MAE. Doi români au murit în Congo

Doi cetăţeni români au murit şi alţi patru români au fost răniţi în evenimentele recente din Republica Democratică Congo, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

MAE informează că monitorizează cu atenţie situaţia din această ţară, iar la nivelul Celulei de Criză Interinstituţională (CCI) au fost efectuate demersuri pentru verificarea informaţiilor din teren pe canale specifice.

Ministerul Afacerilor Externe menţionează că CCI funcţionează în regim de permanenţă 24/7 de la momentul activării, inclusiv pentru identificarea de modalităţi de sprijin pentru cetăţenii români care se află în eventuale situaţii deosebite.

MAE reiterează că recomandă evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în R.D. Congo, având în vedere că situaţia de securitate din această ţară este extrem de volatilă.

Potrivit alertei de călătorie, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite deplasările în zonele estice şi nord-estice ale ţării, în special în zonele de frontieră cu Burundi, Rwanda şi Uganda. Se recomandă evitarea intrării sau ieşirii din R.D. Congo prin punctele de frontieră Goma şi Bukavu, în cazul în care acestea nu sunt necesare.

În nordul şi sudul provinciei Kivu, armata congoleză desfăşoară activităţi militare.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în R.D.Congo sau se află deja pe teritoriul acestei ţări sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Republica Angola, care asigură reprezentarea diplomatică şi consulară a acestui stat şi să îşi anunţe prezenţa în regiune sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români pot contacta Ambasada României în Republica Angola la numerele de telefon: +244 222322234; +244 916895720, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Angola: +244 993133100.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări la posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă, mai arată ministerul român.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

 1. Cei doi ” romani ” erau mercenari, adica niste criminali platiti sa ucida. Nu merita mila.

 2. Africa e scuturată de mișcări islamice înca de pe vremea când arabii cărau copii spre a fi vânduți că sclavi dacă mai trăiau după ce le era u amputate organele cu totul la băieței mici până-n 6 ani iar fetele erau”curățate jos”.Congo are doua comunități dintre care una e islamică și una crestină.Nenorociri de genul ăsta sunt periodice pentru că creștinii muncesc și asta îi face mai bogați.Africa a fost islamică aproape 100%dar actualmente islamul mai e prezent cam în 35%, mai ales în nord, de unde mai vin banii de război.Iar acest modus vivendi este cauza primordială a sărăciei pe care Europa o finanțează constant.Apropos de sclavia americană, albii nu prindeau sclavi.Ei erau vânduți negustorilor de regii locali.Iar primii sclavi americani, n-au fost nici indieni și nici africani.Au fost irlandezi.Nasoala-i istoria pentru eliți, așa-i?

 3. Asta nu-i inca nimic, probabil ca astia doi erau in cautare de senzatii tari si aventuri exotice (asta daca n-o fi vorba de doi „oameni de afaceri” securisti aflati la vinatoare de elefanti si diamante), stati sa vedeti cind or sosi prin zona mercenarii trimisi de catre stapinii coloniei, ca sa dirijeze circulatia prin intersectii ! O armata de ocupatie tot armata ramine, indiferent de „scopurile bune” declarate …

 4. @Postăkel Gudurău
  -te referi la foametea artificiala produsa in Irlanda?
  -sa spunem că cartoful nu prea creste in Irlanda…

  pentru detalii citi „Piloţii orbi”, de Mircea Eliade (1937)

  ” Piloţii orbi s-au făcut unealta celei mai înspăimântătoare crime împotriva fiinţei statului românesc: înaintarea elementului slav din josul ..”

  Congo in sine e un model de civilizatie traditionala
  pt. infractiuni aia dau pedeapsa incendierii pe strada,
  TRAIASCA CONGO LIBER!

 5. Da, Maxtor.Atunci Jonathan Swift a publicat un pamflet șocant dar adevărat la adresa guvernanței engleze pe nume”How to cook a irish child” tradus,”Cum să gătesti un copil irlandez” aluzie la foametea cruntă ce bântuia Irlanda și care, nu odată a degenerat în canibalism, la fel cum prea ușor uităm că stalin a provocat un fenomen similar în RSS Moldova și Ucraina după război.Rețeta îi aparține lui Lenin iar WEF ar vrea s-o aplice la anul în Europa.De asta lovește azi în agricultori.Eseul lui Eliade, indicat de tine este relevant la virgulă pentru atmosfera neagră a vremurilor de atunci.Este și unul din motivele pentru care securitatea de pâna la virajul din ’63 l-ar fi vrut mort..Se pare că istoria se repetă

 6. am mai vazut „eroi” care au murit pe alte meleaguri. si aia tot pentru bani s-au dus pe acolo!

 7. Pardon, îmi joacă memoria feste(l-am citit demult)”how to butcher a irish child” adică cum să măcelaresti și să vinzi carnea de copil irlandez stăpânilor englezi care au declanșat foametea.

 8. Oare există o Celulă de Criză PERNICIOASĂ și pentru Urcaca ?
  măRog…😜
  (● RăuPorKKaK-Stat MajoriZdu-RăuPorKKaK ●)

 9. Stirea corecta ar fi fost asa-Ministerul Aparari anunta cu tristete ca doi soldati,dracu le stie gradele,au fost ucisi aflati in misiune in Congo vecin si prieten aparand democratia.Vor fi inmormantati cu onoruri militare si familiile isi vor primi toate drepturile.Poate citesc stirea asta si mai ales comentariul si alte sute de mercenari care vor fi ucisi de-amboulea pe acolo si tratati de sefii lor ca niste maidanezi calcati de masini pe acolo.

 10. D-aia-i ghine ca rumanul sa steie pe la cashile lui.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.