Maia Sandu, așteptată cu proteste în Găgăuzia

Găgăuzii au așteptat-o cu proteste pe președinta Republicii Moldova Maia Sandu, care a mers în Găgăuzia pentru ceremonia de deschidere a liniei electrice Vulcănești-Chișinău, a relatat GagauzNews.
„Sandu a venit în Găgăuzia pentru a participa la ceremonia de deschidere a liniei de transport de energie electrică de înaltă tensiune Vulcănești – Chișinău. De îndată ce a fost recunoscută, zeci de locuitori ai satului Congaz s-au așezat pe marginea drumului pentru a manifesta față de deciziile luate de aceasta. În plus, oamenii protestează față de acțiunile răuvoitoare ale guvernului împotriva Găgăuziei”, se arată în publicație.

Găgăuzia este o regiune autonomă în sudul Moldovei care susține în mod tradițional apropierea de Rusia. În februarie 2014, în regiune, a avut loc un referendum privind alegerea vectorului de politică externă, peste 98% dintre participanți s-au declarat în favoarea integrării republicii în Uniunea Vamală.

Canalele Telegram ale Găgăuziei și alte mass-media din Republica Moldova au publicat videoclipuri cu acțiuni de protest. În filmări, se văd locuitorii autonomiei care stau lângă drumuri cu afișe pe care sunt scrise lozinci antiguvernamentale.

Situația în autonomie

În primăvara anului trecut, Evgenia Guţul a câştigat alegerile pentru şeful Găgăuziei, la care a fost candidată din partidul Şor. În iunie, autoritățile moldovenești au declarat această forță politică neconstituțională, acuzând-o, printre altele, de colaborare cu Rusia. Președintele Maia Sandu încă nu a semnat un decret de aprobare a lui Guțul ca membru al guvernului, deși acest lucru este impus de legislația republicii.
După alegeri, Chișinăul a început să facă presiuni asupra regiunii. În octombrie 2023, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat inițiativa partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate”, potrivit căreia rambursările de TVA către agenții economici ai autonomiei ar urma să se facă nu din bugetul republican, ci din cel regional. Curtea Constituțională a declarat aceste modificări ilegale, dar parlamentul este gata să adopte din nou legea relevantă.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

8 Comentarii

 1. Gagautzii tot gagautzi raman, poti sa le bagi si linii elecrtrice de inalta hipertensiune. S-a gasit si Maia Sandu unde sa se duca!……[Rumburak]

 2. Sărăcuța neprihănită de alexander,, S-a băgat in jocul mizer al overiului și acu stă ca musca in pînza de păianjen..

 3. Și cică unul din teroriștii de la Moscova a Zburat în Urcaca trecând prin Chișinău…măR😜g
  {● StatMajoriZdu’ GărZilor Patriotice Tulcene ●}

 4. Încalcă constituția duduia..Face greșeli pe care la face numai un dictator..La alegeri nu va avea șanse..

 5. Si la noi Revolutia din Timisoara a inceput, la moldoveni din Gagauzia va fi

 6. Am si eu un kokofix: Rumburak.
  Asta am invatat eu in scoala mea hungureasca cu MotZ, di tzara makacilor di india: cum vad Rumburak, tre’ sa mi se puna pata de marlan.

 7. nu le place, sa se intoarca in tara lor de bastina. Li se poate lua cetatenia usor. Todor Jivcov i-a urcat in tren si i-a trimis la bunicii lor, urgent.
  Facerea de bine, este…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.