Maestrul Dan Grigore, de la Sibiu la Luxemburg

Proiectul onorează colaborările și schimburile culturale dintre România și Luxemburg, începute în urmă cu zece ani în programul Sibiu-Luxemburg, Capitale Europene ale Culturii 2007.

Pianistul Dan Grigore deschide stagiunea simfonică a Filarmonicii din Sibiu

Stagiunea simfonică cu numărul 68 a Filarmonicii de Stat Sibiu debutează în această săptămână, joi 12 octombrie, cu un concert simfonic-eveniment ce îl are în prim-plan pe maestrul Dan Grigore, artist de reputație internațională. Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de la pupitrul dirijoral de Misha Katz din Franța.

Așezat de critica internațională în rândul marilor pianiști ai lumii, Dan Grigore este unul dintre cei mai mari muzicieni români. Pianist, profesor universitar, eseist, om de radio și televiziune, el este un reper de necontestat în spațiul cultural din ultima jumătate de veac. Din cauza constantului său non-colaboraționism, regimul comunist a făcut eforturi susţinute pentru a-l marginaliza, dar marele talent și personalitatea sa extrem de complexă l-au impus în elita culturii române încă din timpul dictaturii ceaușiste. A concertat cu mari nume ale baghetei, în prestigioase săli de concerte din întreaga lume. Ilustru creator de școală, a format și îndrumat pianiști cu o solidă carieră internațională. Arta sa i-a adus prietenia și admirația numelor de frunte ale culturii – muzicieni, actori, poeți, scriitori, cineaști, filozofi – împreună cu care a realizat evenimente de neuitat. Fiind un puternic model moral, după 1989 a contribuit la momente de importanță istorică pentru reclădirea României. Este Doctor Honoris Causa al Universității de Arte ”George Enescu” din Iași, a primit prima disticție oficială din cariera sa din partea Guvernului Francez în 1999 – Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor – și a fost decorat cu cea mai înaltă distincție a Statului Român: Marea Cruce a Ordinului ”Steaua României”. Cu ocazia recentei sale aniversări a fost învestit de către Majestatea Sa Regele Mihai, cu titlul de Pianist al Casei Regale și i s-a conferit decorația regală Nihil Sine Deo.

Seara muzicală va fi deschisă cu Uvertura operei Directorul de Teatru de Wolfgang Amadeus Mozart, va continua în acordurile fine ale Concertului pentru pian, nr. 20 în re minor ale aceluiași compozitor și se va încheia cu Simfonia nr. 8 în Fa Major de Ludwig van Beethoven.

Misha Katz

Dirijorul Misha Katz s-a născut în Rusia, la Rostov pe Don, într-o familie de muzicieni, tatăl său, Leonid Katz, fiind un remarcabil dirijor, artist emerit. A început să studieze violoncelul la vârsta de cinci ani, iar la Conservatorul Ceaikovski de la Moscova a studiat cu celebrul Mstislav Rostropovici. Sub îndrumarea tatălui său a început să studieze dirijatul de orchestră, în 1976 a obţinut Marele Premiu al URSS şi în 1979 a susţinut doctoratul la acelaşi Conservator Ceaikovski din Moscova. În 1996 a fost numit dirijor permanent al Orchestrei Naţionale de la Minsk, în 1998 dirijor principal invitat al Orchestrei Naţionale a Ucrainei şi începând din 1998 este dirijor permanent al orchestrei de cameră Solistes de Russie.

Misha Katz este invitat să dirijeze în Rusia, Polonia, Franţa, Cehia, Spania, Elveţia, Danemarca, Suedia, Sebia, Slovacia, Israel, Ucraina, Mexic, Monaco, Italia, Georgia, Germania, SUA, Canada. Din 2008 este dirijor principal invitat al orchestrei Slovak Sinfonietta. Sub înaltul patronaj al preşedinţiei franceze, Misha Katz a fost numit Director artistic la Festivalul internaţional Solomon Mikhoels (2003) şi apoi Director artistic la Festival International de la Paix. Printre distincţiile ce i-au fost conferite se numără Médaille d’Or du Mérit et Dévoument Français (2008), Médaille des Cinq Continents de l’UNESCO şi Médaille d’Or de la Ligue Universel du Bien Public (2013). În 2013 a fost şi cofondator al proiectului Culture sans frontieres patronat de UNESCO.

Maestrul Dan Grigore

„BIS, ENCORE, BIS!”, recital excepțional de pian susținut de Dan Grigore pe scena Conservatorului din Luxemburg

La un deceniu de la aderarea României la Uniunea Europeană, Maestrul Dan Grigore va susține un recital extraordinar de pian, pe scena Conservatorului din Luxemburg, într-un eveniment muzical de excepție organizat de Institutul Cultural Român Bruxelles și asociația România-Luxemburg Business Forum, sub patronajul Ambasadei României în Marele Ducat al Luxemburgului.

Concertul aniversar „BIS, ENCORE, BIS!”, în interpretarea renumitului pianist român, va avea loc vineri, 20 octombrie, și reprezintă o premieră absolută pe scena muzicală a prestigioasei instituții luxemburgheze.

„BIS, ENCORE, BIS!” – Bijuterii ale muzicii europene dar și ale unor compozitori formați la școala europeană – cuprinde lucrări de Bach, Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Brahms, Skriabine, Debussy și Enescu, pe care Maestrul Dan Grigore le-a interpretat ca bis în recitalurile și concertele sale.

„Recitalul este gândit ca un colaj de stiluri diferite reprezentând trăiri subiective, uneori chiar amintiri personale din întreaga mea activitate concertistică de până acum. Cred că marile capodopere ne sunt mereu contemporane și că ele, indiferent de epoca în care au fost scrise, își dau mâna peste timp.”– descrie Maestrul Dan Grigore programul muzical al serii.

Înzestrat cu un talent neobișnuit, Dan Grigore a început să studieze pianul la vârsta de 3 ani și a debutat la 14 ani într-un concert cameral Enescu, alături de soliști consacrați ai timpului. Este laureat al Concursurilor Internaționale George Enescu 1961 și 1967, Montreal 1968 și s-a bucurat de faima internațională, în ciuda persecuțiilor autoritățile române din timpul regimului comunist, care i-au respins toate bursele, rezidențele artistice și turneele internaționale.

După căderea comunismului, Dan Grigore a cântat în cele mai importante săli de concert, cu dirijori și orchestre celebre, iar în iunie 1996, împreună cu Sergiu Celibidache și Orchestra Filarmonică din München, a susținut trei concerte în celebra sală Gasteig. Acestea au fost ultimele concerte ale Maestrului Celibidache; iar pe Dan Grigore – singurul pianist român printre foarte puținii soliști cu care acesta a colaborat – l-a apreciat special, spunându-i : ” Extraordinar ! Ești printre cei mai mari din lume!”

Presa internațională de specialitate a salutat unanim talentul pianistului român: “Dan Grigore are o senzațională clasă mondială!” (Kleine Zeitung); Ascultătorului i se oprește respirația” (Berliner Zeitung); “Îl ascultam fascinați…” (Le Monde); ”Dan Grigore face parte din categoria pianiștilor de superclasă.” (Tagesspiegel); ”România a dat lumii pe Clara Haskil, Dinu Lipatti, Radu Lupu și Dan Grigore, adică patru dintre marile figuri ale pianisticii secolului XX și în ce-i privește pe ultimii doi, și ale începutului de secol XXI, patru individualități imposibil de încadrat într-o școală anume: sunt înainte de toate, artiști singulari. ” (Les grands pianistes du XXe siècle, Editura Buchet-Chastel)

Recitalul „BIS, ENCORE, BIS!” încununează evenimentele pe care ICR Bruxelles și Ambasada României la Luxemburg le-au dedicat aniversării unui deceniu de la aderarea României la Uniunea Europeană, în orașul semnării tratatului de aderare în aprilie 2005.

„Europa este creuzetul și modelul formării și dezvoltării muzicii culte, cea care este limbajul universal de comunicare a emoțiilor și gândurilor omenești.

Muzica europeană a fost întotdeauna deschisă influențelor, s-a îmbogățit, s-a diversificat, dar în același timp a exercitat și exercită o puternică înrâurire asupra tuturor celorlalte școli de muzică din lume.

Eu percep viitorul Europei ca pe o simfonie în a cărei partitură fiecare instrument își are importanța și rolul său de neînlocuit.”– declară Maestrul pentru ICR Bruxelles.

Asociația România-Luxemburg Business Forum propune publicului meloman acest eveniment de marcă, pentru a celebra zece ani de la înființare, în serviciul facilitării schimburilor economice, comerciale, științifice și culturale dintre cele două țări.

La invitația Institutului Cultural Român Bruxelles, profesorul Dumitru Avakian, una dintre vocile cu cea mai mare autoritate în critica muzicală, va participa la acest eveniment memorabil în calitate de muzicolog și jurnalist invitat.

Despre Magdalena Popa Buluc Articolele 157
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*