Turcia în UE Manfred Weber cântă prohodul

Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE, de centru-dreapta) – cel mai mare din Parlamentul European – consideră că trebuie să i se pună capăt procesului de aderare a Turciei la UE, în urma realegerii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează luni DPA, preluată de Agerpres.

„Ultimii ani au arătat că un parteneriat strâns este important, dar că nimeni nu doreşte ca Turcia să devină membră cu drepturi depline a UE, nici Turcia, nici Uniunea Europeană”, a declarat Manfred Weber într-un interviu apărut luni în publicaţii aparţinând Funke Media Group.

„Trebuie să renunţăm la acest proces pentru că mai mult blochează relaţii mai bune decât le sprijină”, a apreciat liderul PPE în acest interviu, consultat în avans de DPA.

Aşteptările după victoria electorală a lui Erdogan sunt clare, a afirmat Weber. „În special, în ceea ce priveşte obiectivul instaurării păcii între Ucraina şi Rusia, politica privind migraţia, modernizarea economică şi problema Ciprului, noi avem nevoie de cooperare. Erdogan ar trebui să fie imediat de acord cu aderarea Suediei la NATO”, a adăugat el.

Ciprul este divizat din 1974 ca urmare a unei lovituri de stat în Grecia şi unei intervenţii militare a Turciei. Numeroasele tentative de mediere din partea ONU pentru a depăşi divizarea au eşuat. Ciprul este membru al UE din 2004, dar legislaţia şi reglementările UE se aplică numai în sudul Ciprului grec.

Turcia a respins prin veto candidatura Suediei pentru aderare la NATO, motivând lipsă de angajament a Stockholmului în combaterea „organizaţiilor teroriste”, prin care Ankara se referă în principal la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), notează DPA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

 1. I se rupe in 14 turcului de spusele coruptului asta si de piata UE. Suedia nu intra in NATO cat timp sustine terorismul !!!

 2. Asa cum am mai spus ( Mărgelatu spune:29 MAI 2023 LA 9:49) exact de Turcia nu mai are nevoie UE
  Turcia trebuie sa se reorienteze catre Orientul Arab,nu are a cauta in Europa.
  Cu cat mai departe de Europa cu atat mai bine
  PS Istoria nu trebuie uitata

 3. Să-și fi băgat cineva coada în turul întâi al alegerilor din Turcia dacă acest personaj face acum asemenea declarații tranșante, cutuma impune adresarea de felicitări căștigătorului !

 4. Mai jigodie, Turcia e o mare putere și nu vrea sub cizma germana așa cu nu au vrut britanicii. Numai coloniile executa ordinele Germaniei!

 5. Erdogan le-a predat tuturor tucalarilor licuriciului o lectie despre cum se foloseste flitul si cum se sta in pozitie erecta.

 6. Are PERFECTĂ DREPTATE !?
  Turcia nu e pregătită să adere la UE.
  Urcaca e în schimb GATA DE ADERARE !
  ?-ul PIANIzD de la Kiev tocmai le cântă la cobZă VESELILOR cu pene MÂNDRE-n ?…

 7. @Jigodiile … Germania nu si-e stapana si a ales subterna sa fie invinsa de rusi pentru ai putea dupa 100 de ani sa-i scoata pe „aliati” de la ei !:D

 8. Dupa ce au tinut Turcia la poarta vreo 30 de ani, astia au deschis procesul de aderare am impresia dinainte de rromania, vine acest neica nimeni din Germania sa dea lectii… ignorand total ca in maxim 10 ani, nemtii ca el o sa fie o minoritate de 30% intr-o tzara musulmana. Deocamdata comunitatea aia nu s-a organizat politic, dar cand o sa o faca, SPD-CDU o sa devina partide de 12-15%. Dupa cate tentative de lovitura de stat au avut in ultimii 10 ani in Turcia, cu ambasadorii europeni fugiti cu 5-7 zile inainte de cutremur din tzara (apropo, nici nu stiu daca s-au intors) si cu o gramada de critici, dupa ce Erdogan a tinut milioane de sirieni in Turcia, in loc sa le dea drumul in EU sa va crape ficatii de ipocriti ce sunteti cu „Refugees Welcome”. Pe jigodia asta-l doare ca toate ONG-urile vestice sunt controlate la sange, ca alde Soros si Gulem nu stiu cum sunt pe lista neagra si ca depravatii nu reusesc sa destabilizeze societatea si religia.

 9. Au inceput preliminariile pentru excluderea turcilor din NATO. Lumea occidentala incepe usor usor sa separe apele. Nu poate sa ramana in NATO, cu drept de veto, o tara care are alte valori decat celelalte. Pentru ce sa includem in civilizatia democratica o tara din ce in ce mai musulmana cu un dictator care se viseaza calif? Avem diferente atat de religie cat si de valori dmocratice. Pacat de turcii cu vederi democratice nascuti in partea vestica, cu totul deosebiti de cei ce vietuiesc in partea estica. Ataturk se rasuceste in mormant cand vede dupa 100 de ani ca speranta sa de a vedea in Turcia o societate laica se risipeste pe zi ce trece.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.