Leul și bursa cresc puternic după alegeri

Leul românesc și Bursa de Valori București au înregistrat aprecieri semnificative luni dimineață, în prima zi de tranzacționare după turul al doilea al alegerilor prezidențiale, marcând un reviriment al încrederii investitorilor pe fondul unei percepții de stabilizare politică.
Moneda națională s-a întărit cu peste 1,2% față de închiderea de vineri, euro fiind cotat la 5,04 lei, în scădere de la nivelul record de 5,12 lei atins după primul tur al alegerilor din 4 mai, în care George Simion s-a clasat pe primul loc. Această apreciere pare a fi rezultatul închiderii unor poziții speculative împotriva leului, în condițiile în care piața reacționează la perspectiva formării unui guvern cu agendă pro-europeană.
În paralel, Bursa de Valori București a deschis cu o creștere puternică. După primele 15 minute de tranzacționare, indicele principal BET, care reflectă evoluția celor mai lichide 20 de companii, urca cu 4,1%. Investitorii au plasat ordine de cumpărare în valoare de 5,4 milioane euro (27,6 milioane lei), impulsionați de optimismul privind un posibil nou executiv stabil.
Cele mai mari creșteri erau înregistrate de acțiunile Fondul Proprietatea (+5,7%), Antibiotice (+5,6%), Banca Transilvania (+4,9%), Petrom (+4,4%), Transgaz (+5,3%), BRD (+3,9%) și Nuclearelectrica (+2,25%).
Entuziasmul investitorilor era vizibil încă de vineri, când piața se redresase cu peste 3%, după scăderile generate de incertitudinile politice de după primul tur. Luni dimineață, la BVB a fost înregistrată și emisiunea de titluri de stat Fidelis din luna mai, prin care statul s-a împrumutat de la populație cu aproape 1,2 miliarde lei. Acestea au fost listate pe segmentul de obligațiuni, ridicând rulajul total la un nivel neobișnuit de mare: 1,23 miliarde lei (aproximativ 241 milioane euro).
Incertitudini politice rămân
Deși piețele par să răsufle ușurate, analiștii avertizează că perspectiva politică rămâne incertă până la formarea unei majorități parlamentare și a unui guvern cu o agendă coerentă de reforme. Potrivit Reuters, “prima provocare a lui Nicușor Dan va fi numirea unui prim-ministru și formarea rapidă a unei noi majorități guvernamentale care să abordeze problema celui mai mare deficit bugetar din UE și să evite o eventuală retrogradare a ratingului de țară.”
Bloomberg notează că “cea mai mare provocare a următorului șef de stat va fi stabilizarea economiei românești de 380 de miliarde de dolari, afectată recent de incertitudinea politică”. Nicușor Dan a declarat că va susține formarea unui guvern pro-european pentru a asigura sprijin parlamentar.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 5227 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Si asta arata cat de relativa si de superflua este cotatia actiunilor, de exemplu. Este vorba de perceptie subiectiva, nu de motivare economica. In plus, nu inseamna ca acele companii valoreaza cu X% mai mult sau mai putin, ci doar ca o parte nesemnificativa a actiunilor lor a fost vanduta la un moment dat cu un pret cu X% mai mare sau mai mic.

  2. Noua problema = sperietoarea olimpicilor geniali, retardați și papusati : )))
    „Daca PSD = ciuma roșie + tăblița olandeza, nu executa (validarea guvernului muciferus, atunci leul ,.., bursa”
    Morcov PSD ?
    Să fim serioși!
    După câteva tatonări și un compromis pe funcții „treaba” va merge în direcția cunoscută,
    Imprumuturi , deficit, …)), Doar nu s-au combinat cu ungurii fara rezultate „palpabile”!
    Mama ei de incertitudine mondială, a cam stricat un pic rezultatele, in … rest totul a mers conform „rezolvării”, …mai puțin votul majoritar al românilor (!), vot care a generat o spaima cumplită, si
    numai UDMR cu aproape 1 milion de voturi a salvat, salvat, salvat …Uniunea Salvati …of
    Vedeți Salvarea (lor) ?! 😀
    Abia aștept să se „salveze” definitiv!

  3. „Entuziasmul investitorilor era vizibil încă de vineri”

    Alegerile, alea, cand plebea a mers la urne au avut loc duminica. Totusi se pare ca invingatorul a fost decis deja de joi-vineri dar anuntat duminica seara.

  4. Mucusorilor, vedeți că vi să-ntări moneda.
    Abia acum puteți s-o faceți biluțe.

  5. Bursa dosului ! Ce vedem :
    PARAZITII farma
    PARAZITII financiari
    PARAZITII de pe facturile la energie

  6. in mod normal dupa AGA din aprilie cand se anunta dividendele cresc pretul actiunilor pt a castiga din dividende, a fost stopata cresterea fireasca pt care niste baieti destepti sa investeasca ieftin, acum fie vor vinde cu profit fie dupa dividende…a fost un joc destept pt cine a cumparat cand a scazut, deja nu mai e rentabil…

  7. Vai, vai, vai, e din cauza lui Simion și Georgescu! Cum vă permiteți să divulgați adevărul după ce a câștigat funcția supremă a statului român prin plasare înțeleasă între părți, spunând că bursa de valori a crescut uluitor? Ăăă?

  8. „Leul s-a apreciat” !
    Povesti pentru prosti !
    Sforarii de la BNR stabilesc zilnic, dupa bunul plac, rata de schimb .

  9. Trebuie să crească și combustibilii la pompă. Că doar trebuie să recupereze și haustriecii prețul „plafonat”V din timpul campaniei!

    • nu ar trebui sa creasca pretul benzinei ci sa scada pt ca pretul petrolului este in scadere de 62 la crud si 65 la Brent fata de lunile trecute cand era peste 70$ chiar 78$…

  10. Ha, ha! Nu vă grămădiț’! Incă-i loc di “creștere”… Nu uitaț’ țânta nuast’ă a aurolacilor (a nu să confunda cu auriștii) ‘i 4 lei pintru un oiro ș’ culmea lua ironiei, convertibilitatia în AUR….

  11. Stalin a numarat „voturile” si a iesit cine (le) trebuie. sorosh a „salvat” inca o data Romania ! DE la o Tara frumoasa si bogata, fara datorii (fe-me-i unghia la gatitza), ne-a adus in cap, saracie lucie si slugarnicie si tradare, prin marotele shpaguite. Sh-inc-odata mai flacbaietziai, haaaai-haaai-haaai@!

  12. Asadar democratia inseamna piete fericite. Cine controleaza pietele financiare controleaza democratia.
    Intrebare: cine controleaza pietele financiare?
    Raspunsul va arata cine este adevaratul stapan in democratie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.