Lider UDMR: „Ţinutul Secuiesc va avea autonomie”

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi primarul municipiului, consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis „o greşeală” declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că „Ţinutul Secuiesc nu există” şi că „nu va avea niciodată autonomie”.

„Eu am crezut, în naivitatea mea, că (…) domnul Ciolacu a vrut să vină ca să mai ridice un pic din popularitatea Guvernului României în Secuime (…) Oricum, venind în Secuime, spunând că Ţinutul Secuiesc nu există şi că nu a avut niciodată şi nu va avea niciodată autonomie, cu siguranţă a mai „crescut” un pic indexul de încredere al Guvernului în rândul populaţiei maghiare. Dar, nu vreau să intru în această polemică, din două motive: unu – pentru că Ţinutul Secuiesc a existat, există şi va exista, şi doi – pentru că Ţinutul Secuiesc a avut şi va mai avea autonomie (…) Am o viziune, dar să nu intram în aceste discuţii acum, în an electoral (…) Cred că a făcut o greşeală domnul prim-ministru prin faptul că a venit în Ţinutul Secuiesc cu aceste mesaje. Deci, cred că a făcut o greşeală, ori a fost sfătuit necorespunzător. Şi vă spun şi de ce: oamenii întotdeauna când au de ales între original şi copie vor alege originalul, iar în chestiuni de antimaghiarism sau anti Ţinut Secuiesc, AUR şi Şoşoacă vor fi întotdeauna mai originali decât Ciolacu. Deci, nu are nicio şansă ca vreun cetăţean român care are probleme cu noi, cu maghiarii, să îl voteze pe el, când poate să-i voteze pe Şoşoacă sau pe Simion. Când oamenii pot alege originalul vor vota originalul şi nu copia”, a spus, luni, primarul Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a adăugat că „niciodată nu trebuie să spui niciodată”, arătând, printre altele, faptul că şi PSD şi PNL au spus că nu se vor alia niciodată.

„Eu nu cred că pe masa domnului premier în acest weekend era problema asta cu autonomia. Nu ştiu de ce trebuia să discute această problemă. Nu era pe agenda publică în februarie 2024 acest subiect, ca domnul premier să vină şi să ne spună în prima fază că nu există Ţinutul Secuiesc şi, mai apoi, venind aşa, dinspre Târgu Mureş spre inima Ţinutului Secuiesc, că nu va avea niciodată autonomie. Pot să fac o dedicaţie domnului premier: „niciodată să nu spui niciodată” (…) De multe ori vorbeşte domnul Ciolacu despre politicieni şi oameni de stat. Oamenii de stat nu fac asemenea gesturi către o comunitate care trăieşte de 1000 de ani pe aceste meleaguri. Oricum, ar fi foarte bine dacă domnul Ciolacu, data viitoare când vine în Secuime, s-ar întâlni şi cu aleşii din Secuime şi ar discuta problemele reale din Secuime. Că nici asta nu mi s-a părut foarte elegant, să vii în Secuime şi să nu te întâlneşti cu preşedintele Consiliului Judeţean, de exemplu. Fiind în Covasna, putea fi acolo primarul din Covasna şi preşedintele Consiliului Judeţean. Eu zic că dacă vrei sa arăţi normalitate, asta era normalitate”, a mai spus Antal Arpad.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

27 de Comentarii

 1. Discutia pornita de Ciolacu este anticipativa .Singura acuza majora care poate aparea in campania electorala asociata cu PSD este tocmai decizia fostului PSD Dragnea ce a adus in Parlament votul pentru aprobarea acestui proiect ce ar creea o enclava in Romania .UDMR deja este cuplat alaturi de opozitie.Kelemen , Orban , Barna , Ciolos si Simion se unesc pe modelul trecut de la Motiune spre al propulsa Presedinte pe reprezentantul AUR . Din acest unic motiv imensa majoritate a rominilor se vor decupla de votul oferit Opozitiei .Cetateanul nu mai poate fi pacalit de astfel de jocuri politice .

 2. Tara Oasului,a Hategului,a Motilor…etc.,exista doar ca forma de traditii,obiceiuri,folclor.Dar niciodata nu s-a pus problema „autonomiei”!La fel si cu tinutul secuilor,care au si ei traditii,obiceiuri,folclor.Atat!

 3. Maghiarul sau ce dracu o fi el, ce să mai zică, după ce 20-30 de ani ai bătut câmpii cu prostia asta amăgind pe niște amărâți!?

 4. ce faceti ma cu ea, ca ungurii va vad ca rudele sarace, romanii nu va inghit, o sa stati sa mancati cartofi si o sa plecati din zona cu elicopterul?
  Fruntea iti arata nivelul…

 5. Cu siguranță scopul se va atinge, e modelul Gabriel resource, pe ascuns toate actele! Sa vedeți cecee acte se semnează in timpul horodincii pe teritoriul României!

 6. Dacă nu primavara asta sigur sigur la pulivara o sa aveti otonomie manuala totala.

 7. Cu mulți ani în urmă ,fiind la un curs postuniversitar, într-un grup de tineri aveam un coleg pe care îl credeam maghiar. Dar ne-a contrazis și ne-a spus că e secui, iar secuii nu sunt maghiari- punct.

 8. Tinutul secuiesc exista la fel cum exista si tinutul oltenesc, banatenesc, bihoresc, osenesc, motzesc, teleormanesc, muntenesc, dobrogenesc, vasluiesc, vrancenesc si … etc, alte vreo 40 de esc-uri.
  Dl hungur este cam greu de cap.
  Cati secui sunteti ma in Romania, ca la recensamantul din 2002 v-ati declarat 532 de secui, iar la cel din 2021 nu s-a mai declarat macar un picior de secui?
  Asta-i buna: tinut secuiesc fara secui?! …..[Rumburak]

 9. Este halucinant cum o persoana care se presupune ca ocupa si o functie in administratia publica locala din ROMANIA isi permite sa faca afirmatii in totala contradictie cu dispozitiile art. 3 din CONSTITUTIA ROMANIEI! In acest sens citam aceste dispozitii : „Articolul 3
  Teritoriul
  (1) Teritoriul României este inalienabil.
  (2) Frontierele țării sînt consfințite prin lege organică, cu respectarea principiilor și a celorlalte norme general admise ale dreptului internațional.
  (3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, orașe și județe. În condițiile legii, unele orașe sînt declarate municipii.
  (4) Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populații străine”
  Solicitam ca institutiile statului de drept sa se autosesizeze in legatura cu declaratia cu vadita tenta sovinist – hortysta, defaimatoare si cu atac direct la integritatea teritoriala a ROMANIEI, facuta de acest adevarat instigator la ura si dezbinare!

 10. Bine Arpy , așteaptă tu autonomia dacă n-ai altă treabă ca primar. Ce dracu faceți voi în HarCo în afară de cartofi, sfeclă și porci? Lemnul vi l-a luat Verestoy așa că din ce vă autofinanțati voi autonomia? Prostiți oamenii.

 11. Bhai io mis din Tara Barsi dar ma multamesc cu otonomia mea care i mai mare ca a lui nenea Gigi ca el e sarac ca are doar o stana io am o tara ma mis ortoman. Cat mis oi de umblatu si tot uitand pe harti nu am vazut o oaie mai libera sau un tinut mai necunoscut. Atunci eu si oaia mea stam linistiti ca si asa nu ne stie nimenia. Da suntem asa de liberi… si de otonomi…

 12. In primul si-n primul rind „Tinutul Secuiesc” nu exista ! E o chestie la fel de „reala” ca tara lu’ Rosu Imparat din povesti sau, daca vreti, ca Atlantida ! Si, daca mai faceti mult scandal, tot ca Atlantida se vor scufunda cele citeva catune pe unde traiesc bastinasii aia antropoizi pe care ii numiti „secui” !

 13. CÂȚI SECUI A RECENZAT -RECESĂMÂNTUL ULTIM-???„ Ultimul recensământ realizat anul trecut de Institutul Național de Statistică (INS), ne precizează, negru pe alb, că în România nu mai există niciun secui, fiindcă toți secuii care locuiesc în Harghita, Covasna și Mureș s-au declarat maghiari.

  Atât de mândri au fost secuii de identitatea lor, de steagul și tradițiile lor încât le-au abandonat pentru a obține calitatea de maghiar. Prin urmare, orice discuție provocată de maghiari în legătură cu Ținutul Secuiesc este nulă și neavenită. ULTIMII SECUI RECENZAȚI-522! ANTAL ARPAD ZICE: „ pentru că Ţinutul Secuiesc a existat, există şi va exista, şi doi – pentru că Ţinutul Secuiesc a avut şi va mai avea autonomie”

 14. Primarul Arpi a alungat orice investitor in Sfantu’Gheorghe. A disparut si Tinutul (taramul) apelor minerale din Covasna, aceeasi conceptie de ungur fara minte, au zis ca pastreaza totul pentru cand vine Ungaria la ei ! A ajuns cel mai sarac tinut din Romania, ca nici romanii nu le dau bani sa traiasca din URA pentru romani.

 15. Deh….oricum afirmatia lui Ciolacu va ramane in istorie. Este declaratia Prim Ministrului din 2024 ! Niciun alt PM sau presedinte nu a facut-o. Curaj, hai si altii ….

 16. Ba eu sint de parere ca e bine sa reapara si Regiunea Autonoma Maghiara, iar Brasovul sa fie redenumit „Orasul Stalin” ! (chit ca le-o place sau nu celor citeva milioane de moldoveni de acolo !) Pe Tîmpa o statuie gigantica dedicata lui Antal bacsi, iar colina rebotezata Tîmpu’ …

 17. După alegeri, PSD+PNL va acorda autonomia Ținutului Secuiesc, invocând că dizolvarea Regiunii Autonome Maghiare a fost o decizie comunistă a lui Ceaușescu. Pariem?
  Habar nu are prostimea ce trădător de neam si tară este covrigarul de Buzău, așa că dați fuguța si votați PSD, mari idioti în marea lor majoritate sunt românii…

 18. Ashtia sunt ca gagauzele, vor sa fie shi la ei Tzinutul Sekoyesc, ca daca vine ursarul Orbete al lor la Baile de stimulare a alegatorilor lui, nu se va simtzi baia=haia de multzime. Au uitat ca fiind cca 500 nu pot fi consideratzi importantzi precum se cred, mai ales ca in HU sunt cu adevarat zero dtpdv. Secolele de asuprire in imperiu nu le-au ajuns, fiind posedatzi de syndromul Stokholm al raspandacilor bolshevici. Suficient sa amintim de Ghe. Doja, dar totushi trebuie mentzionat ca au luptat impreuna in oastea lui Mihai Viteazul.
  O zi buna.
  Con
  P.S. Limba romana nu a fost impusa precum magarizarea, rusoficarea, samd, pentru ca respecta comunicarea universala a gintei latine vs.barbarilor lumii precum Attila=HU

 19. Tinutul Secuiesc NU mai EXISTA … deoarece NU mai EXISTA secui in ROMÂNIA (conform recensamintelor din 2011 si 2021). QED

 20. Banditul asta periculos trebuie notat si tinut minte…?! S-Audi…?!

 21. Ciolacu tăntălău a fost incolțit de ”romînii persecutați” din ținutul care ”nu există”. Adică ei romîni buni au venit acolo in secuime cu scopul de a fi puși in funcții de șefi, doar in mintea lor turbată asta merită ei in zonă majoritare străină, in ”altă țară”.. Și bătut la cap ciolacul covrigar a indrugat ceva bolboroseli și către autoritățile alese ale zonei, repetînd măgăria celora ”romîni discriminați in romania”.. E interesantă experiența și motiv de o posibilă lucrare științifică medicală in domeniul psihologiei…

 22. Nu există în România un așa zis “ Ținut Secuiesc “ . Defapt secuii se declară de naționalitate maghiară ei nefiind maghiari și nu sunt văzuți ca fiind maghiari în Ungaria. Am lucrat în Germania în perioada 1990-1993 eu fiind Bucureștean numai cu Unguri din Nyiregyhaza dar în echipa mai erau și câțiva Secui din Harghita. Eu mă înțelegeam foarte bine cu cei din Ungaria decât cu cei din Harghita. La rândul lor erau animozități chiar conflicte între Unguri din Ungaria și Secuii din Harghita. Repet Ungurii să-i pui la rană prin ei am cunoscut-o pe Szabo Tunde care a reprezentat Ungaria la natație la Olimpiada de la Barcelona în 1992. Dar repet cu Harghiteni foarte complicat.

 23. Măi, neisprprăviților neciopliți! Câți dintre olteni, munteni, moldoveni, transilvăneni sa-u considerat neromâni la recentul recensământ? Cum puteți fi asa de idióți?

 24. @părere : da,se pare că au bătut palma;alea 3județe(în Mureș românii sunt majoritari,dar nu mai contează,bine că mai avem ceva de vândut)+ Satu Mare(tot majoritar românesc);așa umblă vorba prin zonă…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.