Maia Sandu, premiată la Timișoara. Cine sunt membrii juriului

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este prima laureată a Premiului Timişoara pentru Valori Europene, premiu în valoare 30.000 de euro. Ea se va afla la Timişoara, la invitaţia primarului Dominic Fritz, în perioada 12-13 ianuarie, pentru a primi această distincţie.

Premiul a fost atribuit într-un proces cu mai multe etape, de către un juriu format din personalităţi de vârf ale corpului profesional românesc în diverse domenii, conform unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Primăria Timişoara.
”În desemnarea Excelenţei Sale, Maia Sandu, Preşedinta Republicii Moldova drept câştigătoare a Premiului Timişoara pentru Valori Europene pentru anul 2023, membrii juriului apreciază claritatea viziunii sale europene şi determinarea cu care o urmăreşte. Maia Sandu a crezut în aspiraţiile europene ale Republicii Moldova atunci când mulţi le considerau o utopie. Cu o putere de muncă incredibilă, cu mult curaj şi cu un bun simţ rar întâlnit în politică, Maia Sandu luptă cu perseverenţă pentru creionarea unui drum european pentru Moldova”, se arată în comunicat.
În motivarea alegerii, membrii juriului au apreciat că ”Vocea europeană a Maiei Sandu reuşeşte să se audă clar şi tare atât acasă, cât şi în toate capitalele internaţionale. A iniţiat un amplu proces de reformă şi de promovare diplomatică prin care a obţinut încrederea partenerilor europeni, dar nu numai, că Republica Moldova se află pe parcurs ireversibil spre Uniunea Europeană”, subliniind faptul că ”de fiecare dată, a vorbit sincer cetăţenilor, explicând că procesul prin care Moldova va deveni parte din Uniunea Europeană nu este unul uşor, dar este unul necesar, care va asigura pace şi prosperitate Moldovei. Capacităţile sale de comunicare politică, cu un stil uman, limpede şi încărcat cu valori, sunt impresionante şi o rază de soare într-o Europă care se confruntă cu o acută criză de încredere”.
Premiul Timişoara pentru Valori Europene a fost înfiinţat anul acesta, printr-o unanimă hotărâre a Consiliului Local. Premiul onorează personalităţi recunoscute pe plan internaţional care, cu determinare, curaj şi creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul şi în afara Uniunii Europene. Valoarea premiului, de 30.000 de euro, este susţinută din contribuţii ale unor companii timişorene.
”În vremurile de criză pe care le traversăm, Timişoara este pregătită să îşi asume o voce clară în apărarea şi promovarea valorilor europene. Aceste valori sunt şi valorile Timişoarei: libertate, democraţie, diversitate, toleranţă. Sunt valori pe care Timişoara le-a câştigat cu curaj şi sânge în Decembrie 1989. Le-a afirmat cu efervescenţă în acest an în calitate de Capitală Europeană a Culturii. Premiului Timişoara pentru Valori Europene este afirmarea concretă a spiritului Timişoarei, încărcat de curaj şi libertate”, a afirmat primarul Dominic Fritz.
Membrii juriului sunt: Mircea Cărtărescu (Bucureşti), scriitor; Iulia Motoc (Haga), judecător al Curţii Penale Internaţionale; Cristian Măcelaru (Koln), director muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei; Simona Miculescu (Paris), ambasadoare, delegat permanent al României pe lângă UNESCO; Anca Miruna Lăzărescu (Munchen), regizoare şi scenaristă; Adriana Babeţi (Timişoara), scriitoare şi critic literar, şi Dominic Fritz, primarul Timişoarei.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

26 de Comentarii

 1. Sa te tii acum hectolitri de scuipaturi din partea putinantropofililor!
  Daca ar fi premiat-o Putinantropul Antropid sau Kim Jong Cinci, ar fi fost cu totul alta socoteala: Magna cum Laudae……[Rumburak]

 2. Ca și în cazul alegerii de rector SNSPA cu o unică candidatură domnul Procopie, în procesul cu mai multe etape, juriu format din personalităţi de vârf ale corpului profesional românesc în diverse domenii ale ONG-Soros a analizat o singură propunere: excelența Maia Sandu. În spiritul ultimilor ani trebuia Klaus Iohannis.

 3. haha, e tare asta. madam motoc securista infatuata convertita de sistem (cit. barbatu-sau, nea motoc „uischi fin”) in judecatoreasa galactica o gratuleaza cu mizilic pe nefericita asta de la chisinau. odata ce-ai jurat, sentimentul de apartenenta la breasla e mai puternic daca-l simti si-n portofel.

 4. Bugetul Timișoarei e pentru premierea hahalerelor straineze, in loc să facă ceva bun și trainic pentru acest oraș minune a la România?

 5. Poate ne explica cineva cam despre ce valori europene a fost aleasa Maia Sandu sa fie premiata ? Ce poti sa ne spui domnule inginer [Rumburak],poate dumneata cunosti mai bine motivele pt. care a primit madam Sandu acest premiu.

 6. Filntropia se reseteaza, astia sunt banii locuitorilor din Timisoara care sunt tinuti in frig in case sau spitale daca nu si-au cumparat un radiator electric.

 7. Cam ieftine sunt valorile europene la Timișoara. Dar de la un primar second hand nu ai cum aștepta mai mult.
  Nu cred că doamna Maia Sandu ar trebui să accepte un premiu second hand de la un primar second hand.

 8. Ce are Timișoara cu Moldova și Maia Sandu? Fritz BND lucrează, lucrează…

 9. Deorece nu sunt limitat in gandire ca altii, va raspund: a fost premiata deoarece Maia Sandu nu indreapta Rep Moldova catre Asia medievala in mentalitate a lui Putina (unde politica se aplica doar cu maciuca), ci catre Europa civilizata si catre o perspectiva de revenire la patria muma, Romania.
  Banuiesc ca o asemenea explicatie depaseste cu totul orizontul dv limitat de gandire.
  Sunt convins ca veti fi foarte revoltat…..[Rumburak]

 10. Mai bine îi cumpărau o talangă de aramă ca să și-o atârne la gât și-un braț de fân în loc de flori. Ar fi fost mai potrivită cu personajul. Doar se știe cine conduce primăria Timișoarei.

 11. Premiul ”muci-nceai” distribuit de ”profesioniștii” care pot face răsbugetul romaniei, fără agresiuni sexuale..Ce să zici,,?Cațavencu redivivus,,,

 12. Paris, Haga, Munchen, Koln, București, Chișinău. Ce treaba au cu Timișoara? In afara de Adriana Babeți , și ea născută la Oradea și timișoreancă prin adopție, nu văd nici măcar bănățeni prin juriu.

 13. Sandu e o Mugabe sau Ze de Moldova. A anihilat opozitia; s-a sters la f.nd cu legile si constitutia tarii; a saracit, infometat si infrigurat populatia; a atribuit direct contracte fara licitatii sub umbrela starii ilegale de urgenta; a distrus sistemele de invatamant si sanatate; a facut praf sistemul de justitie; a pus in pozitii cheie sinecuri incompetente, corupte si ticaloase. Uite un Kalergi ar merita

 14. Așa li s-a ordonat, așa au executat. Dduia s-a oferit bine, așa că trebuia și ea răsplătită într-un fel.

 15. [Rumburak]
  Ca de obicei dati dovada de o educatie care lasa de dorit ,mai ales pt. o persoana care se recomanda a fi inginer. Eu nu v-am jignit si doar am intrebat .Cit priveste explicatia primita de la dumneata ,am impresia ca nu reusiti sa faceti o diferenta care din cele doua tari,Rusia si America ,aplica o politica cu maciuca ,asa cum afirmati.Credeti ca madam Maia Sandu chiar isi doreste ca Republica Moldova sa se uneasca cu Romania ? Daca ar fi dorit o putea face de mult.

 16. ”de fiecare dată, a vorbit sincer cetăţenilor, explicând că procesul prin care Moldova va deveni parte din Uniunea Europeană nu este unul uşor, dar este unul necesar, care va asigura pace şi prosperitate Moldovei”- pentru toți excitații de p-aci nu a mai fost unul, cerșinski, care a luat 73% tot pentru a face pace și acum luptă până la ultimul ocraineean? Cam ieftină duduia , 30 000 de euro? Hm, are și ea fii și fiice , vorba lui Puya din Opriți Planeta-
  ,,Când vine al 3-lea război mondial
  Să meargă în linia întăi
  Orice copil de politician
  Și mă-sa și tac-su și tot neamul lor
  Eu de la viață îmi doresc să nu mor”?
  Mai are Moldova ceva de vândut străinilor sau ca și în ROMÂNIA ( sau ocraina ) au luat toate activele valoroase și au lăsat
  doar datoriile pentru copii, nepoți , strănepoți? Adevărul e că plătim ANUAL deocamdată ,,doar” 10 MILIARDE de EURO , bir, tribut , așa se numesc acum, ,, dobânzi ” către străini ? Toți ciocoflenderii de p-aci, aplaudacii amerlocilor nu au nicio jenă să fure din farfuriile copiilor, nepoților , strănepoților, ei să aibă burdihanul mare, cine va plăti datoria? SLAVĂ PĂCII, hoților !

 17. Alogen la tradator trage. Sau daca preferati, neomarxist la legebetist, ca si asa se potriveste.

 18. Acum am aflat și cursul dintre arginți și euro pentru prețul trădării: 1argint = 1000euro.
  Maia și colegii săi soroșiști din guvern au vândut Moldova, care în următorii 3 ani va fi atât de îndatorată încât își va înstrăina tot pământul și averea pentru ca moldovenii să poată supraviețui, ca iobagi, în propia lor fostă țară.
  Prețul la energie le va da lovitura finală, acum că au făcut minunata manevră cu OPCOM-ul…
  Deocamdată moldovenii stau liniștiți, pentru că au impresia că energia e gratis: mai primesc de la unii, de la alții, dar greșesc profund. Cercurile financiare și cămătarii sunt de același neam și au aceleași metode: îți vorbesc frumos, te fac să crezi că nu mai pot de dragul binelui tău până te prind în laț, iar după aia te execută și te lasă în curul gol.
  Însă în momentul respectiv Măița va fi departe, pe o funcție călduță în Vest cu venituri sigure și substanțiale.
  Atunci vom putea zice că „Basarabia e România” fiindcă și ei își vor fi vândut țara acelorași stăpâni, care vor fi proprietarii ambelor ținuturi.

 19. @30 de arginti 21:28
  Excelent rezumat al situatiei. Atentia de care se bucura aceasta zona saraca i-ar putea flata pe cei neaveniti. Realitatea, dupa luna de miere globalista, e intotdeauna violul pervers in grup: bancherii „filantropi” nu stiu de gluma.

 20. In sfarsit au si capetele alea patrate ale Fritzului cu cine se mandri. La ei este jale de personalitati dintotdeauna. Noroc ca l-au adus pe Fritz.

 21. Va bagati in probleme mult prea incomprehensibile ptr intelectul cu care v-a dotat parintii si natura.
  Puneti in mod foarte straniu, pe acelasi palier, mentalitatea americana si cea muscaleasca, inchistata inca in Evul Mediu timpuriu. Ptr muscali e clar: nu esti sluga, te termina. Victor Orban nu si-ar fi permis sa faca in Pactul de la Varsovia ceea ce face acum in UE si NATO: face pe Gica-Contra.
  Ca sa intrebati si de ce Maia Sandu n-a facut deja unirea Rep. Moldova cu Romania, denota ca nu aveti habar de cei peste 60% rusi, rusofoni, rusofili si antimoldoveni (gagauzii) care fac parte din populatia Rep Moldova. Daca doar aprox 30% dintre cetatenii moldoveni sunt favorabili unirii cu Romania, explicati dv cum se poate face unirea.
  In Rep Moldova f multi romani au fost rusificati si nu se considera romani. La fel cum in Ardeal f multi romani proveniti din familii maghiarizate in trecut, in mod identic nu se mai considera romani.
  Sunt convins ca iar n-ati priceput nimic, politica fiind un domeniu cam arid ptr dv……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.