Liviu Dragnea și păpușa

Slăbiciunile politicienilor români au un anume specific. Sunt identice sau se aseamănă izbitor. Cîte idei are Ludovic Orban? Pe degetele de la picior le putem număra. Cîte idei are Liviu Dragnea? Le putem număra pe celălalt picior. Cîte idei are Mihai Tudose? Le putem număra și pe o copită. A luptat Ludovic Orban pentru o păpușă în fruntea PNL? Același lucru îl face și președintele PSD. După ce le-a promovat în Parlament pe cele mai frumoase domnișoare din partid, demne să-l reprezinte (sau să-l însoțească) în diverse delegații prin țară sau prin străinătate, Liviu Dragnea a reapărut spectaculos abia duminică, la alegerea președintelui TSD. Dar nu singur, ci cu premierul Tudose, ca să nu fie bănuit că își promovează prea grosolan o bucățică. De unde veneau cei doi grei ai PSD-ului după o săptămînă de tăcere? Toată săptămîna trecută România s-a perpelit, chinuindu-se să înțeleagă ce vor plăvanul din fruntea Guvernului și vulpoiul din capul partidului. Și n-a aflat! Zeci și sute, ba și mii de oameni au ieșit pe străzi, nemulțumiți sau speriați de consecințele ordonanței de urgență abia adoptate. Ei doi, dispăruți de pe micul ecran, dispăruți de la mitinguri, au socotit de cuviință să împingă țara într-o stare de meditație. Poate-poate poporul român va intui resorturile psihologice ale unei asemenea decizii. Singurul care a rămas de serviciu la explicații publice a fost ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa. Dragnea – pauză, Tudose – absent sau cu argumentație monosilabică, Gabriela Firea – ca prin minune, absentă de pe micul ecran și fără inițiative de comunicare, iar Lia Olguța Vasilescu – tot la tablă, tot cu cifre, tot fără puterea de a ne convinge că ne așteaptă o perioadă benefică.

De ce s-au ascuns aproape toți, deși, dacă ar fi să-i luăm după cele spuse în săptămînile precedente, România se află în fața unui salt spectaculos în materie de bunăstare? Guvernul PSD – ALDE ne va băga cu forța într-o nouă epocă de înflorire economică și culturală. De altfel, duminică, la alegerea păpușii care să conducă TSD, Liviu Dragnea ne-a transmis că de anul viitor „românii vor trăi mai bine“.

Cît de sigur este Liviu Dragnea de succesul acestei rețete politico-economice? Greu de știut, cîtă vreme nu el este autorul ei, ci marele creier financiar din spatele PSD, adică Darius Vâlcov. De ce nu l-a trimis pe Vâlcov la înaintare? Răspunsul este nespus de simplu. Populația l-ar fi alungat cu pietre, cu stucheli și înjurături. Faptul că Liviu Dragnea a evitat să iasă la rampă în apărarea uneia dintre cele mai contestate decizii ale partidului său și în cea mai tensionată săptămînă de înjurături la adresa PSD mă obligă să mă întorc pe firul biografic al liderului din Alexandria. Ar trebui să ne aducem aminte cît de absent a fost la adoptarea și, mai apoi, la contestarea în piață a OUG 13. Ai fi zis că Dragnea s-a ascuns prin America de Sud. La fel s-a întîmplat și în dezbaterile privind Legile Justiției. N-a ieșit să le apere în nici un fel, deși este lesne de priceput că și OUG 13 și legile în cauză aveau acordul, sprijinul și ordinul lui Liviu Dragnea. Lui îi foloseau, nu Papei de la Roma! Contribuția sa esențială a fost în cele din urmă doar semnalul de cedare. Și dacă s-a făcut că plouă și la Legile Justiției, cerînd ministrului de resort să fie atent la prestațiile sale publice (adică la diverse cuvîntări) și să urmeze firul gîndirii sale (identic cu firul intereselor sale), atunci ajungem la un portret complet al unui președinte de partid care o tot scaldă și o tot drege, în funcție de cum bate vîntul și de cum este strîns cu ușa. PSD-ul a plecat la drum cu gîndul de a-l scoate pe președintele României din numirea procurorilor și a șefilor de servicii și cu salvarea lui Liviu Dragnea din belelele în care este ținut cu de-a sila.

Liviu Dragnea își imaginează că aceste schimbări de direcție, aceste mutări de pe un picior pe altul ne arată ce țăran diplomat avem la PSD. Nici vorbă! Ne aflăm în fața unui politician captiv, speriat de moarte de o condamnare cu executare, ușor de deturnat de la orice proiect.

O asemenea concluzie ne lămurește și în cazul absenței de o săptămînă. Dragnea a evitat să-și susțină ordonanța de urgență de frică să nu deconteze eșecul acesteia și enormul scandal public ce poate să urmeze.

Liviu Dragnea este genul de politician care pune preț numai pe pielea lui. Ceilalți, praf și pulbere!

În urmă cu cel mult o lună și jumătate, oameni cu contacte la vîrful funcționărimii de la Bruxelles mi-au spus că pînă la sfârșitul acestui an Liviu Dragnea va fi terminat, poate chiar arestat. N-am crezut, dar am menționat asta în editorialul meu, atît pentru ca informația să fie consemnată și să existe, cît și pentru a vedea care este calendarul operațiunii. A fost un plan mai vechi? Chemarea de luni dimineață la DNA și comunicatul ulterior care face trimitere la OLAF și la fraudarea fondurilor europene nu vin decît să confirme informația primită la începutul toamnei. Cariera lui Liviu Dragnea se află într-un punct critic, poate chiar final. Comportamentul său de baron se decontează iremediabil. Multe și nenumărate sunt problemele care decurg din acest dosar, în primul rînd, pentru PSD. Toată munca, toată victoria PSD, este pe cale de a se face praf. PSD-ul se poate sparge, poate pierde guvernarea și poate suferi o cădere majoră. Acum se va vedea ce rezerve debile și-a făcut partidul și ce gol a făcut Dragnea în jurul său.

Dar cea mai importantă nelămurire ce decurge din deschiderea acestui dosar penal este legată de încetineala cu care instituțiile statului român și cele europene gestionează o asemenea fraudă.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de marţi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Recomanda 5

22 de Comentarii

 1. „gestioneaza cu incetineala” pentru ca frauda in fapt nu exista …ea a trebuit sa fie inventata, cu atentie,metoda si profesionalism ! Asta cere timp.

 2. Noi Romanii respingem cu manie revolutionara aceste acuzatii total nefondate la adresa Mult Iubitului si Stimatului Bun Domn Dragnea. Da este bogat, dar este bogat pt ca a tras cu avant muncitoresc la greaua misiune de a construi capitalismul in Romania. Adica ce vreti sa spuneti ca noi l-am votat de Prosti???

 3. legile justitiei, legile justitiei, legile justitiei, legile justitiei, legile justitiei!!!! sint absolut necesare dincolo de nivelul imoral si indoielnic al clasei politice! trebuie darimat DNA si procurorul general dat afara! prefer aceasta clasa politica romaneasca decit mafia internationala care ii tine pe iohannis, hellvig, kovesi, lazar!

 4. deja vu cu guvernul meu… nu s-a putut cu vorba, mafia a creat Colectiv!

  „A fost nevoie sa moara oameni ca aceasta demisie sa se produca”

  Ideea e ca mafia nu se da in laturi de la nimic!

 5. Domnule Nistorescu ieri a fost in Ungaria congresul FIDESZ. Rugați pe cineva să traducă și să transcrie spre a-l publica integral în Cotidianul discursul lui Victor Orbán după realegerea în fruntea partidului. Mertă citit si distribuit ca model de discurs de bilanț și de program de viitor școală. Poate ajung să-l citescă și să-l învețe și domnul Dragnea. Să vadă cum nu este temă abordată și frază care să nu se refere la unguri, la Ungaria la maghiariza. Să vadă cum la bilanț este trecut trecerea în controlul Statului ungar a Energiei, Sistemului bancar, și Media, creștere cu 88 % și 102% de la anul a salarului minim, mândria creșterii pensiilor, locuri de muncă pentru toată lumea, refuzul formulei “dar merită să mumcești pentru banii ăștia, fiindcă în Ungaria toată lumea trebuie să muncească, și mulțumiri ministerului de interne, primarilor și altor funcționari implicați ca au eradicat traiul unora cu mulți copii, cu precizarea ca nu e vorba numai de țigani, pe pielea copiilor. Ungaria e o țară europeană fiincă are granițe, legi, și tradiție milenară la care nu vrea să renunțe. Vă rog dle Nistorescu obțineți traducerea integrală și publicați-o. Cei ce știm ungurește de pe stradă am înțeles puțin. PS Ca de obicei pe fundal strict steaguri ungurești!

 6. Statul paralel exista!Este un grup caracatita anti romania,opus intereselor poporului roman.Lupta se da pentru blocarea cu orice pret a realizarii programului PSD;daca reuseste sa se implementeze, PSD va avea atata forta ca va defiinta acest stat. Daca procesul ar fi numai pentru Dragnea ar fi putut fi amanat pana dupa implementarea programului,asa lovind in Dragnea,in toiul aplicarii programului, blocheaza toata activitatea guvernului , stiut fiind ca Dragnea este proiectantul acestui program si cel care poate urmari realizarea lui.Repet! Nu Dragnea este tinta ci programul care fara Dragnea se destrama ;deja au scos capetele tradatorii care vor vota anti program.Ca Ponta si Grindeanu mai sunt multi din suprastructura care pot fi cumparati facandu-se ca uita ca poporul a votat PSD nu de dragul PSD ci pentru programul lui Dragnea care poate sa ne scape de umilinta la care suntem supusi de 28 de ani.

 7. Foarte bun articolul, dle Nistorescu, sunt de acord ca „taranul diplomat” Dragnea negabat in seama in afara Romaniei va plati cu Ani de „relaxare” la Jilava sau la Gherla, cum a comentat cineva pe forum!
  Pacat ca nu mai exista Gherla…

  Mai mult, premierul Tudose pare a se distanta de Dragnea:

  „Azi nu am vorbit, am tot vorbit zilele trecute. Mă mai întreba cineva astăzi: Premierul trebuia să vină acolo? Categoric nu, e şeful Guvernului totuşi’, a declarat preşedintele PSD la România TV, întrebat dacă a discutat luni cu Premierul M. Tudose.

  Spunându-i-se că prim-ministrul ar fi fost deranjat de faptul că membri ai Executivului au venit să-l susţină la DNA, Dragnea a replicat: ‘Eu nu am de unde să ştiu asta, noi avem suficienţi adversari, de care am tot vorbit până acum, de ceva timp, nu vreau să inventăm nişte adversari artificiali în interior’.

  Întrebat şi dacă M. Tudose a luat legătură cu el luni, în contextul în care Consilierul onorific al premierului, Ghe. Piperea, şi-a dat Demisia din funcţie după ce îi ceruse lui Dragnea să facă un astfel de gest, Dragnea a spus ca NU, continuand: „Ieri am stat împreună la Congresul TSD şi am discutat după aia (…) şi chiar am venit până aproape de blocul unde locuiesc’.
  Referitor la faptul că poziţia lui M. Tudose la momentul punerii sub acuzare a foştilor miniştri Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb a fost una care viza îndepărtarea acestora din Palatul Victoria, liderul PSD a spus: ‘Noi am lămurit lucrurile astea atunci şi, totuşi, sunt presiuni mari pe Guvern şi până la urmă Guvernul este un Executiv susţinut de noi, care trebuie să urmărească să se îndeplinească ceea ce ne-au aprobat oamenii prin vot şi e bine să fie cât mai mult securizat’.

  ‘Eu am mai spus-o şi o mai spun încă o dată: am preferat să devin un paratrăsnet, să mă demonizeze pe mine’, a spus Dragnea.

 8. Indiferent cat de taran diplomat, sau mai putin diplomat, este Liviu si Dragnea fata de politicienii din Opozitie, din aglomerarile politice: PNL, USR, PMP, eu cred ca este un savant de renume mondial. Sigur ca doreste sa se aplice un cod fiscal care sa puna la plata firme straine, firme care sa nu mai faca evaziune, coscarii financiare, din care cauza la Bruxelles se codoseste arestarea, suprimarea, lui Liviu si Dragnea C.P.si Tariceanu, Olguta si Vsilescu, Gabriela Vranceanu Firea si Pandele si alti membrii marcanti si importanti ai actualei Puteri PSD-ALDE ! Calamitaea politica, om in Dealul Cotrocenilor, sotul doamnei Carmen, este o coada de topor, un gargaragiu, o marioneta, precum predecesorii sai la jiltul prezidential, ai celor care se amesteca abundent in treburile noastre interne adica: rusii, ” colegii americani ”, ” poporul ales ”, mercantilii Europei: francezii, englezii, germanii, respctiva ” persoana umana ”, poreclit ” Palton Voda ”, incalca grosolan CONSTITUTIA ROMANIEI deoarece cauta sa invrajbeasca roman contra roman, cauta sa nu tina cont de alegerile parlamentare castigate democratic de actuala Putere PSD-ALDE din anul 2016, cauta sa formeze alte majoritati parlamentare cu ajutorul securistilor si a presiunilor facute de catre JUSTITIE folosite ca arme politice din care cauza actaulul Pesedinete al ROMANIEI, domnul K.W.Johannis, trebuie sa fie suspendat din functia respectiva de catre PARLAMENTUL ROMANIEI ! In rest sa auzim si de mai bine !

  • Asta ai inteles tu din Codul fiscal?!
   Nu ma mir ca PSDul lui Dragnea reuseste sa INSELE votantii PSD de 27 de ani!
   Daca e atat de BUN acest Cod Fiscal al lui Darius Valcov(pe care Dragnea nici NU indrazneste sa-l arate in fata Romanilor), de ce oare sta ASCUNS efectiv, acest Valcov, de ce e CONTESTAT de toata Romania, cu exceptia PSDeilor lui Dragnea, care azi gasesc o Motivatie, maine alta, dimineata una, seara alta?!
   De ce ameninta cu GREVA Fiscala sau generala Sindicatele din Adminsitratia Publica, AZI au anuntat?!
   Ai citit OU care Modifica Codul fiscal, publicata in MO, stii desprre ce-i vorba?!
   Cum naiba comentezi daca habar NU ai?!

 9. Am citit articolul si comentariile despre:” Cine conduce România? „, dar cu tot respectul trebuie spus ca ca in ultimii 28 de ani in treburile interne ale ROMANIEI se amesteca abundent: rusii, ” colegii americani „, ” poporul ales „, mercantilii Europei: francezii, englezii, germanii, iar cei care conduc ceva in tara asta sunt niste gargaragii, niste marionete ai celor care se amesteca in treburile interne ale ROMANIEI ! Uitati-va atent la sotul doamnei Carmen cum incalca fara jena CONSTITUTIA ROMANIEI, cum sustine tot felul de idei penibile numai sa ii puna pe romani, fara nici o rusine,fara nisi o responsabilitate, pe unii in contra altora, cum incurajeaza tot felul de proteste in toata tara in contra actualei Puteri PSD-ALDE, Putere care incearca un pic, nu mult, sa amelioreze traiul mizer de sorginte fanariota al majoritatii romanilor ! Penibilul in care se scalda omul din Dealul Cotrocenilor impreuna cu Opozitia formata din caricaturile politice PNL, USR, PMP sunt o amenintare pentru poporul roman si tara ROMANIA, caricaturile politice, aflate in gratiile celui poreclit „Palton Voda „, gen fostul Premier Dacian Julien Ciolos si ministrii sai sunt niste amenintari la siguranra nationala a tarii noastre, ajunsa dupa 28 de ani de balamuc nou, dupa lovitura de stat din dec.’89, prin multiple maga hotii si mega banditisme economice o ruina: economica, politica, sociala ! Tragedia este ca putem sa disparem, in anul aniversarii a 100 de ani de la ititea REGATULUI ROMANIA MARE -1.DECEMBRIE.1918-, EVERESTUL NOSTRU CA TARA SI NATIE, SUB SCEPTRUL M.S.REGELE FERDINAND I, ca stat national unitar, sa facem pe plac dusmanilor nostrii, nu putini, din intern si din extern ! Dumnezeu sa aiba in Paza Sa tara noastra ROMANIA si pe MARIA SA POPORUL ROMAN !P.S.- Consider ca se potriveste si la articolul asta comentariul asta.

 10. acum daca stau bine sa ma gandesc noi nu suntem niste membri UE model!…nu ar fi mai bine sa ne lase cu ale noastre (ca nu vad politicianul roman avand curajul si determinarea englezului sa o cerem noi) ? …poate se gandesc cu „compasiune ” la noi ce am pati daca ar fi asa (evident o noua Grecie…sa fim seriosi!!!)?…sau poate gandesc pragmatic ca nu pot renunta la 40 de miliarde anual IESIRI de la noi spre ei??…macar sa o bagam si pe Kovesi in cloaca de 5% (coruptie acceptabila!) ne lasa???.. ca sa strigam in cor : ” o pasa tu ce darnic esti”!!!

 11. Propaganda ciumei rosii prin ”marea matoleala” si ” Sta sa ploua cu chiftele” a creat statul paralel. Parte a statului paralele este chiar burjui dracnea. Coruptia, hotia, mita si spaga au devenit virtuti nationale, delapidarea bugetului national, local sau a fondurilor europene a devenit un titlu de glorie, un certificat de excelenta pentru ciuma rosie. Trebuie sa posezi acest certificat de excelenta pentru a accede la functii politice, de deminitati nationale sau parlamentare.

  • Pt.Nelu Alunelu. Domnu’ Nelu, statul asta paralel este o gaselnita a celor care se amesteca in treburile interne ale tarii noastre ( i-am tot numit prin comentariile mele … !), in majoritate cam tot ce conduce ceva in tara asta sunt: cozi de topor, gargaragii, marionetele, a celor care se amesteca copios in treburile interne ale ROMANIEI in ultimii 28 de ani cu scop clar jaful resurselor, faramarea statului national-unitar, imprastierea in Lumea asta cam prost facuta a poporului roman !In rest va urez sanatate maxima !

 12. Treaba e, ca aia de la OLAF-ul mamii ei de treaba, au venit cu date concrete beton, cum ca fondurile evropene, au fost sifonate cu mult succes. Chiar si 26 de „meleoane ” de euroi…De bravul nostru Livache.
  Se cam schimba vremurile.
  Dar ar fi bine sa fie pusi la popreala, si alti „ingineri”,de care nu ducem deloc lipsa. Nu e o noutate, ca sportul national,este mai vechi ca oina…
  Si nu va dispare niciodata-n veci Amin!
  Borcanul cu miere, si linsul pe degete….

  • Corect!
   Dupa ce-a vazut ce acuzatii i se aduc, Dragnea a iesit pamantiu de la DNA, refuzand sa spuna vreun cuvant, desi la intrarea in DNA a PROMIS(ca de obicei, o minciuna tip Dragnea!) ca va face declaratii la Iesirea din DNA!
   Se vorbeste ca la auzul Acuzatiilor ce i se aduc, dupa ce-a vazut ca e vorba despre OLAF, Dragnea a cerut un pahar de apa!
   Inceputul sfarsitului lui Dragnea, ramane sa vedem unde va ajunge, la Rahova sau la Jilava!
   Succes DNA, Succes Alexandra Lancranjan, ma astept ca posturile TV ale PSD- RTV si Antena 3- sa inceapa Atacul murdar la tanara Procuroare din Teleorman care are curajul sa se ia la tranta cu „statul paralel” al hotilor din PSD, care au furat Romania facand Averi Uriase din Salariul de Bugetar amarat!

 13. „În urmă cu cel mult o lună și jumătate, oameni cu contacte la vîrful funcționărimii de la Bruxelles mi-au spus că pînă la sfârșitul acestui an Liviu Dragnea va fi terminat, poate chiar arestat”
  Stie Bruxellesul ce e in capul judecatorului care va da verdictul?. Care judecator inca NOI nu-l stim . Sau are Bruxellesul influenta in fata justitiei „independente „? Va dati seama ce colonie am ajuns ?

  • Negirimov , toata lumea stie ca Transnistria a fost si este colonie a fostului URSS . Merge pravalia , tot frizer si subchirurg la Tiraspol ?

 14. Tovule (Gavari Maskva) ce mai zici dupa ce toata lumea a aflat ca avem crestere economica de 7% si ca investitiile cresc?Pentru un ardelean este mult prea greu de priceput.Abia peste trei ani va cade fisa.

  • Ioane , stai la vaci , politica si economia nu-s de tine ! Cresterea aia economica ( daca o fi , ca si asta e o intrebare ! ) se datoreaza consumului , iar consumul pe imprumuturi externe ! Romania se imprumuta cu 553 euro / pe secunda ! Pentru primele 7 luni de guvernare , PSD a indatorat Romania cu peste 7 miliarde euro ! Iar pana la sfarsitul anului se va ajunge la 15,3 miliarde ! Care vor fi achitate in 2036 ! Adica de nepotii celor care beneficiaza acum de ,, cresterea” economica !Da’ nu cred ca intelegi ! Hai sa-ti explic ca pentru mintea ta ! E ca si cum tu ti-ai face o vila cu piscina , cu teren de tenis cu nocturna , ti-ai mobila-o , ti-ai lua automobile de mare lux , te-ai imbraca de la Armani , ai manca numai la restaurante de lux , ….. , toate astea din bani imprumutati ! Iar banii imprumutati de tine si cu care ai trait bine , vor fi achitati de nepotii tai ! Ai priceput ? Ma cam indoiesc ! Sau stiai din capul locului , dar te doare exact in pix !

 15. Alo Nastratine ai facut schimbare de sex din lili in Nastratin si mai ai pretentii sa STAU CU TINE?Hai sa-ti explic eu cum este cu Istoria ca la ARMETICA stai prost:Dupa ce Rusii au facut revolutia ,au pus in fruntea tarii pe reprezentantii lor adica pe Iliescu,Magureanu,Petre Roman etc, si au dat tara la fier vechi.Toate intreprinderile siderurgice au fost date la rusi si au fost praduite pana s-a ajuns la iarba.Dupa trei alegeri americanii au zis-Bai rusule noi am dat bani pentru influenta si numai oamenii tai conduc.Rusul la ales atunci pe Constantinescu iar omul fiind un intelectual fin nu putea sa fie cu rusii.Apoi rusii au vazut ca nu mai merge cu PDSR- UL au zis ca IA SA DARAMAM NOI PARTIDELE DE DREAPTA si sa le inlocuim cu PARTIDUL NOSTRU DE DREAPTA PDL-UL.Ba mai mult l-au trimis si pe Oprea la Constantinescu ca sa il ajute cu mineriada iar la schimb solicitand sa nu mai candideze. Dupa patru ani a venit partidul de dreapta cu omul lor in frunte Basescu.A stat 10 ani si a distrus Romania- Imprumut 16 miliarde bani furati,taieri de salarii, inchideri de spitale si zero fonduri europene. A pus-o pe Macovei sa faca legile justitiei dupa cum vrea muschiul lor si a schimbat 9000 de procurori si judecatori cu oamenii lor si cu oameni cu probleme care sa execute ordinele si sa distruga opozitia.In aceasta perioada PSD-ul se transforma si devine cat de cat un partid democratic cu viziuni nationaliste si economice sanatoase.In acest moment se infrunta STRUTOCAMILA PNL partidul rusilor infiltrat cu PDL , cu PSD-ul transformat.Masurile economice luate sunt prea complicate pentru mintile de contabili fara carte si din acest motiv cresterea economica deranjaza atat Germania cat si Rusia tari care impreuna cu cozile de topor din tara lupta ca banii care existau si inainte sa ii ia ei si sa nu ajunga la populatie.Problema este NETANIAHU care are alta viziune si Secretarul de stat face deviatii de traseu.Va urez succesuri ireparabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*