Macron şi Zelenski au semnat un acord de securitate

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au semnat vineri seara, la Paris, un acord bilateral de securitate menit să garanteze un sprijin civil şi militar pe termen lung pentru Ucraina în plin război cu Rusia, relatează AFP.

Potrivit acordului, Franţa se angajează să acorde în 2024 „până la trei miliarde de euro” ajutor militar „suplimentar” Kievului, după un sprijin pe care îl estimează la 1,7 miliarde în 2022 şi la 2,1 miliarde în 2023.

Parisul menţionează în special o consolidare a „cooperării în domeniul artileriei”.

Acordul prevede şi „furnizarea unei asistenţe globale Ucrainei” pentru „restabilirea integrităţii sale teritoriale în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, „descurajare activă şi măsuri care trebuie luate în faţa oricărei noi agresiuni” din partea Rusiei, precum şi un „sprijin” pentru aderarea Kievului la Uniunea Europeană şi „interoperabilitate cu NATO”.

„Franţa confirmă că viitoarea aderare a Ucrainei la NATO ar constitui o contribuţie utilă la pace şi stabilitate în Europa”, se arată în acest nou pact.

Turneul european al preşedintelui Zelenski a fost umbrit de anunţul morţii în închisoare a opozantului rus Aleksei Navalnîi, adversarul numărul unu al preşedintelui Vladimir Putin, care conduce deja Rusia cu o mână de fier, exacerbând tensiunile cu Occidentul şi stingând şi mai mult orice speranţă de deschidere spre Moscova.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a deplasat vineri la Berlin şi Paris pentru a semna acorduri de securitate menite să garanteze ţării sale un sprijin militar şi financiar pe termen lung, într-un moment în care întâmpină dificultăţi în a respinge agresiunea rusă.

Zelenski urmează să se întâlnească sâmbătă, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, şi cu vicepreşedinta americană Kamala Harris. La reuniunea anuală a elitei geopolitice, el va ţine un discurs şi va avea mai multe întrevederi bilaterale. În metropola bavareză vor fi prezenţi, printre alţii, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

20 de Comentarii

 1. Occidentalii ard gazul de pomana cu toate intilnirile si acordurile semnate .Ukraina le toaca banii la fraierii care ii ajuta si nimic mai mult.Rusia isi vede linistita de planurile lor si populatia Europei o duce de la zi la zi mai greu.In rest nimic mai nou deocamdata .

 2. pt. participare la crime impotriva umanitatii
  macron va ispasi in mina de nichel de la Norilsk
  dincolo de Cercul Polar.

 3. Inca ceva

  strategisa rusilor ULTRA-SECRETA de-a anihila un eventual ataca nucleare STRATEGIG din USA inspre RUSIA
  a fost mereu explozia unor sateliti atomici de putere mica …. (DA ! 2-3 kilotone) pe traiectorie
  sau unor de megatone in zona de posibil atac …orbind rachetele americane … si (cei mai important) distrugandu-le sistemul de declansarea exploziri (sau mai simplu daca-s ecranate … provocandu-le scurtcircuitat explozia in spatiu !

  Cam ce figuri/zambete-triste ar face americanii in buncare, dupa ce ar vedea ca ORASELE LOR SUNT DISTRUSE de rusi si valul lor de rachte de cotra atac le sunt sau explodate in spatiu sau explodate in spatiu sau cu electronica de explozie distrusa
  ne-mai explodand !

  PS: e nevoie de 12 de atomice mici sau 3 mari pentru a anihila toate rachetele deja in zbor la un ATAC !
  Daca insa au JAMMER-ul la care ma gandesc eu ca e fizic posibil … ajung 3 ca-sa blocheze TEMPORAR (cat vreu ei sau tine mini-reactorul care alimenteaza massiv satelitul)
  MDA !
  Nici macar nu-s chestii noi ! Nou e ca yankeii au aflat ca … RUSII le deja au … unde 🙁 trebuie 🙁 !
  NASOALA a mai ajuns CIA-ramura-proasta … cu ne-mai-specialistii lor !
  (Bine ca LLOYD A. s-a tupilat cand s-a aflat ! :|)

  3301

 4. Nu as vrea sa prevad ceva foarte rau pt. America ,dar ori cum bine nu le va fi .S-au jucat de-a razboiul cu toata planeta ani de zile ,dar isi vor primii si rasplata pana la urma .

 5. 3 miliarde reprezinta bugetul minim de siguranta al guvernului din Ukraina pe 1 luna. Sa traiti … bine ! Vreo 31 de tari prelungesc cu 1 an chinul existential al unei tari aflate in agonie. Banii pentru razboi sunt alta poveste, bidon turtit cu robinet nu reuseste sa sperie pe republicani sa semneze banii, desi i-au cuplat la modul dizgratios de banii pentru Bibi si cei pentru Taiwan. Ei l-au „ales” pe Biden, ca otevistii pe Johannis.

 6. De cand va tot spun c-acest razboi al Satan Nato contra Rusiei se va termina cu Apasarea Butonului Rosu si tot nu vreti sa ma credeti? Rusii stiu ca occidentalii vor sa-i distruga pe ei si tara lor din Proorocirile Sfantului Serafim de Sarov. Si rusii s-au pregatit in consecinta pentru a contracare Occidentul Satanic in incercarea lui disperata de a distruge Rusia Ortodocsa si anihila poporul ortodox rus. Aliluia.

 7. Razboiul actual se duce intre clonele evreisti, khazarii care-l urasc de moarte pe Iisus Christos, Fiul lui Dumnezeu si Crucea S-a Vie. Intre khazarii ce conduc USA, UE, Canada, Australia, Japonia…impotriva Rusiei Ortodoxe. Deoarece, khazarii asa zis evrei doar prin religia mozaicana pe care au adoptat-o doresc disparitia definitiva a crestinilor ortodocsi, a preotilor s-a calugarilor din aceasta lume si distrugerea bisericilor si manastirilor s-a oricaror simboluri religioase otrodocse de pe Pamant. Ca pe Pamant sa se instaureze definitiv Imparatia lui Satan iar popoarele goimice sa fie decimate pana mai raman 500 milioane de goimii pe intreg pamantul. 500 de milioane de goimi care sa fie sclavi, banca de organe pentru transplant si pepiniera pentru satisfacerea placerilor LTGB a khazarilor satanici. Asta-i toata logica acestui razboi dus de Satan Occident impotriva Rusiei s-a poporului rus ortodox.

 8. ” Acordurile” cu orice guvern francez sint mai periculoase decit Milei si Netanyahu umpluti de „crack” si cu metraliera. Prin 1939- 40, chejii si polonezii semnase un ” acord” de aparare impotriva lui Hitler cu francezii. Indata semnat acordul, Hitler a invadat Chejia si Polonia, francezii au scapat in debandare si s-au sters fundul cu acordul.

 9. Vezi ce-au declarat de spre TRATATE , solemnitati si SEMNATURA juridica e un tratat a Frantei si GERMANIEI
  prin Holande si Merkel vestul relativ la trattul SEMNAT si PARAFAT … MINSK 2 !

  Vezi si cum VESTUL cel de incredere asigura Ukraina c-o apara (=vedem azi 😛 ) daca-si da ARMELE NUCLEARE …inapoie RUSSIEI !
  😀

  mai poti ave in tampitii astia (vezi GURALIVA MERKEL care desi a fost SPERJURA a si vorbit aiurea pe tema TRADARI prin SEMNATURA OFICIALA !)
  apropeaux … „URAGANE la … BERLIN!” ce mai face MERKEL ce-a divortat-gushata …azi ? 😀

  SHALOM ! ❤️

 10. de ce au americanii
  porcariile alea demonice
  pe DOLLAR

  (de ce au ochiul lui RA taman in PIRAMIDA pre-iudeica si nu CRUCEA CRESTINA sau macar, sincer, steaua lui david ?)

  Crezi si tu 😀 ca mishteaux 😀 are un profetic 😉 verificat 😀
  IQ>145
  sau crezi ca-i un … SPECIAL ! (numele lui de famglie fiind LEGION : 3301 )

  SHALOM ! de la Yah celor dragi tie ! (nu uita Yah e in aleluYah 🙂 )

 11. CE spune BIBLIA despre ochiul lui RA
  si de ce straluceste asa la Isaiah
  REGELE DEMONILOR …eternizat pagan pe DOLLAR !
  = ISAIA 14:12-18 🙂
  (interesant e cu aceste TRISSTE symboluri spun azi in MODERNISM de ce …BIBLE BELT-ul american a fost o farsa reparata tot de ei 😀 prin … LBGTQ-uism -> Parintele biblic LOR din SODOMA … si-a babardit ficele dupa
  model …faraonic pre-iudeu ! 😀 IQ=?)
  ___________@gelu ai citit BIBLIA (ortodoxa) ?
  „12. Cum ai căzut tu din ceruri, stea strălucitoare, fecior al dimineţii! Cum ai fost aruncat la pământ, tu, biruitor de neamuri!
  13. Tu care ziceai în cugetul tău: „Ridica-mă-voi în ceruri şi mai presus de stelele Dumnezeului celui puternic voi aşeza jilţul meu! În muntele cel sfânt voi pune sălaşul meu, în fundurile laturei celei de miazănoapte.
  14. Sui-mă-voi deasupra norilor şi asemenea cu Cel Preaînalt voi fi”.
  15. Şi acum, tu te pogori în iad, în cele mai de jos ale adâncului!
  16. Cei ce te văd îşi întorc privirea în spre tine şi se uită cu luare aminte zicând: „Oare acesta este omul de care tremura pământul şi împărăţiile se cutremurau?”
  17. Oare acesta este cel ce prefăcea lumea în pustiu şi cetăţile le dobora şi nu da drumul robilor săi?”
  18. Toţi împăraţii popoarelor se odihnesc cu cinste, fiecare în locaşul său.”

  🤣🤣🤣
  ‘s MASONIi a 3-a revolutie anti-crestina dupa PROTESTANTISM 😉 ? 😛

 12. Dupa PROSTIA absolut imbecila
  a unei considerat destepte si facand in comunismul nemtesc facultatea de fizica FARA PILE

  MERKEL si-a picat examenul de licenta prin imposibil de intelsa AFIRMARE PUBLIC-OFICIALA
  cum c-a SEMNAT si sa prefacut cu Holande al francezilor
  doar ca se va tine de ce-a SPERJUR semnat !

  Inteleg … exista momente istorice cand ca tara trebuie sa trishezi …INSA … cat de prost (pentru credibilitatea ta CA STAT GERMAN, in viitorul diplomatic DACA NU: „dupa micniuna noastra potopul” , trebuie sa fi sa te mai si , ca talamba de MERKEL, lauzi cu asta ?) [cu proassta asta merkelos-divortata nemtii si-au arata „inteligenta” ariana ! SHALOM altora !:) ]

  Ceva e PUTRED in ce se-ntampla ! Ca om cu IQ 😀 exagerat 😀 simt RATIONAL: ASTA ! Semene de decadenta impheriala ! 🙁

  QUO VADIS … DOLLARE ? 🙁

 13. Chifteaux, vezi-ți de șuncile și de partidul tău de buzunar! Doar amerlocii n-or fi putînd și ei să trimită în spațiu niscai rachete care să facă bum pe sateliții lu’ Putina chiar cînd rachetă purtătoare ajunge în spațiu!? SUA este cea mai mare putere spațială și nucleară de la ora actuală, și asta se știe!
  În plus, cînd se trag rachete nucleare, se trimit în același timp cu cea nucleară mai multe rachete oarbe, ca să aibă mai multe șanse să scape nevătămată, și să poată atinge ținta! Dar arma rușilor nu e pentru rachete, ci pentru sateliții de comunicații, care îi ajută pe ucrani!
  Halal profeteasă ! Nu ai fost în stare să prevezi că Carlson îi va lua un interviu lui Putin, și nici că Navalnîi va fi asasinat! Vai de capul tău! Du-te și mințeaux, pe la alte meseaux! Ne-am saturateaux de bazaconiileaux pe care le mesteceaux zi de ziaux! 😂

 14. @Dan Doran … 😀
  esti imberb dca nu intelegi ca amerlocii isi strica afecerile daca dau ei cu nuclearele in cosmos ?
  Ei si nu rusii au >900 de baze militare 😉 care chiar au nevoie de SATELITI de COMINICARE !

  iti dai seama ca se ude imperiul yankeu buuuuh …daca se pierde comunicare cu provinciile mereu sub presiunea razvratirii de independenta !

  Se vede clar ca ai IQ subunitar !
  Mai bine intreaba smerit si-ti explic exact cum e …shpilu ! 🙁
  Nu fi FUDUL ca sa fi p… destul ! Lasa si loc de SHALOM ! 🙂 in comportament !

  SHALOM !❤️❤️🤞

 15. @dan dorian

  Nu uita efectul EMP al exoloziilor nucleare extra-atmosferice … care distrug satelitii (stricandu-le cu BETA radiatii banda efectiva a semiconductoarelor ne-ecranate sau prin puls electromagneti indus nuclear )

  USA nu va face prima niciodata asta … pentru ca e SINUCIDERE IMPERIALA
  si rusii stiu si profita de asta 😉 !

  O intrebare pe NIVELUL TAU 🙁 :
  _ crezi ca BAZELE MILITARE fara contact satelitar american pot tine fata … aramtelor locale in provinciile mondiale ale USA ?

  AUD ?

  IQ=?
  😉

  BAIETE chestia asta cu arma anti-satelit , bombele cu ceas din ATLANTIC pe arterele informationale (cablurile transatlantice)
  pot la o adica …izoland INFORMATIONAL BAZELE MILITARE ale USA
  distruge URGENT IMPERIUL (BINELUI!) !
  ‘s multe de zis …insa nu tu voie sa ai acces la informatii clasificate ! 🙂 MDA ! Cu parere de rau !

  Despre predictii si prophetii … vezi peste 3 saptamani unde va duce „stirea” mortii lui NAVALNII ! 🙂
  Fi pe faza ce nu iese cum vrea NATO la … MUEMCHEN ! 🙁

  IQ=?
  😉

  (oricum nu-ti zic anumite chestii … 😐 … inca nu te-ai prins ! 🙁 )

 16. Lovituri în masă cu cel puțin 16 rachete de croazieră Kh-69, exact la fel ca și rachetele MBDA SCALP-EG/Storm Shadow utilizate de Rafale F.3R și Mirage 2000-5 Mk2, Forțele Aeriene Elene au lansat astăzi Forțele Aeriene Ruse împotriva țintelor ucrainene prin surprinzând Apărarea Aeriană a Ucrainei. Prima lovitură de probă, conform rapoartelor de la Moscova, a avut loc pe 7 februarie. Racheta era în dezvoltare din 2020, dar proiectarea ei fusese amânată, deoarece Tactical Missile Corporation din Rusia, care a proiectat-o, era blocată pe sistemul TERCOM, sistemul de urmărire a terenului, care, mai ales în cazul Rusiei, avea unul. Particularitate: Ninsorile pe teritoriul Rusiei variază înălțimea zborului.Din recuperarea subsistemelor din rachetele franceze trase de Su-24 ucraineni, dar și de la British Storm Shadows, versiunea britanică a armei, sistemul X-69 care fusese prezentat în august 2022 la expoziția Army-2022, a gestionat și a rezolvat problema.Kh-69 a fost dezvoltat pentru a angaja ținte staționare cu coordonate cunoscute, precum și informații suplimentare despre mediul din apropierea țintei.
  Arma poate fi lansată acum de la diferite avioane de luptă rusești Su-30, Su-34, Su-35, Su-57 și MiG-31.Racheta folosește o combinație de navigație inerțială și prin satelit, precum și un căutător EO pentru ghidare finală.

  Rușii s-au arătat mereu interesați de versiunea greacă care are o rază de acțiune în jur de 500 km (fără ca acest lucru să fie anunțat oficial) și se pare că au reușit deoarece versiunea finală a rachetei are o rază de acțiune de aproximativ 450 km, în loc de 290 care este anunțat oficial .

  La urma urmei, rachetele grecești au și o rază oficială de acțiune „notificabilă” de 250 km, în timp ce în realitate este aproape de două ori mai mare.

 17. Într-un articol recent am citit că, dacă e să credem cifrele vânturate de presa occidentală, Rusia ar fi pierdut doar în bătălia pentru Avdeevka echivalentul tuturor echipamentelor terestre de care dispune armata franceză, deci ce securitate poate oferi Franța când armata ei nu ar fi capabilă nici măcar să apere un sat mai răsărit precum localitatea eliberată recent de ruși?

 18. Vise, mămicilor, vise! Cînd e vorba doar de unul sau doar de cîteva avioane sau blindate, și cele rusești, și cele franceze, americane sau engleze sînt ușor de anihilat. Dar cînd e vorba de sute, sau de mii de aparate care atacă simultan situația se schimbă, iar cele occidentale sont în avantaj!
  Rusia trăiește mai ales prin ,și pentru propagandă. Deci a convinge adversarul de inutilitatea rezistenței lui în fața armatei ruse este scopul suprem pentru ruși, nu crearea de arme superioare! Pînă și putinistii se aici fac parte din acest rol, și ucrainienii ar fi tîmpiți să nu se aștepte la asemenea atacuri și să se ia după ele!
  Nenorocirea este că, dacă rușii ar trimite asemenea rachete în cosmos, americanii au deja e orbită sateliți înarmați care le vor distruge înainte de a se plasa pe orbita lor. Nu uitați că programul RAZBOIUL STELELOR e un program lansat de americani!
  De fapt, abureala asta cu pericolul sateliților militari rusești este destinată că Congresul să aprobe o creștere a bugetului destinat apărării spatiale! 😂
  Și mai e un element necunoscut în ecuație: CÎȚI piloți pentru avioanele și tancurile occidentale a trimis Uctaina la pregătire? Dacă sont doar cîteva zeci, nu.e mare lucru. Dacă însă sînt cîteva sute sau mii, aventura putinistă din Ucraina se termină la primăvară.

 19. Mă distrez copios când văd cu cât patos (habarnist) afirmați că echipamentele occidentale ar avea vreun avantaj, în condițiile în care atât pe hârtie cât mai ales în luptă rușii au arătat superioritatea armelor lor (au inclusiv echipamente care – zic ei – pot doborî sateliții de pe terra, au puterea să-i „orbească” – au arătat aceasta în Zaporojie, au repetat experimentul în Polonia, făcând ceva pe toată tehnologia avansată a lu’ pește prăjit NATO)…
  Cei care au fost măcar o dată prin Rusia (și au ieșit din Moscova) pot înțelege cât de greu i-ar fi unei armate invadatoare (chiar dotată cu tot echipamentul NATO) să ajungă în primele orașe mai mari fără să sufere pierderi care să-i afecteze hotărâtor puterea de atac.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.