Limitarea banilor cash. S-a aflat cine a propus măsura! Ciolacu și Ciucă se spală pe mâini

După toate controversele pe care le-a creat măsura limitării plăților cash, guvernanții par să dea un pas înapoi.

Premierul Marcel Ciolacu are, luni, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii membrilor Consiliului Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor. Vineri, pe Facebook, prim-ministrul a anunţat că în această săptămână va convoca la Guvern o întâlnire cu specialiştii din Ministerul Finanţelor şi BNR, dar şi cu reprezentanţii micilor întreprinzători, băncilor şi societăţii civile „pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash”, menţionând că este „intolerabil” să se crească „artificial” comisioanele bancare.

ANAF a făcut propunerea, potrivit lui Ciolacu

Marcel Ciolacu a declarat că măsurile privind limitarea plăţilor cash vor fi analizate în continuare în aşa fel încât lumea să nu fie afectată şi a susținut că acestea au fost luate urmare a unor propuneri venite din partea unei echipe tehnice de la ANAF în vederea combaterii evaziunii fiscale şi nu a fost o propunere politică.

Premierul a fost întrebat, luni, pe subiectul limitării plăţilor în cash şi dacă se va renunţa la plafoanele anunţate în acest sens.

„Este prima întâlnire cu băncile, pe urmă o să am întâlnirea cu IMM-urile. Nu e vorba de renunţare, este vorba să nu fie lumea afectată. Nu ştiu dacă modificarea plafoanelor este cea mai bună soluţie. Este o problemă la micii întreprinzători (…) cu plăţile cash, să nu se facă cozi interminabile la bancă, cred că nimeni nu-şi doreşte acest lucru, de asta vreau să stau de vorbă şi cu IMM-urile. Şi cred că pe grupe de produse, adică electrocasnice, lucruri necesare în gospodărie, să nu îngreunăm viaţa oamenilor „, a declarat Marcel Ciolacu, luni, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al Partidului Social Democrat.

El a precizat că măsurile privind plăţile cash au fost propuse de o echipă tehnică de la ANAF.

„Mi s-ar fi părut jenant ca eu, prim-ministru, să ies şi să critic propunerile unor experţi de la ANAF, nu a fost o propunere politică. Avem cea mai mare evaziune din Europa. Vorbim despre ea, dar nu vrem să luăm nicio măsură. Ministrul de Finanţe a venit şi a spus: ‘echipa tehnică de la ANAF a venit cu aceste propuneri’. În acel moment, în coaliţie nu am văzut nicio voce. Cu adevărat, ştiţi la fel de bine ca şi mine, dar la fel de bine ca şi mine trebuie să ne hotărâm ce vrem să facem cu România. (…) Dacă vreţi ca nimeni să nu ia nicio măsură, doar să vorbim în continuare de cea mai mare evaziune din Europa… Cu alte cuvinte, sunt lucruri îndreptăţite care au apărut în spaţiul public şi trebuiesc gândite şi analizate, dar prioritatea mea este combaterea evaziunii fiscale. Vom vedea după discuţia cu băncile, de asta am discuţia la ora 17.00, să avem o perspectivă împreună”, a declarat Ciolacu.

Al PNL-ului cere revizuirea măsurii

Liderul PNL Nicolae Ciucă spune că revizuirea plafonării plăţilor cash trebuie să se producă cât mai curând posibil pentru că nu există o reţea de bancomate distribuită echitabil care să susţină o astfel de măsură.

„Eu am transmis către bănci următorul mesaj: în România rata de intermediere este de 25%, iar raportul între depozite şi împrumuturile pe care băncile le dau pentru investiţii este de 70%. Ca atare, în momentul de faţă, băncile trebuie să vină şi se sprijine economia românească, să finanţeze, să capitalizeze sectorul de business din România, pentru a putea să asigurăm dinamica şi ritmul de dezvoltare la nivelul mediului de afaceri. (…) Cu această măsură de plafonare a plăţilor cash, cu care, încă o dată, nu am fost de acord de la început. A fost o măsură luată în coaliţie, explicându-se la vremea respectivă care sunt intenţiile pentru care se adoptă o astfel de măsură. Am discutat cu Ministrul de Finanţe, am stabilit şi în Biroul Politic Naţional al PNL ca această măsură să fie revizuită”, a afirmat Ciucă, luni, la Senat.

El a precizat că decizia de plafonare a fost asumată în coaliţie pentru reducerea evaziunii fiscale.

„Revizuirea ei trebuie să se producă cât mai curând posibil pentru că nu avem o reţea o bancomate echitabil distribuite, aşa cum ar fi necesar. Pentru oamenii de afaceri timpul este o resursă preţioasă şi pentru noi, ca cetăţeni, timpul este o resursă preţioasă. Decizia (n.r. de plafonare a plăţilor cash) nu a fost luată unilateral, a fost o decizie pe care am discutat-o şi cu toţii am înţeles la vremea respectivă că este o decizie asumată care practic contribuie la reducerea evaziunii fiscale. Ori eu nu cred că cetăţeanul de rând este cel care contribuie la această evaziune. Plafonul era oricum la 10.000 lei. Să vedem care este forma cea mai … Ori să se revină la 10.000 lei şi asta înseamnă că se foloseşte prevederea de dinainte, ori să vină după această consultare cu specialiştii. Premierul a zis că discută cu sectorul bancar, cu celelalte instituţii şi la finalul acestor discuţii vom lua o decizie”, a spus Ciucă.

Preşedintele PNL a mai precizat că aspectele legate de Ordonanţa 90 au fost discutate în Biroul Politic Naţional al PNL de la Sinaia, ministrul de Finanţe oferind explicaţii.

„Mai mult decât atât, i-am solicitat să elaboreze un ghid de clarificări privind aplicarea Ordonanţei pe problematica menţinerii proiectelor de dezvoltare la nivelul administraţiei locale, iar sâmbătă dimineaţa personal am dat drumul la acest ghid în filialele Partidului Naţional Liberal şi, desigur, ele sunt la dispoziţie pentru toţi cei care au nevoie”, a adăugat Ciucă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8475 Articole
Author

35 de Comentarii

 1. Aurelian / Sandu Iordache (Frizeru’), cel care protestează zilnic în Piața Victoriei.
  https://www.facebook.com/100085495329227/videos/197193183423816/
  Diana Sosoaca, aseara in Piata Victoriei – impotriva limitarii numerarului. ANF STIE CA EVAZIUNEA O FAC NEALESII ROMANIEI LABA-N-LABA CU CORPORATIILE CARE-I TIN SI II NUMESC PE POSTURI!! ANAF VREA DIGITALIZARE? VREA LIMITAREA DREPTURILOR NOASTRE? SA SE AUTODESFIINTEZE ACESTI PARAZITI! 90 % DIN PARAZITII BUGETARI TREBUIE SA DISPARA!
  https://www.facebook.com/DianaSosoacaOficial/videos/1012353039873527/

 2. De aia Rarutu vrea să-l de-a cu capul de pereți pe Bolos! Le taie pungile de 1 leu la hoții liberali pline cu ” cas” cu care își cumpără lamborghini nu electrocasnice. Realitatea tv scoate in fata numai evazioniști/ guriști care au luat banii cu sacoșa și plâng pe umerii pensionarilor de la țară cu 1.000 de lei pensie pe luna. Ce javre evazioniste! De aia nu ne mai facem bine și au dreptate unii cetățeni care și-au tăiat cablu tv!

 3. …esti (editat)!…daca specialistii de la anaf-eu i-as da ieri afara- iti spuneau sa te arunci in cap, te aruncai?…oricum, in acest ultim caz trebuia sa-i asculti, oricum il ai degeaba…

 4. Daca rlimina astia mica evaziune o sa avem somon si friptura de vita in spitale,

 5. 90 la suta din Salariatii si Pensionarii Romaniei primesc Salarii si Pensii sub 4.000 de lei net lunar. Deci nu sunt afectati de plafonul de 5.000 lei…Cine nu vrea sa stea la coada la Banca isi ia card…In spatele opozantilor stau smenarii evazionisti.

 6. ahhahaha, mincinos ordinar… cand ANAF-ul a vrut acum vreo 7-8 ani sa se duca in controale la multinationale, in mod ciudat si inexplicabil pentru o „europa democratica si anticoruptie” s-au inrosit telefoanele guvernului de apeluri de la ambasade, dar de acolo nu era imixtiune in treburile interne ale altui stat sau trafic de influenta… si culmea, PSDistii si PNListii n-au avut nicio greata in a da afara seful ANAF-ului si a oprii controalele, au trimis si corpul de control al guvernului peste ei. Inca odata o spun, nu e vorba de combatere de evaziune, e foame de bani… guvernul are nevoie ca lichiditatile sa fie depuse in banca peste noapte, sa aibe din ce sa le dea bancile credite, tot guvernului.

 7. „Premierul a fost întrebat, luni, pe subiectul limitării plăţilor în cash şi dacă se va renunţa la plafoanele anunţate în acest sens”

  Raspunsul il gasiti in articol, adica NU ! Se mai vorbeste despre pensiile speciale ? Ce usor deturnezi atentia unui popor devenit populatie ! Despre asta nu scrie tuasu analist cu 50 de ani vechime. Este si contributia sa, oare ???

 8. Propunerea este foarte buna. Dar ‘baietii hoti’ din pnl si prietenii lor (alde basica si fameleonul) au inteles ca va fi nasol. Si au inceput sa urle numai aiureli: ca se va renunta la cash, ca se va plati numai cu cardul, etc. Atentie, masura este pentru plati >5000 ron. Deci sub 5000 poti sa folosesti cash cat vrei. Au facut reportaje la tara, ii sperie pe tarani ca nu mai pot cumpara decat cu cardul. Aiureli, cine, la tara face plati la magazinul satesc mai mari de 5000 ron?
  Trebuie vorbit insa cu bancile sa nu se lacomeasca la comisioane, altfel masura este foarte buna.

 9. VOI FURATI CU FIRMELE VOASTRE PRIN CO NTRACTE CU STATUL,DIN FONDURI DE MILIARDE VENITE DE LA UE SAU UNDE VA MAI IMPRUMUTATI VOI,ROMANII TREBUIE SA PLATEASCA TOATE ACESTE DATORII,MULTINATIONALA FURA IN DRACI SI DECLARA CE SI CAT VOR EI SI TU ANAF SI CIUL,CIOL,CIUC,CIOC,Cîț&Co,veniți și NE LIMITATI VOI BANII SI MARITI SI COMISIOANELE CU CARDUL.BA CIOLACU TU VREI SA FII PRESEDINTE????BA…BURATINO 0FARA NOROC,TU ITI BATI JOC DE INTELIGENTA ROMANILOR.

 10. CIOLACU COMUNISTULE ,O SA.TI CADA PLAFONUL IN CAP TIE SI LA TOATA SLEATCA DIN CARTELUL BANCAR ZIONIST,AUZITI LA ĂȘTIA BA FRATILOR VOI CHIAR VRETI SA FITI LIMITATI LA BANII VOSTRI,SI SA STAT LA COZI CU CARDURILE SA ADTEPTAM PANASE OPRESTE CURENTUL SAU GUVERNUL DA O LEGE CA DACA NU FACI CE VOR EI ITI OPRESTE CONTUL BANCAR,BA VOI SANTETI PSIHOPATI NEBUNI ,METAFORIC VORBIND🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬

 11. sa ”elimine” P…S…D…reuseste Ciolacu…Sunt convins ca dupa ”si”’lu””irea”’poporului sa nu mai poata taia porcul fara o amenda de 6000 de lei/articol de acum cateva zile, sa nu mai fie stapan pe munca si economiile de multe ori cu mult chin, renuntari, etc…pt ca lui Ciolacu i s-au aprins calcaile dupa doamna Putere si poporul a devenit o cantitate neglijabila…pesimismul care ne cuprinde pe multi sa speram ca se va duce pe toti guvernantii si ii va afecta pana la ultima fibra, noi ne vom reveni, dar ei pt tot ce fac in acesti zeci de ani nici dincolo nu trebuie sa scape iadul e prea putin pt toti cei care sunt lacomi si egoisti nu au ce cauta in lumea lui Iisus cel ce ne invata sa fim buni nu sacali…

 12. Sa se limiteze cheshul doar 10 lei pe zi ! Ca Sa nu dea bancile falement !

 13. Asta cu schemele lui, Ciolacu, ca bugetarii ca se tine toti pe functii, trebuie arestat. Nu e alta cale!
  Joaca alba-neagra in fata populatiei si voi il lasati?
  De la UE ce se spune?

 14. Bre, derutatilor, portbagajul acela de Dacie era plin de carduri sau de cash ? Iar voi vreti cash. „Bravos natiune, halal sa-ti fie” ! Degeaba v-a scris Caragiale acum peste 175 de ani, voi ati facut abia 75.

 15. Romania nu are guvernare. Ceea ce există este o gașcă d eborfași, care nu ies din cuvântul licuriciului sau a CE,.Pentru ei nu există popor sau interese naționale ci doar interese personale sau de grup. Este perfect vizibil in mai toate cazurile, plus decizia pezidențială supremă de a ceda suveranitatea in mâna licuriciului și a cioroilor NATO aduși in țară..Circulă un zvon conform căreia in europa ar fi mai multe drapele in curcubeu arborate decât naționale.. Se pare că in funcții cheie din UE sunt poponari vestișți..care nu se limitează la grupul lor gornist ci impun noi recrutări și poziționări in statele ciumate și cobai, unde musai să fie măcar unul in fiecare minister..Deci până mai ieri era feminismul și se alegeau femei drept ministru d erăzboi, acu trebuie să ai neapărat poponari pentru a fi in directiva libertăților democratice occidentale..E, de acu ce poți zice,. sau ce pot zice unii de ex de la BOR ??

 16. Asa cum voia Dragnea sa dea lovitura la pensii cu Posta, asa vrea acesta sa dea lovitura la persoanele cu handicap.
  Se inspira din cruzimea pe care o vede dezlantuita in Gaza pentru ca sa fure si sa toace banul vaduvei si banul celui bolnav.
  Nu ii lasati sa o comita! E o minciuna ca sunt nereguli!
  Se foloseste un limbaj bombastic cu tonuri de lgbtq in exprimare, ca s-ar fi „sesizat nereguli” pentru ca sa para ca are substanta. Nu va lasati dusi de formulari bombastice! Sunt un grup infractional organizat si comit fraude pe fata.
  Si asta alearga in miezul noptii ca cealalata a sanatatii sa faca fel de fel de vizite inopinate. E acelasi tipic, aceeasi incompetenta!

 17. Pe aceasta pisica moarta de care astia incearca sa scape acum,scrie mare cu rosu PSD+CIOLACU.ei sunt responsabili,pisica e a lor.

 18. Ete minciună! Au propus casierii de la magazine care nu mai făceau față sarcinilor de serviciu. În fiecare zi să tot numere la bani și când îi primesc și când dau restul, e foarte greu. Ei sunt vinovați, nu Ciolacu, nu Isărescu, nu Ciucă, nu ANAF-ul, nu băncile. Și piețarii au propus eliminarea cashului din cauză că s-a lăsat frigul și le îngheață mâinile când umblă cu bani. Ce vă tot luați de guvernanții și parlamentarii care ne vor binele? Chiar nimeni nu s-a prins și nu se gândește la bieții casieri istoviți de la număratul banilor și la sărmanii piețari care dârdîie de frig cu mîinile înghețate?

 19. Am card si nu fac cheltuieli decat de 100 sau 200 de lei, dar nu suport ideia ca sa vina un Neica nimeni de partid sau ca tine, sa-mi spuna cat am voie sa cheltuiesc? Da cine ”…” sunt ma toti astia care au tupeu sa-mi spuie mie, cel care-i platesc, care-i votez si ii fac om din someri fara maserie/munca. Si sa-mi spuna ca daca platesc cash sunt evazionist? Mai minte de doi lei…ala care vrea sa faca aiureli o va face, nu acuzand doauzeci de milioane ca-s evazionisti cand toti vad la TV de ce sunt in stare cei care ponegresc poporul, desi n-am dat in viata mea nici la doctor un leu, ne credeti delicventi cu ce drept? am fost educat ca:”bani are oricine dar onoare doar unii” Ca sa ajung la batranete si sa ma faceti voi p..toii cum va vine la gura pt ca nu stau sa platesc cu cardul si la fiecare operatiune sa mi se ia comision pt ca e misto sa arati telefonul. Pt ca esti ocoș, sper sa patesti ca multi cei carora nu le-a mers cardul/telefonul si dupa ce ai stat la coada la casa sa pleci fara cumparaturi si eventual blocajul sa te tina zile bune asa ca sa simti cat de valoroasa e digitalizarea, sa nu poti sa-ti cumperi o apa. Daca vor sa faca prostii, uitatea la TV cel mai simplu este aurul, a aparut un articol ca se cumpara aur. Pt ala nu-ti trebuie card daca e in cantitati mici 300 de lei gramul era in articol…pana nu-ti vei cere scuze de la milioanele de romani pe care ii crezi…cum ii crezi…nici apa sa nu poti procura pt ca nu meriti.

 20. Legea prevede ca REGULĂ interzicerea plăților cu numerar. Numai ca EXCEPȚIE poți să faci plăți în numerar, de o anumită limită. ”Statul” în mărinimia lui îți oferă o ”facilitate” că te lasă să mai plătești cu numerar 2 lei

 21. Avem o clasa politica de retardati. Si aia cu vaxxinul+certificat verde erau tot specialisti, echipa „tehnica ANAF sunt tot specialisti, evreii habarnisti aflati in functii cheie – tot specialisti, CCR e echipa de specialisti in a-si apara privilegiile etc… Oricare adunatura de globalisti e „echipa de specialisti” pentru ca politrucii nostri sunt specialisti in luat spaga legala sub forma de salarii si pensii nesimtite. De popor se va ocupa AUR sau ne vom face singuri dreptate, cu sau fara voia „specialistilor”. La gunoi cu (editat) psd+pnl+usr+udmr.

 22. „spalarea pe maini” Este momentul ca poporul sa se spele pe maini daca a votat PSD/PNL ca a fost un pacat si daca poporul vrea sa ramana curat sa nu mai voteze asemenea partide cu asemenea ”valori”

 23. Cea mai mare problema la plata cash este ca nu exista bancomate in muntii Apuseni, hahaha. Asta este scuza basistilor manelisti !

 24. Vreti sa stiti cine sunt initiatorii legii elimiarii banilor cash? George-Cristian Tuță senator de la PNL, Bolos de la PNL, Oprea de la PNL, Ciolacu de la PSD. Mai votati pnl si psd…

 25. … de la specialiștii de la ANAF cu 4×4 pentru toată familia, viluțe conturi grase, copii la studii în străinătățuri, etc.

 26. Curtea tehnocratilor de serviciu numa buna de pasat pisica cashului mort. Bine e de la ANAF ca dadeau vina pe guvernul Ciolos pentru „realizarile” guvernului Ciuca+Ciolacu. Astia sunt ca Ponta, Ponta deputat este in dezacord cu Ponta primministru.

 27. Bancile au redus deja lucrul cu nume-rarul. Sa-l citati pe Giorgel Simionel cum va cere el bancilor deschiderea caseriilor de numerar unde firmele sa-si depuna surplusul limitei de sume de detinere in cassa peste zi. Deci, se va generaliza plata cu cardul. Actiunea este pornita in RO si nu mai poate fi oprita, ca nu depinde de politicieni, doar de banci si de BNR, adica aia care tac si fac. Asa ca, maimutoilor de tip kkrlie le raman argumente injuraturile, ca margatilor. Iar analistul se va scuza ca el a incercat … desi stia de la inceput ca era impotriva Romaniei. Nu merge cu numele in UE si cu obiceiurile la Istambul !

 28. Janghinosul ăla popangiu de Boloș e capul răutăților. Cine îl tot ține pe gunoiul ăla pe toate funcțiile în guvern ? SRI-ul trădător ? SRI este cancerul acestei țări și poporul nu înțelege că trebuie să radă cu mâinile lui fizic acest cuib de vipere de pe fața pământului…

 29. pai da, ce atata nevoie de „cash”… cu putin noroc va inscrie Frigusor Dan in programul ala al WEF, de orase moderne fara carne, fara branza si doar 3 articole vestimentare noi PE AN. In lumea aia probabil o sa iei mancare pe tichet, si o sa ai bonuri de benzina ca pe vremuri.

 30. Lasă-ne cu aburelile, Çolakule slugă a pușcăriașului ‘liberat condiționat çoban armînjit din Pipera, la A.N.A.F. nu există nici o „echipă tehnică”! Acolo sunt „dăcît” niște șpăgari mitici angajați care să-i miroasă la fund pă șăfi, cum e în haita dă cîini maidanezi dîn „Parku’ Națioanal” Wăkăreshti!
  Curtea de Conturi și A.N.A.F. să-l ancheteze pă bronzatu’ Çolak păntru banii cheltuiți dă Corpu’ dă Control a’ primului-ministru la inșpecțîia ordonată dă iel la C.S.A. „Steaua” fiindcă așea i-a ORDONAT çobanul fost-pușcăriaș fiindcă echipa lui blatistă zeCeSeBeaua nu avea acces pentru imagine în baza sportivă a Armatei, unde joacă echipa ce ține de unitatea militară! Pă ce bază legală a intrat adunătura dă pușcăriași șî blatiști în baza sportivă a Armatei, unde accesul oricărei persoane ce nu e angajata M.Ap.N. e restricționat?
  Çolakul LA PUȘCĂRIE! …la Rahova, în aceeași celulă cu çobanul, pretinu’ lui……[RumBurak Rishi]

 31. Aerul ni – l furati prin taierea padurilor , banii trebuie sa dam socoteala pe ei , mai trebuie sa ne luati si zaharul din ceai …Ne vedem la vot !! Poate candva scapam dracului de voi , va platim cu mii de euro pe luna sa va bate ti joc de noi , dar ne meritam soarta !

 32. Marius !
  Te crdeAM mai perspicace !

  La VOT ?
  Oare Uu ai trait in Romania de 34 de Ani ?

  SAU esti „Oponent”
  de Carton !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.