Liberalii germani: Da canabisului, Nu cărnii și zborurilor low-cost

Germania este cea mai mare țară europeană care a legalizat deținerea de canabis. Adulții vor putea avea asupra lor până la 25 de grame din acest drog și vor putea avea acasă până 50 de grame. Vor putea să și cultive până la trei plante în fiecare an. Pe 1 aprilie, germanii au sărbătorit trecerea noii legi, la Poarta Brandenburg din Berlin, unde și-au aprins țigările cu marijuana.

Legalizarea deținerii de canabis a fost o solicitare constantă din partea Partidului Liberal Democrat și a Partidului Verde, partenerii social-democraților în coaliția de guvernare. Adoptarea acestei legi a fost unul dintre rarele momente de consens din ultimele luni pentru cei trei parteneri de guvernare, aflați mai mereu pe poziții divergente când vine vorba despre politica față de Ucraina și Rusia.

Opoziția creștin-democrată a criticat adoptarea legii privind canabisul. Boris Rhein, premierul landului Hesse, a declarat că guvernul a luat o decizie ”iresponsabilă”, care va fi o ”catastrofă” pentru Germania, din cauza efectelor nocive ale drogului, în special asupra tinerilor. Unii creștin-democrați i-au cerut președintelui Frank-Walter Steinmeier să respingă această lege atunci când va veni momentul promulgării.

Cea mai interesantă poziție în întreaga dezbatere iscată de legea canabisului a fost cea a Verzilor din Germania. Ei au folosit această lege pentru a sublinia că sunt un partid cu adevărat ”liberal”. Însă au fost acuzați de o parte a presei germane de ipocrizie, câtă vreme au un lung istoric de propuneri iliberale. În 2013, verzii a cerut impunerea unor zile cu meniuri vegetariene în cantinele publice. Apoi au cerut eliminarea zborurilor low-cost în perioada vacanțelor, pentru limitarea emisiilor de dioxid de carbon. Au cerut interzicerea micilor centrale pe gaz. Au cerut până și interzicerea focurilor de artificii în noaptea dintre ani. Singurele dezbateri în care acest partid a fost ”liberal” au fost cele privind drepturile transsexualilor și canabisul. Verzii au fost numiți „partidul interdicțiilor”.

Ipocrizia merge și mai departe. Ministrul german al Agriculturii, Cem Ozemir, din partea Verzilor, a cerut impunerea unei noi taxe pentru carne, la începutul acestui an, în vreme ce Germania era cuprinsă de protestele fermierilor. A mai cerut limitarea reclamelor pentru dulciuri și produsele sărate. ”Este absurd să interzici cârnații în cantinele sociale, să interzicem reclamele la dulciuri și în același timp să fii în favoarea deținerii de canabis”, a spus Markus Soder, premierul Bavariei.

”Pentru Verzi, nu este însă nicio contradicție. În viziunea lor, linia de demarcație dintre bine și rău este foarte clară. Canabisul este de partea bună, pentru că este consumat de pacifiști, de intelectuali și studenți. Însa berea este văzută ca un drog doar pentru că este băută de proletari și de huliganii din galeriile echipelor de fotbal. Verzii par să creadă că berea este un drog ”rău”, așa cum insistă că vacile distrug planeta și că carnea este o amenințare pentru natură”, scrie ziarista germană Sabine Beppler-Spahl, pentru Spiked.

Legalizarea deținerii de canabis este folosită de Verzii germani pentru a-și reafirma caracterul ”liberal”, însă ea vine cu o mulțime de restricții, într-o țară în care consumul de marijuana este un lucru obișnuit începând din anii 1970. ”Legea are o listă de restricții comice. Consumul de canabis nu este permis în apropierea persoanelor sub 18 ani. Fumătorii trebuie să fie mai departe de o sută de metri de școli și locurile de joacă pentru copii. În zonele pietonale, consumul este interzis în intervalul orar 7-20. Înainte de a-și aprinde țigara, oamenii trebuie să se uite cu atenție în jurul lor, pentru a se asigura că nu există niciun minor. Polițiștii vor fi dotați cu cântare sensibile, pentru a verifica cantitatea de canabis”.

Pentru cei care cred că legalizarea canabisului este un lucru corect, noua lege este o veste bună. Însă nu ar trebui să fim păcăliți și să-i considerăm pe Verzi niște liberali. La fel ca întreaga stângă liberală, acești oameni vor să interzică tot, cu excepția canabisului”, scrie Spiked.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

46 de Comentarii

 1. Pe calea cea dreapta mergeți kameradschaft..
  Himalaia și groguri..Acum anglo-saxonii se rad de voi că de niște cârpe de podea.. Crenvurști fierți: a avut dreptate nazistul cela ucrainean..

 2. Pur și simplu nu pot să îi mai suport pe promotorii acestor idei neoliberal-globalist-ecologist-progresiste și pe susținătorii lor. Ăștia nu sunt decât cu interzisul în toate aspectele normale ale vieții și libertății omului dar în același timp susțin la liber toate aberațiile , toate degenerările ce țin de droguri și comportamente sexuale deviante. Și-au luat un avânt și un tupeu extraordinar acești janghinosi iar eu unul nu rezonez cu nici o inițiativă de-a lor , ba chiar îmi provoacă o reacție nervoasă tot ce ține de intențiile lor. Nu pot să îi mai suport.

 3. Klar! Asta-i nația potrivită pentru a mâna turma mioritica spre Civilizația dorita….

 4. Interzicere, impunere, cenzura, toate duc spre dictatura. Se pare ca nemtalailor chiar le-a fost bine in al III-lea Reich si in DDR sau dupa zid, altfel nu-mi explic aceasta vehementa a tineretului raspalat pe creier fata de libertate si democratie.
  LEBE URSULA und URSEU!

 5. Orice pisica, care de prea mult bine si prea multa mincare buna devine lenesa si obeza, nu mai prinde soareci. Asa si Nemturia.

 6. Acesti sclavi anglo saxoni cei mai prostanaci si naivi din Europa ,normal ca prin droguri tii sclavii sub control ,urmeaza legalizarea heroinei si restul de droguri ,o natiune de homalai ,pedofili si drogati

 7. Ce se întâmplă cu șoferii nemtalai, de exemplu în Romanica dacă vin deja DROGATl? Îi deschid ai noștri dosar penal, ? N-au curaj ca sunt de alui Joha ….

 8. Si uite asa se creaza conditiile pentru a apare un nou Hitler. Si un nou Mussolini. Si un nou Ion Antonescu. Nu credeti, mai ganditi-va!

 9. Este de remarcat faptul că legalizarea consumului de cannabis are loc în Germania într-o conjunctură economică extrem de defavorabilă, un climat social tensionat, marcat de o mulțime de greve ale fermierilor,ale celor din transporturi ( aeriene sau pe cale ferată). Pentru coaliția ” semafor” ( verzii,galbenii, adică liberali-democratii, și ” roșii”, culoarea psd-ului german ) diversiunea politică cu legalizarea cannabisului poate contribui la reducerea frământărilor sociale.

  Nu se cunoaște în trecutul politic al statelor vestice din ultimele 200 de ani un exemplu similar, adică să fi existat vreun partid politic, de stânga sau de dreapta, care să fi promovat politic consumul de bere, whisky sau schnapps sau tutunului, dimpotrivă . Este destul să ne amintim de celebra perioadă a prohibiției din SUA pentru a ilustra adevărul de mai sus.

  Nu trebuie uitat nici faptul că mișcarea și ideologia partidelor verzilor este originară din Germania, primul partid al verzilor fiind cel fondat de Petra Kelly și de un general NATO la pensie, amantul Petrei. ( cei doi s-au sinucis împreună în anii 1990 ) Să sperăm cu toții că partidul creat de aceștia și mișcarea globală a verzilor pe care au inspirat-o vor avea un sfârșit asemănător…
  https://www.thestar.com/news/insight/the-peace-activist-who-loved-a-general-petra-kelly-was-a-woman-before-her-time/article_72400ee5-7dc7-5eb3-94eb-60b95e8e3d38.html

 10. Drogurile au fost si vor ramane substantele cele mai puternice pe care omul si le poate administra. Efectele sunt benefice la cantitati infinitezimale(medicina cu al ei nanogram/kg corp) , microgram. Si catastrofale la cantitati mici mg, cg, gram. Toate (absolut) imperiile au DISPARUT (au ramas doar vestigii istorice) atunci cand liderii lor s-au drogat(au ajuns nebuni) . Punct… si… de la capat! Da! La vremuri noi oameni noi care respecta greselile istoriei(hi!hi!ha!ha!ho!… destul! )!!!

 11. Ba da suparati mai sunteti ca fumeaza nemtii iarba. De parca zici ca vin si fumeaza la voi in casa. Cate cazuri exista de “dupa ce au fumat un joint impreuna, cei doi s au luat la bataie cu topoare”?

 12. Plebea imbecilizata este dependenta de zaharuri artificiale facute din excremente de bacterii, de pacanele aranjate si alcool contrafacut. Si de minciuni salvationiste. Desi mulți utilizatori sunt persoane pijamale, au o oarecare spiritualitate, care este cel mai mare dar al psihedelicelor. Oamenii pijama, similari sau identici cu adeptii autoritatii sunt in negare si prinsi in sindromul Stockholm, cu privire la adevarata realitate politica si cei mai multi cred pe ascuns ca „Ignoranța este putere” de la Ministerul Adevarului. Acesta este motivul pentru care cafeina si alcoolul sunt drogul preferate ale acelei agende, pentru noi, alaturi de cocaina, crystal meth si fentanil care te deschid spre Posesie, fara a uita toate cosmarurile medicamentelor psihiatrice, cea mai mare problema a dependentei de droguri din toate timpurile. Canabisul nu induce sevraj, benzodiazepinele (Xanax, de ex.) pana la un an. Germanii fumeaza deja canabis cu o componenta semi-sintetica. Ati crezut ca e planta naturala, fletilor?

 13. Cum menții în sclavie 90% din oameni? – Simplu! Le dai iluzia că dacă sunt liberi să fie sclavii drogurilor, sunt şi liberi!

  Aveți răbdare, că vine şi la noi! Oligarhia are nevoie de sclavi obedienți spălați pe creier cu droguri, moaşte, dezinformare şi poşircă ieftină. I-a pus cruce luptei antidrog însuşi cioclul justiţiei Predoiu. E o chestiune de maxim câțiva ani până vor realiza că e bine să ai un popor de oi drogate şi docile.

  Au spus-o marii stăpâni ai planetei la World Economic Forum, că democrația este ceva de domeniul trecutului şi că viitorul înseamnă ca oamenii să nu mai aibe nimic şi să mănânce gândaci fericiți de la droguri şi pornografie implantată cu cipuri în creier.

 14. Este logic: daca nu-i carne, sa dam poporului iarba. Urmasii marxistilor nu vor religie- opiu pentru popor, ci direct opiu.

 15. lupta de clasa s-a incheiat cu victorie dixit warren bufet ramane stangii lupta contra sexului natural si legalizarea infumurarii cu canabis si o reducere a drepturilor invinsilor lui bufet sclavii sunt fericiti

 16. Sa-i multumim lui Dumnezeu ca sunt astfel de persoane, fara ei nu ne putem vindeca de boli cronice… poate se va da drumu si la noi la legea VICTORIA si nu ar mai trebui sa importam din afara! Recomand doua filme pe care le puteti gasii pe yt. The Union si The Culture High VIZIONARE PLACUTA!

 17. majoritatea tinerilor si copiilor este spalata pe creieri, prin „magia” tehnologiei. iradiere in masa. se vad deja petele de pe creieri…

 18. @cib: chestia cu fentanilul e cea mai tare șmecherie pharma (poate doar arn-mesager varianta pfeizer a întrecut-o, dar nu cred). Să le prescrii oamenilor fentanil ani buni, până a dat dependență și apoi îl denumești drog (că nu mai e bun acum!) și îl interzici. Te miri că apar tipi/tipe/genuriX debusolați/debusolate.debusolX care fac tot ce le trece prin minte inclusiv crime, că așa e cu obișnuița. America, țara tuturor posibilităților!

 19. sa-ti pierzi mintile, sa-ti pierzi luciditatea? Nu-i bine sa bei un pahar in plus si astia accepta sa fie scalavii propriilor slabiciuni. Ei nu-si dau seama ca sunt legalizatea pt a-i putea ”mana” ca pe niste…oameni fara ratiune, usor de ”convins” sa se supuna deciziilor stapinilor lor pt ca intr-o zi daca nu fac ”sluj” nu primesc bombonica/canepa…cutu, cutu, cutu! In sfarsit lumea pe care ati rascolit-o cu doua razboaie mondiale va fi rasplatita prin transformarea Germaniei intr-o zona fara ratiune…nu punem decat o frunza de dafin la mancare pt ca se spune ca poate fi toxic si astia vor sa consume substante toxice…

 20. Ca ia crescut nasul si s-au marit urechile nu are „nici o legatura” cu tratamentul gentetic, adica vaxinul!

 21. Cu astia vin al-de Ursula si Macron sa-i faca praf pe rusi*

 22. Generațiile de cretinini care se vor sinucide economic , vor mânca rahat imprimat 3d în loc de prodfuse agro-alimentare sănătoase. Prin prostia politicienilor noștri vom avea de suferit și noi de pe urma proștilor din UE. Propun să facem cum au facut India și Pakistan , facem un split in Europa , cei care nu vor să manânce de pe urma agriculturii clasice se pot muta in deșertul din Spania sau în nordul Europei , restul care dăm cu sapa pentru că dorim să mâncăm cărniță rămânem pe câmpiile mănoase unde ne putem produce hrana ( chiar în surplus). Dragi verzi ce spuneți ? Nu este numai adevărul vostru cel care trebuie să prevaleze în societate. nu doriți să mâncați , cine vă oprește , dar de ce trebuie să ascultăm noi ceilalți de regulile voastre ? Ajunge cu atâta prostie , nu vă dă dreptyul nimeni să vă impuneți ideile cu forța, facem splitul și vedem peste 50 de ani cine a avut dreptate.

 23. @martin: fentanilul dă dependență într-o săptămână, nu în „ani buni”. 🥵
  Legea germană e bună, dar incompletă. Trebuie la liber nu doar pentru cei peste 18 ani, ci pentru orice vârstă. Altminteri e discriminare față de elevi. Şi nu doar iarba, ci şi cocaina, heroina şi toate celelalte, naturale sau sintetice, că altminteri iar e discriminare. Fentanilul, oxicodona etc fără rețetă, şi compensate 100%. Aşa ca tratamentele de diabet sau altele.
  De abia atunci va fi corect! 😁

 24. Păi uită-te la liberalii tăi romîne,. Vezi vre-o diferență ?? De la peștele plagiator general secretizat premier pîn la primaru de dărmănești falsificator de acte oficiale pușcăriabil… Ai doar frumuseți rotunde mai ceva ca un zero,.Agramați și impotenți,. posibil și drogați, doar e in spiritul lor de gender,,.Că neamțul și-a belit norocul,, e un fapt,, dar are incă o speranță in AFDm,, insă romînu pe cine are mai breaz ?? Pe cioflingarii hauriți care salută in media cu ”să trăiți” la ceilalți invitați in studio ??

 25. Toma, dar cine te opreste sa iti mananci rosiile din fundu curtii? Si daca nu mai vrei in UE nu tre sa pleci departe. Te muti la sarbi si aia e.
  Si daca nu intelegi diferenta dintre un drept si obligatie atunci ai alte probleme. Uite ca sa iti zic simplu: acu nu foarte multe zeci de ani, femeile nu aveau dreptul sa fie profesori universitari. Acum au dreptul asta. Asta nu inseamna ca toate femeile sunt profesori universitari.

 26. Pentru lamentatii daci liberi si prostovani,aveti in sfarsit sansa sa emigrati in Rusia sa scapati de „drogati”. Cititi naibii legile si amendamentele si nu va mai faceti de kkt.

 27. Singura distracție a tinerilor germani e să se adune și să bea bere până cad sub masă. Poate cu canabis vor apărea unele variații că eu așa oameni plictisitori ca nemții n-am văzut. Adulții să nu consume că ei oricum râd la glume răsuflate sau prostești. Cât despre ecologiști numai proștii nu știu că sunt verzi pe dinafară și roșii pe dinăuntru.

 28. eu propun dezvoltarea industriei de canabis in romania…si vinzarea produselor si uleiurilor de canabis pe piata externa…

 29. mda xenophobie antigermanica in plus nici nu sunt circumcisi ci doar circumscrisi de ocupant

 30. Tipic romaneste: sa cauti paiul din ochiul altuia fara sa vezi barna din ochiul tau !
  Noi oricum suntem cei destepti si geniali oameni din lume si e logic sa ii judecam pe toti, pentru ca toate natiile pamantului sunt de sute de ori sub nivelul nostru ! Slava Rumistan !

 31. gigel: verifica datele din teren: este plin de ho-landezi care au cumparat terenuri pentru cultivarea canabisului :)) da, il vand in ioropa…da, s-au imbogatit. da, canabisul, marjuanaa, ayahuasca sunt PLANTE SI VINDECA O MULTIME DE BOLI! VIN-DE-CA! acum baga capu’n nisip si dormi in continuare! plantele iau durerile si multe vindeca boli autoimune…mai citeste. plantele NU sunt droguri si da: ar trebui legalizate! legea se aplica pentru orice intoxicare…mai bine vedeti de otravurile bigpharma si „suplimentele” pe care le cumparati din pharma, ca prospectele NU le cititi! cele mai multe au INTERDICTII DE CONDUS UTILAJE, da? inclusiv PORCARIILE ASTEA DE LE HAPUITI CICASE ANTIHISTAMINICE! i – dio- cracy, asta este societatea in care traim. va recomand FILMUL (idiocracy) – odata comedie, acum realitate.

 32. Elena Popa Fata de romani,care de luni dimineata stau in crasme,germanii sunt mult mai evoluati. Si ce daca beau ei bere,nu stau pe ajutor social.

 33. Șobolanul închis caută droguri și moare de foame.Neamțul este închis între conformitate, o vina tâmpă, colectivă și narcisismul tradiționard meternichean.Cei mai mulți nu se simt bine în pielea, nația și țara lor așa că drogul rămâne singura alegere logică.

 34. Cât va mai trece până să legalizeze guwernarea târța-pârța Ciucă-Ciolacu, dupa consumul de păcănele și consumul de droguri.

 35. @marineee, mai juvete, ce zisai io si ce intelesesi tu…
  lasa draq beutura la amiaza…
  zisai sa iexportam produsul sa facem si noi un ban daca e bilci de sinta marie

 36. Cum o vor scoate la capat cu epidemia de drogati cu si mai multe droguri, fara restrictii.

 37. banii din culturile de „planta” deja se fac de ani buni, gigele… dar nu sunt pentru noi. doar pentru „ei”. in timp ce noi in mod ipocrit am vrea sa eradicam drogurile, in fapt scopul este interzicerea plantelor – pentru ca vindeca, intelegi? asta in timp ce copiii sunt ucisi in scoli prin doze de OTRAVA care costa 10 lei. da, somnul parintilor a nascut monstri. astia sunt „viitorul luminos” al Romaniei, daca nu cumva vor ajunge curand carne de tun pentru nn-a-too…

 38. Mai nou legalizarea canabisului face parte si din pachetul Greendeal semnat de Ghinea…

 39. Ce consumase Citu inainte sa faca imprumuturile aberante din pandemie si numarul aberant de vaccinuri, doar sa aiba ce arunca.
  Tot guvernul se afumase de la fumurile lui Citu. Era de la substante sau de la prostie sau si si.

 40. Verzii sunt niste manipulatori care sustin dezindustrializarea si regresul omenirii. Le propun Verzilor sa incerce seminte de ricin, o sa faca lumii un bine!

 41. Propunerile „verzilor” trebuie sa devina, in primul rand, obligatii comportamentale pentru ei, pentru „verzi”. Orice propunere a „verzilor” trebuie testata voluntar de acestia, o perioada semnificativa de timp. Daca e buna, propunerea poate fi prezentata societatii. E acceptata, bine. Nu-i acceptata, iar bine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.