Macron: ”Europa noastră poate muri”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că ‘ar putea să moară’, se află ‘în situaţie de încercuire’ şi riscă să fie lăsată în urmă de competiţia cu celelalte mari puteri, el prezentând în acelaşi timp viziunea unei Uniuni care să nu fie vasalul Statelor Unite şi să se afirme pe scena internaţională la orizontul lui 2030, transmit AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

‘Trebuie să fim lucizi astăzi cu privire la faptul că Europa noastră poate muri’, a declarat el într-un discurs despre viitorul Uniunii Europene, la Universitatea Sorbona, considerat a fi intrarea sa în campanie pentru alegerile europarlamentare, înaintea cărora partidul prezidenţial este cotat de sondaje mult în urma Adunării Naţionale (RN, extrema dreaptă).

‘Aceasta depinde numai şi numai de alegerile noastre, dar aceste alegeri trebuie făcute acum’, pentru că ‘la orizontul viitorului deceniu (…) riscul este imens de a fi fragilizaţi, chiar marginalizaţi’, a afirmat el în faţa a 500 de invitaţi, printre care ambasadorii celorlalte 26 de state ale UE, studenţi, cercetători şi întreg guvernul francez.

Macron a vorbit despre o Europă ‘în situaţie de încercuire’ în faţa marilor puteri şi a considerat că valorile ‘democraţiei liberale’ europene sunt ‘din ce în ce mai criticate şi contestate’.

‘Riscul este ca Europa să cunoască un declin şi începem să vedem deja acest lucru în ciuda tuturor eforturilor noastre’, a avertizat el, pledând pentru o ‘Europă puternică’, care ‘se face respectată’, ‘îşi asigură securitatea’ şi îşi recâştigă ‘autonomia strategică’.

Într-un context geopolitic complicat de războiul din Ucraina, Macron a cerut UE să îşi întărească apărarea în cadrul NATO, evocând în trecere posibilitatea dotării cu un scut antirachetă.

El a anunţat că va invita toate statele UE să construiască un ‘concept strategic’ de ‘apărare europeană credibilă’, a chemat Uniunea să îşi întărească industria de apărare şi a pledat pentru un ‘împrumut european’ – subiect tabu mai ales în Germania – pentru investiţii în armament.

‘Nu există apărare fără o industrie de apărare (…) Avem decenii de sub-investiţii. Trebuie să producem mai mult, mai rapid şi trebuie să producem ca europeni’, a pledat el. UE ‘trebuie să arate că nu este niciodată un vasal al Statelor Unite şi că ştie cum să vorbească cu toate celelalte regiuni ale lumii’, a adăugat el.

Pe un alt plan, Macron a cerut o ‘revizuire’ a politicii comerciale a UE, ‘apărându-ne interesele’ în faţa practicilor comerciale chineze şi americane.

‘Nu poate merge aşa dacă suntem singurii din lume care respectă regulile comerciale aşa cum au foste ele scrise acum 15 ani, dacă chinezii, americanii nu le mai respectă şi îşi subvenţionează sectoarele critice’, a declarat el.

Macron a chemat de asemenea Uniunea Europeană să recâştige ‘controlul frontierelor’ sale şi ‘să îl asume’, şi a propus ‘o structură politică’ la nivelul UE care să permită luarea de decizii pe ‘subiectele de imigraţie, luptă împotriva criminalităţii organizate, terorism, luptă contra traficului de droguri sau infracţionalităţii cibernetice’.

Discursul lui Macron este considerat a fi o intrare în campanie a preşedintelui francez, în contextul în care, în sondaje, tabăra sa continuă să se afle mult în urma Adunării Naţionale.

Potrivit unui sondaj Opinionway privitor la alegerile pentru PE din 9 iunie, publicat vineri, lista majorităţii prezidenţiale este cotată cu 19% din intenţiile de vot, mult în spatele RN (29%) şi înaintea listei socialiştilor (12%).

Palatul Elysée a respins însă orice tactică electoralistă, afirmând că preşedintele îşi propune să ‘influenţeze agenda’ viitoarei Comisii Europene care va rezulta după alegeri.

Conform unui sondaj Elabe publicat joi, 57% dintre francezi consideră însă că preşedintele lor nu a avut o ‘influenţă reală’ asupra UE începând din 2017.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

31 de Comentarii

 1. Purceau-i moarta deja numai, imbecilii satanisti ce conduc UE nu-si dau seama. Maine se vor uita dupa ea si aceasta nu va mai fi sa fie. Aliluia.

 2. analizind REALELE INFORMATII ( nepermise mass-mediei ) oamenii politici europeni , responsabili , vor ajunge desigur la …

  Adavarul despre situatia strategica a Europei = Pericol de DISPARITIE .

  Sub presiune aramta si economica coloniile tarilor europene se topesc zilnic , resursele naturale , minerale si diplomatice europene sunt in pericol de disparitie .
  Celebrul avantaj tehnologic occidental nu mai sperie pe nimeni .
  BRICS se impune constant .

  Razboiul de intregire a noului URSS a devenit Razboiul Rusia – UE iar cu implicarea BRICS si a unor tari emergente Razboiul de ELIBERARE de sub Colonialismul european si mondial.

 3. unii zic ca ai pierdut trei colonii grase, normal ca nu mai faci fata concurentei carand gazul cu galeata de peste mari dupa ce a facut bumm…conducta…de aceea ati inventat publicitatea la vazarea de haine vechi…ca sa va ramana materiile prime doar pt lux…

 4. Franța și Germania au garantat mincinos Acordurile Minsk.
  Acum plătiți pentru minciună, măR🎯g

 5. Ce atrage atentia in intreg discursul este un nou IMPRUMUT IN COMUN. Asta arata cine il invarte cu cheita de la spate pe Micron.
  Fireste ca Germania e reticenta la asa ceva. Nemtii sunt singurii care au bani, in UE. Restul traiesc pe datorie.
  Odata cu covidul si rezilienta, s-a mai facut un imptumut comun, garantat de fapt de Germania, caci cine are bani in UE? S-a numit imprumut comun asa, ca sa salveze aparentele.
  Iar cand banii nemtilor se vor termina si aceasta natie econoama, ca sa nu spunem zgarcita, se va regasi intr-o noua Republica de la Weimar, dar intinsa la scara europeana, atunci va fi sigur un soc economico-social asa cum Europa, si poate lumea, nu a mai vazut.
  Combinat cu razboiul aranjat in culise care se profileaza, aceasta ar trebui sa-i determine pe europeni sa-si abandoneze statele nationale in favoarea unui guvern mondial „salvator”.

 6. Cine-l mai ia in seama pe acest mascarici,unul dintre reprezentantii de baza al Editat american in Europa?!

 7. Macroane, voi liderii marcanti ai acestei Europe, faceti tot posibilul sa o distrugeti!
  Sper sa nu reusiti.

 8. Dupa ce te-ai facut ciuca batailor sau tinta ironiilor din presa din Hexagon in legatura cu dezastrul politicilor externe asumate de Paris sub atenta sa supraveghere in tarile din zona Magrebului iar astazi imaginea Frantei este ca sa ne exprimam elegant sifonata si F. Rusa defileaza la propriu in zona lor de maxima influenta, ca sa vezi are o alta initiativa si de data asta se ia de americani, tare ma tem sa se repete la indigo aceleasi greseli pe care Napolean al III le-a facut in istorie, sau poate ca asa va ramane si dumnealui in istorie !!

 9. Ca Europa să devină ce spune ăsta, partidele vechi, tradiționale cu o doctrină clară, dar și o anumită doză de adaptabilitate trebuie să-și revină, iar europenii să termine cu experimentele de tip Renew, neo- marxism și alte aiureli, ținerii trebuie să voteze cu creierul și nu după o ceartă cu mama și cu tata sau pentru că e trendy să fi altfel.Dumnezeu ne-a trimis semne precum pandemia, războiul sau clima cu care vrea să ne ajute să ieșim din lâncezeala confortului și lenea intelectuală că toate relele de la astea două ni se trag.

 10. Să dea bunul Dumnezeu să crape cât mai repede.
  Cu voi cu tot!
  Ați distrus o lume normală.

 11. Degeaba, europa va muri cat de curând…este prinsă din toate părțile se dușmani…la vest America, la sud Africa, la est Russia, China…
  Vin vremuri grele pentru europeni…dar asta s-a și urmărit zeci de ani distrugerea europei…

 12. Ii recomandam lui Macron sa deschidă un dicționar sa vadă cum a apărut cuvântul BISTRO În limba franceza…

  A dispărut varianta lor de Europa? Nu e a nostra, a popoarelor ci a unor psihopați. Recomandam acestor psihopați europenoizi un stagiu de munca intensivă în Siberia…. în contextul de BISTRO

 13. Zice Macron: „riscul este ca Europa să cunoască un declin şi începem să vedem deja acest lucru în ciuda tuturor eforturilor noastre”.

  Nu, nu „în ciuda”, ci DIN CAUZA eforturilor vostre, trădătorilor!
  Un jeg mai mare decât acest individ e greu de imaginat. El şi cu soroşiştii asemenea lui, instalați de elitele globaliste în fruntea statelor europene, a instituțiilor UE şi a organizațiilor internaționale, au trădat interesele Europei, au subminat-o din interior astfel că SUA a declanşat şi câştigat războiul împotriva UE fără să se tragă nici un foc de armă, ci doar bazându-se pe trădarea din conducătorilor. Cel mai abject mod de a trăda!
  Iar acum aceşti mozerabili, în loc să înfunde puşcăria pentru dezastrul şi crimele de care se fac responsabili, iar vin cu poveşti şi încearcă să ne prostească din nou.
  Cum zic şi ticăloşii de peste Ocean: „Build Back Better”! Adică după ce au făcut ce au făcut, după ce că ne-au explicat că vremurile bune au apus, că ne vor lua proprietățile şi că ne pregătesc un nou Ev Mediu, ar trebui ca tot ei să fie cei care să conducă reconstrucția lumii! Pe bune?
  Până când?
  Treziți-vă!!!

 14. Macaronule, schelalai degeaba! Nu mai ai resurse, ca din Africa te-au luat la goana, pe chinezi i-ai injurat, iar acum nu se mai uita la tine, iar nemtii vor deveni cat de curand dusmanii tai, ca doar n-o sa-si nenoroceasca tara de dragul Ucrainei. Nu te uita la Scholtz, ca nu conteaza. Industriasii din Germania au alte interese. Regimul de la Kiev e pe duca, cu tot sprijinul la Radu Tudor. Europa voastra e pe duca si e bine ca se duce.

 15. „a considerat că valorile ‘democraţiei liberale’ europene sunt ‘din ce în ce mai criticate şi contestate”
  Daca ati fi ramas la valorile liberale de acuma 20 de ani, nu s-ar intampla. Dar ati transformat liberalismul in libertarianism , destrabalare si DICTATURA.
  Cum zicea recent un analist politic strain v-ati schimbat numele din „bolsevic” in „bolsewoke”. Sustineti tot felul de deviatii si strict pe criterii ideologice.
  Astia din Europa de Est au experimentat asta inainte de ’90, aceasi intoleranta fata de parerea celuilalt. Statul iti spune ce sa crezi, gandesti, spui, faci. Daca nu, tot ca inainte de ’90 in romania, esti facut nazist, extremist, putinist (inainte de ’90 imperialist). Nu dansezi cu fluiera „Ursula”, esti extremist.
  Reveniti la UE asa cum a fost inainte de-a fi fost cucerit de globalisti, kuristi si alti isti. Cand statele erau state si nu au decazut la nivel de provinice europeana (ca romania) administrate de la Bruxelles prin tot felul de „ponti din Pilat”.

 16. Nu bre Macroane , Europa nu e moarta ! Moarta e UE ! E pe nasalie si cu vata-n nas ! Da’ nu v-ati prin voi ! Cu toate ca pute de-ti cade parul din nas !

 17. Nu prea îl înţelegeţi pe acest Napoleon-Bonsai (cum de fapt nu-i înţelegeţi nici pe ceilalţi Oameni-de-stat-Bonsai atunci când vorbesc sforâietor despre „democraţia noastră”, „libertatea noastră” „Europa noastră” etc? Păi nu e de mirare: Dânşii vorbesc de fapt despre democraţia lor, despre libertatea lor, despre Europa lor şamd. De ale noastre îi doare fix acolo unde fac pe banii noştri umbră jilţurilor comode degeaba! De aceea: alungaţi-i cu ştampila voastră de vot cât încă mai este posibil. În curând votul vostru nu va mai valora nici cât cel dat pe vremea lui Ceauşescu..

 18. Cum un imbecil à ajuns rege dintr-o incapatinare à liderului de dreapta Fillon de à céda local el find ” brûler ” cu nevasta-sa. Cind mascarici ajung unde nu trebue. Europa i-si va reveni,UE, la poubelle.

 19. Europa va muri ptr ca nu mai poate face macron ce faceau pe vremuri ai lui,asupreau si isi trageau foloase, tinand la saracie popoarele Africii. Acum ii incurca rusii ca l-au gonit din colonii.Ptr asta e acru si manios tare. I-a facut curte lui Putin mai la inceput de scandal sa-l mai lase la furat la africani,l-a tratat cu kurul si acum il injura.Nu stie cum sa imbrobodeasca tarile Europei sa se dea la rusi ca sa-si rezolve interesul pierdut. De dragul gazelor si petrolului a umplut tara de africani,santajat si compromis de tarile care-l alimenteaza cu aceste resurse. Asta e pe post de jolly joker, buricul pamantului.Nu-l mai satisface baba.

 20. Cu ani inainte de momentul Ucraina, brucselezii au sinucis ideea de uniune in Europa si au tranformat intr-un dictat de minoritati woke cu parinte1 parinte2, distrugerea industriei relocand poluarea unde nu o vedea nimeni, cote de minoritari, de gen, conducatori de paie ca Macron, Scholz si Iohannis nu au facut nici cat hartia pe care s-a pus votul. Votul nu mai comteaza a fost confiscat de miloardari ca Gerorge Soros.
  S-a trezit Macron la apusul UE.

 21. Când spune „noastra”, Macron se refera la „Europa” lui, a lui Hallstein, Hollande, Macron, UrSSula, care si TREBUIE SA MOARA. Pentru supravietuirea tarilor componente si pace pe continent, ea TREBUIE SA MOARA. De „Europa” UrSSulei, „federalista” = cu corporatii, dar fara popoare (cu „poporul … european”, fara istorie, traditie, cultura), n-are nimeni nevoie. Macron s-a „trezit” la urma (adica-i plagiaza pe observatorii americani, care, si ei, îsi dau seama ca sunt depasiti de observatorii si strategii rusi si chinezi), când declara, la Sorbona, ca UE trebuie sa se desprinda de SUA (adica de MAMA ei, fiindca SUA au pus bazele UE, si-nca de la 1945, prin nazisti „convertiti” în SUA. Ultima facând, si repede, dupa WW2, un masiv export de creiere din Europa, si-n primul rând din Germania nazista) Rezultate, cu toate astea: $ e-n plop din cauza datoriilor imense ale SUA, numai ca ultimele au si bogatii naturale, si industrie si cercetare performante (prin migrarea creierilor, din Europa, mai ales), în timp ce UE = nici bogatii naturale (cu exceptia à 2-3 tari, între care, România, ai carei shefi tradatori, însa, le-au amanetat pe sute de ani, asa ca singura solutie = nationalizarea fara despagubiri a bogatiilor terestre si subterane ale României, si-a industriei, lucru imposibil în actuala UE, ramasa fara bogatii naturale, industrii, cercetare si cultura, însa datoare vânduta. Apropo: Macron o dirijase discret si o aprobase pe UrSSula, fanatica secondata de Thierry Bretton, comisarul francez care, ministru al economiei fiind, la fel lui Macron, tot ca ministru al economiei, a(u) distrus industria franceza, productia si cercetarea, si cu ele, si competitivitatea tarii. Dupa razboi, asadar, vitejii distructiei sa mai si fie recompensati. Si nu mai cenzura, @V.N., informeaza-te!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.