MAE l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Zakonyi Botond, a fost convocat, luni, la sediul MAE, în contextul discursului susţinut sâmbătă de prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, în cadrul Taberei de Vară de la Băile Tuşnad.

Potrivit MAE, partea română a reiterat faptul că, în cadrul dialogului diplomatic constant cu partea ungară, „a făcut în mod repetat apel la reţinere în declaraţiile şi mesajele publice ale oficialilor ungari aflaţi în vizite private în România, inclusiv în perspectiva Taberei de Vară de la Băile Tuşnad de anul acesta”.

În context, „a exprimat surprinderea faţă de prezentarea în discursul public al prim-ministrului ungar a aspectelor comunicate verbal, pe canale diplomatice, privilegiate constant de partea română”.

MAE român a precizat, totodată, că „declaraţiile publice neadecvate transmise cu acest prilej nu sunt în consonanţă cu obiectivul promovării unei relaţii pragmatice, constructive, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două state, obiectiv susţinut de partea română”.

Ministerul român de Externe l-a convocat luni dimineaţa pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti. Anunțul a fost făcut de ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijjarto.

Potrivit acestuia, conocarea a venit după „discurs”.

„Nu a fost o surpriză faptul că ambasadorul nostru la Bucureşti a fost convocat în această dimineaţă la Ministerul român de Externe”, a scris Peter Szijjarto pe Facebook.

El a precizat că demersul MAE a fost făcut la nivel de subsecretar de stat şi că tonul şi atmosfera întâlnirii pot fi descrise ca fiind calme şi politicoase.

„Ceea ce a fost comunicat de subsecretarul de stat român a fost, practic, o repetare a celor expuse în demersurile anterioare, de data aceasta actualizate după discurs”, a precizat Peter Szijjarto.

Ministrul de externe ungar a dat asigurări că Budapesta este interesată să se bazeze pe respect reciproc în cooperarea bilaterală.

„Întotdeauna vom vorbi în mod sincer şi cu respect despre planurile noastre, obiectivele noastre şi evaluarea noastră a situaţiei”, a subliniat ministrul ungar de externe.

Premierul ungar Viktor Orban i-a transmis sâmbătă o scrisoare premierului român Marcel Ciolacu, mulţumindu-i pentru discuţiile recente desfăşurate la Bucureşti şi pentru asigurarea unei desfăşurări calme a Universităţii de vară de la Băile Tuşnad, a anunţat la Budapesta biroul de presă al lui Orban.

„Aş dori să vă mulţumesc pentru că m-aţi primit la Bucureşti. Vă mulţumesc dumneavoastră şi autorităţilor române pentru că aţi asigurat securitatea Universităţii de vară de la Băile Tuşnad şi pentru că discursul meu s-a putut desfăşura astăzi (sâmbătă – n. r.) paşnic şi în linişte”, se arată în scrisoarea semnată de premierul ungar.

De asemenea, acesta din urmă i-a promis omologului său român sprijin şi cooperare în chestiunile discutate la întâlnirea desfăşurată miercuri la Bucureşti.

În discursul rostit la Băile Tuşnad, Viktor Orban a criticat faptul că ministerul român al Afacerilor Externe i-a trimis un material în care i-a spus despre ce poate să vorbească şi despre ce nu poate, context în care premierul ungar a atras atenţia că ţara sa va prelua preşedinţia Consiliului UE şi „un obiectiv principal al Ungariei” va fi sprijinirea României în demersul de aderare la spaţiul Schengen.

Potrivit premierului ungar, în respectivul material i s-a scris de asemenea să nu vorbească despre unităţi administrativ-teritoriale inexistente în România. „Probabil s-au referit la Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, dar nu am susţinut niciodată că acestea ar fi fost unităţi teritoriale româneşti”, a afirmat Viktor Orban.

El a spus mai departe că, potrivit aceluiaşi document primit de la MAE român, există lucruri despre care poate vorbi, dar nu le poate denigra, cum ar fi valorile occidentale. „Astăzi, valorile occidentale înseamnă trei lucruri: migraţia, LGBTQ şi războiul”, dar „nu trebuie să le discreditezi, ele se discreditează singure”, a remarcat Viktor Orban.

Şeful guvernului ungar a deplâns „ofensiva LGBT+ a UE împotriva naţiunilor europene favorabile familiei”, estimând totodată că „UE respinge moştenirea creştină” şi organizează un „program de mare înlocuire” a populaţiei prin migraţia venită din afara blocului comunitar.

El a combătut de asemenea ideile federaliste europene, despre care a spus că reprezintă o ameninţare la adresa suveranităţii statelor şi conduc la un „leadership fără control” al Bruxellesului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

 1. Ca o apreciere a demnitatii , ospitalitatii si diplomatiei unicat a conducatorilor Romaniei,la anul Victor Orban ( daca mai slabeste putin) va face o alergare in short cu insemnele drapelului maghiar pe Calea Victoriei din Bucuresti.
  Guvernul roman si toate formatiile politice romanesti a apreciat si va aprecia intotdeauna respectul reciproc si cooperarea bilaterala.

 2. … si toate astea pentru ca Ciolacu, la masa cu Orban, i-a zis acestuia ca se duce sa dea un telefon si a disparut in ceata, lasindu-l pe ungur sa plateasca ! …

 3. Adică mai pe românește în traducere din iredentistă: Întotdeauna maghiarii și-au exprimat deschis obiectivele și evaluările lor revizioniste lor, deversate în capul loazelor românești de la Externe, împreună cu toată amabilitatea afrontului lăturilor putrefacte deversate.

 4. Cei de la externe, inca mai au in magazii vita kove si crema pentru hemoroizi anus sau merg pe continuitate la achizitii?!

 5. Un guvern de IMBECILI care intai au asigurat „protectia!?” cu jandarmi romani la Baile Tusnad iar acum vac „diversiune” penibila in mass-media romana MAE. PSD si PNL vor platii la alegeri in Transilvania !.

 6. In Kolonia noastra de rat khazar ce discutzii despre tzinuata se koyesc ei??? Ursarul de Orbete Victorash al lor, a adunat totzi urshii lui din zona sekoiasca ca sa sperie pe ai noshtrii urshi, care dau tarcoale zonei, dar Faraonul a adus fortze de paza intarite pentru ashtia care cu obraznicia shi arogantza HU, au reproshat lui, ca ei nu vor sa dispara in padurea seculara precum sashii. Au uitat sa spuna ca disparitzia s-a datorat tocmai ursarilor HU, shi ca dovada sa amintim numai ex. Buda a fost initzial vorbitoare de limba germana. Ca sa nu spunem ca dadeau lectzii Imparatului austriac ca ei nu shtiu sa omoare asha bine ca ei pe romanii majoritari. Se fac ca nu shtiu ca dapdv Imperiul a disparut, iar cei mai loiali, nu shovini ca ei, au fost trupe de romanashi ce aparau Viena in acele vremuri. Tzari, unele mai mici precum Slovakia, Serbia, Croatzia, chiar shi Austria, ca sa nu mai vorbim de Ukraina shi UE, au rezolvat de mult problema cu aceshti ursari, care au disparut de mult din padurea lor tutelara. Totul se rezolva de Securici in toata lumea, dar la noi cu dottorate platite, diplome, salarii shi pensii nesimtzite, ca de tinikele nu mai vorbim, nu se urmareshte decat stat in stat shi de aici nashterea unei clase politice subordonate, semianalfabete shi chiar prin anumitzi Alo!Genii evidenta atitudine dushmanoasa tzarii noastre care-i hraneshte ca pe sherpii la sanul ei, rezultand o gramada de legi antinatzionale. Urshii noshtrii nu mai au cojones, sau numai sekoii lor? = aceasta este intrebarea!!!
  O zi buna.
  Con

 7. Con spune:
  25 IULIE 2023 LA 8:47
  In Kolonia noastra de rat khazar ce discutzii despre tzinuata se koyesc ei??? Ursarul de Orbete Victorash al lor, a adunat totzi urshii lui din zona sekoiasca ca sa sperie pe ai noshtrii urshi, care dau tarcoale zonei, dar Faraonul a adus fortze de paza intarite pentru ashtia care cu obraznicia shi arogantza HU, au reproshat lui, ca ei nu vor sa dispara in padurea seculara precum sashii. Au uitat sa spuna ca disparitzia s-a datorat tocmai ursarilor HU, shi ca dovada sa amintim numai ex. Buda a fost initzial vorbitoare de limba germana. Ca sa nu spunem ca dadeau lectzii Imparatului austriac ca ei nu shtiu sa omoare asha bine ca ei pe romanii majoritari. Se fac ca nu shtiu ca dapdv Imperiul a disparut, iar cei mai loiali, nu shovini ca ei, au fost trupe de romanashi ce aparau Viena in acele vremuri. Tzari, unele mai mici precum Slovakia, Serbia, Croatzia, chiar shi Austria, ca sa nu mai vorbim de Ukraina shi UE, au rezolvat de mult problema cu aceshti ursari, care au disparut de mult din padurea lor tutelara. Totul se rezolva de Securici in toata lumea, dar la noi cu dottorate platite, diplome, salarii shi pensii nesimtzite, ca de tinikele nu mai vorbim, nu se urmareshte decat stat in stat shi de aici nashterea unei clase politice subordonate, semianalfabete shi chiar prin anumitzi Alo!Genii evidenta atitudine dushmanoasa tzarii noastre care-i hraneshte ca pe sherpii la sanul ei, rezultand o gramada de legi antinatzionale. Urshii noshtrii nu mai au cojones, sau numai sekoii lor? = aceasta este intrebarea!!!
  O zi buna.
  Con

 8. Iar nu au priceput ceva isteții de la MAE, și nu au incredere in traducătorii lor..Sau poate erau interesați dacă au mai apărut bancuri noi la adresa romaniei. Au apărut bre,.. și ar merita să le știe și cei de la MAE,.. cu condiția să aibe mansarda suficient de mobilată,.

 9. „PSD si PNL vor platii la alegeri in Transilvania”

  Transilvania nu voteaza legionari mascati in gitani. Fii antena, in Transilvania, la Brasov, este Regimentul de vanatori de munte, de aia n-ai unde sa te feresti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.