Mă miră domnul Stolojan! Facilitățile fiscale nu sunt nici liberale, nici socialiste…

”Mă miră domnul Stolojan, când era în 2010, în Partidul Democrat Liberal, n-avea o viziune liberală. Că atunci n-am l-am auzit pe dânsul, să eliminăm facilitățile pentru cei din IT”, spune fostul ministru de Finanțe  Ialomițianu(…), iar legat de facilitățile fiscale, ele nu sunt liberale, nici socialiste. Ele sunt economice, mai atrage atenția  Ialomițianu.

„E un TVA mascat, care nu se deduce și se adaugă, iar Comisia Europeană va spune foarte clar că e un TVA mascat și este împotriva legislației europene. Plus că îi suspectăm pe cei mari de evaziune, pentru că dacă nu obțin un profit cât de cât, le luăm această taxă, iar la bănci e dublă impozitare, pentru că plătesc și impozit pe profit, și plătesc și acea taxă de 2 %, și totul se va duce în dobânzi.

Mă miră domnul Stolojan, când era în 2010, în Partidul Democrat Liberal, n-avea o viziune liberală. Că atunci n-am l-am auzit pe dânsul, să eliminăm facilitățile pentru cei din IT, deși perioada era mult mai grea. Noi am făcut o analiză atunci și am considerat că pierdem bani, pentru că mulți își mutau locurile de muncă, iar legat de facilitățile fiscale, ele nu sunt liberale, nici socialiste. Ele sunt economice.

Dacă ai o viziune economică, să ajuți niște sectoare de activitate, le acorzi facilitățile. Și îl rog pe domnul Stolojan să se uite la ultimele date ale INS-ului legat de un sondaj între managerii din sectoarele economice. La construcții, avem o reducere a volumului de activitate, o reducere a numărului de locuri de muncă. Deci vedeți imediat reacționează managerii, deci nu vor rezolva problema. Iar echitatea, să nu omorâm eficiența, care este caracteristică în capitalism, cu principiul echității.

Într-adevăr, trebuie să eliminăm derapajele, dar acele facilități erau bune acum pentru sectorul economic, pentru că s-ar putea să intrăm în recesiune și să dispară multe locuri de muncă, iar dacă avem atâția bani să atragem fonduri europene și mă mir că ministrul Dezvoltării Regionale, care semnează pe bandă rulantă contracte, cine o să le aducă la îndeplinire, dacă n-o să mai aibă forță de muncă?

Pentru că aici e problema, vrem să facem investiții și le anulăm facilitățile. Au crescut prețurile la materiale de construcție, au crescut dobânzile și au crescut și TVA-ul la tranzacții de locuințe. Deci, lovitură după lovitură mediului de afaceri. Și cred că PNL-ul nu poate să spună ca a salvat mediul de afaceri prin poziția în coaliție. Nu, a vrut să rămână la guvernare”, a declarat Ialomițianu pe B1 TV.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

25 de Comentarii

 1. fara suparare, ce naiba (Doamne iarta ma) a facut ministrul Ialomitianu?
  totul e ca intr o morisca, se fac jocurile in camere fara geamuri, apoi se dau ca ordonante, ca legi sau acte normative.
  iar daca e vorba de pnl, pdl si psd, cum zice strada, „aceeasi mizerie”…
  va urez o noapte fara vise si o minte agera maine. vin scumpirilii!

  • Ai uitat ? In 2010 a colaborat ( era ministru de finante ) cu Petrov la taierea salariilor cu 25% si ridicarea TVA de la 19 la 24 % .Adica a ruinat milioane de romani .Asta ramane pentru posteritate . Mi zerie PDL-ista .

 2. Facilitățile fiscale nu sunt nici liberale, nici socialiste… or fi bøcbăsiste!

 3. Măi, … bătrână, domle Ialomițeanu adică, cam ce-are sula cu prefectura?! De ce te contrazici?! Păi, dragă domn, dacă un sector pute de investiții și de bani, ce-i trebuie facilități fiscale?! Este cerere, sunt bani? Cresc salariile, patronii oferă…asta este logica liberală! Sau ceva este putred pe undeva și haide să ținem mortul în geam pentru pensie?! Facilități fiscale pentru angajații din construcții, indiferent că respectivul antreprenor face penthouse/ vilă sau locuințe sociale?! Haida, de, gândire economică, cu ăștia am ajuns în halul acesta! Și ți-o spune unul care chiar are ditamai vila dar care și- a făcut-o înainte de facilitățile lui pește… idem la celebrii IT-iști pe care, în fapt, nu-i vede nimeni ce produc, suntem în coada oricărui clasament la digitalizare…a, sclaveții de doi lei care butonează date pentru multinaționale? Ăștia sunt IT-știi cu scutiri de taxe? Merci, nu, de să scutesc de taxe necalificații din industrie, că asta sunt IT-știi noștri (majoritatea)… nu vă supărați pe intervenția mea frustă dar încă n-am identificat compania românească top IA și bursă…oare de ce? Că nu este…? A nu se înțelege că-s de acord cu măsurile pripite, tâmpite, ineficiente luate de Ciolacu! N-a fost în stare să taie coada pisicii (și de unde atâtea pretenții la un semi…anafabet?)! În fapt, nu se va scimba nimic fundamental, vom rămâne același stat eșuat, condus de preșul vostru, unul Iohannis și de guvernul său, după chip și asemănare…

 4. Toți plâng când îi arde la linguriță! Care e castgul cetățeanului de rând care suporta in compensație taxele acestora daca aceste categorii au primit facilități fiscale?

 5. ogoaie-te ..! ambii sunteti ” neste ” basisti prapaditi ..!!la vremea aia , ati ciugulit ce trebuia iar acum dati lectii de economie la tv de rahat ….

 6. Cum bre? ‘masurile nu sunt nici liberale, nici socialise’? De ce ar fi daca in Romania escrocheria, minciuna si furaciunile sunt prin legi cu dedicatie? Asta se practica de la cel mai inalt nivel, de ce te ratoiesti la scursura asta?!

 7. Reducerea locurilor in constructii se datoreaza crizei imobiliare, oamenii nu se grabesc sa achizitioneze o locuinta pt ca dobanzile sunt mari, pt ca apar incertituni asupra locului de munca, pt ca atrecut teama unui dezastru mondial in care cel mai sigur este investitia in ceva solid, iar toti inteleg ca Europa este sau se indreapta spre recesiune/criza deci indirect vor scadea cererile si implicit productia de bunuri si unele firme vor face reduceri de personal. Nu trebuie sa fii savant/economist ca sa intelegi ca iarna nu se toarna beton, ca nimeni nu lucreza pe stoc. Mai mult firmele de constructii angajaza mana de lucru ieftina din Asia si in felul acesta scade volumul salarial la acelasi numar de angajati. Ca vin alegerile se vede. Din discret ai devenit vorbitor de vorbe goale pt ca speri ca PMP-ul sa fac 5%.

 8. Ia spune tu pdl-istule imbracat in galbenul pnl-ist, cum e cu contractele pe banda rulanta cu dedicatie doar escrocilor care sunt in parteneriat ascuns de ochii lumii cu bugetarii de lux(mari capi si politicieni fin orice zona politica inclusiv parlament, guvern si cotroceni) din politica de la orice nivel? Practica definitiva este de inteles: se dau contracte cu finantare initiala, apoi se creste putin finantarea pe motiv de cresteri pret produse, dupa ce aproape sunt finalizate lucrarile, se mai creste 1-2 ori costul pe motiv de crestere preturi materiale, cand de fapt, daca sunt aproape finalizate lucrarile, incasarile de dupa cresteri, ajung direct in buzunarele complicilor cu care s-au inteles pe lucrari! Si mita sau parandaratul continua pe baza de furt si escrocherii mimand legea inexistenta. Asta e concluzia din tot ce se practica in ultimii ani, inainte, se lua de la inceput mita sau parandaratul pentru a fi siguri ca se continua lucrarile cu dese repetari de finantari. Logic: daca lucrarile sunt aproape de final, au incasat finantarea pe crestere pret, de ce se continua finantarea lucrarilor? Nu cumva, pentru parandarat pe furt si santaj?

 9. DIN TOT ȘI TOATE EU AM ÎNȚELES:TAXELE ȘI IMPOZITELE SĂ LE PLĂTEASCĂ DOAR CEI CE ABIA ÎȘI ASIGURĂ TRAIUL DE PE O ZI PE ALTA ȘI NICIDECUM CEI …FAVORIZAȚI DE ..CAPITALISM, ȘI…

 10. Masurile de acest fel sunt intotdeauna contestate de cineva ce evident fie nu intelege depre ce este vorba fie isi exprima doar un anume partizanat politic asa cum fac si cei care comenteaza .Nu este vorba despre taxe sau impozite este vorba despre niste facilitati extra salariale ce o vreme au fost posibil de oferit .Aceste facilitati uneori dublate sau triplate de alte facilitati , un joc politic pervers , au format in timp o clasa cetatenesca mediana ce nu avea la baza propria expertiza si dorinta de a creea plusvaloare .Statul, din motive politice si electorale , a incercat doar sa isi fidelizeze segmente de populatie De ce au fost lasati sa o faca este alta discutie . Acum aceste avantaje sunt eliminate . In administratie se fac reduceri mari de posturi , entitati administrative se desfiinteaza si o data cu ele si posturile aferente acolo unde relatiile de tot felul faceau legea .Parte din entitatile economice neproductive si mari purtatoare de ineficienta se vor vinde iar mii de cetateni vot trebui sa isi refaca prioritatile .Banii din PNRR si refacerea Ucrainei (intra curind in linie dreapta )vor oferi noi oportunitati de munca dar este greu sa comvingi pe cei „ puturosi” sa treca la munca ei neamaiavind in Guvern un sprijin .Gastile de acest fel sunt sparte si incep sa apare exemple negative totul facut spre a elimina impotrivirea.Munca Guvernului este uriasa si vor fi multe provocari si minciuni ce vor aparea in Media .Situatii mincinos create dor spre decredibilizare , fake uri cu duiumul ,interpretari eronate ale noilor legi spre a vitaliza cetatenii nestiutori , gogosi papaianiene la tot pasul , ne vor isoti in acest drum.Importanta este decizia cetatenilor ce nu se vor lasa „aburiti”.

 11. Da, trebuie sa existe facilitati fiscale de genul- platesti corect un an taxele si impozitele iar in luna urmatoare primesti in cont, fara alte comentarii sau controale abuzive 1/12 di suma totala platita in 12 luni. Orice alta facilitate are ca rezultat concurenta neloiala si coruptie. Ajutoarele de minimis europene s au dus la clientela politica, celelalte fonduri, credite garantate de catre stat, idem.

 12. Pușlamaua asta economiștica de Stolojan , daca câteva luni mai stătea tov N Ceaușescu , era arestat și încarcerat pentru trădare . A luat un credit de 2 milioane de dolari , așa zis capital de lucru , doar că România să nu apară că fiind fara nici o datorie externă și . Pușlamaua își făcea datorita față de cei care îl controlau din exterior și care ulterior loviluție , l-au folosit că ciocan de distrugere a fundației economice a României . Asta a fost și comunist și liberal și socialist , iar daca i se cere o să fie și patriot de imagine , doar om adevărat nu poate fi . Zi Prieten de-al lui Băsescu , și trage apa !

 13. Facilitati ? Sunt potop in Romania ! Ganditi-va , macar , la marii datornici la buget ! Au datorii istorice , datorii purtatoare de penalitati! Asta facilitate! Nu-i deranjaza nimeni! Nu sunt trimisi in judecata , nu sunt executati silit: in Romania merge ! Pai si atunci ce facem ? Simplu , noi taxe si impozite pe amaresteanul de rand ! Tara are nevoie de bani! D’aia suntem cea mai corupta tara din UE. Asa este ! Cui ii pasa? Pestele de la cap….! Incepand cu institutiile statului!

 14. ASA ESTE,TOV,TALANIST. SUNT..IMPARATESTI,REGALISTE,CAPITALISTE,
  MALAGAMBISTE,OHANISTE,CIUCA-ISTE,PARTISTE,CIO-CIOLOS-ISTE,,,SI
  ALTI IMPIDECATI DIN SECTA HOTISTA A..LI-BE-RA-LI-LOR DIN URSS

 15. Facilitățile fiscale sint FASCISTE!

  „imbinarea Statului cu Corporatia se numeste fascism” -Mussolini,fost socialist.

 16. & Domnu’ ”Cucurigu a’ lu’ Băsescu”, care a găsit bogății la ,,peștera lu’ Ali Baba”, cu care Băsescu să plătească pensii și salarii, ?

 17. Iară ni-l n arătați pe domnul Ialomițeanu care după ce și-a scos pantofii sub masă îi ține lecții de economie domnului Stolojan.

 18. Atât stolo cât și celălalt și t doua fosile securiste care au distrus Romania

 19. Cum investitiile se fac din buzunar sau din profitul net (impozitat), alegem scaderea impozitului la maximum, sa crestem capitalul, dorinta de AUR a capitalismului.

 20. Deci „colitia” rotita este fostul PDL lui Udrea, Basescu, Boc si impanat cu PNL uniti sub FSN cu PSD.
  Valceanu, Ialomiteanu si alti ***eanu se trag din origini comune cu aia pe care vor sa-i faca de rahat.
  Lovitura dupa lovitura data mediulii de afaceri. Imprumuturile PNL intra la binefaceri, Citu n-a imprumutat de la tac-su, matusa tamara, n-a castigat la loto, a imprumtat de la buget cum si cu ce isi sustineau liberalii ca pot da inapoi la fel ca la liberalizare furt prin ambiguizare de ce cresx facturile aiurea calculatorul e se vina, uitat cum sa socoteasca. Trebuie trimis inapoi in clasa II-a.
  PNRR liberal progresist secrerizat, imprumuturi la fel ca zborurile prezidentiale. Cine stie ce bombe au bagat. Nici macar Putin nu detine asa ceva.
  Boc sustine traficul de droguri, Udrea ajuns la puscarie.

 21. @ Cei ce i-au învins pe americani la Bechtel probabil că vor să câștige și la ”cursa de tipărire viteză de monedă”, americanii neintentenționând probabil să-și schimbe sistemul financiar, ? Cum spunea domnul Emil Boc, ”învingătorul ia tot ce găsește” , un citat aproximativ din ”cuvântările de învingător” ale domnului Emil Boc, ?

 22. & Domnul Marean Vanghelie și dumnealui ca domnul Emil Boc, cu cuvântările de învingător, însă nu i-a învins și pe americani, ?

 23. Ialomitene, facilitatile fiscale se acorda in perioade de criza si pectermen limitat. Pe vremea ta vanzatarul de la butic zbiera ca tine economia tarii pe umerii lui. Eu stiu ca fara capital privat nu se poate dar daca o tinem din facilitate in facilitate nu se va mai numi CAPITAL PRIVAT ci CAPITAL ASISTAT! Falimentul este de nedorit dar face parte din viata capitalista. Pai ce facem? Punem prostii sa plateasca pt ca patronii nu si-au calculat afacerea cum trebuie? Tu latri aiurea in speranta ca-ti mai da si tie cineva un os de ros. Nu prea cred!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.