Lupta grupărilor armate de voluntari ruşi pentru Ucraina

Incursiunea unităţilor de sabotori în regiunea rusă Belgorod, acţiune revendicată de două grupări armate ruseşti anti-Kremlin, a adus în prim-plan rolul voluntarilor ruşi care luptă de partea ucraineană, scrie EFE.

Agenţia de presă citată prezintă, într-un material, principalele grupări armate de voluntari ruşi şi de alte etnii din spaţiul post-sovietic care luptă de partea Kievului:

– Corpul Voluntarilor Ruşi –

Corpul Voluntarilor Ruşi este o formaţiune paramilitară fondată în august 2022 de către rusul Denis Nikitin şi compusă din ultranaţionalişti, dintre care majoritatea au luptat din 2014 în cadrul batalionului ucrainean Azov.

Principiul fundamental al organizaţiei este intoleranţa faţă de orice fel de colaborare cu moştenitorii regimului sovietic, inclusiv cu preşedintele Vladimir Putin, care, potrivit membrilor, urmăreşte „anihilarea ruşilor ca etnie”.

Ei se declară moştenitorii mişcării emigranţilor ruşi „Ideea Albă”, creată în anii 1930 de către emigrantul Victor Larionov, un duşman înverşunat al guvernului bolşevic.

Potrivit presei, în 2022, Corpul Voluntarilor Ruşi a participat la lupte în regiunile ucrainene Zaporojie şi Doneţk. Cu toate acestea, ei au căpătat notorietate mediatică după două atacuri în regiunea rusă Briansk, în martie şi aprilie 2023, şi, cel mai recent, din regiunea Belgorod, unde au cucerit mai multe localităţi.

– Legiunea Libertate pentru Rusia –

Legiunea Libertate pentru Rusia a fost constituită în martie 2022, la scurt timp după începerea campaniei ruseşti din Ucraina, cu dezertori din forţele armate ruse, precum şi cu emigranţi ruşi şi belaruşi fără experienţă militară.

Această formaţiune, care are ca scop „respingerea agresiunii ruse în Ucraina şi răsturnarea regimului lui Vladimir Putin”, are două batalioane şi a fost implicată atât în lupte în estul ţării, cât şi în acte de sabotaj pe teritoriul rusesc.

Printre membrii săi se numără fostul vicepreşedinte al băncii ruseşti Gazprombank, Igor Volobuiev, de origine ucraineană, care s-a alăturat formaţiunii în iunie 2022, după ce a părăsit Rusia.

Împreună cu Corpul Voluntarilor Ruşi, legiunea a participat la raidul din 22 mai în regiunea Belgorod.

– Armata Naţională Republicană –

Armata Naţională Republicană (NRA, acronim în rusă), care şi-a luat numele după IRA irlandeză, şi-a câştigat faima în primele luni ale războiului din Ucraina prin mai multe atacuri asupra birourilor de recrutare din diferite părţi ale Rusiei.

Potrivit fostului deputat rus Ilia Ponomariov, exilat în Ucraina, NRA a comis în august 2022 atentatul cu bombă care a ucis-o pe Daria Dughina, fiica unuia dintre ideologii ultranaţionalismului rus, Aleksandr Dughin, care era ţinta atacului.

În aprilie 2023, i-a fost atribuită, de asemenea, uciderea cunoscutului blogger militar rus Vladlen Tatarski, într-un restaurant din Sankt Petersburg, după ce o statuetă cu un dispozitiv exploziv în interior a explodat.

– Batalionul Djohar Dudaev –

Crearea sa este inspirată după primul preşedinte cecen, Djohar Dudaev, care a fost asasinat de Rusia în 1996. Acest corp a fost creat în 2014 de minoritatea cecenă exilată în Danemarca.

Membrii săi au luptat în Donbas (2014-2015) şi, de la începutul intervenţiei militare ruseşti, au participat la apărarea Kievului, la eliberarea Harkovului (2022) şi la bătălia de la Bahmut (2023).

– Regimentul Kastus Kalinouski –

Kalinouski a fost un revoluţionar belarus care a condus Insurecţia poloneză din 1863 împotriva Imperiului Rus.

Regimentul a fost format anul trecut de voluntari belaruşi pentru a învinge invadatorul rus şi apoi pentru a elibera Belarusul de sub jugul lui Aleksandr Lukaşenko. Ei au luptat la Kiev, la Lisiceansk şi, mai recent, în Donbas.

– Legiunea Naţională a Georgiei –

Formată din georgieni, această legiune a luptat în Donbas în 2014, iar doi ani mai târziu a fost integrată în armata ucraineană.

Începând de anul trecut, au participat la bătălii majore în Ucraina, de la Hostomel la Irpin, Izium, Mariupol şi Bahmut.

În urmă cu un an, a fost acuzată de presa occidentală că a executat prizonieri de război ruşi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

16 Comentarii

 1. nu prea gasesc rusi in enumerarea de mai sus! doar isterici si criminali

 2. Proștilor, sunt morți de ieri mega ultra giga profesioniștii ăștia!

 3. Corpul voluntarilor rusi este format din sabotori ukrani si cetateni de origine urkana asa cum armata ukrana are zeci de mii de mercenari incepand cu Romania, Polonia, toate tarile europene si cu voia dv, ultimul de pe lista Licuriciul.

 4. Azi sunt cu 70 mai putini. Maine vor fi sub căutarea pământului pierdut, cu toții.
  PS. O bucurie imensa a invadat sufletele presei cu licurici in zona dorsala, mai ales după hotărârea CEDO- Corpul Eunucilor Degradati cu Ovare. In acest moment, nu mai constitue o crima uciderea de civili, ci un act de curaj și patriotism. Sabia are întotdeauna doua tăișuri pentru ei. Una care degradează, dezumanizeaza și alta care entuziasmează și glorifica. Așteptăm aceeași reacție si-n cazul în care vor fi uciși copiii,ca să ni se confirme, încă o data, ca sufletul unora, de aici și de pretutindeni, e frate cu moartea, războiul și nu cu viata și pacea.

 5. Reiau.Azi sunt cu 70 mai putini. Maine vor fi sub căutarea pământului pierdut, cu toții.
  PS. O bucurie imensa a invadat sufletele presei cu licurici in zona dorsala, mai ales după hotărârea CEDO- Corpul Eunucilor Degradati cu Ovare. In acest moment, nu mai constitue o crima uciderea de civili, ci un act de curaj și patriotism. Sabia are întotdeauna doua tăișuri pentru ei. Una care degradează, dezumanizeaza și alta care entuziasmează și glorifica. Așteptăm aceeași reacție si-n cazul în care vor fi uciși copiii,ca să ni se confirme, încă o data, ca sufletul unora, de aici și de pretutindeni, e frate cu moartea, războiul și nu cu viata și pacea.

 6. Mai toate, formate „spontan” in urma cu un an…Cand te uiti in ochii lor, vezi trei lucruri: un C, un I si un A…

 7. In afara faptului ca toate aceste „legiuni”, „batalioane” si „armate” probabil ca numara mai putini lunateci … pardon, membri si decit defunctul PNTCD din Romania, cel care bintuie inca sub forma de zombie prin „politica romaneasca”, dupa ce rusii i-au facut recent carne de mici cred ca ar trebui sa-si schimbe numele in „Corpurile Voluntarilor Rusi”. Alea din sicrie de zinc.

 8. „Voluntari” rusi care trag in civili…asa cum fac „ucrainienii” care trag in civili si-i folosesc ca scut uman? Chiar asa? Pana unde vor merge cu minciuna si diversiunea (EDITAT) evrei care au luat puterea la Kiev in 2014 prin lovitura de stat?

 9. Baremi asta din prim plan, din poza, e asa de grasan incit cred ca i-a mincat toate acadelele lu’ Rifka Nuland, in piata Maidan ! Iar cel din planul doi vad ca i-a furat lu’ Iohannis ochelarii de schi !

 10. Nu e nimica nou. În 1944 armata sovietică a intrat în România având și două divizii de voluntari români iar în armata germană au fost peste un milion de cetățeni sovietici

 11. … disperarea păpușarilor din conflictul ucrainean este maximă generând acțiuni de PR macabre cu zeci de victime și pierderi în tehnică militară doar pentru a acoperi mediatic pierderea Bakhmutului despre care nu se mai vorbește de câteva zile, și dispariția din spațiul public al şeful statului major ucrainean Valerii Zalujnii. În altă ordine de idei însuși Zelenski de ceva vreme este doar prin avioane ale NATO căutându-și treabă prin lume asemeni unuia care colindă cârciumile doar ca să nu ajungă acasă să dea ochii cu nevasta. Se pare că se apropie deznodământul aventurii „lumii civilizate” în ucraina …

 12. E clar. Nu mai e nevoie de donații occidentale în valoare de zeci și sute de milioane de dolari ca să fie schimbat Putin pentru că deja a început o mare revoluție condusă de Corpul Voluntarilor Ruși care îl va da jos pe satrapul de la Kremlin gratis. Rușii s-au săturat de Putin și vor regim democratic, bunăstare și libertatea presei ca în Ukraina. Slava!

 13. sa nu uitam ca toti acesti bravi luptatori sint indrumati de jidanii care conduc ucraina…frati cu jidanii israelieni si americani care au aruncat in aer turnurile gemene cind a trebuit in 11 sept 2001

 14. Logic. Numai Rusia este mostenitoarea sovietica , Ucraina nicidecum. Ucraina este mostenitoarea imperiului chinez, sau papuas. Bai, ce dracu de presa a imputit Romania!? Cum puteti prezenta asmenea articole? Vi s-a comunicat ca cititorii romani sunt retardati?!?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.