Limba română o înlocuieşte definitiv pe cea moldovenească

Limba română o înlocuieşte definitiv pe cea moldovenească. Curtea Constituţională de la Chişinău a decis luni că sintagma „limba română” rămâne în toată legislaţia Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie, magistraţii respingând astfel o sesizare depusă de către deputaţii socialişti şi comunişti, transmite Radio Chişinău.

La sfârşitul lunii martie anul trecut, deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) au depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care solicitau verificarea constituţionalităţii deciziei de schimbare a denumirii limbii de stat, din moldovenească în română, în toată legislaţia din Republica Moldova, inclusiv în Constituţie.

De la şedinţa Curţii Constituţionale au lipsit autorii plângerii, deputaţii socialişti Zinaida Greceanîi, Vlad Batrîncea şi deputatul comunist Vladimir Voronin, remarcă NewsMaker.

Principalul argument al autorilor plângerii a fost că grupul parlamentar al partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, aflat la guvernare) a schimbat Constituţia cu voturile unei majorităţi simple de deputaţi, şi nu cu două treimi din voturi.

Pe de altă parte, PAS, la momentul adoptării legii, a explicat că esenţa acesteia era implementarea deciziei Curţii Constituţionale din 2013, prin care s-a constatat că Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, în care limba de stat se numeşte „română”, prevalează asupra Constituţiei din 1994, în care articolul 13 prevede că limba de stat este „moldovenească”.

Astfel, PAS a susţinut că pune în aplicare o decizie care fusese deja luată cu mult timp în urmă, conform media citate.

Proiectul respectiv a fost votat de către parlament în lectură finală anul trecut, iar preşedinta Maia Sandu a promulgat legea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Limba Romana se vorbeste la Scoală dar oamenii Vorbesc Limba Moldoveneasca ! Este greu de trecut de la Limba Moldoveneasca la Limba Romana pentru ca sunt Cuvinte Regionalisme de Exemplu noi Mancam Barabule cu Chiurechi murate !

  2. Limba romana si regionalismele nu se combat. este loc si pentru poezia lor.

  3. De înlocuit s-a înlocuit, așa și ! La ce le ajută, le dă o țuică-n plus !?

  4. OBLIGATORIU si inlocuirea definitiva a limbii si scrierea magheara din toate institutiile statului din Romania .!!

  5. Poate o obliga prin Costitutie pe Mamaya Sandu sa spuna „Multumesc”, e in limba romana !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.