Mahmud Abbas salută votul de la ONU

Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmud Abbas, a salutat vineri votul din Adunarea Generală a ONU în favoarea integrării depline a Palestinei, considerând că acest vot „protejează soluţia celor două state” şi „dreptul legitim” al palestinienilor de a-şi stabili un stat independent, informează EFE.

„Rezoluţia protejează soluţia celor două state şi întruchipează dreptul legitim al poporului palestinian de a-şi stabili statul independent pe pământul său naţional, cu Ierusalimul drept capitală, ca pilon esenţial al păcii în regiune”, a declarat Abbas.

Adunarea Generală a ONU a votat miercuri, cu o largă majoritate, o rezoluţie care cere aderarea Palestinei ca stat cu drepturi depline în organizaţie, dar acest vot, care a provocat furia Israelului, are doar un caracter simbolic ca urmare a veto-ului opus de SUA în Consiliul de Securitate.

Rezoluţia, prezentată de Emiratele Arabe Unite, a fost votată de 143 din cele 193 de state membre ale ONU. Numai nouă state au votat împotrivă, respectiv SUA, Israel, Argentina, Ungaria, Cehia, Palau, Nauru, Micronezia şi Papua Noua Guinee, iar 25 s-au abţinut. România se numără printre ţările care s-au abţinut.

În urma adoptării rezoluţiei, Palestina primeşte în cadrul ONU drepturi care depăşesc statutul său actual de „stat observator nemembru” şi care stabilesc participarea sa la Adunarea Generală, precizându-se însă că nu va avea drept de vot şi nici nu va putea candida în organismele ONU.

Abbas a mulţumit statelor care au susţinut rezoluţia în conformitate cu „consensul internaţional de izolare a ocupaţiei israeliene, a crimelor sale grave şi a încălcărilor rezoluţiilor ONU”.

„Votul copleşitor în favoarea (rezoluţiei) serveşte drept dovadă concludentă că lumea este unită în spatele valorilor dreptăţii, libertăţii şi păcii întruchipate în problema palestiniană şi împotriva nesfârşitelor crime israeliene împotriva poporului palestinian”, a subliniat el.

Abbas a promis că conducerea ANP îşi va continua eforturile de a obţine calitatea de membru cu drepturi depline în Naţiunile Unite şi a cerut guvernului SUA să „nu mai ia partea ocupaţiei israeliene şi colonialismului”, în condiţiile în care până acum Statele Unite au respins toate rezoluţiile – cu excepţia uneia – în Consiliul de Securitate al ONU în favoarea Palestinei.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe al ANP a salutat vineri votul, văzând în el dovada că „Palestina (…) merită” să devină „membru cu drepturi depline” al ONU, informează AFP.

Acest vot „proclamă că Palestina îndeplineşte toate cerinţele prevăzute de Carta Naţiunilor Unite (…) şi prin urmare merită şi este aptă să devină membru cu drepturi depline al ONU”, a apreciat diplomaţia palestiniană într-un comunicat, în care a salutat „majoritatea zdrobitoare” obţinută şi „consensul internaţional în cadrul celei mai importante organizaţii internaţionale”.

Israelul a considerat rezoluţia „absurdă” şi o „recompensă pentru teroriştii Hamas”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

8 Comentarii

 1. USA sunt in mainile khazarilor, cum ar vrea lumea sa voteze?

  Dupa rezultatul votului, la gura evreilor sunt precipitatii cu spume. Palestina va fi stat liber cu drepturi depline, israel stie ca nici genocidul actual nu poate schimba mersul istoriei. Benjamin nevertebratu face pe eroul zicand ca isi urmeaza planul de exterminare chiar daca ramane singur, dar cateii americii isi vor schimba atitudinea in acest caz. Fara usa israel e un rahat in ploaie (si invers, sunt tusea si junghiul omenirii).

 2. nu va suparati ….. iertati-mi ne-priceperea ….

  Mahmut Abass n-o fi cumva frate , var macar , cu al nostru compatriot Nelu Ploiesteanu ??

 3. @Gigino
  -cu exceptia Gazei
  toata Planeta e „in mainile khazarilor”;
  altii ar spune ca e in mainile lui Satan
  dar e prea mult,e o blasfemie.

  Romania in mod cert ESTE SUB OCUPATIE STRAINA!

 4. Mahmut Abass e un bandit,
  o inventie izrealiana la fel ca hamas.

 5. Madagascar mi se pare locul potrivit pentru statul pașnic palestinian!

 6. Îmi pare foarte rău pentru palestinieni dar nu vor căpăta decât o țară pe Lună eventual. Filmul cu două state a mai fost dat odată.
  ONU a ajuns precum Liga națiunilor inaintea celui de al doilea război mondial , zero credibilitate – bani aruncați pe fundurile unor nepotisme cu iz ambasadorial. Suntem pe cale să îl acceptăm un alt război planetar, nu îl vrem noi îl vor alții , pe o parte îi vedem (păpușile politice) sunt votați (sau nu ) de popoare, pe alții (păpușarii) nu îi vedem (ăia cu intresele stăpânirii totale globaliste)

 7. Bravo Mahmude. Acum cheama balestinienii din Gaza langa tine, in zona ta si faceti acolo Palestina si incetati sa mai dati cu rachete.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.