Livrarea de gaze rusești către Danemarca, suspendată

Compania energetică daneză Ørsted a anunțat marți că livrarea de gaze rusești către Danemarca va fi suspendată începând cu 1 iunie, la ora locală 6.00, după ce societatea a refuzat să facă plata în ruble.

„Deoarece nu există o conductă din Rusia direct către Danemarca, Rusia nu va putea suspenda direct furnizarea de gaze către Danemarca și, prin urmare, Danemarca va putea obține gaze. Cu toate acestea, acest lucru implică faptul că gazul destinat Danemarcei trebuie să fie achiziționat pe scară mai largă de pe piețele europene de gaz”, a arătat Ørsted într-un comunicat, potrivit Le Figaro.

„Gazul pentru Danemarca trebuie, într-o măsură mai mare, să fie achiziționat de pe piața europeană a gazelor naturale. Ne așteptăm ca acest lucru să fie posibil”, a declarat, conform Reuters, directorul general al Orsted, Mads Nipper.

Rusia a anunțat că va accepta numai plăți pentru livrările de gaze naturale în moneda națională, cerând cumpărătorilor să deschidă conturi bancare în ruble, în caz contrar riscând suspendarea livrărilor.

Măsura vine ca răspuns la o serie de sancțiuni internaționale care au atins Moscova după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, inclusiv înghețarea activelor în valută deținute în străinătate.

Gazele reprezintă 18% din energia consumată anual în Danemarca.

Producția internă a reprezentat trei sferturi din gazul consumat în 2019. Rusia este una dintre principalele surse de import de gaze naturale, potrivit Agenției daneze pentru energie.

Citiți și

Gazprom suspendă livrările către compania olandeză 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

4 Comentarii

  1. Foarte corect a procedat Rusia,daca este vorba de santiuni, atunci la fel o pot face si ei.

  2. olanda si danemarca, tinute in frig de cativa ani, au suferit valuri de imbolnaviri pulmonare din cauza bacteriei legionella, care se formeaza pe tevile de apa, cand in casa este temeperatura scazuta si umezeala, iar apa de spalat este calaie. bine ati venit in #noul normal: boala, infometare, saracie, genocid.

  3. Practic au renuntat la contractele pe termen mai lung ca sa cumpere de pe piata spot… Finlanda dupa ce a fost deconectata, s-a reorientat sa cumpere LNG rusesc. Olanda si Danemarca nu au platit ce au primit in mai. Daca in iulie Rusia reduce livrarile catre EU cu volumul de gaz livrat traditional pentru cele doua tari, si altele, vanzatorii europeni o sa trebuiasca sa aleaga, sa livreze catre aceste tari, sau sa le lase sa liciteze pe volume, caz in care descultii din Estul Europei si Balcani, nu o sa-si permita sa cumpere si populatia lor de sclaveti o sa faca frigul, sau in cel mai bun caz o sa inchida resturile de industrii pe care le mai au, generand somaj

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.