Legea pe RCA, modificată

Guvernul ar putea adopta, în şedinţa de joi, proiectul referitor la modificarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, prin care se va introduce şi obligativitatea încheierii de poliţe RCA şi pentru trotinetele şi bicicletele electrice, scrie Agerpres.

„Unul dintre cele mai importante motive care justifică propunerea legislativă este problematica acoperirii despăgubirilor victimelor accidentelor de circulaţie, persoanelor prejudiciate prin accidente de vehicule atunci când vehiculele care produc aceste accidente nu sunt înmatriculabile/înregistrabile însă sunt utilizate în trafic sau în zone private ce sunt deschise circulaţiei publicului. Ca urmare a dezvoltării tehnologice, pe piaţa din România au intrat numeroase tipuri noi de vehicule motorizate, vehicule care datorită caracteristicilor acestora nu se supun obligaţiei de înmatriculare/înregistrare însă produc accidente din care rezultă daune materiale, dar şi vătămări corporale. Unele dintre acestea sunt acţionate de un motor pur electric, altele de echipamente auxiliare, iar astfel de vehicule ar trebui luate în considerare la definirea noţiunii de ‘vehicul’, pentru care este impusă obligaţia de asigurare RCA în Uniunea Europeană şi România”, se menţionează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Ca urmare, vor intra sub obligaţia de asigurare şi vehicule care până în prezent nu au fost supuse înmatriculării/înregistrării – trotinete electrice, biciclete electrice şi alte vehicule, se mai menţionează în expunerea de motive a proiectului.

Guvernul va aproba joi şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru acordarea unui ajutor de stat pentru închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de huilă a Societăţii Complexul Energetic „Valea Jiului”, care are în vedere suma de peste 349 milioane de lei pentru perioada decembrie 2023 – iunie 2024.

Totodată, un proiect de hotărâre de guvern aflat pe agenda şedinţei de joi prevede alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului a sumei de 3,115 milioane de lei pentru asigurarea burselor elevilor din învăţământul preuniversitar particular şi confesional, care sunt susţinute de la bugetul de stat potrivit noii legi a învăţământului preuniversitar care a intrat în vigoare în acest an.

De asemenea, Guvernul va adopta în şedinţa de joi şi o hotărâre referitoare la stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admiţi pe piaţa forţei de muncă în anul 2024. „Pentru anul 2024 se stabileşte un contingent de 100.000 de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România”, se prevede în articolul unic al acestei hotărâri de guvern.

„Criza forţei de muncă la nivel naţional este o realitate, iar găsirea unor soluţii pentru acoperirea deficitului de forţă de muncă reprezintă una din priorităţile Guvernului României la acest moment. În contextul emigraţiei şi a tendinţele demografice negative, imigraţia legală poate fi o soluţie pentru a compensa deficitul de forţă de muncă de pe piaţa internă a muncii, pentru a acoperi lipsurile pentru anumite calificări şi pentru a susţine creşterea economică”, se menţionează în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.

Un alt proiect de hotărâre de guvern aflat pe agenda şedinţei se referă la declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere pentru metroul din Cluj-Napoca, lucrare de utilitate publică de interes naţional. Suma prevăzută pentru despăgubirile imobilelor expropriate este de peste 283 milioane de lei, care va fi alocată prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, se arată în nota de fundamentare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. Pe cind o lege care sa oblige la plata unei taxe pe aerul respirat ?
    Asteptam cu sufletul la gura !

  2. Iotete, unde era ciolanu’!Dar pentruspeciale nu plătiți nimic? Aaa, de plătit plătim doar noi, voi sunteți la celălalt capăt, ăla cu „primim”!Bref, mare lucru-i și boieria de stat pe banii altora! Mai vreți ceva impozite, ceva taxe?Ați mai făcut”angajări” ceva șefuți?

  3. Pe firmele stric străine de asigură RCA și cele de pensii private nu le statură diavolul de bani dijmuind pe românii, prin slugoii renegați ce guvernează de 34 de ani România și care întrec alături de beneficiarii de pensii private să le satisfacă foamea și hoția ticăloasă. În altă ordine de idei de când megalomania mititelului băsit Boc “ metroul din Cluj-Napoca, este lucrare de utilitate publică de interes naţional”. Ce-i pasă constănțeanului, ieșanului sau craioveanului că executorul ticăloșiilor lui Băsescu vrea să lege cartiere noi de locuințe făcute pe livezile din satele limitrofe, fără posibilitate de legături pe șosea trebuie legat pe sub pământ? Mai ales nici Cluj Napoca nu mai are zone industriale sau noi bancare ce să motiveze legături de metrou Cine securiștii, SRI-iștii activiștii PCR, dâncuiștii, rususiștii sau strănepoții grofilor unguri împroprietăriți după 1990 ce vor primii aceste 283 milioane de lei??? 56 milioane euro nu sunt “de interes național” dacă s-ar folosi la promisele spitale noi?

  4. Da nu mai bine modificati Codul Rutier si le interziceti? In Franta si Germania, de ex. nu este oermisa circulatia decat oe piste, nu oe trtuar, nu pe strada. Trotinesti dunt surse zilnice de accidente serioase si de belele pentru altii. Nu resoecta nici o regula, sunt de o nesimtire crada si de un tupeu porcesc in trafic. Nu suntem in India, sau Vietnam. Reguli, nu bani bagati in buzunarele asiguratorilor. Conform Codului Rutier nu au voie sa circule oricum pe drumul public.

  5. Guvernul CRIMINAL NAZIST si Parlamentul CRIMINAL PENAL NAZIST ar trebui sa nu mai trimita bani satanistilor nazisti din Satania UCraina Drogatului Belensky, si sa faca piste pentru biciclete.
    Dar pentru ca CRIMINALII se cred atotputernici cand in realitate sunt niste SCURSURI care vor atarna in STREANG, dupa ce au facut GENOCID asupra poporului roman, acum pun tot felul de biruri cu care sa refaca bugetul pe care l-au JEFUIT ca niste penali ce sunt cu totii, in frunte cu Clona REtardata Criminala ZoiAnus Negustor de copii pentru ADRENOCROM.

  6. Guvernantii nostrii sprijina masiv multinationalele, intrucit toate societatile de asigurari sunt cu capital strain. A ajuns RCA prohibitiv. De ce nu se face un RCA care sa fie legat de kilometrii facuti de proprietar pe an? Daca toate preturile din Romania sunt ca in Vest, de ce nu avem si salarii/pensii tot ca acolo? Cit de blestemata sa fie aceasta Natie?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.