Liber la procesele online

Ministerul Justiției a anunțat vineri că în perioada stării de alertă procesele civile și penale se pot desfășura online. Legea care prevede acest lucru a intrat în vigoare în 2 mai, a transmis ministerul.

Legea elaborată de Ministerul Justiției toamna trecută și intrată în vigoare în data de 2 mai 2021 prevede că, în contextul pandemiei de COVID-19, atât procesele civile, cât şi cele penale se pot desfăşura online. Până acum, utilizarea mijloacelor de comunicare online era acceptată doar în cazul audierilor din procesele penale, cu acordul persoanei în cauză.

„În procesele civile – când este posibil, cu acordul părț̦ilor, instanț̦ele pot hotărî ca ședințele de judecată să se desfășoare fără participarea fizică a părţilor în sală de judecată, în format videoconferință. În procesele penale – persoanele private de libertate, altele decât cele aflate în arest la domiciliu, pot fi audiate prin videoconferință, fără a fi necesar acordul acestora”, a informat Ministerul Justiției.

Conform instituției, dispozițiile nu se aplică în următoarele cazuri: audierea în cursul urmăririi penale, judecarea cauzelor cu inculpați minori, cauzele privind reabilitarea judecătorească și şedinţele de judecată declarate nepublice.

Aceste dispoziții se aplică pe durata stării de alertă, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acesteia.

„Ne dorim ca desfăşurarea online a şedinţelor de judecată să devină o normalitate, dincolo de situaţiile excepţionale. În acest sens, Ministerul Justiţiei lucrează, în prezent, la mai multe proiecte de digitalizare a instanţelor de judecată, cum ne-am asumat de altfel în Programul de Guvernare”, au mai anunțat reprezentanții ministerului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. Chiar nimeni din tara asta nu -i poate zdruncina creierii din cap protestatarului Ceaușescu care se crede judecător si da sentințe publice? În ce calitate își bate joc de cetățenii țării, se substituie magistraților?

  2. Viteza cu care se reformeaza societatea in sensul acceptarii anormalitatii drept noua normalitate este sideranta. Cand, cine, unde, cum a votat o asemenea lege? Cotidianul, dati amanunte despre cine si cand a votat!

  3. nu exista procese online. se incalca principiile fundamentale ale procesului. TREZITI-VA !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.