(VIDEO) Prima lege a justiției promulgată

„Pas cu pas” legile modificate ale justiției încep să devină realitate, în pofida opozițiilor exprimate până acum. Președintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, într-un discurs presărat cu critici la adresa PSD, că este nevoit să promulge legea 304 din 2004 privind organizarea judiciară, una dintre cele trei legi ale justiției modificate de Parlament.

„În privința Legii 304/2004, modificată, legea care privește organizarea judiciară, am epuizat, din păcate, toate căile constituționale pe care le am la dispoziție și, prin urmare, sunt obligat prin Constituție să promulg această lege. Asta însă nu înseamnă nici pe departe că parcursul acestei legi s-a finalizat, s-a terminat. Nici vorbă! În virtutea atribuțiilor fundamentale pe care mi le conferă Constituția, solicit în mod expres Parlamentului României ca imediat ce se reia sesiunea parlamentară, sesiunea de toamnă, să reintroducă aceste legi în circuitul parlamentar și să le corecteze, să le corecteze așa cum solicită cei avizați. Este absolut necesar acest pas. Este imposibil de evitat. Este imposibil să se meargă mai departe cu o lege care a fost contestată în multiple feluri și care a primit un aviz negativ inclusiv de la Comisia de la Veneția. Această lege încă ridică multe probleme pe fond și conține dispoziții neclare, lipsite de coerență, lipsite de previzibilitate. Aceste deficiențe pot afecta exigențele constituționale și standardele europene și internaționale în materie de independență și buna funcționare a sistemului de justiție”, a spus Iohannis.

Totodată, președintele a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională referitor la modificările aduse legii 303 privind statutul procurorilor şi judecătorilor.

În declarația susținută la Palatul Cotroceni, Iohannis a acuzat din nou PSD că a legiferat „prost” și a făcut trimitere la raportul recent al Comisiei de la Veneția.

” O nesocotire a concluziilor Comisiei de la Veneția ar echivala cu o îndepărtare de facto a României de la valorile de bază europene. Corelarea prevederilor celor trei legi cu opiniile Comisiei de la Veneția ne va ajuta, în schimb, să păstrăm nealterate valorile esențiale ale democrației – independența justiției, cooperarea loială între puterile statului și statul de drept”, a susținut Iohannis.

Președintele a avut și un mesaj adresat direct parlamentarilor: „Loialitatea parlamentarilor trebuie să fie față de români, care își doresc să rămână în Uniunea Europeană, care își doresc ca România să rămână o țară respectată în lume și care își doresc să fie reprezentați în mod demn de Parlamentul României și de parlamentarii noștri. Nu trebuie să devenim un exemplu negativ în Europa făcând legi pentru ca anumiți conducători politici să scape de dosare! Nici un politician nu poate și nu trebuie să tranzacționeze în propriul lui folos renunțarea la principiile pe care s-a construit, pe care s-a constituit, România democratică după revoluția din ’89. Nici un decident politic – atenție, nici un decident politic! – nu are mandat de la români să facă așa ceva! Faptul că cineva sau un partid a fost ales să conducă înseamnă că a fost ales să conducă pentru România, pentru români, și nu pentru a scăpa un lider politic de închisoare”.

Declarația de presă a fost făcută de președinte la o zi de la întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă, despre care Președinția nu a comunicat nimic miercuri. Nici joi nu a făcut-o.

În schimb, Guvernul a anunțat miercuri că Viorica Dăncilă a discutat cu Klaus Iohannis despre președinția Consiliului UE, pe care România o va deține anul viitor. În comunicatul Guvernului nu s-a făcut vreo referire la aministie și grațiere.

Ce prevede legea promulgată joi

Legea promulgată joi de Klaus Iohannis prevede, printre altele, înființarea Secției speciale pentru investigarea magistraților în cadrul Parchetului General. Procurorul-șef al acestei Secții este numit și revocat în funcție de către CSM. De asemenea, procurorii din cadrul Secției speciale sunt numiți și ei tot de CSM pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii în total la maximum 9 ani.

Totodată, legea prevede că „hotărârile judecătorești trebuie redactate în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunțării. În cazuri temeinic motivate, termenul poate fi prelungit cu câte 30 de zile, de cel mult două ori”.

O altă schimbare arată că „soluțiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivate de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice”. Actul normativ  stipulează și că vechimea procurorilor pentru a fi încadrați în DNA sau DIICOT crește la cel puțin opt ani.

Declarația lui Iohannis VIDEO

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioana Radu 8499 Articole
Author

15 Comentarii

  1. NIMIC DESPRE AMNISTIE, CARE-I VINE CA O MANUSA LA DOSARELE PENALE ALE FAMILIEI IOHANNIS. LA HOTIE TOTI PENLII SUNT FRATI.

  2. Cu durere a declarat ca n-a avut incotro. Mai ca s-a scremut sa planga. Arrracu~!

    • Cat de scremut il vezi tu, v-a facut de data asta! In articol, la fel ca in lege, se specifica ceva ce-o sa-i dea fiori conducatorului tau suprem, Liviu ot Belina! Daca motivatia sentintei judecatoresti nu poate depasi 30 de zile de la data sentintei inseamna ca teleolteanul tau va primi motivarea pe la inceputul lui august si are 15 zile sa faca recurs. Ar fi foarte posibil sa avem condamnarea definitiva inainte de-a intra in vigoare legile masluite aflate pe masa CCR si-apoi gata, parul deasupra buzei va deveni par pubian pentru porcar!

    • Personal, mi se rupe de ce pateste Dragnea, dar ma distreaza ca pe tine si pe cei ca tine va ustura la ficati, pana facei icter. Asa sa v-ajute Cel de Sus!

    • Cea mai tare gluma am auzit-o aseara cand presedintele tuturor romanilor declara sus si tare ca este incorsetat de Junker dupa ce a pus toate betele posibile si imposibile in rotile majoritatii parlamentare si guvernamentale ca sa nu-si puna in aplicare programul(planul-inainte de 1990) de guvernare. Va ordon ca din toamna sa o luati de la capat si tot asa pana la sfarsitul mandatului meu si apoi o sa spun ca v-ati laudat si nu ati facut nimic. Oricum programul de guvernare este intarziat cu 18 luni din cauza lui Johannis. Este evident ca, interesle lui Johannis sun altele fata de ale coalitiei majoritare si ale majoritatii cetatenilor romani cu drept de vot.

  3. Voi astia care crticati aici ,de ce nu luatui voi decizia si sa iesiti in strada cu milioanele ca sa schimbati aceste legi ? Va place doar sa mecaniti si sa spargeti seminte in fata televizorului iar aici pe internet sinteti zmeii zmeilor si criticati pe altii .
    Dormiti linistit incontinuare si asteptati ca altcineva sa va rezolve nemultumirile voastre !

    • Si cum ar trebui sa sune legile astea ca sa fie bune? Hai uimește-ne!

    • Iesitul pe strazi in debandada cu fluieraturi , haulituri , celulare , vuvuzele , torțe sau peturi cu pietricele nu are nici o valoare legala . In jurisprudenta participantii sint considerati plebea ( pleava societatii ) , „persoane fizice ” incapabile mental de exprimare legal contractuala coerenta si inteligibila , un soi de salbatici lipsiti de educatie legala , adica habar nu au cum functioneaza legal sistemul , incapabili sa formuleze instrumente legale . Instrumentele recunoscute Legal sint procedurile numite Revendicare sau Protest ale indivizilor naturali soverani facute in scris si autentificate cu numele scris clar cu caractere minime si amprentele lor , scripta manet , trimise institutilor guvernamentale si publicate in mass media . Aceste Acte sint Casus Juris , nu behaituri pe strada .

    • Ce sa faca un presedinte atunci cind vede clar ca opozitia nu se trezeste ,populatia doarme in fata televizoarelor ,de unul singur nu poate rezolva nimic.Ia sa fi iesit in strada citeva milioane de romani ,atunci si presedintele altfel se comporta,asa nu poate face nimic de unul singur,domnule Gelu .

  4. Figuri de teatru clasice ,astia indeplinesc roluri , nu functii .De 28 de ani aceleasi figuri si aceasi piesa , se fura si se jefuie tara , poporul a fost sclavizat ,transformat in persoane fizice , iar politrucii creaza legi care sa le protejeze furturile acumulate . Toti poarta masti ! Cit despre legi ,pentru cine nu stie ,lege inseamna Legamint sau Contract intre doua sau mai multe entitati umane . Legamintele astea sint fictiuni deoarece sint subiecte de interpretare , nu sint fenomene naturale ca gravitatia , ci aranjamente concepute de niste oameni . O vorba veche ne spune ca nu conteaza ce zice legea , conteaza cine o interpreteaza , magistratii oamenii vaticanului , magistrat inseamna vrajitor soldat . Atit timp cit poporul nu isi ridica nivelul de cunostiinte juridice- contractuale si nu va pricepe ca fiecare individ are puterea de a crea si disputa si protesta in scris orice lege -contract nu se va imbunatatii nimic in tara .

    • Esența democrației e dictatura majorității. Nu are ce face, așa cum nimeni nu are ce face. Si asta e normal. Kkturile cu atacurile la ccr, intoarcerile in parlament au arata doar ca nugruja fata de calitatea legii l-au manat in lupta pe iohanis. Bagatul betelor in roate a fost singura strategie. Paguboasa, pentru ca fiecare respingere e un punct pierdut. Doar japonezii in WWII au avut atitudini de kamikaze. Azi se kka pe el ca nu are ce face. Pai stiai ca aici ajungi ma mutalaule. In 2016 ai primit un avertisment ca românii nu-s prosti. Acuma chiar ne insulti prin insistente.

    • Esenta democratiei este respectul deciziei fiecaruia de a Intra sau Iesi din orice Contract Social in mod Unilateral si Dezbaterea Publica , adoptarea unui status quo care sa favorizeze toti membrii societatii . Dictatura si democratia sint concepte care se exclud intre ele .

  5. Tudor spune:
    19 IULIE 2018 LA 19:5…mai bine il intrebi pe romanul de la TroCoceni,de ce muma sa si tatane su ..patrioti,de altfel..,locuiesc in alta tzara !!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.