Libertatea cuvîntului trebuie să supraviețuiască războiului din Ucraina

În aprilie 2022 Rusia a retras autorizația de funcționare a 15 organizații internaționale – printre ultimele care mai existau datorită legislației care acuză ONG-urile că sunt agenții străinătății și nu permite finanțare din exterior (fundația Soros nu mai există de ani de zile în Rusia).

În capul listei erau cele două mari organizații de monitorizare a drepturilor omului, Amnesty International, care criticase dur Rusia pentru abuzuri legate de invazia ucraineană (printre altele) și Human Rights Watch.

În luna iulie, Amnesty a publicat un raport special dedicat războiului din Ucraina. Raportul nu era mai bun cu rușii decît precedentele, dar pentru prima dată atribuia o răspundere și ucrainenilor. Aceștia au luptat cum se face în Orientul Mijlociu și cum luptă în general cel slab cu cel tare, ascunzîndu-se în zone locuite, folosind școli și spitale pentru scopuri militare, de exemplu. După ce unele din acestea au fost lovite de ruși, cu preț mare pentru civilii din jur, ucrainenii au acuzat pe ruși că lovesc zone pur civile și perpetuează un genocid, nu duc un război. Ca atare, raportul Amnesty e o lovitură gravă în propaganda ucraineană și deci președintele Zelensky i-a acuzat că fac propaganda Rusiei, iar șefa locală a Amnesty, la Kiev, și-a dat demisia, fiind prinsă între două fronturi.

Cu toată admirația pentru devotamentul cu care ucrainenii își apără țara, cu fiecare dintre ei e un agent de propagandă care culpabiliează pe oricine se desparte de linia lor oficială, în emisiunile TV din patru țări observate de mine în acest an (toate au o mare rezervă de ucraineni, în general femei tinere, perfecte vorbitoare a limbii locale), există o limită peste care nu trebuie să trecem. Toți vrem să-i batem pe ruși, și recunoaștem importanța acestui fapt și prețul plătit de Ucraina, și din ce în ce ai mult de noi toți, dovadă că suntem aliați. Dar a crede că propaganda e de o singură parte și a profila o soluție în care Rusia nu e un fost imperiu agresiv, ci un stat terorist care vrea să cucerească Europa întreagă și să facă genocid în Ucraina e tot propagandă, și nu e una care să ne ajute să găsim vreo soluție, că Rusia nu o putem eradica. Amnesty International nu minte. Ca și Freedom House sau Human Rights Watch sunt organizații pe care nici un stat nu le controlează, care au o finanțare privată diversă și lucrează cu cei mai buni jurnaliști de investigație și avocați din lume. Dar nu cu propagandiști.
Torentul de furie revărsat de oficialitățile din Ucraina conține argumente de genul că raportul relativizează vinovăția, că ajută propaganda Rusiei, că dacă armata ucraineană nu se ascundea printre civili rușii ocupai Kievul.

Toate astea sunt adevărate, dar nu schimbă ce a raportat Amnesty. Rusia rămîne principalul agresor, dar ucrainenii au preferat să reziste decît să își cruțe întotdeauna civilii- nu există națiune care să nu fi supraviețuit prin sînge, deci ideea că Rusia e unica responsabilă de morțile civililor trebuie relativizată. Tehnica ucraineană se bazează pe ridicarea costurilor de imagine ale Rusiei dacă ating civili, costuri mari (plătite și de americani în Afganistan), deci din start mizăm pe faptul că Rusia nu urmărește să lichideze civilii, în timp ce îi acuzăm de genocid deliberat. Doi, sigur că această relativizare ajută propaganda Rusiei, pentru că Rusia stă așa de prost în bătălia pentru imagine că o ajută orice. Trei, evident că tactica de a lupta în orașe a încetinit sau chiar oprit pe ruși, dar prețul a fost distrugerea orașelor.

Rușii voiau Mariupolul întreg, nu o ruină, ei vor o Ucraină subordonată, nu o Ucraină eliminată fizic. Propaganda e de mare ajutor la război, dar propaganda singură nu cîștigă războiul, și eventual poate duce la prelungirea lui, cu costuri mai mari de toate părțile.

A spune ”pe de o parte”, și ”pe de altă parte” este indispensabil pentru cine servește adevărul, nu un guvern sau un patron, pentru ziariști, academici, lideri de opinie. Personal, am apărat acest drept de la vîrsta de 25 de ani, în 1989, cînd am devenit peste noapte un lider de opinie. Au fost momente în care lumea nu m-a înțeles și constant unii și-au pierdut vremea să se întrebe cu cine țin.

Țin cu adevărul. Adevărul e un bun public, de care lumea profită fără să plătească atunci cînd există, și pentru care nimeni nu e dispus să riște atunci cînd e în pericol. Fără adevăr deciziile luate de lideri se plătesc în mai multe vieți de către oamenii de rînd, nu există responsabilitate și nimeni nu dă socoteală. Într-o zi o să aflăm adevărul despre cîți ucraineni au vrut de fapt să lupte în armată și cîți nu au avut de ales- eu știu mulți oameni tineri care încearcă să plece la studii ca să scape de armată, dar nu vorbim despre asta, ca și cum acea populație perfect asemănătoare cu noi ar fi devenit una de gladiatori. Ucraina e sublimă, dar nu e perfectă, și cu cît arestează mai mulți oameni pentru trădare vedem cum logica de război nu afectează doar tabăra cealaltă. E trist, dar e firesc. Și nu se poate ascunde.

De asta sunt solidară cu Amnesty International, al cărei raport, fără a scădea răspunderea principală a Rusiei arată încă o dată că un război nu face victime inocente fără contribuția ambelor părți și că numărul victimelor va crește și mai mult dacă nu spunem adevărul, că viețile civililor sunt demult parte din războiul de imagine care acompaniază lupta cu Rusia. Poate a un cost care merită, dar și ca să evaluăm asta adevărul trebuie cunoscut. Libertatea cuvîntului trebuie să supraviețuiască războiului din Ucraina, că e unul din motivele pentru care ucrainenii nu vor să trăiască sub ruși. Și e bine să ne preocupăm și noi de ea, că propagandiștii războiului din studiourile noastre nu sunt femei ucrainene, ci bărbați tunși regulamentar, doar unii cu trese vizibile și doctorate în strategie de la academiilor lor bidon. Nu așa arată libertatea de exprimare acolo unde mai există.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 23
Alina Mungiu-Pippidi 127 Articole
Author

71 de Comentarii

 1. Librrtatea cuvantului chiar daca e propaganda rusa trebuie sa supravietuiasca. Adevarat. Doar ca pe unii ii ia flama nationalis-patriotica si iau de bun tot ce spune propaganda. De aici ideea de a bloca informatiile false,pentru a veni in sprijinul celor cu un bagaj de cunostinte minim. Care nu stiu sau nu pot sa discearna sau sa filtreze.Sau asa le este inima lor, imbibata in ura si apropa crimele Rusiei.

 2. Libertatea cuvintului nu exista ,inafara de intrebuintarea unui vocabular mai necorespunzator ,care ne linisteste si sintem deocamdata multumiti ca ne putem exprima in felul asta ,altceva legat de aceasta asa zisa libertate ,nu exista.

 3. Sila maximă, pana si Miss Soros Freedom House isi baga capul in poza…Un singur razboi si mii de gargaragii

 4. Ultima idee desprinsă, e cea mai bună. Pentru ce ar lupta ucraineni? doar pentru SUA? Şe ştie că acest război nu este războiul Ucarenei, ci al NATO şi al SUA. A spus-o clar seretarul general NATO. Atunci ucarienii de ce să rişte şi să-şi piardă viaţa. Rusia şi Ucranea au fost două ţări surori sute şi sute de ani, acum de ce să devină duşmani. Deci întreagă vină trebuie căutată la conducătorii Ucranei. A fost un război care a început din senin, Ucraina zgândărind, la îndemnul SUA, Rusa, încât aceasta n-a mai rezistat.

 5. E trist cand vezi cum unii fac PIPI pe propria cariera si constiinta, dar aici piseciosii sunt multi si care mai de care mai simandicosi…Monstruosi sunt PROFI creati in ceausismul tarziu, isi vand sufletul pt a-l deratiza pe CRIMINALUL CONTRA UMANITATII Rasputin…A mai incercat un alt monstru PROFI, in nadragi bruecknerieni, sa acuze conducerea STATULUI SUVERAN Ucraina ca NU SI-A
  CEDAT ORASELE cu obiectivele industriale si sediile administrative Armatei Rosii…Cat de ticalosi pot fi unii, de pe forum, ca dupa
  5(CINCI) luni de MACELURI SOVIETICE TINTITE ASUPRA CIVILILOR UCRAINENI sa vina sa faca vinovate VICTIMELE?

 6. Toti’vitejii’ isi dau cu presupusul,critica,analizeza,dar numa aia care in Ucraina trag unii in altii si se bombardeaza reciproc, stiu ce simt!Razboiul e razboi,e pe viata si pe moarte..Restul sunt papagali vorbitori, vezi Doamne, ei care fixeaza regulile ,dar nu au tras cu pusca in viata lor

 7. Raportul Amnesty International nu este deloc un accident și, cu siguranță, nu este o greșeală. Aceasta este o comandă finalizată. La fel și articolele critice care apar într-un ziar sau altul. Dirijorul controlează „muzicienii”, sunt programate petrecerile pentru toți.

  Amnesty International continuă să îndeplinească ordinul: autoritățile de la Kiev trebuie să-și retragă imediat forțele și echipamentele militare din zonele rezidențiale pentru a nu pune în pericol populația orașelor ucrainene. Această cerere a fost făcută vineri de șeful biroului francez al organizației pentru drepturile omului, Jean-Claude editat.

 8. Actorul Zelensky ramane un actor de duzina. A jucat admirabil rolul victimei perfecte. Daca era un patriot adevarat negocia pacea chiar cu pretul unor teritorii. Aroganta, trufia, incapatanarea, ipocrizia acestui individ care spala pacatele UE in relatia cu F.Rusa se platesc la greu de oamenii simpli. Vrea ca tot Occidentul+SUA sa ii stea la picioare si ajutoare cu nemiluita dar gravele consecintele le platim noi, de fraieri.

 9. Curatori occidentali l-au pus pe Volodymyr Zelensky în fața unei alegeri dificile – fie organizează urgent atacul promis asupra Hersonului, fie demisionează și este judecat.

  De aceea, organizația cu părtinire prohibitivă Amnesty International, care îndeplinește cu sârguință ordinele Departamentului de Stat al SUA, a văzut brusc lumina și a văzut crime de război din partea militanților UAF. Recentele atacuri asupra centralei nucleare din Zaporojie sunt, de asemenea, legate de aceasta.

  Lobbyiștii regimului de la Kiev de la Washington au nevoie urgent să arate Congresului și anumitor cercuri de elită cel puțin un oarecare succes al Forțelor Armate ucrainene pentru a justifica injectarea de sume uriașe de bani în proiectul ucrainean aflat pe moarte. Oameni foarte influenți câștigă bani din aceste tranșe și livrări de arme către Statele Unite, care au pus presiune asupra lui Zelensky, cerând acțiuni active.

 10. Din moment ce sint comentarii, inseamna ca doamna are si cititori. Probabil citiva foarte tineri, care acum descopera lumea citind fara discernamint tot ce le iese in cale.

  Din moment ce se gasesc unii sa ii ventileze compunerile pe site-urile proprii, inseamna ca deranjul, desi compromitator prin asociere, e rentabil. Adica banu’ tot ochiul dracului a ramas. Alta explicatie nu vad, fiindca doar banii au propulsat-o pe doamna si doar banii (inca) o mai mentin pe orbita propagandistica.

  Sigur, mai e si varianta complementara implicind subordonare subterana comuna fata de aceeasi palarie supraterana. Dar tot ochiul dracului face lucrurile posibile si prin subteranele astea.

 11. Mi-am propus să citesc intregul text însă nu am reușit să ajung decât până la „Țin cu adevărul”. Am simțit că aș muri inainte de vreme dacă aș continua, așa că m-am oprit la timp. Numai astfel imi explic faptul că pot acum să scriu.
  Măi tanti, măi doamnă, dar cât cunoști dumneata din ceea ce crezi, îți imaginezi ori poți să îți imaginezi că este Adevărul? Mai pe ințeles: cine crezi că ești dumneata in raport cu ceea ce este Adevărul insuși sau de ce ar trebui să țină cont Adevărul insuși de cine èști dumneata? Ești cumva însuși adevărul pe care îl prezinți? Ești cumva vreo sfântă, „o îngeră de lumină”, deschizătoare a unei noi religii, in locul celei ce de vreo 2000 de ani se străduiește și nu reușește să ne arate Calea? Vorbești impotriva propagandiștilor când de vreo 30 de ani faci propagandă și nu propăvăduire cum poate ar fi fost mai necesar si util? Privește stimată doamnă in oglindă și vezi in proprii ochi ceea ce ai fost și ești de 45-50 de ani apoi vino să vorbești despre ceea ce vezi sau mergi in pustie, vezi pomii, vezi păsările cerului, vezi jivinile pădurii, adevărate și intoarcete să ne spui „adevarul” văzut și auzit. Până atunci, rămâi ceea ce te-a creat Dumnezeul in care crezi căci Adevărul cel adevărat nu se sinchisește nici o fracțiune de secundă de adevărul dumitale.

 12. Suntem un popor tare imb… interesant.
  Pe de o parte condamnăm Pactul sovieto-german din 1939, pe de alta susţinem cu înverşunare efectele lui. Mai exact, apartenenţa la Ucraina a unor teritorii româneşti.
  Condamnăm acţiunile URSS – pe care le considerăm 100% ruseşti – şi refuzăm a lua la cunoştinţă că niciunul dintre liderii Uniunii Sovietice, de la înfiinţare până la dispariţie, n-a fost rus, majoritatea fiind chiar ucraineni!
  De 32 de ani suntem hărţuiţi de ucraineni, dar îi urâm isteric pe ruşi.
  Cum ziceam, un popor imb… interesant.

 13. „pentru prima dată atribuia o răspundere și ucrainenilor. Aceștia au luptat cum se face în Orientul Mijlociu și cum luptă în general cel slab cu cel tare, ascunzîndu-se în zone locuite, folosind școli și spitale pentru scopuri militare”!
  Beeey, tanti, ăîa din Orientu’ dă Mijloc îs niște jeguri! „…cum luptă în general cel slab cu cel tare, ascunzîndu-se în zone locuite, folosind școli și spitale pentru scopuri militare”? Ai ajuns să justifici $$oroșizd ce nu e justificabil, folosirea țivililor, beeey $$oroșizdo?
  „…admirația pentru devotamentul cu care ucrainenii își apără țara”?
  HAHAHAHAHA! …asta chiar că-i dă rîs! „devotamentul cu care ucrainenii își apără țara” se numește LEGEA MARȚIALĂ, cu care nu se poate juca nimeni, în nici o țară și sub nici un regim poolitruk (urmează Mioritistanu’, că Ukraina măscăriciului criminal și-a termenat HR), iar amerlocii pentru asta au impus-o în Ukraina, după ce au impus în 2014 regimul dă slugi subordonat lor! …pă 5 miliarde dă $$ $$oroșijdi, dupe cum a spus public jhavra Nuland, din aceiași bani din care ești tu plătită dă $$oroș, ca aghient dă influiență!
  „…în emisiunile TV din patru țări observate de mine în acest an (toate au o mare rezervă de ucraineni, în general femei tinere, perfecte vorbitoare a limbii locale)”…
  Editat-s peste tot, pă $$, iar regiumul ukrainean șî stăpînu’ $$oroș nu duc-lipsă, după cum bine se știe, de ani, de la angajatele $$oroșizde „Femen” încoa’….[Rumburak]

 14. Cam bland tratamentul aplicat in cuvinte de d-na Pippidi.Zelenski duce un razboi ticalos impotriva propriului popor incercand prin propaganda sa invinuiasca pe rusi de toate relele.Cand te aperi de un agresor nu impingi batrani si copii in prima linie denumind aceasta protectia democratiei vestului.

 15. Asa Sharlica ,da zi cine i-a zgindarit pe rusi ? Da de genocidul din Donbass si Luhansk ( Lugansk) facut din 2014 de regimentul Azov si militiile bandera ,nimic ,nimic ? Si tu care le iei apararea ” ovreilor „nu-ti amintesti de Stepan Bandera cel ce a schingiuit si ucis ,trimis in lagare zeci de mii de „ovrei „. Ala era rus ,nu ? Ca si cei din regimentul Azov ( SS) .Destupa-ti rasuflatorile mintii Sharica. Iar vine nenea ala si-ti spune de de ceva medicamente si de mai putin pe forum . Pricipit ? Da de Jalensky care se pare ca-i tot „ovrei „nimic ? Nici usturoi n-a mincat ,nici gura nu-i miroase ,nu ? Hai comentam articolul d-nei Pippidi sau ne dam „elevati „?

 16. Se pare ca prost-tracul Dan e stafia monstrului humoroid ANTISEMIT, ANTIDEMOCRAT, ANTICAPITALIST, ANTIROMAN, AGENT SOVIETIC gelu doru
  popescu FARA Dumnezeu si FARA PATRIE!!! Numai o asemenea BEST ie securistoida prosovietica poate declama cuvantul „MOARTE”, indiferent
  moartea carei persoane, POPOR sau TARA SUVERANA o cere cu manie proletara!!! Acestia sunt AGENTII SOVIETICI ANTIROMANI, niste MACELARI
  ce IDOL LATRATIZEAZA CRIMELE CONTRA UMANITATII pe care le numesc „revolutii” crezand in BEST ialitatea lor ROLLASONATA ca pot legitima
  GENOCIDUL IDEOLOGIC MARXISTOID/BOLSEVICOID.NAZISTOID!!! Reamintesc ca core dupa ce a recunoscut ca e A fost/Asta e, recent a recunoscut ca e si „arina” cu ocazia mistificarii rolului jucat de MEMBRUL BIROULUI POLITIC al Partidului BOLSEVIC/PCUS si al
  EKKI-Cominterm, PARTIDUL MONDIAL, Bela Kun…

 17. Libertatea cuvântului ține până la capătul lanțului. Cine scapă din lanț intră direct în familia cuvântului sacrificiu.
  Eternitatea se asigură la capătul celălalt al lanțului. Care este întotdeauna preluat de învingător.
  Să nu știe doamna Mungiu-Pippidi acest lucru!?

 18. Paulian Ionescu Voi romanii cu mania persecutiei …vai de mentalitatea voastra. De asta nici nu evoluati. Stii tu cum traieste un danez sau olandez? Un belgian sau luxemburghez ? Iesi din bula ta omule caci lumea este mult mai larga si incapatoare si pentru voi „persecutatii” de toti din lume,plus de extraterestri. Lumea nu se limiteaza doar la estul fost socialist si sub cizma rusa. Sau chineza prin alte parti, sau araba. Socialismul si religiile indobitocesc omul si il lipseste de demnitate.

 19. vasile Atat de roman dupa nume si atat de prost gandesti…Ba vasia ba. Ai treit degeaba fara sa intelegi lumea. Daca tu crezi ca mereu altul e de vina, asa vei crede mereu. In Ukraina nu SUA a intrat cu tancul si violul. Nu SUA sunt criminalii din Ukraina. Cat de ingust la minte sa fii sa accepti propaganda ruseasca? Nu te cutrenura drama Ukrainei?A copiilor si femeilor violate si a barbatilor torturati? America face aceste lucruri?

 20. Libertatea cuvântului sa supraviețuiască Razboiului din Ucraina? Pare ca-i vorba in primul rand de supravietuirea axei Berlin-Moscova.

 21. Puteti sa accesati site-ul agentiilor de presa rusesti TASS si Sputnik? Nu, nu puteti ele sunt blocate in UE. Asa ca puteti vorbi de libertatea cuvantului cu Hitler, Stalin, Mao, Ceausescu etc. Stiu, stiu suntem aparati de propaganda rusa, la fel cum dictatorii de mai sus ne protejau si ei de dusmanii poporului!

 22. Foarte corecta analiza doamnei Mungiu-Pippidi.
  Liderii ucraineni ar trebui sa-si asume oficial strategia de a-si folosi civilii ca scuturi umane.Poate altfel nu se poate apara un oras,dar ipocrizia de-a dreptul gretoasa pe care o practica ii fac pe zi ce trece tot mai putin credibili.

 23. rad de prosti – Parerea mea este ca cei care nu au curajul sa isi semneze opiniile cu adevaratul lor nume si prenume ,sint intradevar prosti si poti sa razi de ei.Presupun ca le este rusine de numele lor adevarat si isi semneaza opiniile cu tot felul de pseudonime de prost gust.Nu stiu unde traesti dumneata dar vreau sa iti spun ca stiu foarte bine cum se traeste in aceste tari din vest pt. ca taesc aici de 37 de ani,asa ca pot sa compar viata traita in perioadele comuniste in Romania ,cu viata traita aici in vestul Europei.Sint convins ca dumneata nu poti sa faci aceasta comparatie pt. ca faci parte din generatia tinara care nu prea stie nimic.

 24. Doar un retardat mintal isi poate imagina ca ucrinenii se ascundeau prin toate locuintele din localitatile acelea devastate in totalitate si in mod barbar de canaliile lui Putin, in care s-au gasit apoi mii de civili exterminati de bestiile Putinantropului.
  Teatrele, muzeele, scolile, spitalele si maternitatile au fost rase de pe fatza pamantului din cauza ca rusii vor sa stearga identitatea nationala a ucrainenilor.
  Ei vor o Ucraina rusificata. Acesta este si scopul sutelor de mii de ucraineni deportati in Rusia: reeducarea si transformarea lor in rusi devotati luyi Putina-Imparat……[Rumburak]

 25. …CERTAȚI-VĂ,NU MĂ BAG! SCRIU DOAR CE MI-A SPUS MIE „O ANALIZĂ FĂCUTĂ FĂRĂ URĂ ȘI PĂRTINIRE” DE O RUSALCĂ -:DEDUC DECI CĂ DISCRET I SE SPUNE D-LUI JELENSKI CĂ UNII DIN PRIETENII (-MULȚI)-LUI SE PREGĂTESC SĂ-L LASE ÎN PLATA D…..LUI(INLOCUIȚI PUNCTELE CU CE CREDEȚI -OMNU- SAU -RACU-)

 26. ukranii sunt criminali impotriva minoritatilor din acea tara ilegitima, iar bommboana pe coliva si-au pus-o incercand sa aduca mercenarii amerloci in coasta lui Ivan; acum inghit ce li se cuvine

 27. PE 24 IULIE 2019 DEPT DE POMPIERI DIN NYC A DECLARAT CA AU DOVEZI CA ISRAEL SI CIA AU PLASAT EXPLOZIV IN TURNURILE GEMENE DIN WTC INAINTEA ASAZISULUI ATAC TERORIST DIN 11 SEPT 2001….CEREAU US CONGRES A CARUI MEMBRI SINT ALESI CU FINANTAREA ISRAELULUI INTR-UN FEL SAU ALTUL ,Sa deschidsa o naua ancheta 911 …in loc era declansata pandemia in china iran si italia…israelul primeste de la us congres 3,8 miliarde anual ajutor militar …asta-i realitatea in care traim …..ucraina este israel….

 28. Eu îi pun o singură întrebare doamnei. Discursul lui Orban de la Tușnad se încadrează în libertatea cuvântului? Dacă nu, de ce?Întreb pentru un prieten.

 29. Pe mine nu ma intereseaza barfele

  vreau sa stiuc e se spune oficial !

  E adevarat ca „armata regulara” ukrana LUA IN CALCUL MOARTEA civililor doar pentru a juca dupa alte reguli (=implicand victime civile) sau ukranii luptau din afara oraselor cu rusii … un fel de lupta pe camp …ca la KURSK ?

  AUD ?

  Pe cine sa cred pe Zelinsky sau pe AI care spune ce spune desi a fost exilata din Russia si n-are absolut deloc motive sa-i laude pe rusi !

  AUD ?

  Ce implica strategiile „luare in calcul a victime COLATERALE civile” (de unde-i strategia, cine uzeaza de ea ?) si
  lupta clasica DUPA REGULIULE , cica, MORALE ale razboiului modern …nascocite taman
  pentru a evita un nou NUREMBERG in viitor ale rusilor … se stie ?

 30. Rusii luau si iau: in calcul in razboiale lor istorice … imense, gigantice VIVTIME COLATERALE soldatesti … fara a macelarii direct si nemijlocit civilii …ca-i macinau un decenii nu se pune ca razboi !
  Americanii luau si iau: in calcul in razboaile lor istorice (si alea interne) … imense, gigantice VIVTIME COLATERALE civile (vezi ca minim exemplu HIROSHIMA ….vezi si NAGASAKI 😀 )

  CE e sigur, e ca insasi sintagma ” VICTIME COLATERALE ” … n-a fost inventata de rusi 😛 !

  🙂

 31. DA !
  E o „tactica militara” studiat si exersata de ukrani cu americanii inca din 2014 !
  Luarea victimelor COLATERALE CIVILE in ncalcul e … un principiu NATO (chiar asa e ! cine nu crede poate consulta arhiva strategiei interne NATO)
  era culmea daca ukranii nu si-o insuseau … daca eventual ei „conduc” la nivel de STAT MAJOR razbelul !

  RUSI-s altfel … ei iau in calcul VICTIME COLATERALE (isi ucid din prostie si eroism 🙁 mai multi soldati decat STRICT NECESAR )
  soldatesti nu civile … !

  Lagarele de prinzionieri rusnace … au fost de exemplu, cu totul altfel … ideologic decat lagarele de prinzionieri nemtesti CARE
  au fost mereu mixte = si de PRINZIONIERI si de CONCENTRARE si de PURA ELIMINARE GENOCIDALA !

  (Pe scurt …ruzsii te omorau , dac-o faceu, in timp prin munca si plictiseala = nu te flamanzeau ! Spun toti fosti m prinzionieri)

  Pe cand nematii ..chiar ca soldat te intrebau de „crucea” bunicului …etc. 🙁

  🙂

 32. Raul imens facut de zeci de ani de acest combinator batran Soros si de lichelele de simbriasi care i-au raspandit mizeriile prin toate acele oengeuri infecte este deja vizibil in toata lumea, in special in tarile ce sunt considerate evoluate de #rezistii lor spalati iremediabil pe creiere. Ucraina, Taiwanul care fac acum prima pagina in lume sunt victimile propagandei sorosiste. Exemplul lor negativ putea produce ravagii viitoare si in tarile ‘mama’ respectiv Rusia si China. Poate a fost si aceasta o cauza a ceea ce se intampla acum. De fapt ambasadorul chinez in Franta a facut o afirmatie ultimativa referindu-se la Taiwan: dupa ce il vom realipi il vom reeduca. Punct!

 33. Doamna Alina Mungiu Pippidi,citez:..” Personal,am aparat acest drept de la varsta de 25 de ani,in 1989,cand am devenit peste noapte UN LIDER DE OPINIE..”!??. PARDON !..Dar cine v-a „bagat” in cap,asa ceva,..”cu LIDER DE OPINIE din 1989!?”. Sau va AUTODENUMITI,fara lipsa de modestie pentru o doamna intelectuala. Mai de graba,cred ca este vorba de VARSTA de azi!?.

 34. Minunata analiza a doamnei Mungiu-Pippidi, mai ales partea cu „poate ca e un cost care merită”, parca rupta din declaratie lui madam Albright despre sutele de mii de copii irakieni, victime ale invaziei americane: „we think it was worth it…”
  Ce sa merite, bre madam Mungiu? Sa moara oameni, poate vreodata cineva sa spuna ca „e un cost care merita”?
  Unde gasiti bre analistii astia alesi pe spranceana. Totuna cu specialistul Jurma, axat pe covid. Sau cu psihiatrul Diaconu, sau cu sociologul Duminica. Oamenii sistemului, pusi sa trancaneasca acolo, sa umple paginile.
  Se stie ca oricum NUMAI SI NUMAI EI au acces la media de larga circulatie, sa nu cumva sa apara vreo parere contra vantului, ca ori suntem democratie, ori nu mai suntem!

 35. Stimată doamnă Mungiu, Salut efortul de a afla adevărul, deci respect. ,,Țin cu adevărul. Adevărul e un bun public, de care lumea profită fără să plătească atunci cînd există, și pentru care nimeni nu e dispus să riște atunci cînd e în pericol,,. Super, susțin, sunt fan. Numai că ăsta (chestia cu civilii) nu e tot adevărul; adevărul adevărat îl putem cunoaște numai dacă punem întrebarea: cine a avut neapărat nevoie de război, respectiv cine l-a provocat, ca să nu mai zicem și cine îl susține. Aici merg pe mâna papei Francisc carele a zic că NATO (SUA) latră pe la poarta Mamei Rassia, dar nu așa ca la lună ci pentru că îi place mirosul de gaz, petrol, grâne, în general materii prime strategice și că de fapt un război nu se naște așa din senin ci este PROVOCAT. Ce tare analist, papa ăsta! Oglindă, ia spune oglinjoară/ cine vrea să ne tragă pe sfoară? Altfel: Amicus Plato, sed magis amica veritas.
  Dle 1, unu mai prost și mai pupincurist ca tine greu să găsești. Dacă o să-l găsesc, vei fi primul pe care îl voi informa. Mulțumit?
  Dle Râd de proști, de ce faci matale totul ca să te râzi de tine? Papa Ioan Voitila: ,,Cele mai grave deficite ale capitalismului care supune pe om robiei lucrurilor sunt: exploatarea, excluderea și înstrăinarea,, Unde vezi matale respectul demnității la capitalism? Cred că ar trebui să-ți stea râsul în gât. Așa că nu mai fă tu gât pacilea!

 36. HAHA, deja au iesit gunoaiele de la „The Times” cu analiza, Amnesty sunt propagandisti Pro-Putin. Ridicol, venind de la o agentie de presa a MI6. Madam Pippidi nu are oole sa spuna adevarul intreg, incearca sa se fofileze pe dupe fuste. Ce are de spus legat de jurnalistii englezi, francezi, germani si aia din tarile baltice, de au fost pusi pe lista de sanctiuni de propriile state, amenintati cu puscaria, veniturile si bunurile confiscate, sau chiar bagati in puscarie cu lunile in tarile baltice. In EU si UK, libertatea presei si libertatea de expresie a fost redusa la libertatea de a fi de acord cu pozitia guvernului. Protestele din Olanda continua de saptamani si nimeni din aceasta „presa libera” europeana le acopera, si va mirati ca lumea va dispretuieste si nu mai aveti credibilitate. Din cainele de paza al democratiei, ati devenit javrele urlatoare al guvernelor totalitare

 37. Cica, spune doamna Mungiu platita de CIA, totzi am dori sa cashtige U-Kraina. Eu nu, eu doresc sa cashtige Rusia shi dupa ce cashtiga sa ajute Romania sa re-faca Romania Mare de la Nistru pan la Tisacum arata ea intr-o harta publicata recent de Madvedev. Romania Mare refacuta urmeaza sa aiba relatzii bune cu Rusia pe baza tratatului de prietenie incheiat la Luck intre Petru cel Mare shi Dimitrie Cantemir care garanta frontiera Romano-Rusa pe fluviul Nistru. Cum anume poate sa cashtige U-Kraina doamna Mungiu platita de CIA nu ne spune. Mai exact e nazistul Zelensky ( acelashi nume cu Corneliu Zelensky legionarul ). Conform nazistului Zelensky U-Kraina cashtiga dupa ce a reushit sa alunge armata Rusa din toate teritoriile inclusiv Crimeea. Ce se intampla dupa aia putem intui: Rushii inclusiv totzi locuitorii Crimeei sunt exterminatzi la Auscwitz, Romanii din Bucovina shi Bugeac au shi ei soarta Rushilor shi … Evreii inclusiv Zelensky conatata ca noua conducere militarta a U-Krainei inarmata de Americani vrea doar U-Krainieni in U-Kraina shi conform definitziei lor sunt doar sub 5 000 000 de U-Krainieni get-beget deci e clar pentru oricine nu e platit de CIA ca razboiul nu se termina cand spune nazistul Zelensky ci dimpotriva abea atunci incepe cu adevarat shi devine termo-nuclear. Asta fiind situatzia ce rost mai are adevarul ascuns in articol shi libertatea presei cand fiecare spera doar sa supra-vietzuiasca prin Argentina, Tibet shi Africa de Sud razboiului termo-nuclear.

 38. Totushi se putea shi altfel: Cand Hitler a atacat Frantza Francezii nu au aparat Parisul ca sa protejeze civilii de acolo. Parisul a cazut fara lupte shi a fost ocupat de armata Germana. Mai tarziu cand situatzia s-a schimbat Hitler a ordonat generalului German care ocupa Parisul sa distruga orashul dar el a refuzat. Dupa razboi vorbind in limba Franceza pe care o invatzase cat ocupa Parisul a spus ca onoarea este mai importanta decat razboiul shi daca el ar fi distrus Parisul cum ordonase Hitler reconcilierea post-belica shi UE nu ar mai fi fost posibile. De aceea Zelensky va sfarshi ca Hitler nu ca acel general German care shi-a continuat cariera militara in armata Germana acum membra in NATO.

 39. PS: apropo de „The Times” dupa alte articole imbecile, astazi am vazut si incununarea… „Lagy Gaga embodies everything China fears” de Ben Macintyre.

 40. Cica Rushii vor sa ocupe toata Europa nu doar U-Kraina. Dimpotriva harta publicata de Medvedev arata clar ca Rushii se vor opri la Nistru shi vor ceda Bucovina Romaniei deci Europa inclusiv Romania poate sta linishtita poate doar Alaska e in pericol.

 41. Text scris la comanda de la sefi.Cine scrie mult are multe de ascuns.Aloo, Alinutza, de Ucenicul Vrajitor ce zic progresiștii tăi?

 42. Chiar asta e adevarul:
  armata ucraineana ascundea tancuri, tunuri, mortiere si lansatoare de rachete pe langa blocuri de locuinte, scoli, gradinite, spitale, etc. si isi instala lunetisti la geamurile acestora sau pe acestea.

 43. Daca cineva ar ataca tzara in care se afla dna Mungiu-Pippidi iar dansa ar pune mana pe arma sa o apere, imi shi inchipui cum, la primele proiectile trase catre orashul in care se afla, dansa ar tzopai in camp deschis ca un balon in uniforma gratzios shi nu s-ar ascunde dupa prima cladire, in care poate se afla shi civili.

  Curajul nu are limite in fatza tastaturii.

 44. Raportul Amnesty dă o lovitura (prea blândă incă) propagandei mincinoase a ?-ului de la Kiev.
  Așa că IMPARȚIALA Alina Mungiu (și corul bocitoarelor „Slava Ucraina”) intră în fibrilație încercând să dreagă busuiocul cu sofisme și minciuni…
  Degeaba !?

 45. „Toți vrem să-i batem pe ruși”
  Vreau sa va spun sa nu contati pe mine , sa ma excludeti dintre acei „toti ” .
  Consider ca e bine ca in lume sa existe un echilibru al puterilor , ca lumea sa fie cel putin bipolara , daca nu multipolara . Cand a fost unipolara , am vazut rezultatele.
  Din acest p de v imi doresc o victorie a rusilor impotriva Occidentului , o Ucraina mai mica ( asta e prea mare si pe unde ne-a prins , ne-a faultat) si in general mai putina ipocrizie. Iar colea , catre iarna , niste mici revolutii pe la Paris si Berlin .

 46. Interesant este ca dna Alina i-a nemultumit exact pe sorosistii (USR) arhidovediti pe acest forum. Este clar ca spre deosebire de autoare care le este net superioara ca inteligenta si cultura (nu oricine ii invata carte pe nemti), oropsitii astia mai sunt si spalati iremediabil pe tartacute. Le-a incurcat circuitele.

 47. Bravos, dlor forumiști cu românismul curat în suflete, e greu să vă tragă cineva pe sfoară, e un început de speranță. Remarcă specială pentru dl Nae Girimea și dl Munteanu, dar și pentru alții pe care nu-i menționez care pot fi ușor recunoscuți Apropo, dle Munteanu, unde putem găsi harta lui Medvedev?

 48. Madam, Putin a avut dreptate mereu in tot ce a spus si a facut! La fel si Orban! Slugile noastre sunt afiliate unei uniuni de imbecili si degenerati ! America dupa Kennedy nu mai este un model de democratie! Lumea stie asta numai voi nu! Discrepanta dintre realitate si minciunile conventionale din media ne exaspereaza zi de zi! Nu mai avem nici un suport decit violenta! Adevarul umbla din nou cu capul spart!

 49. „Cautati adevarul si adevarul va va elibera” spune Iisus Cristos intr-o pilda.

 50. Libertatea de exprimare este sublima, dar nu exista asa ceva, decat daca te incadrezi politic corect, linie directoare stabilita de colegii si doamna Alina Muu Pippidi in propaganda si stabilirea consensului social. Chiar si aici pe forum, la primul comentariu postat am primit the usual replay de la cerberul algoritmic ,,trimiti comentarii mult prea repede”. Elucubratiile, scuzismul infect si rationalizarea din articol sunt cel mult amuzante.

 51. Ucrana este doar un MAIDAN dintre tari, infiintat in anul 1991 doar printr-o COLATIE de TERITORII RAPITE in mod ILEGAL si FRAUDULOS de la celelalte tari vecine SUVERANE si INDEPENDENTE la momentul acelor RAPTURI. De ex. TARAMURILE furate prin RAPT ilegitim si OCUPATE (Bucovina, Herta, Insula Serpilor, bratele Dunarii) ale PATRIEI mele, ROMANIA cea MARE , tara UNITARA (lingvistic), INDEPENDENTA si SUVERANA atat in 1940 cat si in 1991.
  Si de aceea, acel maidan ukran nu este si nu poate fi numit, niciodata, „suveran” si „independent” !
  Asta este of.tica bufonului ex „teutonilor” uzurpatori ilegitimi de TRON PAMANTEAN al ROMANILOR cei MAJORITARI pe acest taram ROMANESC si pe o mare parte din taramul ukran !
  Of.tica bufonului ex „teutonilor” uzurpatori ilegitimi de TRON PAMANTEAN al ROMANILOR este ca ROMANIA nu este DOAR un „taram” al „cosmopolitilor cei STRAINESTI”, ocupat de catre MINORITARI turciti, germanici, austro-ungari, slavi si CONDUS de catre un turcit mozaicat (din neamul calatorilor numiti si khazari) !!!
  Of.tica bufonului ex „teutonilor” uzurpatori ilegitimi de TRON PAMANTEAN al ROMANILOR este ca ROMANIA este un TARAM stravechi (ca spiritualitate), locuit de peste 10.000 de ani, care vorbeste de peste 5000 de ani o limba geto-dacica, daco-romaneasca si ROMANEASCA UNITARA (fara dialecte) si de sorginte PIE pre-LATINA de tip SATEM si care ADORA o religie BIZANTINA (a lui Constantin DACUL/325 AD) !
  Asta este of.tica bufonului ex „teutonilor” uzurpatori ilegitimi de TRON PAMANTEAN al ROMANILOR … ca ROMANIA noastra/ a ROMANILOR, cea de sorginte LATINA si de rit BIZANTIN, nu seamana cu maidanul cel ukran ! Si ca nu este inchinatoare la alte religii precum cele chirilice, papistase sau turcice mozaicate!

 52. Mai bine am observa ce se intampla in plan economico-financiar la ,,adapostul” conflictului din Ucraina. Ucraina si Rusia ar fi bine sa-si rezolve disputele teritoariale, asa ca intre ei, intre rusi ! ONU mai mult contabilizeaza mortii de o parte si de alta deci…nici o speranta, asa ca acest conflict trebuie mediat de marile puteri de pe pozitii obiective, nepartizane. Problema este ca unchiul Sam nu vrea, iar politrucii UE dorm pe ei. Liderii UE, ,,alesi” pe spranceana, au dispus sanctiuni impotriva Rusiei care, ce sa vezi, se intorc mai mult impotriva propriilor cetateni, nu multi, cateva sute de milioane !

 53. 1. Stimată dnă Mungiu, ziceți dvs.:,,….Freedom House sau Human Rights Watch sunt organizații pe care nici un stat nu le controlează, care au o finanțare privată diversă și lucrează cu cei mai buni jurnaliști de investigație și avocați din lume. Dar nu cu propagandiști,,. Apoi aiasta nu o pot crede nici în ruptul capului căci Oculta mondială capitalistă care le sponsorizează și dirijează pe toate îlea ,,ce râd sub soare,, mai lasă când trebuie să mai scape și câte un strop de adevăr tocmai pentru a-și demonstra așa-zisa imparțialitate, bagă la înaintare pe Soroș ca interfață, ca lumea să zică, nu vă mai luați de moșulică ăsta care are și el un hoby nevinovat,colea cu dr. omului, libertatea, democrația, gender, LTBG-ul, a ajuns și el un libidinos neputincios/deci mai roade câte-un os în loc de….Am citit o lucrare scrisă de o ziaristă parcă italiancă unde se demonstra cu trimitere la documente cum Oculta mixează totul: controlează comerțul cu droguri și mai lasă din când în când să cadă câte un camion la controlul de la vreo graniță ca să zică lumea: mamă, ce succesuri au ăștia în lupta contra mafiei; sponzorizează concertele mamut pentru a zăpăci de tot tineretul care să se gâdească numai la droguri și sex și nu la faptul că n=o să mai aibă locuri de muncă dar o să fie hrăniți cu anticomunism pe pâine din banii lui babacu, organizează și susțin financiar un circ bestial cu momente de ațâțare emoțională paroxistică (,,sportul,, ăla de se trântesc reciproc niște brute de peste 100 kile pe un ring de țipă animalul din tribună de plăcere cretină) și altele și altele. Exact ca pe vremea romanilor, pâine și circ!

 54. 2. Deci, doamna Mungiu, ăstea sunt fenomene ale decăderii și depravării capitalismului în faza sa de criză de final de sistem (I. Valerstein) care se va duce dracului,desigur prin fenomene puse pe seama ,,neomarxismului,, – denumire aleasă special ca nu cumva să-i vină țugulanului în minte să zică: stați măi, pe vremea lu nea NICU, da, erau și nasoale, dar mai mergeam și noi, clasa muncitoare, la mare prin sindicat, nu mai aveam analfabetism, primeam case pe daiboj, chirii mici și câte și mai câte. De ce l-ați împușcat,măi? Acum n-ar trebui să vă împușcăm pe voi? Ce să-i faci,dnă Mungiu, așa gândesc f mulți oameni azi, dar nu prea vocali pencă nu au unde să se exprime (în mass media controlată). Eu zic așa: Având în vedere potențialul dvs intelectual, hai să rafistolăm puțin fostul ,,comunism,, și să punem de o orânduire a dreptății sociale, totul bazat exclusiv pe muncă, cum zicea înainte de Marx, cine credeți? Păi chiar John Locke carele, ce să vezi, marxist avant la lettre,cel puțin parțial, zice că adevărata libertate este cea care se bazează exclusiv pe munca fiecăruia, nu tu exploatare, nu tu batjocorire a demnității umane etc. Acum dacă vreți să-l luăm și pe Marx în echipă, ok, dar va trebuie să-l purecăm puțin și pe el la antropologia sa cam șchiopă.

 55. 3. He, heh, he e mult de lucru, dar ,,Hai la lupta cea mare….Sculați, nu-i nici o mîntuire/În regi, ciocoi sau dumnezei!/Unire, muncitori, unire,/Și lumea va scăpa de ei!/Prea mult ne-au despuiat tîlharii/Ce-n lume, lux, desfrîu se scald:/Să ne unim toți proletarii,/Să batem fierul cît e cald!……O ce veste minunată… Iisus a zis: Contați și pe mine, o să scriu un eseu despre cămilă și urechile acului, hai, hai dati-i zor /și mai bine, mai cu spor/ moară-vă consumerismul/ dar întâi capitalismul/ între azimă și blid/ am carnetul de partid/ în a mea împărăție/ numai comuniști să vie/ capitalul i-o SATANĂ/ o să-l las Eu fără mană/ făr sămânță omenească/ în veci pururi putrezască! Iată un program realist, botezat cu mătăuzul cu apă sfințită. Unirea face puterea/ unde-i vrere-i și putere! Noa hai….

 56. Julian Assange e închis.
  Sunteți mai răi decât sovieticii și naziștii.vorbiti de libertatea presei?și vreți să vă credem!

 57. Războiul din Ucraina a început în 2014.by the way.dupa 8 ani ați tras concluzia asta.bravo!

 58. Dupa ca Americanii au ocupat Alaska, Hawai, Yukon, Columbia Britanica, statele acum numite Washington shi Oregon shi nordul Californiei care toate au apartzinut Rushilor Americanii au inceput genocidul „Rushilor” de acolo. Bine, vetzi spune, dar pe acolo nu erau Rushi ci localnici. Nu conteaza pentru Americani totzi erau „Rushi” shi destinatzi exterminarii. In Hawai bashtinashii cica „Rushi” au fost deportatzi pe insula Molokai shi exterminatzi acolo. In Alaska, Columbia Britanica, etc. descoperim azi mormintele copiilor „Rushi” ucishi de Anglo-Saxoni. In Oregon, Washington shi California au mai ramas ceva „Rushi” in viatza shi ei au infiintzat organizatziile ANTIFA shi Black Lives Matter de acolo ca sa-shi apere vietzile amenintzate shi ele de exterminatorii Anglo-Saxoni.

 59. Ce le-a venit alora de la A.I. sa spuna adevarul despre „tacticile” pentru proprii civili periculoase
  ale armatei ukrane conduse de-un „ukran” pur-sange
  MAI ALES
  dupa ce rusii si PUTIN au acuzat A.I. ca e partinitoare ukranilor ?
  Incep sa cred ca daca Amnesty International a spus ce-a spus, desi era prigonita (de altfel ca organizatia „pur” religios-dezinteresata a MARTORILOR lui JEHOWA Inc. Corporation) de rusi si acuzata ca minte pro-ukran,
  daca astia spun ca ukranii faceau ce faceau …atunci spun cu jumate de gura ANTICIPAND cand au zis ce deja s-a abatut asupra lor
  SI TOTUSI au zis-o: „ukranii ucid ukrani civili pentru a …etc” atunci
  situatia LOCALA e si mai grava civililor … ( e cam ca si „AGENTUL ORANGE” sau HIROSHIMA ! ) real !
  😀 😀 😀
  Prea pareau ukranii SFINTI si rusii DRACI de parca erau …vorba lui ORBAN … RASE diferite (yankeii facandu-i pe rusi rasa inferioara si A.I. spunanad ca „toti ‘s o apa sh-un pamant !”
  🙂

 60. @mishteaux

  …cum naiba a putut zice AI ce-a zis desi a fost scoasa ca organizatie anti-rusa din RUSIA ?

  PE THEMA ASTA E DE MEDITHAT !

  (urmeaza ROCADA-N MIDTERMS ? 😀 )

 61. mie mi-e comic cum un etnic evreu
  face pe ANA PAUKER la ukrani
  fiind, cum a fost ” noastra” PAUKER pentru noi
  mai „romanca” decat romanii-pur-sange,

  la face Zelinsky asta , evreu fiind, pe mai ukranul decatn ukranii !

  PROBLEMA E , si Istraleul stia asta de aceea e in expectativa ca … nu ZELINSKY va fi hulit si urat de ukranii fara UKRAINA in viitor ci din nou
  (rasa?) evreiasca pentru ce se ca SIGUR si PREMEDITAT intampla cu UKRAINA !

  … ce urmeaza e de urmarit ! Simt in ur … ! 🙁

 62. cititzi protocoalele sionului…si vorbitzi dupa aceea…stiau bine ce scriau…cine o fi fost acela…orhana sau ailaltzi
  sint pline catedrele universitazilor de comunicatie, jurnalism de fratzi intr-u credintza…nu are nimeni loc de ei si se trag unii pe altzii…sa nu mai vorbim de redactiile tv, jurnale …acu mai nou la butoanele bazelor de date, si masinilor de cautare ..
  deh… invatatai, invatati invatati…
  altzii doar maimutze du destele in telefoane

 63. Oceanul ARCTIC trebuie pazit (ATOMIC) de rusi deoarece e plin de PETROL sub el si
  e teritorial-geografic rusnac !
  Clar oricui dispus la reguli formale …
  😀

 64. Nu stiu cum sunt altii dar eu fiind influentat (manipulat?) din copilarie de filmele de la Hollywood (unde-i cu griga regizorala, atent: totul ROZ-BOMBON) ibesc USA
  si de acea vazand ce se intmpla istoric recent la ei ( mai ales — 6 ianuarie 2020 — dupa OCCUPY „WALL-STREET” :D)
  imi vine deseori cand ii vad facand prostii babane , absurde , monstruaoase :

  – Bah amricanilor , bah prrrostilor, bah idiotilor , bah TAMPITILOR …VA DATI BAH FOC LA VALIZA ! VA SINUCIDETI CRETINILOR !

  Bineinteles ca n-as face-o (nu le-as striga talambilor adevarul in fata !) daca nu as vedea ce-au facut (economo-)POLITIC MONDIAL
  in ultimul deceniu !

  Multi NORMALI-LA-CAP vazand unde-a ajuns LUMEA condusa (inca!) de americani se intreba la fel : ” Sa chiar aiba generatia asta americana
  deviza : ” DUPA NOI POTOPUL! ”
  sau
  chiar cred habotncii yankei in
  „a 2-oua venire a lui MESSIA”
  in cretinul lor PROTESTANTISM REVOLUTIONAR-CATHOLIC ?

  VAI MAMA LOR ! ( si prin forta unui elefant pe moarte 🙂 VAI MAMA NOASTRA !

  Treziti-va buey THAMPHITZILOR ! 🙁 Prapaditi lumea, popoarele pentru niste protestantisme a-morale habotnice !) 🙁

 65. Libertatea cuvantului nu poate fi mai presus de interesele SUA si a lui Biden in Ucraina, CLAR?!
  De acea cetatenii SUA, UE au obligatia morala si poate chiar legala sa creada doar ce spune propaganda SUA/UE/NATO. In ajutorul acestui fapt vine si cenzura democratica a oponentilor. Cetatenii SUA/UE nu trebuie sa aiba acces la informatii din surse neautorziate de birourrioe noastre de propganda. Ca odinioara, cand tov Ceausescu la fel ne ferea de cuvantul otravit al SUA si UE (forma din acea vreme).
  P.S. Ca o axioma: minciunile noastre sunt adevaruri, adevarurile celorlalti sunt minciuni.

 66. Organizația pentru drepturile omului Amnesty International, care a publicat pe 4 august un raport privind încălcările dreptului internațional de către armata ucraineană, și-a cerut scuze pentru faptul că publicarea documentului a provocat durere și furie în rândul autorităților ucrainene. Este raportat de Reuters, citând o declarație a companiei.

  „Amnesty International regretă profund suferința și furia cauzate de documentul nostru despre tacticile de război ale armatei ucrainene. Prioritatea Amnesty International în acest conflict și în orice conflict este asigurarea protecției civililor. Într-adevăr, acesta a fost singurul nostru scop în publicarea acestui ultim studiu. Deși susținem pe deplin concluziile noastre, regretăm durerea cauzată”, a declarat organizația într-o declarație pentru Reuters.

 67. La madam Pipidi n-ar trebui să pătrunzi atât de greu și totuși….
  De ce nu-mi apar comentariile ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.