Macron. ”Franţa nu furnizează astfel de arme Israelului„

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a exprimat sâmbătă în favoarea opririi livrărilor de arme către Israel, dacă aceste arme sunt folosite în conflictul din Fâşia Gaza.

„Cred că, astăzi, prioritatea este să revenim la o soluţie politică, să încetăm să livrăm arme pentru luptele din Gaza”, a declarat Macron, potrivit AFP, în cadrul unui program special la radio France Inter consacrat francofoniei.

„Franţa nu furnizează astfel de arme Israelului”, a asigurat preşedintele francez.

Omologul său american Joe Biden a refuzat până în prezent să sisteze livrarea către Israel a armelor şi muniţiilor necesare operaţiunilor militare din Fâşia Gaza, oprind doar un transport de bombe aeriene în luna mai.

În schimb, Regatul Unit a anunţat în septembrie suspendarea a aproximativ 30 de licenţe de export de arme către Israel, dintr-un total de 350, după ce o analiză a concluzionat că există riscul ca acestea să fie utilizate cu încălcarea normelor umanitare internaţionale.

Pe plan politic, preşedintele francez a deplâns faptul că nu există niciun un progres în direcţia opririi războiului în Fâşia Gaza, în ciuda tuturor eforturilor diplomatice depuse pentru a obţine o încetare a focului.

Cred că nu suntem auziţi. I-am spus-o din nou prim-ministrului (israelian Benjamin) Netanyahu şi cred că este o greşeală, inclusiv pentru securitatea Israelului”, a subliniat Emmanuel Macron.

Cât despre noul front deschis de Israel în Liban împotriva grupării şiite pro-iraniene Hezbollah, Macron a reamintit că „prioritatea este evitarea escaladării”.

„Poporul libanez nu trebuie să fie şi el sacrificat, iar Libanul nu poate deveni o nouă Gaza”, a insistat el.

Recomanda 5

8 Comentarii

  1. Deci poporul palestinian poate fi sacrificat …HALAL DREPTURILE OMULUI ,DEMOCRATIE ,EGALITATE SI FRATERNITATEA!!!

  2. A propos de arme…

    Jens Stoltenberg, care a părăsit postul de secretar general al NATO la 1 octombrie, s-a destăinuit astăzi în primul său interviu după demisia sa. Fostul șef al alianței a declarat unui jurnalist al Financial Times că aduce un omagiu puterii militare a Rusiei:

    „Știm că NATO este, militar, în urma Rusiei. Nu pot spune exact câți bani trebuie cheltuiți pentru a compensa restanța. Dar pot spune cu încredere că, dacă aliații vor implementa tot ceea ce au promis, va costa mult mai mult de 2% din PIB, fie că este 2,5% sau 3%.”

    Stoltenberg pare să nu vrea să admită principalul lucru: dacă a condus alianța timp de 10 ani și, ca urmare a domniei sale lungi, Rusia s-a dovedit a fi mai puternică, atunci aceasta este și eșecul lui personal. În urmă cu câțiva ani, atât Stoltenberg însuși, cât și mulți militari NATO au spus că Rusia este slabă și că nu avea de ce să ne fie frică, și toate acestea erau „propaganda de la Kremlin” despre puternicul complex militar-industrial rus.

    Norvegianul, care și-a predat postul lui Mark Rutte, a adăugat că țările europene au acum prea puține arme, echipamente și personal militar pregătit pentru un potențial conflict.

    După acțiunile sale ca secretar general al NATO, Stoltenberg preia economia norvegiană, pe care deciziile sale au distrus-o…

  3. Nu trebuie, dar are sanse mai sa devina Libanul o noua Gaza. Pentru ca perciunatii nu se lasa pana nu-si strang teritoriile “promise”. Hamas si Hezbollah au fost pretexte pentru atacuri.

  4. „Perla Coroanei” in războiul din Gaza și Liban este SUA și toată flota de avioane militare NATO cu baza la Kogălniceanu și activează zilnic 24din24 ore deasupra Orientului Mijlociu !. Macro a zis „să încetăm să livram arme pentru luptele din Gaza”, acum in a 68 zi de CRIMR de război.

  5. Foarte bine: Macron ar fi trebuit sa i se opuna si livrarii de arme regimului de la Kiev, nu s-o promoveze. Tipul nu le cedeaza, însa, decât lui Soros si presiunii demografice (musulmanii din Franta sunt câteva milioane bune, conteaza-n alegeri si-n viata strazii – pot sa provoace demonstratii, tulburari, si-si aduc si-un aport important la bugetul tarii -, fata de rusi, dusmanii lui Soros si care-s, în Franta, o cantitate demografic neglijabila, desi primii n-au moschei în Franta, fata de rusi, care si-au construit biserici si catedrale).

  6. Toată zona maritimă pe acele ‘culuare’ e foarte bogata cu resurse adanci, toți vor să pună mâna pe acea zona, interesul e sa dispară cetatenii daca nu vor accepta condițiile impuse. Daca se ajunge la continuarea războiului, ceea ce cam se tem multi, pentru că, emiratele au partea lor din zona pentru bogățiile subsolului marin, mare lucru sa nu iasă la vedere să își arate colții in fata tuturor celor din zona. Înțeleg că Occidentul dorește să fie stăpânul total a tot ce înseamnă întinderi de ape, problema e mult mai urâtă în teren pentru că, fiecare țară are și drept de proprietate, poate să acționeze daca are cu ce. Dar, cum demilitarizarea a fost reforma generalizată global, foarte puține țări mai au în tara unități militare și militari profesioniști pentru a acționa, tot la nato sunt obligați să cerșească ajutor și, tocmai capii occidentali și europeni din nato trag sforile in toate zonele de conflict.

  7. Israelul,acest cancer al Orientului Mijlociu,dispune de sprijin militar nelimitat din partea Occidentului,asasineaza ,ucide si terorizeaza tot in jurul sau!

  8. Sunt 3 tipuri de despoti azi pe Terra.
    1 Despotul de tip Bibi ramai la putere prin sange disteage atentia de la democrație omorând. Grad de periculozitate 1-10, 8.
    2Despotul de tip Putin inspirat de relicve bolsevice diversioneaza democratia si condu. Grad de periculozitate 1-10,9.
    3Despotul de tip Kim tipul clasic folosesti mafia bolsevica si prostii omu. Grad de periculozitate 1-10,7.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.