Cine este adversarul lui Mugur Isărescu

Lucian Isar – un personaj cu multe fețe și dosare

După apariția materialului despre afacerile de la Bancpost, în care erau implicați Florin Cîțu, Lucian Isar, Mihai Bogza și alții, am primit la redacție un set de documente legate de prestațiile și afacerile lui Lucian Isar. Noi îl știam pe Isar ca pe un vajnic adversar al guvernatorului BNR. Nici prin cap nu ne trecea că marele luptător pentru transparența operațiunilor BNR ascunde un personaj el însuși copleșit de dosare-problemă.

Lucian Isar a ocupat, începând cu 2006, funcţiile de vicepreşedinte şi Head of Trading Unit la Citibank, apoi pe cele de director executiv al Departamentului de Pieţe Globale al Bancpost, precum şi de membru al Comitetului Executiv al aceleiaşi bănci, mai apoi, de vicepreşedinte până în noiembrie 2008. În luna mai 2012, a fost propus de premierul Victor Ponta pentru funcţia de ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, în cadrul Ministerului Economiei. A rezistat în fotoliul ministerial numai patru luni. A renunţat la funcţie după un conflict cu Ponta. Dar cine este soţul Alinei Gorghiu?

Studiile lui Isar

După o licenţă în Finanţe şi Bănci la Academia de Ştiinţe Economice, obţinută în 1999, a urmat între 1999 şi 2004 cursuri în Politică Monetară la Şcoala Doctorală de Finanţe şi Bănci ASE. Între 1997 şi 2002 a obţinut o diplomă în Matematică Aplicată, în cadrul Universităţii Bucureşti, iar între 2004 şi 2007 a făcut un master de Matematica Finanţelor, organizat de St. Catherine College al Universităţii Oxford. Din 2004 a urmat un program de doctorat în Managementul Riscului la ASE, iar din 2007 până în 2009 a participat la un program de MBA al The University of Chicago Graduate School of Business. În anul 2010 a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare de la Bucureşti şi ale Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul“ din Bucureşti. Dacă Alina Gorghiu este la prima căsnicie, Lucian Isar a mai fost căsătorit cu Krisztina Kormoczi, o româncă de origine maghiară, care locuieşte la Londra.

Numele său a apărut pentru prima dată pe firmamentul bancar pe linia băncii americane Citibank România SA. În perioada 1998-2006 a fost vicetrezorier şi șef de comerţ. Pentru un an și șase luni a cochetat cu funcția de director executiv, șef de piețe globale și piețe de capital al instituției financiare Bancpost, membră a Grupului Eurobank EFG. A urcat în funcție și a ajuns vicepreședinte executiv al Departamentului piețe globale al Bancpost, pe care a ocupat-o pentru o perioadă de șase luni. Ajunge apoi director executiv al Bancpost, funcție pe care o părăsește în 2012, după ce guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, l-a acuzat că alături de alți șefi de trezorerii bancare a fost implicat în așa-numitul „atac speculativ“ asupra leului, de la sfârșitul anului 2008. BNR a acuzat atunci o acțiune coordonată a mai multor bănci, românești și străine, care ar fi încercat să mute cursul leului la un nivel de variație superior și să încaseze diferența. Banca centrală a contracarat atunci absorbind toți banii de pe piața monetară, astfel încât speculatorii să nu mai aibă de unde se împrumuta. „Ca iepurașul din desene animate, care merge pe o crenguță până se termină crenguța și mai face apoi vreo 10 pași“, explica atunci situația guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. BNR a cerut eliminarea din sistemul bancar a celor care au declanșat atacul. El i-a acuzat pe șefii de trezorerie că „nu și-au închis pozițiile“ – ceea ce înseamnă că nu și-au onorat la sfârșitul zilei angajamentele de plată –, situație caracterizată drept fără precedent. Ulterior, BNR a cerut eliminarea lor din sistemul bancar. Bogdan Mihoc, trezorierul Unicredit, unul dintre cei incriminați de Isărescu, a demisionat în scurt timp. Lui Lucian Isar i-a fost desființată funcția de vicepreședinte de la Bancpost și a fost mutat pe un post în divizia de clienți corporate, pe care l-a părăsit în cele din urmă în ianuarie 2012. Florin Cîțu, de la ING, a scăpat de mâna lungă a BNR din cauză că banca este sucursală străină, însă a plecat în 2011. Și Consiliul Concurenței a făcut o anchetă referitor la modul în care băncile au încercat, prin e-mail, să se înțeleagă asupra cursului și a dobânzilor, însă rezultatele controlului au rămas acolo. Persoanele arătate cu degetul s-au apărat și au spus că nici vorbă de „atac speculativ“, ci că doar și-au făcut treaba de intermediari pentru clienți care anticipau deprecierea iminentă a leului, după decizia Parlamentului de mărire a salariilor din educație cu 50%. De altfel, după scurta oscilație în apropierea valorii de 3,6 lei, care a marcat „atacul speculativ“, leul s-a depreciat cu 15% în doar câteva luni.

Studiile, în special de la Colegiului Naţional de Apărare şi de la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul“, se pare că l-au recomandat ulterior să ocupe funcții călduțe în consiliile de administrație al unor societăți de stat. Așa după cum declară chiar el, în perioada octombrie 2012 – iunie 2013 (9 luni) a fost președinte al Consiliului de Administrație al CNCF CFR SA. Pentru o perioadă, această funcție s-a suprapus cu cea de membru în Consiliul de Administrație al Transelectrica, respectiv decembrie 2012 – mai 2013, și în bordul TAROM, în perioada octombrie 2012 – iunie 2013. El a ajuns în cele două consilii de administrație după ce anterior, în perioada mai 2012 – august 2012, a fost ministru delegat pentru Mediul de Afaceri în guvernul Victor Ponta.

După ce a fost exclus din bordul TAROM și de la CNCF CFR SA, Lucian Isar a atacat în instanță. Tribunalul a stabilit că Isar trebuie să încaseze de la TAROM 61.500 euro, cu titlu daune interese, în schimb cererea sa a fost respinsă în procesul cu CNCF CFR SA.După marile performanţe de la CFR, Banca Comercială Feroviara l-a cooptat pe Lucian Isar în august 2014, ca președinte al Consiliului de Supraveghere al băncii. Nu a rezistat prea mult în această funcție, căci în decembrie 2015 a fost schimbat, după ce omul de afaceri a decis să revoce Consiliul de Supraveghere al băncii și a trecut la administrarea unitară, cu un Consiliu de Administrație. Și în acestă cauză, Lucian Isar a chemat în judecată banca. Procesul se judecă. l

(Va urma)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Bai dumitras,Isar are atita scoala cit intreg pesedeul +familiile lor…Las-o jos,ca macane…

  2. Tot ce ii puneti in circa acestui om poate fi extrapolat la oricare din asa zisii demnitari de ieri, de azi si probabil de miine.

  3. Bravos, dupa titlu am crezut ca ati „descoperit” pe Al Capone al finantzelor, dar ati facut un mare fassss! Cine va poate poate crede ca un adjunct de birou face politica monetara a bancilor si joaca cursul valutar cum vrea mushcki lui? Deci cu „fetele” ati dat-o n bara la fel si cu „dosarele”, ca nu ati aratat macar unul; se cunoaste unul, ala cu plaggy-turcitu pe care Isar l-a castigat! Curios ca nici un artyicol, nici o investigatie despre feceorul de meletzian di Tiliorman, care in 26 de ani mare mahar in judet la dus de pe locul 5 ca nivel de trai pe ultimul loc, iar el a devenit miliardar, cel mai bogat din tara, de ce oare… o fi aia …ca banu-i ochiul drakului…ori aia cu…”epoletzi”?!

  4. Proverb romanesc: Ai Colegiului Naţional de Apărare şi/sau Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul“,ai parte!Nu inseamna neaparat ” çarte”!

  5. Draga ziar comunistoid,
    Care este motivul pentru care nu publicati raspunsurile de infirmare a articolelor si publicati doar raspunsurile tendentioase generatoare de scandal?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.