MAE reacționează la vizita președintei Ungariei

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că l-a contactat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti după ce, în cadrul vizitei private a preşedintei Novak Katalin în ţara noastră, „au fost lansate mesaje publice neadecvate”.

Potrivit unui comunicat transmis duminică de MAE, reacţia a venit în urma mesajelor publice transmise de preşedinta Ungariei, inclusiv pe pagina de Facebook, în contextul vizitei private cu caracter religios pe care o întreprinde în aceste zile în România.

„MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România şi a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părţii române la manifestarea reţinerii în declaraţii şi mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali şi politicieni ungari în România, şi în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”, se arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, astfel de mesaje nu sunt în concordanţă cu relaţiile de bună vecinătate şi colaborare dintre România şi Ungaria.

„În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declaraţii nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări, în interesul nemijlocit al cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie, precum şi spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”, precizează MAE.

Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, a participat sâmbătă la marea procesiune de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc și a vizitat biserica franciscană.

Printre pelerinii din cordonul oficial s-a numărat fostul preşedinte al Ungariei, Ader Janos, împreună cu soţia sa, care participă în fiecare an la eveniment.

La pelerinaj au venit şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, vicepremierul României, Kelemen Hunor, miniştrii Tanczos Barna şi Eduard Novak, precum şi alţi reprezentanţi ai comunităţii maghiare din România sau oficiali de la Budapesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

47 de Comentarii

 1. Broscoiule cu mănuși si trabuc ai cedat dreptul de veto al Romaniei, tu si boul sibienesc, astfel la un ordin UE tara e impinsa in razboiul din Ukraina in care nu are ce sa caute.

 2. trei milioane de catolici face valuri in Romania, tara in care Presedintele si MAE vor sa incalce Constitutia renuntand la drepturile Statului Roman. Este firesc sa fim priviti ca niste paria pt ca Ungaria e demna, locuita de oameni educati, care isi iubesc tara si Istoria nu de ignorati si…cum este Romania

 3. Broscoiul trabucizd încearcă să iasă în față, ca păduchele în frunte……[Rumburak]

 4. Autoritățile românei se oftica pe cele din Ungaria că își reprezintă țara cu demnitate.Ai nostrii niște slugi care și-au vândut țara la bucată.

 5. Pelerinaj ? Pelerinaj pe naiba ! O mistificare .Este IREDENTISM pur ! Dar au cu cine…suntem prosti condusi de escroci alogeni.

 6. Felicitări Excelenței Sale Presedintele Republicii Ungare ,Doamnei Katalin Novak !…
  Așa trebuie să se comporte un adevărat președinte de țară…

 7. MAE, daca ar reactiona corect, ar trebui sa o declare persona non grata pe teritoriul Romaniei.

 8. Acestor trei milioane de catolici putin le pasa de Dumnezeu.Nu au venit sa se roage pentru mântuirea lor ci pentru ca Dumnezeu sa le dea Ardealul.N-o sa le mearga bine fiindca au cerut FOLOASE NECUVENITE!

 9. Așa”reacție” „după”…începe să semene a complicitate;prea multe „după” ca să mai poată fi crezute;să rememorăm:”borna” pirosfeherzöld,statuia lui Gabor de la Alba Iulia,statuia gay de la Carei…toate însoțite de mesaje atât de sincere față de gazde încât nici nu sunt(ar putea fi?) traduse-pentru ce vă luați dvs.banii la ministerul ăla zis „al României”?nu mai vorbim de faptul că membri ai guvernului participă la aceste „evenimente”?și după aia,”reacționați”,ci’că?!

 10. Dezaprobarea MAE român a fost transmisă prin curier diplomatic GLOVO, transport trotinetă electrică, împreună cu pizza calde pentru tot personalul Ambasadei maghiare.

 11. Normal era să reacționeze vicepremierul României, Kelemen Hunor, miniştrii Tanczos Barna şi Eduard Novak. Iar dacă nu au reacționat președintele Iohannis ar trebui să le transmitâ să se retragă de la guvernare. Dar președintele Iohannis nu simte nici o răspundere pentru România și români. Dacă avea un pic de caracter pe modelul altor președinți de țară pe fondul Grevei fin învățământ ar fi contramandat vizita președintelui Germaniei. Dar domnul președinte când în ajun de examene nu e școală adică țara piere dânsul își aduce soția spărgătoare de grevă la șuetă și poză cu președintele Germaniei. Și dacalii din Sibiu nu au umplut curtea. Deci în continuare președinta Ungariei Katalin Novác poate dezveli nestingherită statui de unguri care a năpăstuit populația românescă și face declarații iredentiste. Domnul Aurescu pufăie trabuc, domnii Ciucă, Ciolacu, Bode se umflă de râs, iar domnul Kelemen Hunor jubilează.

 12. Avem si noi destui romani care traiesc inafara granitei,am auzit ca din conducerea statului roman sa se deplaseze cineva ,atunci cind au fost sarbatori religioase ortodoxe romanesti ? Daca noi nu facem asta, avem pretentia sa nu faca nici altii ? Politicienii nostrii se duc inafara tarii doar in ajunul alegerilor ca sa capete voturile si sa ii pacaleasca pe oameni ,in rest, ii doare la basca de cei care traiesc afara.

 13. Oare cum sa ii spun ca ma prapadesc de dragul ei? Asa femeie frumoasa mai rar.

 14. MĂ Ministerul Afacerilor Externe, dacă a nu știu a câta oară la venirile cu țintă iredentistă și incitat secui și maghiari la scandal numite “vizită privată, a preşedintei Novak Katalin în ţara noastră „au fost lansate mesaje publice neadecvate” de ce o declarați persona non grata și-i interziceți pe 4 ani intrarea în România? Că protestele aceste sunt penibile și slugarnice. Când președinta statului Ungaria stat vecin, dar ostil vine și țipă că Transilvania e a Ungariei, adică instigă la revoltă, tu Mister numești asta “mesaj inadecvat”? La SRI-Hellvig, Minister de Interne Bode “E moarte, e leșin, e somn?”

 15. …de unde „3 milioane de catolici în România”?nici în Ungaria nu sunt atâția…

 16. Asta e tara noastră care nu-și cunoaște și nu-și respectă istoria. Copii la școală nu învață imnul țării, istoria țării e pusă în paranteză, nimic nu-i mai faci mândri pe copii noștri de țara asta numita România.

 17. Băi,@ otara cu, învață întîi românește, și doar după aia vorbeste! Ca să nu spurci limba noastră de origine latină cu dezacordurile limbii tale barbare fino-ugrice.

 18. Ai tradat Romania…porcule.
  Ai vandut viitorul acestei tarii.

 19. un te compari tu cu Hungaria, voi „olteanii” de teleorman, negrii la fatza, ca aveti siun pic de jeg.

 20. fac ungurii valuri in romania la fel cum face sp3rma valuri in borcan

 21. Se pisa Orban si politicienii maghiari pe gunoaiele corupte si tradatori din guvernnul RO

 22. ce viteji sunt astia cu ungurii si cat de mici si cuminti cu ukranii…

 23. Bravo ungurilor ! Ii sfideaza si-i batjocoresc pe romani la ei acasa ; au gasit sat fara caini si se plimba fara bat ! Doar ca toate lucrurile astea se intampla in fiecare zi ! Ce face MAE ? Ce-ati vazut ! Exista , totusi si un cetatean strain , de rang inalt, prieten al Romaniei , care vine la noi de cateva ori pe an, in vizite private, intr-un sat din Transilvania, avand un comportament ireprosabil ! Jos palaria in fata lui !

 24. Este un bla-bla in loc sa inchideti frontiera pentru acest jeg ne-uman care isi bate joc de roman la el acasa! Afara cu ea!!!!!

 25. Imbecila asta ar trebui declarata PERSONA NON GRATA pe teritoriul Romaniei.

 26. si-a plimbat fustita prin toata lumea, a fost in zece ani de 9 sau 8 mai, ca nu mai stiu care-i valabila, la Zvolen unde se odihnesc 10.500 de eroi sau mai aproape la Oarba de Mures? Ba i-a batjocorit pe Horia Closca si Crisan ridicand statuia guvernatorului tortionar. Nici restul lin plus gailor nu au timp. De 1 decembrie toti se distreaza cu parada la care nu se aduce un semn de pretuire eroilor neamului cazuti. Ati auzit cantandu-se Imnul EROILOR? Copiii invata un singur lucru, ca tara are armata si arme nu si eroi si stramosi pe care sa-i pretuim. Maghiarii sunt invatati de mici sa-si respecte inaintasii, scoala romaneasca in pudoarea ei ii este rusine cu neamul romanesc, iar politicenii abia asteapta sa sarute talpa unui Sultan occidental. Da domnilor invatatori si diriginti a fi roman inseamna sa ai constiinta ca apartii acestui spatiu indiferent de etnie si sa-i inveti pe copii despre Cuza, Eminescu, Stefan, Mircea, Mihai Viteazu pt a nu se confunda cu exponatele de Muzeu. La fizica ati vorbit de Stefan Procopiu? La biologie de Racovita, Antipa, Parhon? La muzica de Porumbescu, Lipati, Enescu? La desen de Aman, Grigorescu, Andreescu, etc.? Nu nu-s in programa, decat cat este de slavita societatea moderna si transformarea strazii in b…Ce fel de generali sunteti daca nu va omagiati inaintasii?

 27. Trebuie sa invatam de la toti si sa fie un semnal de alarma pt neputinta conducatorilor din Romania de a respecta si inalta Romania. Presedinta/presedintii Ungariei si alte personalitati ne invata cum trebuie sa fie un om de stat, ce valori sa respecte si sa fie in stare de sacrificiu, daca ar fi atacat pt valorile neamului sau. Vedeti voi ambasadorul in Ungaria de zilele importante mergand la un cimitir al eroilor din Ungaria? Banuiesc ca exista si cel putin o biserica scursurile pluviale s-au grabit sa uite de Gojdu. Unii si-au creat o Istorie, noi ne-am demolat-o ca sa fim universali, dezradacinati si mistuiti de ignoranta. Invatati de la toate popoarele care-si apara radacinile si-si inalta capul cu demnitate. Este dureos pt mine sa inteleg cum stramosii mei care au aparat glia cu eroism a fost inutil pt ca azi vietuiesc doar…sa ne fie rusine ca nu avem diplomati, oameni de cultura doar slujbasi finantati de ONG-uri …

 28. He, mda.. mă aștreptam deja la o reacție lașă din partea unora care știu că dețin ceva ce nu merită..De altfel prostănaci și uituci ce sunt, nu știu e au semnat și ce angajamente și-au luat ca țară la diferitele ocazii de a fi civilizați din balcanismul primitiv. Se pare că civilizarea românului nu reușește..Nu demonstrează decât oportunisme spre jaf, decât cap plecat și lins grețos spre a supraviețui politic sau economic,.Nu ține figura bre, și prost trebuie să fii să nu realizezi că romania e terminată,.E doar o coajă suptă de conținut..O va lua vântul schimbării,..Cu siguranță..

 29. Comentariile noastre la adresa lu’ aiurescu sau a oricăruia din găștile conducătoare, în frunte cu joha, nu au nici măcar semnificația unei mici înțepături in popourile lor !
  (din germ. Popo)

 30. Reacția este firească și îndreptățită. 1)Maghiari trebuie să înțeleagă că nu suntem în evul mediu. 2)Când te-duci să te rogi nu mergi călare. 3) Și etc.

 31. Comportamentul maghiarilor fata de romani deriva din pozitia de lasitate si lipsa de onoare manifestata de oficialitatile si massmedia romaneasca.Cine te respecta daca tu insuti nu te respecti ?

 32. A fost CEL MAI MARE PELERINAJ A CREDINCIOȘILOR DIN EUROPA. Acolo au fost pelerini din Canada, Noua Zelanda, Africa de sud, Australia, Brazilia. Să nu uităm, acum doi ani PAPA FRANCISC a celebrat liturghia.

 33. Pe vremuri era un ”tribun” care zicea ”declarații politce”, in care iși permitea de toate,. și era erou național..Acu se pare că politicianul român debil nu pricepe semnifcația cuvântului ”PRIVAT”,.. iar ce pricepe e total altceva decât normalitatea..

 34. Politica bagarii batului prin gard sau imprastierii samantei de scandal e o caracteristica istorica a unei tarisoare care nu prea e bagata in seama.

 35. Individa trebuie declarata persona non grata pe teritoriul Romaniei.
  Si cu asta se rezolva tot.

 36. Cine i-a ales pe „halogenii” astia ? Continuati, pentru ca meritati ! Urmatorii alesi sa fie gitani-legionari-retardati (in-Tarziu-ati).

 37. Cu Csaba Böite și asezămintele lui pentru orfani bine și modern educați ce se mai aude?

 38. În timp ce pioșii credincioși se rugau cu evlavie la Șumuleu,potopind media cu dovezile marii lor credințe,mai discret umblau pe acolo(și la Deva) înalți reprezentanți ai Vaticanului în frunte cu venerabilii Massimo Fusarelli,Albert Schmuki și alții,veniți să cerceteze faptele petrecute în orfelinatele patronate de „franciscanul” Bojte Csaba,fapte care nu au mai putut fi ascunse…cu toată demonstrația de la Șumuleu-pe afară-i vopsit gardul…(da,trimit comentariile prea repede,știu,dar sunt perseverent)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.