Locuri suplimentare. Crește numărul eurodeputaților

La finalul alegerilor europene prevăzute pentru iunie 2024, numărul de eurodeputați va crește de la 705 la 720. Douăsprezece țări, printre care și Franța, au obținut locuri suplimentare, a anunțat vineri Consiliul European, citat de AFP.

Această creștere de cincisprezece locuri reflectă „schimbările demografice din statele membre”, se arată în comunicat.

Franța primește două locuri suplimentare (ajungând la 81 de eurodeputați), la fel ca Spania (61 în total) și Olanda (31).

Nouă țări câștigă un loc: Austria (20), Danemarca (15), Belgia (22), Polonia (53), Finlanda (15), Slovacia (15), Irlanda (14), Slovenia (9) și Letonia (9).

Consiliul European dă asigurări că această decizie este „neutră din punct de vedere bugetar”, adică nu implică nicio creștere a bugetului Uniunii.

Numărul deputaților europeni este revizuit înainte de fiecare alegere europeană

Tratatul de la Lisabona prevede un număr maxim de 751 de eurodeputați (inclusiv președintele), cu cel puțin șase eurodeputați pentru fiecare țară și cel mult 96 de eurodeputați. Germania, cea mai populată țară din UE, are 96 de eurodeputați.

După plecarea eurodeputaților britanici ca urmare a Brexitului, numărul de locuri a scăzut, la 1 februarie 2020, de la 751 la 705, Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în cele 27 de țări ale UE între 6 și 9 iunie 2024. Mandatul e de 5 ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. In acest lot nu este inclusa Romania! Asadar, Romania ramane la acelasi numar de escroci de lux! Sa vedeti ce urlete mincinoase vor fi la gura circarilor din politica, vor mai multi circari de lux in institutiile europene, ca au dreptul…sa minta si sa manipuleze prin Romania!

  2. pentru a acoperi votul nationalistilor, existenti deja, care sperie s a ta ne le sorosh.

  3. Atentionare pentru pelicani. Parlamentul oiropean e o sinecura lipsita de orice relevanta. E o ceva care da bine in poza. In UE singura „institutie” care dicteaza e sefa/seful Komisiei. Astazi, din „fericire”, sefa are manetele la Washington DC. Hai sa parlamentati bine!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.