Liderii G7 cer Chinei să facă presiune asupra Rusiei

Liderii G7 au chemat China sâmbătă la Hiroshima „să facă presiuni asupra Rusiei pentru a-şi înceta agresiunea” împotriva Ucrainei, declarând totodată că doresc relaţii „constructive şi stabile” cu Beijingul, informează France Presse.

„Suntem pregătiţi să construim relaţii constructive şi stabile cu China”, au declarat în comunicatul lor şefii de stat şi de guvern ai celor mai industrializate şapte democraţii, dintre care Statele Unite, Japonia şi Franţa, referindu-se la „importanţa de a dialoga sincer” cu autorităţile chineze. Ei şi-au reafirmat de asemenea „opoziţia” faţă de orice „militarizare” chineză în Asia-Pacific.

Această declaraţie este rezultatul negocierilor dintre ţări precum Statele Unite, cu o poziţie mai fermă pe fondul tensiunilor tot mai mari cu China, şi altele, de partea europeană, care insistă să evite orice climat de „confruntare” cu gigantul asiatic.

„Este necesar să cooperăm cu China, având în vedere rolul ei în comunitatea internaţională şi dimensiunea economiei sale, în ceea ce priveşte provocările mondiale, precum şi în domenii de interes comun”, a estimat G7, reunit de vineri până duminică la Hiroshima.

„Chemăm China să dialogheze cu noi, inclusiv în forumuri internaţionale, pe teme precum criza climatică şi biodiversitatea”, a adăugat G7.

Dar, în acelaşi timp, marile puteri occidentale şi Japonia avertizează autorităţile chineze în mai multe puncte.

„Chemăm China să facă presiuni asupra Rusiei pentru a-şi înceta agresiunea militară şi să-şi retragă imediat, complet şi necondiţionat trupele din Ucraina”, au declarat liderii G7.

Beijingul rămâne un aliat apropiat al Moscovei şi nu a condamnat niciodată invazia rusă, aminteşte AFP. „Încurajăm China să sprijine o pace globală, justă şi durabilă bazată pe integritatea teritorială”, „inclusiv prin dialogul direct cu Ucraina”, au adăugat ei.

Ţările G7 şi-au reafirmat de asemenea „opoziţia” faţă de orice „militarizare” chineză în Asia-Pacific, asigurând că nu există „nicio bază legală” pentru „revendicările maritime expansive” ale ţării în Marea Chinei de Sud.

În legătură cu Taiwanul, ei şi-au reiterat apelul pentru „rezolvarea paşnică” a diferendelor cu Beijingul, care consideră această insulă drept una dintre provinciile sale, fără să fi reuşit încă să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil în 1949, notează AFP.

Poziţia membrilor G7 cu privire la Taiwan nu s-a schimbat, au insistat ei.

Pe marginea unei deplasări în China în aprilie, preşedintele francez Emmanuel Macron a stârnit controverse printre occidentali, îndemnând Europa „să nu fie un adept” al Statelor Unite sau Chinei în problema Taiwanului. „Nu vrem să intrăm într-o logică de la bloc la bloc”, a declarat el.

Recomanda 1
Author

18 Comentarii

  1. Rusia mai are de cucerit si stravechiul sau teritoriu ukran (de granita sudica a sa) … numit Rusia Kieveana. A Rusilor vikingi varegi din dinastia lui Rurik. Taramul cel al lui Oleg intemeietorul Novgorodian/860 AD si a lui Vladimir crestinatorul Bizantin/988 AD. Dupa aceea va urma PACEA ruseasca.

    Pacea romaneasca urmeaza doar atunci cand taramurile cele FURATE si detinute in mod ILEGAL de catre ukrani: ale Bucovinei, Hertei, Bugeacului, toate gurile Dunarii, Insula Serpilor/a lui Ahile … vor reveni ISTORIC si LEGAL Romaniei.

  2. Cu China, Rusia si multe alte tari care sunt contra hegemoniei SUA si a slugilor lor, cat de curand va incepe al treilea razboi mondial.
    Totul din cauza ca SUA vor sa ramana stapanele lumii.

  3. @ Ce zic ăștia mă, ? Să crească chinezii presiunea pe teritoriul Rusiei, ? Cât ? Un bar sau mai mult, ? Nu deschid rușii baruri multe să aibă și ăștia unde să-și vândă băuturile, ? Ggggggg !!!!!! ‘ ? Compoturi, ?

  4. Farsa G7 (membri pe bune ar fi doar 3 în acest moment, conform statutului) continua pe linia ipocrita de când microbul woke a infectat societatea albilor…

  5. Patraulea spune:
    20 mai 2023 la 18:19 –––Am impresia ca au facut o mica repetitie pt.cind o sa vina momentul sa il conduca pe ultimul drum pe prietenul lor Zelenski.

  6. Datoria tarilor lumii este de trei ori mai mare decat masa monetara! Cele mai datoare tari (adica traiesc din sudoarea altor tari exploatate) sunt SUA – UK – Japonia – Franta.
    Dar le-a sosit sfarsitul traiului nemeritat.

  7. ca daca noi suntem la prima generatie de cretini, astia de conduc lumea occidentala sunt la a doua generatie de cretini. Adica, cretini din cretini! Toti unul si unul, nicio speranta de la ei, ca nu pot nici daca-r vrea.

  8. Grupul BRICS a ajuns la 31,5% din PIB-ul global, în timp ce ţările G7 au scăzut la 30% Potrivit ultimelor statistici, BRICS deține în prezent 31,5% din PIB-ul global, depășind forța economică a Grupului G7 care a scăzut la 30%, iar numai în luna martie BRICS a primit cereri de aderare din partea a 12 state, printre care Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite sau Egipt. Sunt mari șanse ca în următorii ani, întâlnirile G7 să fie trecute la „și altele” în emisiunile de știri.

  9. Astia de la G7 merg cu cateaua aia turbata in frunte, asa cum defileaza regimentele britanice cu capra regimentului in fruntea regimentului.

  10. Liderii G7, toti unul si unul, unul mai tampit si mai criminal decat altul, cer Chinei sa faca presiuni asupra Rusiei ca sa nu li se strice lor planurile malefice de exterminare a populatiei planetei. Chinezii ar trebui sa fie necrutatori cu acesti asasini ai ommenirii si sa nu le dea nici o sansa. Asa zisa lume civilizata se bazeaza pe furtul si jaful resurselor, a muncii si vietilor oamenilor a numeroase popoare care au alimentat cu sangele si truda lor opulenta asa zisei lumi civilizate. America prin fenomenul furtului creierelor, a celor mai dotati si inteligenti oameni de pe planeta si-a creat aura de pol al stiintei si tehnologiei mondiale. Nimic mai fals, totul a fost creat de migranti superdotati din numeroase tari, nu de americani. Daca toti acestia vor parasi brusc America, America se va probusi instantaneu. China sa nu uite ca pana si caile ferate americane au fost construite prin exploatarea sangeroasa a culilor chinezi adusi in semi-sclavie din China peste Pacific.

  11. China este acum legata de Rusia de un tratat militar ferm de sprijin reciproc. Nu poate produce nici un fel de disensiuni in noua relatie cu Rusia mai ales ca vrea Taivanul curand. Va avea nevoie la o adica de sprijinul Rusiei.Tanatalaii aia baga batul prin gard sperand sa deterioreze aceasta relatie. Plus ca China are la baza politicii sale vechile precepte comuniste care ii sunt carte de capatai.

  12. Ca sa critici si sa discuti fata in fata cu un ” dangerous bug” ca Putin trebui sa ai testicule. Castratii ca astia nu le au, de aia au nevoie de chinezii. Vor sa-i foloseasca drept condoni.

  13. Astia de la G7 spera ca le baga chinezilor mintile in cap asa cum au sperat ei ca le vor baga mintile in cap si lui Putina inainte ca ala sa se bage intr-o imensa prostie in Ucraina cu care risca acum sa isi faca imperiul praf si pulbere cel putin cu plata unor despagubiri imense, chiar daca Putina inca mai viseaza el cucerirea lumii care,crede el,ca pe el il astepta omenirea ca pe o intoarcere a lui Isus,dar stiind si el si multa lume ce ii poate pielea lui de intelop ordinar.

  14. De ce trebuie China sa fie purtatorul lor de cuvint ?? Ce ei nu au gura ? E o manevra sa atraga China in barca lor.

  15. Liderii G-7 sunt un „nimic-zero” economic-financiar fata de Liderii Summitul China-Asia Centrala, din 18-19 mai 2023,unde s-a decis investitii de miliarde de yuani in toate domeniile economice si securitate in zona celor 6 tari asociate.Aceste tari au 27% din rezerve totalul mondial de petrol,gaze si minereu de fier,plus infrastructura terestra necesara pentru Drumul Matasei spre Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.