ele și non-membre ale UE, legea va stipula și faptul că terenul nu va mai putea fi pus gaj pentru contracte de împrumut. De asemenea, termenul pentru revânzarea unui teren agricol va fi de 15 ani. Pe de altă parte, li se impun noi condiții și societăților comerciale care vor să achiziționeze teren agricol.

Agenții economici trebuie să aibă un istoric, de cel puţin 5 ani, şi o cifră de afaceri în agricultură ca să poată intra în proprietatea unor suprafețe arabile. „Arendaşilor le punem condiţia să aibă timp de un an de zile terenul folosit înainte de cumpărare. Pentru persoanele fizice obligaţia este de a demonstra că au o anumită pregătire în agricultură. La dreptul de preempţiune am introdus statul. Prin ADS o să cumpere acest teren şi după aceea o să-l dea spre lucru către tinerii fermieri. Există acea lege legată de cele 50 ha date gratuit tinerilor fermieri. La dreptul de preempţiune există așa – coproprietarul, arendaşul, vecinul. Există şi limitarea suprafeţei, şi anume până la 30 ha să fie cu avizul Direcţiei Agricole. Aceasta va verifica condiţiile şi dreptul de preempţiune, iar o suprafață de peste 30 ha o să ajungă pentru avizare la Ministerul Agriculturii. La vânzare nu am pus încă limite superioare, dar mai lucrăm la această lege“, afirmă deputatul Stănescu.

Consens împotriva „legii păcălite“

Îngrijorarea guvernanţilor privind vânzarea terenurilor agricole către cetățeni străini are două surse. Tot mai multe statistici indică faptul că multe dintre terenurile arabile ale României au fost vândute străinilor. Acest aspect a ajuns factor de îngrijorare şi pentru Comisia Europeană, care a comandat un studiu în acest sens. La rândul său preşedintele Klaus Iohannis susține înăsprirea legislaţiei privind vânzarea suprafețelor agricole. „Proprietarii a mari suprafeţe din terenul agricol din România sunt alţii decât românii, iar asta mă îngrijorează. Ce e de făcut? Eu cred că e nevoie de o abordare pragmatică, dar în acelaşi timp europeană! Nu ne opreşte nimeni să facem o legislaţie care să permită românilor să stabilească ce se întâmplă în România“, a subliniat Iohannis. Și liderul PSD, Liviu Dragnea, se declară partizan al legii inițiate de subordonații săi pe linie de partid, considerând modificările drept o prioritate legislativă pentru sesiunea parlamentară de iarnă. „Trebuie să încercăm să stopăm ceea ce se întâmplă în domeniul vânzării de terenuri agricole în România. Există o lege, dar este păcălită, nu se respectă criteriile de acolo şi, respectând cerinţele Uniunii Europene, cu această nouă lege vom ajuta în primul rând românii, tinerii români să cumpere terenuri“, a apreciat, la rândul său, Dragnea.

40% din pământ, pe mâna străinilor

Un studiu realizat recent de către Transnational Institute pentru Comisia Europeană relevă faptul că avem de-a face cu un fenomen de „acaparare“ a terenurilor agricole din Europa de Est de către cetăţeni străini din afara UE. Iar potrivit cercetării, România a ajuns unul dintre statele care au vândut cele mai mari suprafeţe străinilor. Concret, peste 40% din suprafața agrară românească este controlată, la ora actuală, de străini. În urmă cu doar cinci ani, procentul nu depăşea 10 la sută. Aproximativ 5,3 milioane de hectare au intrat sub controlul unor persoane fizice, fonduri de investiţii, bănci şi companii de asigurări străine. Această cifra îngrijorătoare este confirmată inclusiv de specialiştii din Ministerul Agriculturii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Cine sunt acesti straini ” din afara U.E. ” ? Acesta este, poate, cel mai important lucru si chiar pe acesta il treeceti sub tacere ?

    • Israel , in primul rand , si apoi o serie de tari arabe care traiesc pe nisip. Vorba unui libanez binecunoscut in Romania” ar trebui sa ne premiati ca-i noi oprim pe israelieni sa va cumpere tara bucata cu bucata !’

  2. DUPA 1989 RO A FOST CAPTURATA DE BANDITI, MAFIOTI, TRADATORI, ETC ………………

    • ….de straini…de oculta demonica iudeomasonica….

  3. De ce presa nu face investigatii cine si cum au instraintat terenurile? Daca le-a vandut statul atunci nu ar mai trebui sa achizitioneze alte terenuri.
    De ce trebuie sa statul sa devina proprietar ca sa arendeze terenurile, si sa nu le arendeze actualii proprietari sau autoritatile locale?
    Exista o cerere dinpartea arendasilor si sunt refuzati de proprietari? Eu nu cunosc amatori sa ia terenuri in arenda, dar am vazut terenuri intinse nelucrate cu anunt ca-i de vanzare.
    De ce nu se discuta despre un proiect pentru a sustine agricultura asa cum se sustine cumpararea de locuinte prin programul Prima Casa? Se pot acorda subventii, se pot introduce taxe pentru produsele modifcate genetic, sau a celor tratate cu chimicale.
    Ca sa stimulezi cultura agricola trebuie sa investesti in cei care consuma produsele: zootehnia si industria prelucratoare, dar si in cei care furnizeaza utilaje si ingrasaminte.
    Lipsa masuriilor de stimulare si de sprijinire a agricultorilor si focalizarea pe achizitia de terenuri de catre stat este clar o noua tentativa de a centraliza o posibila sursa de venit obtinut din vanzarea sau concesionarea terenurilor.
    O fi stiunt Basescu de ce s-a facut mosier. Exista un program pe termene lung.

  4. daca jaful resurselor tarii acaparate de straini : petrol, gaze,aur….daca jaful padurilor, ocuparea pamantului stramosesc de catre straini aparat cu pret de sange de patrioti si eroi adevarati in fata paganilor la Posada, Rovine,Calugareni. Vaslui,Plevna Vidin, Marasesti Marasti Oituz….daca dezbinarea si distrugerea natiunii prin transformarea poporului in populatie, controlat si manipulat prin card si cip si mass media de oculta iudeomasonica occidentala (ue,nato,fmi,ussa) exterminat la propriu prin alimente otravite, prin vaccinuri obligatorii, prin sclavie la corporatiile occidentale cate 12 ore pe zi pana la 65 de ani la adanci batraneti, prin alungarea românilor din tara lor in occident pentru a fi sclavi la aceleasi corporatii occidentale, prin hotia numita pensie privata care jefuieste pe fata pe sarmanul romån umilit si asuprit de occidentalii nelegiuiti atita amar de ani……fara resurse, fara economie, fara paduri, fara pamantul agricol stramosesc, fara familie, fara traditie, fara identitate, fara cultura, fara omenie, fara suflet…..daca dupa toate aceste „binefaceri” occidentale si multe altele, mai avem curajul, obraznicia, ignoranta, indiferanta, sa clamam „binefacerile” occidentului, inseamna ca propaganda iudeomasonica pentru „integrare”, adica pentru indobitocire si spalare de creiere a dat roade, sau ca respectivul individ este un tradator, vanzator de neam, coada de topor, sau un strain in blana de oaie care si isi apara prada, profitul cu orice pret, aratandu-si agresivitatea, coltii, prin minciuna si viclenie, prin ocuparea institutiilor statului : justitie, presedentie, parlament, armata, servicii secrete, politie….

  5. Guvernanții noștri și-au adus aminte? Despre ce vorbiti? Au pus botul la jaf, au facut averi uriașe din speculații cu terenuri. CINE A DAT LEGEA VÂNZARII TERENURILOR LA STRAINI? Basescu?

  6. Lucrez în domeniul tranzacțiilor cu terenuri de 10 ani și atât articolul, cât mai ales comentariile denotă habarnism profund, demagogie și prostie crasă! Comentăm orice, cu mult aplomb și mânie proletară, că doar ne pricepem la toate, nu-i așa!?
    Și încă un lucru: ați văzut vreun „străin” ieșind din țară cu un hectar de pământ sub braț? Dacă da, vă premiez când aduceți dovada, iubiți patrioți de cafenea!

    • placa asta cu „ati vazut un strain iesind din tara cu pamantul” e cea mai parsiva manipulare cu dedicatie pentru prosti si spalati pe creier, care dovedeste cea mai rea intentie !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.